Двомовність в Україні - реально?

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Анута, 5 Лютий 2010.

1. Nata

Nata Well-Known Member

Відповідь: Двомовність в Україні - реально?

Можна. Навіть не подумати, а прийняти до відома.

Ха-ха три рази! Можна подумати в Криму хтось крім бабульок кримчанок розмовляє українською мовою! І чому в Криму повинні розмовляти російською? Вона там штучно насаджена як і по всій Україні. До чого тут кримські татари? У них взагалі своя мова.

2. Кольорова

Кольорова Well-Known Member

Двомовність в Україні і так існує. І нехай кожен розмовляє як собі хоче - хоч китайською. А у держустановах має бути ЛИШЕ українська мова. Адже держава наша називається Україною, то й державна мова має бути яка, вгадайте? ;)

3. Анута

Анута Well-Known Member

тільки посилить ворожнечу і розподіл на наших і ваших. Підсилить розділ країни на лівих і правих і т.д. Ітак вже поділили як могли...

4. Nata

Nata Well-Known Member

Чому? Цитую Закон України:

Державна мова є обов'язковою для застосування в діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, установ, організацій, підприємств незалежно від форм власності.
    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, установи, організації, а також усі суб'єкти власності і господарювання зобов'язані створювати необхідні умови для користування громадянами України державною мовою.
    Державна мова є мовою міжнародних документів, що підписуються від імені України.
    Володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування є обов'язковою умовою для прийняття до громадянства України. Ця умова не поширюється на осіб, які мають психічні, фізичні вади (сліпих, глухих, німих та інших осіб).
    То чому російськомовне населення не дотримується законів України? І при тому ми маємо бути до всіх терпимими і говорити про втрату демократії?

5. Tanju

Tanju Well-Known Member

ну то треба було написати скаргу, якщо для Вас це так принципово.
    Бо так вже склалося історично, тепер на вашу думку так само штучно треба всіх перевчити?

6. Ума

Ума Super Moderator

з огляду на "переповненість" рос. шкіл - навіть більше, ніж достатньо! з тих 150тис. населення ще наведіть статистику вікових груп, от вам буде і відповідь.

Про другу державну мову можна говорити лише тоді, коли обидві будуть розвинені однаково. Зараз може вже так непомітно, бо при Ющенкові зробили багато для української мови, але все ще залишається перекос в сторону російської мови. 90% спеціалізованої літератури для студентів - медичної, технічної і тп. - це російськомовне видання. Українською і "дньом с огньом" не знайдеш. Фільми лише зараз почали дублювати ЯКІСНО українською, а до того в кіно йдеш і ковтаєш той переклад.. і вибору на який сеанс якою мовою піти подивитися НЕ було. Телевізор - те саме. Або субтитри читай, або неякісний дешевий переклад слухай , або один ведучий говорить ледь правильною українською і тішся з того... прикладів ще можна навести масу...
    тому вважаю, що для прийняття другої офіційної мови потрібно добре підтягнути українську, бо вийде як в Рад. союзі - вона остаточно занепаде!!!!! Бо в нас ще досі вважають, що як буде 2 мови офіційні, то достатньо знати ЛИШЕ російську.. при такому підході ніхто виділяти гроші на поширення і відновлення мови не буде!

7. Nata

Nata Well-Known Member

Ні, просто дотримувати законів держави у котрій живемо.

8. allusya

allusya Well-Known Member

Сьогодні чула по телевізору, що новий президент планує надати облрадам самим визначати, якою мовою будуть спілкуватись на "їхній територі". ЖАХ просто :girl_cray::girl_cray:
    Я за єдину державну мову УКРАЇНСЬКУ. Нехай кожен спілкується тою мовою в сім"ї, якою зручно, то основна мова для спілкування в установах та в державі загалом має бути УКРАЇНСЬКА:girl_cool:
    І кожна людина, яка вважає себе громадянином украхни і тим більше УКРАЇНЦЕМ просто ЗОБОВЯЗАНИЙ знати державну мову. Чому я знаю і вмію розмовляти російською, а інші не хочуть?? :girl_devil::girl_devil:

9. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Ви знаєте, тут дуже багато правильних думок викладено. В цілому, вся ситуація з нашою мовою дуже непроста. Я усвідомила всю складність ситуації, лише поживши в Києві - там за день здебільшого не чула взагалі української мови. В усіх компаніях вся внутрішня документація суто російською (і це вже пряме порушення діючого законодавства України, і що, хтось на це дивиться?) Сьогодні звернула увагу на ФМ-станції у Львові: українську музику крутять чотири або п'ять, це менше, ніж половина. І це Львів! В Чернівцях, наприклад, немає жодної ФМ-станції з українською музикою здебільшого, те саме Хмельницький...

Я для себе маю кілька висновків по даній темі: 1. не можна вводити другою державною російську, треба хоч якось зупиняти тотальну русифікацію України. Бо направду, не розумію людей, які хочуть зробити з України другу Росію (може, ще оголосити війну Росії і здатися в полон на другий день?.. чи як?..) Для цих людей є абсолютно просте вирішення всіх проблєм...
    2. для російської національної меншини в Україні повинні бути російські школи, дитсадки, тут ніхто не заперечує.
    3. треба українську популяризувати в Україні, шляхом видання якісної літератури (в т.ч.спеціалізованої), якісної музики українською, якісних перекладів фільмів. Люди, давайте, хто має можливість, підтримувати це, купуючи якісний продукт українською!

10. Smorodynka

Smorodynka Member

Ви читаєте мої думки:) Я б ще вставила тут набагато більше дописів, просто не вмію всталяти дописи з різних сторінок

Останнє редагування: 9 Лютий 2010
  11. Bilenjka

Bilenjka New Member

Двомовність в Україні. Чи реально? Ви що, смієтесь? Україна вже давно двомовна. І основною мовою в нас є не українська, далебі. А якась інша, навіть не російська! Щось схоже на російську, бо коли не знаєш хто ти, то чи знаєш, на якій ти мові розмовляєш?
    І не треба спекулювати поняттями нацменшин і т д - скільки на Україні "чистих" росіян? А скільки тепер на Україні яничарів???
    Російська мова, культура, нація - це одне. А "малоросійсьщина" - це принципово інше. Так, історія була до нас жорстокою. Але минуле не повернути.
    І проблема тут ніяких історичних протистоянь і далі в цьому руслі, а проблема і БІДА НАША ВНУТРІШНЯ.
    І такий стан справ з українською мовою, коли, для прикладу (так собі, не заглиблюючись, просто з повсякденних реалій), у тому ж таки Львові сьогодні вже легше стає знайти роботу російськомовному, а не україномовному претендентові, бо більшість тих, хто має бізнес, є такими, а всюди в нас, як відомо, тягнуть своїх... отож така ситуація - ЦЕ ВЖЕ СТРАШНО. Оце вже пахне дискримінацією саме українськості! В своїй таки хаті, на своїй землі! І вже вимальовується картина не двомовності, а однієї панівної в недалекому майбутньому. І вже точно не української...

А що, хтось боїться, що узаконять?
    А інший, може, виступає ЗА?
    Даремно все це. Бо хоч би й так. То ж знаємо, які закони в цій державі. Дишло...

А лікувати нашу важку хворобу.. Ух, тяжка задача.
    Мабуть, без шокової терапії не обійтись.

А насправді, вже й не знаю, які то методи були би помічними?

12. GONE BABY GONE

GONE BABY GONE Well-Known Member

Що хотіли те і маємо!

---------- Додано в 23:40 ---------- Попередній допис був написаний в 23:30 ----------

Ви свідома людина! І я вільно розмовляю російською! Тут діло принципу! Мамина знайома взагалі приїхала з Росії і живе тут 18 років ,то за 5 років вільно розмовляла ураїнською! І це все створюють штучно політики-ворожнечу між народом! Та і затятих м.......ів ще залишилось! Хто бажає той навчиться будь-якої мови!

13. mileelen1

mileelen1 Well-Known Member

Багато це скільки? 100 000- 200 000 іноземців (китайців, поляк, білорусів)?! Російськомовного населення напевно приблизно 20 000 000. різницю відчуваете?) Тим більше є велика різниця, між іноземцем і російськомовним громадянином(він так само як і Ви в своїй державі)
    А по українськи в нас вперто не говорять і вигляд не роблять, що не розуміють?

14. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

хто зна... може й не розуміють.. Але я більше схиляюся до того, що не хочуть розуміти, бо ж неможливо бути українцем і не розуміти державної мови. Чи можливо?? Бо якщо так, то це вже взагалі жах! Але то є така трохи російська натура, неодноразово зустрічала за-кордоном росіян, які іноземцеві намагалися щось сказати, але чомусь не англійською, яку всі розуміють, а власне російською. І то так смішно, бо коли людина робить круглі очі, бо ніц не розуміє, росіянин просто повторить то саме, на тій самій мові, але по-віль-ні-ше....:girl_haha:
    Так само у нас в країні з російськомовними, всі їх мають розуміти, а вони чомусь не зобов'язані розуміти інших :confused:

15. Анута

Анута Well-Known Member

це як у бородатому анекдоті в інтерпретації Задорнова.
    Що спинив (вже не згадаю де за кордоном) їхній ГАЇшник росіян і намагався з ними порозумінить. Промовив вітальну фразу на 6-ти мовах і ніц. На що один росіянин іншому каже: "Ну вот он знает 6 языков и что это ему дало??"

16. mileelen1

mileelen1 Well-Known Member

Якщо жити, припустимо, в Криму, то думаю цілком можливо не розуміти, фактично воно їм і не потрібно.

я не розумію чому україномовне населення так переживає за українську, вразі якщо двомовність буде прийнята, хіба від того Ви перестаните спілкуватися на рідній Вам мові??? Як і чим постраждає тоді українська?

17. Kasia

Kasia Well-Known Member

ну а для чого ви задаєте такі питання? постраждає тим, що це держава Україна, і українська мова є рідною і державною мовою.
    а ті люди, які є російськомовними ( наголошую) УКРАЇНЦЯМИ ( якийсь дивакуватий термін) - насамперед повинні пам'ятати , що вони українці. і три слова до купи сказати по українські може кожен першачок російської школи, оскільки вивчає предмет українська мова.
    а дорослі російськомовні українці - не можуть вивчити української мови? це називається - впертися рогами в стінку з принципу і теревенити про ущемлення, яким не пахне.

18. nattsol

nattsol Well-Known Member

нагадалася історія про впертість: один знайомий поїхав влітку в Крим і зайшов в магазин купити цукру. продавщиці так і сказав: "дайте будь ласка пачку цукру" - та відповіла: "я вас не понимаю." - той знайомий тоді сказав "сахар" - і та продавщиця дала йому пачку, на якій було написано ЦУКОР :girl_crazy:

вона вже страждає. якщо буде прийнята російська на офіційному рівні, української літератури ще поменшає (і так україномовних книжок українською лише 20-25%, при чому з них художньої і дитячої літератури, може, 10-15:wacko:, передач українською стане ще менше і я не знаю, чи ще будуть дублюватись українською фільми в кінопрокаті (точніше, невідомо який відсоток фільмів буде дубльований). в держустановах ще менше спілкуватимуться українською. може зникнути україномовний софт (пакети Windows, Office, Adobe і т.п., бо іноземним компаніям простіше робити поменше перекладів). я не проти, щоб мої діти знали російську, але я не хочу, щоб вони її вчили в обов'язковому порядку. і, як на мене, найголовніше: Україну може чекати ще більший розкол.

19. Kasia

Kasia Well-Known Member

:girl_haha:ПРОСТО БОМБЕЗНИЙ ПРИКЛАД

ми в Криму, носили футболку " Дякую тобі Боже, що я не москаль" і в магазині усі файно посміхалися і намагалися розмовляти української. і дуже файно в них це виходило.

20. billuy

billuy New Member

колись в києві в фотоапараті сіли батерейки. підходжу до кіоску дайта будьласта дві пальчикові батерейки. відповідь: чьо те дать, какіє пальчікі, какіє батарєйкі? зо дві хвилини пояснював поки пальце на вітрині не тикнув. а далі почув: а, то ти так і скажи что тєбє нужни елементи пітанія. як ви думаєте мене не розуміли чи не хотіли зрозуміти?