Експеримент, що змінив погляди на виховання

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Liliyah Romanova, 29 Березень 2012.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Експеримент, що змінив погляди на виховання

Власне того я теж не можу зрозуміти.
    А щодо інтуїції, то вона в деяких мовчить, бо слухають маму-бабу-тітку.

2. Roxie

Roxie Галицька панянка

Що я можу сказати про втомлену маму, яка залишає дитину саму в ліжечку. Раз було таке, що моя мала так плакала цілий день, я її цілий день з рук не випускала, не мала як наїстись і ходила до вечора майже голодна (якийсь кусок хліба згризла і все). Доці було тоді десь трохи більше місяця, про таке щастя як слінг тоді ще не чула. І до вечора мені стало так зле, що боялась, що зімлію і ще впаду разом з дитиною. Поклала її в ліжечко, а сама лягла на ліжко і почала з нею лагідно говорити, пояснювати що мушу полежати, відпочити.. Мала зовсім трохи попхинькала і далі лежала спокійно, а потім і заснула. Вона відчула мій стан і зрозуміла мене. І потім ще колись була подібна ситуація, і знов вона мене зрозуміла. Тому фраза "Мама теж має відпочивати" - не виправдання. Дитина все розуміє - їй просто потрібно пояснити. І не залежно чи їй місяць, чи старша. Вона не розуміє слів, проте інтонацію, емоційний стан мами вона розуміє набагато краще. А мама повинна теж розуміти свою дитину без слів.

Коли чую від мамочок, що дитину залишають в ліжку і закривають двері - мороз по шкірі.

---------- Додано в 23:46 ---------- Попередній допис був написаний в 23:39 ----------

таких багато.. дуже важко щоб все в хаті було і зварено, і прибрано, і попрасовано, і випрано, і дітям щоб достатньо уваги приділити і ще й щоб на себе час був. А наймати няню чи домробітницю не так вже й поширено. З розповідей знайомих знаю, що основний аргумент чоловіка "Інші ж жінки справляються, і ти справляйся"

3. Liliyah Romanova

До певного віку не може бути інакше. А пізніше воно само з віком приходить. І розуміння, що потреби інші, і вміння відпускати, якщо хтось такого шукає. Робити щось подібне із дітьми дошкільного віку - м'яко кажучи, дивно, а для дитини взагалі нездорово. Вчити її самостійності, певних меж - то так, але відокремлюватися штучно?

4. Leila

Leila Well-Known Member

5. olangel

olangel Well-Known Member

Це не тема цієї гілки, але не плутайте одне з іншим!!! В зраді чоловіка не обов'язково є вина його дружини і не думаю, що це зв'язано з тим, що жінка не встигає припудрити носика/зробити зачіску і т.п., бо на першому місці в неї дитина. Як що чоловік бачить, що його дружина з головою віддається дитині і на щось не вистарчає часу, то він має пишатись нею і їй допомогти, щоб цей час з'явився, а як він йде на ліво...ну то вибачайте....нехай шукає тараканів у себе в голові

6. AilataN

AilataN жива

Я так розумію , що в першу чергу має бути жінка- особистість, тобто під "жінка- жінка" розуміється саме це. І погоджуюсь, бо несформована особистість не може бути повноцінною мамою, дружиною і т.д.
    Якщо в людина живе в гармонії з усіма своїми потребами, а також відчуває себе соціально повноцінною, тоді вона може дати і іншим членам родини частину себе. І віддати повноцінно, не потребуючи нічого в обмін на щось.

7. Liliyah Romanova

Якщо так, тоді звичайно. Однак тоді незрозумілі наступні два пункти. :)
    Як на мене модель радше стосується задоволення потреб, тобто спершу свої, тоді чоловіка, тоді дитини.

8. AilataN

AilataN жива

Своїми задоволеннями також може бути задоволення від задоволення потреб дітей і чоловіка.
    Якщо я повноцінно зреалізована, як особистість, то ця проблема( соціальної реалізації) відпадає , як головна, тоді легко і гарно можна себе присвячувати чомусь іншому. Інша справа, що самореалізованість для кожного різна. Але соціальна теж мусить бути, в тому числі. Це не тільки робота , це захоплення, друзі, спілкування, визнання особи іншими людьми , як цікавої, і т.д.

9. Liliyah Romanova

Зважаючи на те, якою саме є феміністична точка зору в цьому плані, мушу сказати, що то виключено.
    Ходила тут на одну лекцію. Проводив для сімейних пар один психолог, який професійно займається допомогою сімейним парам. Так от він дуже гарно сказав, що за день ми (кожен з нас) маємо "назбирати 10 камінців" (типу фантиків), аби почуватися щасливими. 5 камінців ми отримуємо вдома, від свого партнера, а інші 5 - зі своїх зацікавлень, знайомств, роботи тощо.
    Щодо дитини проте має бути баланс. Якщо виховаємо один із трьох перших типів, а не впевнену в собі особистість, було би прикро. Бо всі подальші відносини з людьми (сім'ю в тому числі) людина будує на основі того, що вона винесла з дитинства і то саме з перших років. Хіба батьки раптом змінили відношення й виправили проколи раннього виховання.

10. AilataN

AilataN жива

не зовсім зрозуміла, чому виключено?
    Якщо мамі добре- то і всім біля неї добре.. Якось так мені розуміється.
    Це якщо не розглядати крайнощі ( типу, мама сі впила- отже всім харашо, або мама ввесь час на роботі, щаслива- то всі теж бігають щасливі))

11. Liliyah Romanova

Тому що феміністки (гамериканські) вважають, що от не може бути жінка щасливою, якщо вона є дружиною, мамою, а ще не дай Боже домогосподаркою. А тут жінки на питання про професію дуже люблять відповідати "мама". Аби трохи тим феміністкам носа втерти.
    Так, цей принцип чудовий! У нас вдома чоловік зробив його правилом. Спасибі одній мудрій старшій жінці, яка колись його на то напоумила.

12. AilataN

AilataN жива

дуже вдячна, до речі, всім хто говорить про такі речі, і пропагандує любов ( у всіх проявленнях) . сташого свого виховувала в " лещатах", з усіма бзіками тої моди на неспаннянелащеннянене не не, рани зализую до сих пір, всяко провокую його на ховання тих голок їжакових, які сама йому наростила.
    З меншою відчуваю , що деколи йду по тому самому шляху, але вже емоційно( вихованнячко моїх батьків дається взнаки), в періоди стомленості ( яких стала уникати), але працюю, росту разом з дітками))

---------- Додано в 01:31 ---------- Попередній допис був написаний в 01:27 ----------

та ну їх.
    Якщо я неправа з точки зору феміністок, то так їм і треба)))
    Можу розуміти працюючих мам, розумію припиняючих годування мам, все можна зрозуміти, якщо не йдеться про насилля повне і ігнорування повне бажань маленької людини. Це не розуміється.

13. Нут

Нут New Member

дурниці! Я так не вважаю. самопожертва? для чого? для кого? як бачите, може бути інакше в інших людей і не обов"язково бути жертвою, щоб бути матір"ю.

на першому місці має бути сім"я! в обидвох! а якщо на першому місці конкретна людина, то це вже проблема.

так, дякую, ви сказали абосолютно вичерпно!

---------- Додано в 11:05 ---------- Попередній допис був написаний в 11:03 ----------

то ви самі собі придумали Ви вважаєте, що ця теза феміністична? ні, зовсім ні, це загальна теорія, не треба я б не стала сюди домішувати фемінізм, бо він нічого до теми не має. ІМХО

Останнє редагування модератором: 1 Квітень 2012
  14. levandivka

levandivka З яйцями...

Гм-м-м...
    А є сенс перекладати відповідальність на "хлопчика/дівчинку"?
    Адже обираючи пару, хлопчики-дівчатка власноруч обирають модель сімейних стосунків. Так, помиляються не надто рідко. Так, сподіваються "відшліфувати" потім ту модель.
    Проблема у тому, що оці моделі і "градус тепла", дистанція "тато-мама-дитина" [​IMG] , закладаються ще у дитинстві. Закладаються зачиненими/відчиненими дверима, серцями, емоціями найближчого оточення . Закладаються з колиски. І у певний момент змога їх міняти пропадає.

А "не зовсім повне"? :)
    Ми ж про про християнський принцип неприпустимості насилля/ігнорування говоримо..?
    Нє? :)

Хто сказав? (с)
    Кому "не треба"? [​IMG]
    [mod]Прошу добирати слова... Конфліктні дописувачі втрачають доступ до теми.[/mod]

15. nattsol

nattsol Well-Known Member

зараз їй 3 роки. в принципі, це активна і весела дитина, але дуже любить привертати до себе увагу криками, розкиданням речей і т.п., якщо їй здається, що в її сторону недостатньо дивляться.
    має ще меншого братика (племіннику рік), то може часом його штурхнути, зачепити і т.п. (хоч любить його)
    а в чому мало б проявитись "допомогло"? :confused:

16. levandivka

levandivka З яйцями...

Версія: у відштовхуванні інших.

17. Нут

Нут New Member

звучить як звична певедінка на 3 роки...

не знаю, може якось позитивно проявилось, чи справді спить окремо, чи йде до батьків зі своїми проблема (які там вони на 3 роки), чи не вимагає свого криками (не уваги а саме того що хоче)? Просто як на мене це звірський метод, але він якось повинен відкластись в дитині і не тільки негативно, але і позитивно, бо кожна медаль має дві сторони і ця не вийняток. я не реагую на плач дитини тільки якщо бачу, що це шантаж і спосіб досягнення своєї мети. В мене таке дуже швидко присікається і наразі істерики "хочу" якщо й трапляють, то рідко і на якісь нові речі. Але закрити дитину в темній кімнаті саму то трохи вже крайність мені виглядає, цікаво просто, що дитини з цього винесла.

18. AilataN

AilataN жива

Приклад: прохожу біля закладу ( салон краси) , мужчина витягує за ногу і за руку дівчинку років 9-10, яка верещить несамовитио "Хоочууу до мааамиии". Кричала страшно. Він її впихає в машину. Пояснює, нервово, але в міру, що мама лишається на роботі ( мама- майстер). а в нього термінова справа, що їм треба поспішити. Мала просто не чує. Впихнув, пригрозив. весь червоний, поїхав. Крики з завиваннями ще довго було чути. Насилля? Так. Можна було втрясти ситуацію інакше? 90% зараз скажуть "о так, треба було притулити, заспокоїти, поговорити і т.д." В дитини буде страшний стрес!! Вона це запам"ятає !! Але. У батьків теж є справи (потреби), деколи дуже невідкладні ( наприклад звідкись забрати іншу дитину ;)) і є ситуації коли саме "впихнути, пригрозити, і заткнути" є найбільш дієвим. Це я про не повне насилля. Не знущання, а виховну міру.
    згадалось ( аж смішно) мені колись тато влупив ложкою по лобі))) за обідом. Ми збирались йти прогулятись. сіли пообідати, виник конфлікт і я дістала ложкою по лобі. Я дуууже довго пам"ятала цю образу, а чому дісталось - не пам"ятала( напевно сильно влупили))). Коли вже була доросла мама розповіла- сидять всі гарно вбрані, їдять, а я вирішила постріляти макаронами з підливою, захляпала і себе, і батьків. Смішно. Але дитяча образа трималась дуже довго.

19. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Треба починати з того, що це вже наслідок виховання, а не одиничний момент, який ні до чого не прив'язаний. Чому дитина не захотіла поїхати з татом? Може, тато весь час ось так з нею? Може, для тата дочка - це лише черговий факт у житті, але аж ніяк не обов'язок бути люблячим батьком?
    Глибше пірнати треба, глибше... до початку.

20. AilataN

AilataN жива

Ситуація наведена для розграничення знущань і виховних моментів.
    Сумніваюсь, що ніхто ніколи не стикався з дитячими впертими істериками. Деколи і одиничними, і часто необгрунтованими.
    І не треба нікуди пірнати, щоб розуміти , що випадки бувають різні, типу " не встали планети".
    Головне, як на мене, у цьому не домислювати
    а щоб потім, коли вляжуться пристрасті, пояснити дитині і обгрунтувати свою поведінку стосовно неї в той момент, чому потрібно було зробити саме так.
    Я не писала подробиць, що було до того, що після, і, повірте,

це зовсім не так))
    Пи.Си. Як легко заклеймили тата. Здивована.