Експеримент, що змінив погляди на виховання

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Liliyah Romanova, 29 Березень 2012.

1. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Відповідь: Експеримент, що змінив погляди на виховання

Ой, якийсь невдалий приклад.

Як на мене, це суцільне знущання. Тягнути дитину за руки-ноги... Це ж треба так "любити" дитину.
    І не треба захищати хороших батьків, в яких діти закатують такі істерики немов діти всякі, ситуації різні. В сімї, де дітям змалечку розказують, що можна, а що ні, пояснюючи це на словах і власним прикладом, не виросте така дитина непослушна. Якщо є повага до дитини, то і в дитини розвивається повага до батьків.
    Батько в цій ситуації вдався до крайнощів, мабуть, не просто так, бо лише спішив, , а швидше тому, що це не перший випадок і слова вже не діяли.
    Дитина ж виховується батьками, батьки для неї приклад, модель поведінки. А це хіба приклад? Це ж не істерика дворічної дитини через цяцьку якусь, дитині ж 9-10 років, це свідома людина, і це свідома істерика, протистояння батькові. Підозрюю, проблем в цій сім'ї багато...
    Все починається з батьків, все... І причину неправильної поведінки шукати треба в самих себе, а не в дітях.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

До чого тут жертва? Просто є дитячі потреби й уся "хімія організму" так закладена, що власне інакше бути не може. Є ГВ, є інтуїція... гормони врешті-решт. Слухати їх - і кривди дитині не буде. І ніякої жертви, бо все дано від природи.
    Мій чоловік завжди каже, що діти не дають чоловікові й жінці бути егоїстами. Вочевидь, у деяких випадках егоїсти не слухають дітей й залишаються егоїстами. Шкода тільки, що діти від цього страждають й отримують невидимі рани, з якими їм доведеться потому жити все життя.
    Привертання негативної уваги, яке ви чомусь вважаєте нормальним для дитини, якраз і є поганим наслідком.
    Я знаю наслідки, коли дитина сама себе карала таким чином, що закривалася в темній кімнаті або сідала плакати в темний куток.
    А ще знаю одну жінку, котра лише в старшому віці усвідомила прірву, яка була між нею і її мамою. І знаєте, що найбільше вона не могла витримати у відносинах із мамою? Її обіймів.
    Як на мене, геть невдала ситуація. 9-10 років це вже дуже свідомий вік. Моєму старшому 9, то буває, що вимагає і купити щось, і піти кудись, але щоб отак... І щоби я чи чоловік силою впихали дитину в машину - ніколи. У такому віці поговорити хвилину-дві й не буде ніякого "вуличного театру".
    І після такого треба не пояснювати свою поведінку, а елементарно вибачитися за неї.

3. Нут

Нут New Member

підтримую. Є різні моменти в житті і кожен з них має свої причини і обставини, але в будь-якому випадку дитині треба пояснити що і чому. Врешті батьки також живі люди і не всі мають достатньо терпіння, стриманості і дипломатичності.

4. Liliyah Romanova

Зате мають у собі достатньо жорстокості...
    Я так розумію, що тим, у кого маленькі діти, не зрозуміти, чому така ситуація, коли дитині вже 9 років, є цілковито виною й безпідповідальністю батьків.
    А потім на форумі виникають теми "чому діти виростають невдячними".

5. Нут

Нут New Member

от власне, до чого тут жертва?! але як бачимо, для когось це жертва, та й ви попереднім постом це підтвердили.
    дуже часто особливо в українській культурі батьківсьва егоїзм завуальовується турботою про інших, часто надмірною турботою і намаганням самоствердитись за рахунок інших, найчастіше дітей (незалежно якого віку), так як вони перебувають в залежності від своїх батьків чи моральніій, чи матеріальній, чи в обох. Оці от розмови про самопожертви (не плутати з інстинктами!), про те, що дитина заважати не може і так далі це все методи відчути себе потрібною і таким чином самій собі довести, що ти щось варта в цьому житті, комусь потрібна і цікава. І якщо з дитинства це починається і ніяк не переривається власними інтересами, то в дорослому віці дитини це переростає в нав"язливе ставлення матері до дитини своєї чи невістки/зятя, різні придирки, що ти не так зробила, що не так сказала і взагалі не так живеш і не так своїх дітей виховуєш, А Я знаю краще.
    Будь-які методи виховання впливають безпосередньо не лише на дитину, але і на батьків також, виховуючи дитину, люди виховують в собі батьків, тому думати виключно про дитину теж неправильно, треба враховувати інтереси всієї сім"ї, щоб в результаті не було егоїзму ні в яких його проявах.

6. Liliyah Romanova

А не уточните, бо аж самій цікаво, де ж ви то вичитуєте. )))
    Намагаюся зрозуміти й не можу. Мабуть, треба знати, від якої саме моделі сім'ї ви відштовхуєтеся, коли пишете.
    Якщо думати виключно про дитину, то це вже ідея фікс, тобто само собою зрозуміло, що ситуація нездорова. Це якщо ми говоримо про дитину, яка вже і сама ходить, і може висловити свої бажання. Про таку вже менше треба думати, ніж про ту, яка до 8 місяців узагалі бачить себе частиною своєї мами й не усвідомлює себе як окрему особистість. Хтось буде відокремлюватися від такої дитини (8-місячної) та вчити її самостійності?
    От встала дитина рано, потребує, щоби її попритуляли. Попритуляли, хоче поїсти. Мама погодує, а далі дитина йде собі бавиться. Мама в той час може робити те, що їй потрібно, так само, як і в часі обіднього сну, а що саме, то вже її вибір. І якщо в той час дитина прийде попросить чи пити, чи якусь перекуску, невже мама не відірветься від свого заняття й не дасть? Або якщо дитина захоче, аби мама разом з нею побавилася? А коли дитина захоче спати, не вкладе її? А як прийде притулитися на хвилинку, не притулить? Не прочитає книжку, яку дитина принесла? Потреби не є постійними й безперестанними, то чому задовільняти їх раптом виявляється жертвою? Звичайно, якщо виховують так, що мама - ніщо, все для дитини й мама буде весь час сидіти й дивитися на дитину, то дитина звикне до того. Відповідно, коли раптом мама захоче займатися своїми справами, дитина то може сприйняти як те, що маминої любові поменшало.

Ще повертаючись до тієї програми, яку тут наводили, напишу кілька думок.
    У нас засинання ввечері зовсім непроблемне (якщо дитина здорова й зуби не ріжуться). Коли бачу, що вже втомився, кажу "йдемо спати" і дитина сама біжить у спальню, залазить на наше ліжко, лягає й накривається ковдрою. І чекає, що я ляжу коло нього. Ніяких плачів, ношення, вмовлянь. І на обідній сон те саме. Спати - це для дитини нормально, природньо й бажано. Часом він навіть не чекає мого запрошення спати, приходить до мене, залазить на руку, просить цицю й протягом кількох хвилин засинає.
    А в тому випадку, який у програмі зображений, виснаження батьків виникло зовсім не з того, що дитина з ними спала. Як починався їхній вечір? Запхали дитину в ліжечко в окремій кімнаті (без світла), сказали "добраніч" і прикрили двері. А далі через плачі й істерики врешті забирали в своє ліжко. Зовсім не дивно, що така дитина й уночі не спить, прокидається, а відповідно й батьки не висипаються. Дитина не чується безпечною, навіть засинаючи в ліжку батьків. А хто до такої ситуації довів?

7. Нут

Нут New Member

та у ваших словах!

---------- Додано в 16:52 ---------- Попередній допис був написаний в 16:49 ----------

а як ви з того допису визначили, як саме, скільки і коли вона привертає до себе увагу? я наприклад цього не побачила, а те, що дитина привертає до себе увагу, то є звичним явищем! комусь цього терба менше, комусь більше, але діти (та й дорослі) привертають до себе увагу всіма можливими способами. А покричати чи поспівати чи ще якесь таке заняття то так робить більшість дітей. Не знаю, чому ви вважаєте це НЕнормальним.

8. Liliyah Romanova

Ну та не жертва то, а природні процеси. :pardon:
    nattsol описала саме привертання негативної уваги.
    Є величезна різниця між привертанням уваги, а привертанням негативної уваги.

9. pravovuk

pravovuk Well-Known Member

Колись прочитала ці розумні слова і зберегла...Думаю це варта викласти тут (копіюю мовою оригінала):
    10 заповедей воспитания. 10 заповедей для родителей
    1. Не жди, что твой ребенок будет таким, как ты или таким, как ты хочешь. Помоги ему стать не тобой, а собой.
    2. Не требуй от ребенка платы за все, что ты для него сделал. Ты дал ему жизнь, как он может отблагодарить тебя? Он даст жизнь другому, тот - третьему, и это необратимый закон благодарности.
    3. Не вымещай на ребенке свои обиды, чтобы в старости не есть горький хлеб. Ибо что посеешь, то и взойдет.
    4. Не относись к его проблемам свысока. Жизнь дана каждому по силам и, будь уверен, ему она тяжела не меньше, чем тебе, а может быть и больше, поскольку у него нет опыта.
    5. Не унижай!
    6. Не забывай, что самые важные встречи человека - это его встречи с детьми. Обращай больше внимания на них - мы никогда не можем знать, кого мы встречаем в ребенке.
    7. Не мучь себя, если не можешь сделать что-то для своего ребенка. Мучь, если можешь - но не делаешь. Помни, для ребенка сделано недостаточно, если не сделано все.
    8. Ребенок - это не тиран, который завладевает всей твоей жизнью, не только плод плоти и крови. Это та драгоценная чаша, которую Жизнь дала тебе на хранение и развитие в нем творческого огня. Это раскрепощенная любовь матери и отца, у которых будет расти не "наш", "свой" ребенок, но душа, данная на хранение.
    9. Умей любить чужого ребенка. Никогда не делай чужому то, что не хотел бы, чтобы делали твоему.
    10. Люби своего ребенка любым - неталантливым, неудачливым, взрослым. Общаясь с ним - радуйся, потому что ребенок - это праздник, который пока с тобой.

10. Нут

Нут New Member

ну якщо природній процес називати самопожертвою то напевно так. тоді я не знаю, що мала на увазі Адріася, і не знаю, звідки знаєте це ви!
    ой та перестаньте! в 3 роки дитина привертає на себе увагу незалежно від того, яка це увага! я думаю, що і позитивну увагу вона також привертає, тільки про це було запитання, от і все. ну прямо от закрили дитину в кімнаті і вона стала виключено негативно на себе увагу звертати. смішно читати!

11. nattsol

nattsol Well-Known Member

ну, по моєму вигляду теж далеко не одразу можна сказати, наскільки глибокі мої травми родом з дитинства, на жаль, завдані батьками. і батьки цього ніколи не зрозуміють, бо з їх точки зору завжди давали мені найкраще.
    окремо вона спить від народження, як в будь-якій типовій американській родині.
    ну, гадаю, не варто недооцінювати дитячі проблеми. мене в дитинстві достатньо було раз по попі ляснути, як я не хотіла жити (може, звучить, що засильно сказано, але в 5-6 років для мене це було надто сильною образою)
    в мене були, так звані, істерики десь як мені було 4 роки. чесно кажучи, я себе в тому віці трохи пам'ятаю і пам'ятаю, що заспокоювалась не тому, що "мама присікла", а тому що ображалась на неї, що вона мене не хоче ні чути, ні розуміти.
    на жаль, про остаточні результати можна буде сказати не раніше підліткового віку. але сумніваюсь, що буде багато позитивного.
    а чому? уявіть таку ситуацію: жінці хочеться, гм, пообійматися з чоловіком, а він її відштовхує. вона до нього лине і голубиться, а він відповідає, що йому не до того, що зайнятий чимось іншим (наприклад, хоче приділити увагу собі коханому) і що взагалі десь прочитав, що подружжя краще висипається, коли спить окремо, у різних кімнатах, що це позитивно впливає на подружнє життя і що з 21.00 до 9.00 їм краще не бачитись, щоб відпочити одне від одного.
    з одного боку, цей приклад виглядає дуже абсурдним, але навряд чи гіпотетична жінка була б щаслива з таким чоловіком.

12. Liliyah Romanova

Логічнішим для дитини є привертати увагу позитивну, коли до неї усміхнуться, приголублять, щось скажуть приємне, а не робити щось, аби на неї сварили чи кричали за це. Навіть для трирічної людини. Вам не здається?
    Коли є істерики, радять дозволити дитині покричати (якщо вона просто чогось вимагає, чого ну ніяк не може отримати), але бути з нею в тому. Я тоді малого по голівці гладжу або по животику. Пояснювати, чому не можна, на жаль, нічого не дає. Пояснюю, коли заспокоїться. Помітила, що такі істерики стають набагато коротшими, якщо він бачить, що я йому співчуваю. Якщо просто дозволити кричати, то це може затягнутися.

Хочу ще одне відео показати.
    http://www.youtube.com/watch?v=Y6QtuU1L_A8
    Тут дитина бавиться в кімнаті, де сидять обоє батьків. Батько виходить, не пояснивши причини, не сказавши ні слова й дитина впадає в істерику. Момент, коли батько повертається й притуляє дитину, просто надзвичайний!
    Може, це відео мені потрапило на очі, бо я шукала власне підтвердження того, що сама відчуваю, не знаю. Однак зважаючи на те, що мені самій неприємно, якщо я з кимось не попрощаюся, то дитині не попрощатися з мамою має бути ще важче.
    Дитина переживає тривогу й страх, коли батьки виходять безслівно. У мене завжди інтуїтивно відбувалася боротьба, коли мені казали "забавився, швидко йди". Я волію пояснити, довше прощатися. Дарко колись легко прощався. Із Натанчиком доводиться трошки довше говорити. Але принаймні я бачу усміхнену дитину, коли йду й не мушу переживати, що за якусь хвильку він усвідомить, що мене нема й тоді буде плакати.

13. Leila

Leila Well-Known Member

Я теж ніколи не могла просто піти від малих, завжди вони бачили що я збираюся. Ті хто залишалися з малими, чоловік, свекруха чи моя бабця так само казали йди щоб не бачили, але я так не можу робити. Одного разу чоловік пішов на роботу не поцілувавши малу Лілю, то вона ображалася сильно, плакала, нагадувала і казала що не буде любити тата, бо він пішов і не поцьомав. Тепер коли я працюю, мені важливо щоб діти знали, що я йду, але прийду до них, і вони знають що мама скоро прийде, ввечері біжать, обнімають кажуть що скучили.

14. Нут

Нут New Member

ну та.. а вони в америці живуть? я заплуталась. от мені цікаво тоді, що кажуть американські дослідження, так як у них це популярно (може і у нас було би популярно, якби всі не жили на купі в маленьких комірках), як впливає такий метод присипляння на психологічне здоров"я людей в дорослому житті. Які страхи і яку поведінку провокує.
    я не зрозуміла вашого останнього абзацу.

Мені здається, що трирічна дитина пробує привертати увагу до себе по всякому і дивиться на результат. Звичайно є різні діти з різними темпераментами і різною потребою бути в центрі уваги. Особливо якщо дитина має високу чи надмірно високу потребу бути в центрі уваги, то на це йдуть будь-які методи. Крик не підходить? буде дутись і періодично приходити і говорити різні образливі (принаймні на її думку) речі. і так або або або. А так щоб дитина була ну прямо свята то це якась просто казка, або вона не має потреби в увазі і має просто проблеми.
    я інколи так робила, коли залишала дитину з бабцею, але перед тим весь час повторювала, що мама прийде і потім повернеться обов"язково, інколи казала, що щось принесу йому якщо справді збиралась принести. Так само з садком, я йому щодня говорю, що я обов"язково за ним прийду (чи кажу, хто прийде якщо не я). Мені просто бачити, що дитина проводжає мене поглядом, серце крається, а якби він ще й плакав в цей момент, то я б себе зненавиділа.. Але це я кажу як мама, а як дитина я дуже добре пам"ятаю момент, мені був десь рік, мама вийшла на роботу і стояла на зупинці якраз під нашим вікном, мене дідо тримав у вікні і я їй махала, то пам"ятаю, що я якось не сумувала за мамою в той момент, мені так подобалось, що вона там стоїть, а я все ще можу її бачити, думки були типу "ух ти мама стоїть", а мама каже, що то були для неї просто муки.

15. Liliyah Romanova

Власне. І який результат їй більше сподобається? Невже негативний?
    Я по собі дивлюся. Для мене маленької було трагедією, що зі мною не попрощалися, відповідно зі своїми дітьми завжди прощаюся. Хай я на то потрачу додаткових 10-15 хвилин (хоч і до того пояснювала, що піду й вернуся, й вони то чудово знають), але принаймні зі спокійною душею зможу піти й знатиму, що дитина не буде плакати, коли побачить, що я пішла непомітно. Мені більше крається серце, коли я свідома, що дитина усвідомить мою відсутність і почне плакати.

Останнє редагування: 2 Квітень 2012
  16. Leila

Leila Well-Known Member

Ключові слова дитина має потребу, особливо в увазі, то хіба це треба відкидати методами виховання чи навпаки задуматися над тою проблемою?
    Я коли сплю з малими, то малий може образитися, що я повернулася до Лілі, а до нього спиною, тому розвертаюся, кажу що люблю його, але болить мене спина тому так лягла, і все-таки лягаю рівно поміж них. Був час що все з ним повина була робити я, навіть попити дати, чи одяг, не тато,чи баба, а тільки мама. і я робила, бо відчувала що треба то йому, що це не просто вимоги, чи істерики, це його потреба.

17. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

18. Liliyah Romanova

Власне твоя дитина звичайним способом увагу привертає. При тому позитивну саме: опіку, турботу. Проблема є тоді, коли дитина привертає саме негативну увагу, тобто коли батьки будуть на неї сваритися, її виховувати тощо. Вона ніби не вірить, що привернути якусь іншу увагу з їхнього боку можливо. Якщо це раз, бо вона просто перевіряє, що і як буде, коли так зробити, то так. Але якщо це систематично, то це суттєва проблема.

19. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

Відповідь: Чому і коли віддавати дитину в садок?

20. Liliyah Romanova

Відповідь: Чому і коли віддавати дитину в садок?

Типи є 4, а в людей вони є чітко виражені, або менш виражені. Мішаних типів нема, то просто треба більше довідатися про кожен тип, аби зрозуміти, до якого належиш. Іноді людина самостійно не може визначити свого типу, бо не може критично подивитися на себе й своє дитинство.
    То не один чоловік, то ціла школа психології. Говорять про дітей до 3-ох років, коли формується особистість. І йдеться про те, чи дає мама своїй дитині відчуття безпеки, тепло, любов, ласку, те, що найбільше дитині потрібно. Та й усім потрібно. А "мами нема поруч", означає, що мама лишила дитину плакати. Оті всі методи, де дитину треба лишити саму й вона має "самозаспокоїтися" якраз і ведуть до емоційних проблем.
    Дитина тоді прив'язується до когось іншого, якщо такий інший з'являється у її житті й отримує відчуття емоційної (і не тільки) безпеки саме завдяки тій іншій людині. Якщо такої особи нема, тоді дитина "закривається в собі".
    Це з онучкою так? І так само було з дітьми?