Дослідження Біблії "на дому"

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 8 Червень 2009.

1. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Відповідь: Дослідження Біблії "на дому"

А хто Вам сказав, що я не долучився до такого товариства?
    Свого часу я відвідував семінари при церкві Михаїла (за Пороховою Вежею), де отці і монахи тлумачили Писання. Було надзвичайно цікаво..., направду...
    Я не проти слухати, читати, вивчати праці дослідників Біблії, це все повинно мати місце в житті християнина...
    Я лиш казав, що найголовнішим має бути щоденне самостійне читання Слова. Для чого? Для того щоб виконувати Його...

• Подобається Подобається x 3
  2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Мій Роман теж там читав вечірні лекції недільними вечорами. :girl_smile: Але то вже якийсь час тому було... Здається, 2 роки читав.

Ні, гріх гордості - це тоді, коли людина вважає, що читаючи лише Біблію вже вивчила все й усе знає.
    А от що мають на увазі під словом дослідження ті, хто його вживає - я не знаю.
    Я читаю Біблію щодня, але сказати, що я її досліджую, не могла би.

Останнє редагування: 9 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 1
  3. L e v k o

Ті зібрання називалися "Сарепта" і збиралися, здається по середах...

Інколи я починаю читати і тут раптом мене зацікавлює якась фраза, тоді я починаю досліджувати і шукаю де ще така, або подібна фраза вживається...
    Мені здається, що читати і досліджувати у цьому випадку одне й те саме...
    В Біблії написано, щоб ми вникали в Слово, я думаю, це і є дослідження...

Мені подобається дуже переклад Турконяка з Яков.1:25 :
    " Досконалий Закон Божий несе свободу людям. І той, хто уважно вивчає його й живе згідно з ним, хто втілює його життям своїм, а не просто, вислухавши, забуває, - буде щасливою людиною. "

Правда, гарний переклад...?
    Бо в Огієнка воно якось не так зрозуміло звучить.

4. Liliyah Romanova

От бачите, Левку, ви порівнюєте різні переклади. От це вже дослідження. :)

Мені видається, що цитата до теми:

26 А Ангол Господній промовив Пилипові, кажучи: Устань та на південь іди, на дорогу, що від Єрусалиму до Гази спускається, порожня вона.
    27 І, вставши, пішов він. І ось муж етіопський, скопець, вельможа Кандаки, цариці етіопської, що був над усіма її скарбами, що до Єрусалиму прибув поклонитись,
    28 вертався, і, сидючи на повозі своїм, читав пророка Ісаю.
    29 А Дух до Пилипа промовив: Підійди, та й пристань до цього повозу.
    30 Пилип же підбіг і почув, що той читає пророка Ісаю, та й спитав: Чи розумієш, що ти читаєш?
    31 А той відказав: Як же можу, як ніхто не напутить мене? І впросив він Пилипа піднятись та сісти з ним.
    32 А слово Писання, що його він читав, було це: Як вівцю на заріз Його ведено, і як ягня супроти стрижія безголосе, так Він не відкрив Своїх уст!
    33 У приниженні суд Йому віднятий був, а про рід Його хто розповість? Бо життя Його із землі забирається...
    34 Відізвався ж скопець до Пилипа й сказав: Благаю тебе, це про кого говорить пророк? Чи про себе, чи про іншого кого?
    35 А Пилип відкрив уста свої, і, зачавши від цього Писання, благовістив про Ісуса йому.
    (Дiї.8:26-35)

5. L e v k o

То це погано чи добре...?

6. Liliyah Romanova

Це добре. Якщо мене щось зацікавлює, то я читаю переклади всіма можливими мовами. :girl_smile:
    От лиш антиклерикальні висновки мене дивують. Нащо читати Біблію з ворожими намірами? От я почитаю і вам докажу... Оце вже погано. Значить, що людина почитала й ніц не навчилася так насправді.

7. Ольга

Ольга Well-Known Member

Левку, сарепти ще мали б і далі тривати, тільки не знаю хто з отців там зараз є...

8. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Як на мене то Біблію слід читати щоб наблитися до Господа, стати з Ним друзями. Нічого ж поганого нема у тому коли хтось хтось знати якомога більше про свого друга? Чи не так?

9. Liliyah Romanova

Індивідуалістський підхід доволі. Тримати Бога для себе?
    Мусить бути спільнота також і спільнотне переживання Слова й досвіду Бога. Без того тяжко бути християнином.
    Чи мало є читачів Біблії та "дослідників", а навіть Дослідників, котрі так і не повірили?

Адріясю, ви згадували про перших християн, і що теперішні не такі. Може, ви справді не на тих натрапили? Або й не шукали?

25 Після того подався Варнава до Тарсу, щоб Савла шукати.
    26 А знайшовши, привів в Антіохію. І збирались у Церкві вони цілий рік, і навчали багато народу, і в Антіохії найперш християнами названо учнів.
    (Дiї.11:25,26)

10. L e v k o

Мене також дивують такі ворожі і антиклерикальні висновки, через те я і втік з Львівського форуму сюди, бо там останнім часом люди тільки й те роблять, що поливають один одного брудом...

Зрештою, нема чому дивуватися, "що людина почитала й ніц не навчилася"... Думаю, що це просто ознака духовної дитячості. Зі зрілістю в Христі ця ворожість зникає поступово і на її місце приходить любов до людей...

11. Liliyah Romanova

Я зазирала нещодавно. Сумно зробилося... Таке втомлює, виснажує і плоду з того нема, а я люблю, аби дискусії були на кшталт "Бо де двоє чи троє в Ім'я Моє зібрані, там Я серед них.(Матв.18:20)".
    Тому мене дивує агресія, негатив, бо я пишу завжди спокійно. Можу писати категорично чи гостро, але ніколи негатив не вкладаю. :girl_smile:

• Подобається Подобається x 5
  12. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Лілю, ну чому зразу для себе. Для себе, як Друга, Батька, Порадника. Чи може щоб не було "для себе" і молитися у ропор тра, аби всі знали про щл я говорю з Богом і це не було лише "для себе". Я не зрозуміла твого твердження. Вибач.

Швидш за все не на тих натрапила. Нещодавно намагалася знайти відповідь на своє запитання в одного "отця" то він мене Єговісткою обізвав. Я так і не зрозуміла за що він мене обізвав я лише хотіла дізнатися церковні думки щодо безсмертності душі... (не прочитати в катехизисі, а щоб він мені у Біблії показав грунт для таких тверджень) А він сказав шо коли вони мені шо вона смертна на вуха навішали то хай і вони зі мнов дальше розбираються. То реальна ситуація, а не осуд когось. Він наголосив шо якщо ЩОНЕДІЛІ ходитиму в церкву то всьо знатиму.... Я тоді себе так по дурному відчула... З етичних міркувань не буду називати ні того "отця", ні тої церкви.

А де слід шукати і як? Вот Тебе Лілю знайшла і так тішуся шо можу з Тобою поговорити на біблійні теми. Аж душа радіє. І добре шо в дечому наші думки різняться, бо істина народжується в діалозі :)

13. Liliyah Romanova

Я про те, що ти сама в тому. Звідти й гіркота до людей, бо не маєш тих, хто Богом живе, біля себе. Самому бути нелегко. Та й скільки можна самому дослідити чи пізнати? Дві голови таки краще! А ще більше - ще краще!

Адріясю, мені здається, що ти знаходиш те, що шукаєш. :girl_crazy: Ти шукаєш не правди чи відповіді, а доказів, що Церква помиляється і неправильна. :girl_smile: А тобі не все одно? Чи треба знайти виправдання, чому не хочеш бути частиною її?
    Я за своє життя таких священиків не зустрічала взагалі. Руку на серце кладу!

Це перше. А друге - де сказано, що душа смертна? :girl_smile:

А як вам такі слова?
    23 А Сам Бог миру нехай освятить вас цілком досконало, а непорушений дух ваш, і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа!
    (1Сол.5:23)

А ще такий випадок:
    9 Юнак же один, Євтих на ім'я, сидів на вікні. Його обгорнув міцний сон, бо задовго Павло промовляв, і він сонний хитнувся, і додолу упав із третього поверху, і підняли його мертвого...
    10 Зійшов же Павло та до нього припав, і, обнявши його, проказав: Заспокойтесь, бо душа його в ньому!
    11 А вернувшись, він хліб переломив і спожив, і бесіду довго точив, аж до досвітку, потім відбув.
    12 А хлопця живим привели, і зраділи немало.
    (Дiї.20:9-12)

9 І коли п'яту печатку розкрив, я побачив під жертівником душі побитих за Боже Слово, і за свідчення, яке вони мали.
    10 І кликнули вони гучним голосом, кажучи: Аж доки, Владико святий та правдивий, не будеш судити, і не мститимеш тим, хто живе на землі, за кров нашу?
    (Об.6:9,10)

26 Тому серце моє звеселилось, і зрадів мій язик, і тіло моє відпочине в надії.
    27 Бо не позоставиш Ти в аду моєї душі, і не даси Ти Своєму Святому побачити тління!
    (Дiї.2:26,27)

А взагалі треба дослідити поняття духа й душі. :girl_smile:

То й Богові дяка й слава! А я не одна така, так що не все ще втрачено!

14. L e v k o

Супер! Гарний допис!
    Мало хто зараз може назвати Господа своїм другом...!!!
    А як зміцнюється дружба? Через спілкування- ми звертаємося до Ного через молитву, а Він до нас через Біблію!

• Подобається Подобається x 2
  15. Liliyah Romanova

імхо, то лише один з аспектів спілкування. І я проти того, аби на одному зациклюватися. :girl_smile:

16. L e v k o

Погоджуюся!
    Я також проти, щоб тільки на цьому зациклюватися, але тим не менше, вважаю таке спілкування одним з найголовніших у спілкуванні з Господом...
    А які інші "аспекти спілкування" з Богом для Вас є найважливішими?

17. Liliyah Romanova

Індивідуальний - найважливіший.
    А ще спільнота - без неї ніяк!

18. L e v k o

Погоджуюсь і підтримую!!!!

19. Зануда

Зануда Well-Known Member

Ті, що на теології вибирають біблістику, як профіль мусять добрати собі ще багато додаткових предметів, які дадуть їм змогу ґрунтовно вивчати Біблію. То не є лише читання книги і дробленням власних висновків, то є титанічна праця. Моя подруга написала магістерку на 150 сторінок (могла би і більше, але регламент не дозволяє) всього лише на основі одного стиха з книги Царів. А на даний час пише докторат вже шостий рік. Вона знає греку, латину, староєврейську і ще цілу купу всього, що домашнім дослідникам Біблії навіть не снилось. Я все це веду до того, що вдома Біблію можна і треба читати, але не варто називати того дослідженням, і не варто робити з прочитаного своїх приватних висновків, бо то є пряма дорога до сектантства, як тут вже правильно було зауважено.
    Одні приписують Писанню простоту інші ж непомірну складність. Одні і другі мають рацію, але їхні твердження залежать від того, до чого їх застосовувати. Щоб сучасній людині розуміти Старий Завіт треба прочитати спершу Новий і через його призму вникати в старозавітні тексти. Святе Письмо просте, якщо сприймати його як Боже послання миру, добра, справедливості і обітницю спасіння, воно і має бути таким для тих, хто просто живе тим Божим словом, хто вірить і молиться.
    В той же час воно складне у науковому дослідженні, бо має багато авторів, тексти є хронологічно різного походження, і навіть зміст не є однозначним, має багато-багато різних нюансів. В мене складається враження, що деякі люди думають, що Біблію вже у готовому вигляді, в сучасній формі Бог дав з рук в руки людям, що не було всіх тих років, коли існували лише усні перекази, коли записувалась і переписувалась книга вручну, коли доводилось боротись за автентичність кожного абзацу, боротись із закидами щодо її суперечливості, доводити потребу внесення до канону тієї чи іншої книги.
    Та можна писати сторінками про те, що несе в собі дослідження Святого Письма. Скільки наук задіяно у цьому дослідженні!

• Подобається Подобається x 5
  20. L e v k o

Не в образу Лілі, але як на мене, тема є дещо надуманою...
    Просто, є три різні рівні дослідження Біблії: дома, в церкві і у вищих теологічних школах.

Усі християни, незалежно від конфесії, досліджують Біблію як і "на дому", так і в спільноті - в церкві (проповідь священника).
    Обов"язково потрібне як і одне, так і друге!!
    Вірю, що це є Божий задум для повноцінного росту християнина.

А дослідження Писання у вищих теологічних школах - це уже зовсім інший рівень дослідження, якого неможливо досягти тільки дома, чи тільки на церковних богослужіннях... і дано не всім.