Двомовність в Україні - реально?

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Анута, 5 Лютий 2010.

1. Gentle

Gentle Well-Known Member

Відповідь: Двомовність в Україні - реально?

Я проти двох офіційних державних мов в Україні. Вдома говори хоч китайською, а в публічних місцях, держустановах - потрудися рідною.
    Я не затята. Якщо треба, то розмовляю і російською, і польською, і англійською (як вмію, так говорю - головне, щоб співрозмовнику було комфортно), бо погоджуюся з твердженням про те, що скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина. Якщо людині не соромно прожити життя в Галичині і не навчІтися гАвАрити - її справа.

А щодо реальності другої державної мови.. Сказав мені колєга, що не буде того по одній простій причині. Ця тема постійно витягується перед виборами і мусолиться поки не влізе, а як запровадять державною російську - більше не буде про що кричати януковичам, симоненкам, вітренкам і їм подібним (вибачте, якщо зачепила чиїсь політуподобання).

2. дашулька

дашулька Well-Known Member

3. Liona

Liona Well-Known Member

перепрошую, помилилась :shy: Щойно перевірила інфу по київським школам. Російських шкіл у Києві аж 8 :) і ще 8 з неповним циклом вивчення рос. мови (тобто є вивчення рос. мови, але решта уроків викладаються українською). Гадаю в процентному відношенні (населення Києва і Львова) у Львові виходить навіть більше шкіл )))

4. enigma

enigma Well-Known Member

Не буду висловлюватися стосовно неприйнятності такого закону про двомовність. Це зрозуміло, так би мовити, за замовчуванням.
    Але хочу сказати, що, на жаль (а радше на щастя :girl_crazy:), такий закон буде важко прийняти найперше через фінансові труднощі. Уявімо, що російську зроблять другою державною. Це означатиме, що усі закони, офіційні документи, постанови тощо необхідно буде подавати двома мовами. Неохідно буде переробити (чи то радше доробити, але тим не менше) усі шкільні, університетські програми. Усі бланки в усіх державних установах повинні б були бути двома мовами. Такий фінансовий тягар Україна в нинішній ситуації не зможе на себе взяти, бо це би проїло величезну дірку в бюджеті. Тому прийняття такого закону мені видається справою примарною, принаймі сьогодні.

5. Анута

Анута Well-Known Member

в принципі досить реально ;)

6. bora

bora Well-Known Member

Одного чудового дня, новому президенту набридне слухати іздьовки щодо виступів російською (якій мові він надає перевагу вже продемонстрував) і він натисне на свою слухняну партію, щоб голосувала за двомовність. І по-барабану цій людині чи вистарчить на це коштів, і як Галичина на це відреагує, бо випускати владу з рук з виборами чи без він більше не збирається. Тож розмінних монет він вже не потребує.
    Дякую усім хто посприяв його приходу.

7. Kasia

Kasia Well-Known Member

у Львові- теж такі є. на жаль кількості не знаю.
    тобто, при великому бажанні, росіянин - може віддати свою дитину у російську школі на навчання навіть у Львові.
    єдине з чим погоджуся щодо шкіл - то в районних невеликих містах, селах і т.д. як закрили в 90 роках російські школи і класи, так і не відновили.
    зі 100 т. населенням - знаю що у Червонограді з 15 шкіл - 1 -російська.
    на мою думку, про якесь ущемлення російської мови - не має підстав говорити.

і тому не розумію, тих політичних програм про двомовність.

8. Lidusha

Lidusha New Member

Ото дійсно насмішили...В Київі більше половини населення говорить російською і там всього при цьому 8 шкіл! І це на вашу думку не ущемлення?
    У Львові нема жодного садочка російськомовного і повністю російських шкіл всього дві :45 і 6. В решта школах вже набрані україномовні перші класи.

9. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

в держустановах повинні розмовляти державною мовою, саме так є в будб-якій нормальній державі. Вдома собі говоріть хоч китайською, а поважати мову країни потрібно. Я ніде в Німеччині наприклад не бачила, щоб люди іншої національності, працюючи наприклад в якійсь кафешці розмовляли своєю мовою, ні!!! Всі досконало володіють німецькою мовою. Чому? Логічно, бо вони живуть в Німеччині!! Їх не повинні розуміти на іншій мові. Я вважаю, що і в нас так має бути і власне цілком з тим погоджуюся:
    До чого тут совєти?? Між собою в колі друзів розмовляйте російською, але до людей, яким на щастя мова українська є рідна, потрібно говорити українською мовою!

10. Анута

Анута Well-Known Member

скажіть, будь-ласка, скільки повністю україномовних шкіл у Москві?
    давайте розглянемо іншу сторону медалі, а?

11. Liona

Liona Well-Known Member

пробачте, але тепер саме ви мене насмішили ))))))) Про яке ущемлення йдеться, коли навіть ці школи, які є, не страждають від браку вільних учбових місць? ))) Іншими словами, російськомовні школи не користуються аж таким шаленим попитом )) Усі намагаються віддати дитину в укр. школу, бо все одно у ВНЗ доведеться вчитися українською, який тоді сенс в тій рос. школі? )) Та й хочу вас порадувати - українську мову я тепер в Києві чую на кожному кроці :)

а це, ІМХО, неправильно :sad: Все ж таки в районних містах повинна бути хоча б одна рос. школа (звичайно, якщо на неї є попит в тому р-ні)

12. Lidusha

Lidusha New Member

В Німеччині нема 70% населення, яке говорить іншою мовою...а в нас є. Нашу країну можна порівнювати зі Швейцарією чи з Індією. Там населення зобов'язане в держустановах знати і розмовляти декількома мовами.

13. Kasia

Kasia Well-Known Member

на жаль, я не з Києва і статистики не знаю.
    щодо Львова - про яке ущемлення.? російських - 4 школи.-№ 17, № 45, №6, №35, №52 ( класи), це з мені відомих.
    а якщо набрані українські класи - то це можливо свідчить про те, що відпала потребав російських класах. чому зразу ущемлення? можливо не було першачків російськомовних аж стільки , щоб відкрити клас?
    і не бачу проблеми - що школи , що залишилися переповненні? берету першачка і йдете в іншу російську школу. раз вам принципово.

14. Lidusha

Lidusha New Member

Давайте. Шкіл має бути рівно стільки, щоб задовільнити потреби всіх російськомовних дітей. А ви думаєте, що в Москві живуть україномовні діти? Якщо і так, то одиниці...

15. Liona

Liona Well-Known Member

ну про що ви говорите? Де таке написано? Є закон, який зобов'язує вести документацію на держ. мові, а розмовляти можете будь-якою, якщо це не наради, пресс-конференції і т.п.

16. Vittoriya

а чому це дві мови? хто сказав? Мова в нас одна, а просто люди говорять іншими мовами.
    В нас от китайців багато в академії навчається, що ж з ними мають киайською говорити??? Маю однокурсницю, полька, вона вже за рік так досконало оволоділа українську мову, я нею захоплююся!! І нічого, чомусь вона не говорила вперто польською, хоч її би в нас всі розуміли і так. але людина має повагу до нас і до нашої мови. А люди в нас, рахуються ніби українцями, а вперто "гаварят па рускі" і ще й роблять вигляд , що "нє панімают", як до них українською говорять.:girl_devil: А в Києві мені взагалі злосно іноді, говориш українською, а в очах якоїсь нещасної продавщиці ти вже як якийсь гнилий.. Така зневага. От де наша проблема...

17. Анута

Анута Well-Known Member

а звідки така статистика?? прошу посилання на першоджерело

18. Яруська

Яруська Well-Known Member

Капєц, ви що??? Та половина(з ваших слів) хто? Росіяни чи українці? Так отож, що в паспортах в них написано-національність українець. А то вже друге питання, що воно як приїхало в сталіцу з глубінки, то вже й думає, що треба гаваріть па рускі, бо то дуже круто. А якщо мало російських шкіл, то є два варіанти-приватні російськомовні(хоч монгольські) і кордони ще не закриті.:girl_devil:

З Швейцарією...аякже.
    З Гондурасом в самий раз, докотилися...

19. Vittoriya

Нашу країну неможливо рівняти зі Швейцарією, про це я вже писала!У них є регіони, де говорять одною мовою,це через гаогрефічну особливість. То є не до порівняння, там 4 офіційні мови-державні, в нас -одна!

20. Lidusha

Lidusha New Member

Російськомовного населення у Львові 15%. Це приблизно 150000 людей. 4 школи для них достатньо? А чому тоді для решта 850000 людей біля 100 школ працює? Якась диспропорція виходить...