Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Leila

Leila Well-Known Member

Відповідь: Домашня економіка.

я декілька раз перечитала. як у вас так виходило, 500 грн це на 1 особу чи на 2-х.
    от як би то на 4-5 людей розрахувати.

3. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

ну та мило ще ніхто не відміняв, правда?

4. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

---------- Додано в 23:28 ---------- Попередній допис був написаний в 23:25 ----------

на двох. це в середньому, бувало менше, бувало більше, якщо робила великі закупи в кінці місяця. але знову таки, ми не м"ясоїди, мені персонально зле від куска м"яса навіть через день.

5. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

6. invisible

invisible Well-Known Member

Ага, нині вже в Рукавичці були по 25 банани! Хоча кілька днів тому 20 чи 21.

7. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

нє, їмо. домашні так, купчі у випічку. одні і другу промиваю з госпмилом окремою тряпочкою.

8. zabawa

zabawa Member

так, теж думаю, що це буде суттєва стаття витрат на цей рік, от і вагаюся - варто чи ні? - чи може " ми теж не змучилися" - :girl_in_dreams:... і ще цікаво - мабуть, закарпатські Газди (і волинські теж) також добряче піднімуть ціни на відпочинок у них? хоча Шацьк і так мав ціни, як на морі, вже давно...
    Щодо економії на продуктах, сподобалось, як робить Робік, тре взяти дещо на замітку.

9. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

І я. В пятницю на всі свої гроші накупила смаколиків в польському магазині(забрала майже всі залишки по старих цінах).
    ЯК???
    Мені того певне не дано.

---------- Додано в 01:02 ---------- Попередній допис був написаний в 00:59 ----------

Ми теж.
    І не мясоїдні, і не рибоїдні, і не навіть не молокоїдні(хіба за твердим сиром гину). Про яйця я взагалі мовчу. Вони в нас хіба по великих святах водяться. І то з села передані.
    Та свіжі фрукти\овочі дорогі.
    Якісні крупи, сухофрукти і горіхи теж.

Останнє редагування: 15 Квітень 2014
  10. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

НОРІС, ділись своїм меню)) нас теж 2,5 людини)) з`їдаємо десь на грн 700-800...

11. Sera

Піду подякую чоловіку, що рятує мене від походів по базарах\магазинах.
    Моя НС таке важко переносить.

12. Мацьопа

Мацьопа Well-Known Member

Користуємось цією програмкою вже більше трьох років, і дуже задоволені. "Підсадили" на неї і Тетянку, і чоловікову маму. Роблю різні звіти по різних категоріях чи підкатегоріях витрат, і відповідно видно, яку з категорій варто/можна скоротити. Для прикладу, останній місяць значно зросли витрати на солодощі, відповідно вже цю позицію відрегулювала (печу сама частіше ;)).
    Щодо нашої економії - почалась вона тоді, коли чоловік працював супервайзером і "виловлював" акції по різних супермаркетах. Давно я підписалась на розсилку каталогів Метро, Сільпо, часто переглядаю каталоги онлайн Арсену, і відповідно складаю собі списки необхідних акційних товарів. Десь 90 % закуповуємось виключно по акціях. То я про продукти харчування. Побутову хімію також купуємо з запасом і великими кількостями та упаковками. Для прикладу, памперсів купуємо по 7 упаковок зразу, причому чоловік все наполягає взяти ще 1-2 упаковки:girl_crazy: Те саме з вологими серветками, хай краще лежать на полиці. Періодично переглядаю запаси, щоб знати що нам потрібно буде ближчим часом. Ще дуже виручає нас моя мама, яка передає нам італійські товари (які вона там теж по акціях купляє:)), самі б ми ці товари тут навряд чи б купляли в таких кількостях, а так маємо запаси смаколиків. Ну і звичайно картопля, цибуля, морква, буряк та закрутки - які привозить мій тато та чоловікова мама - дуже виручають.Тато минулого літа наморозив багато ягід, кабачків, гарбузів - які я зараз активно малечі використовую як прикорм. Єдине на чому не економимо - це харчування малюка (м"ясо, молочні продукти, фрукти).
    І ще в процесі ремонту економія проявлялась в вивченні цін на товар - для прикладу,сподобався стіл в якомусь магазині. Записали виробника і дома шукаємо найдешевшу ціну на такий товар. Думаю, нічого нового я не написала, але просто згадалась така економія. Так само і з побутовою технікою, часом ті гуглення аж діставали, поки остаточно не купували товар, зате в результаті економія виходила суттєва.

13. Sera

А ви не боїтеся, що під акцію потрапляє неякісний, протермінований або неналежним чином збережений товар?
    Я вірю акціям на харчі лише в Метро.

І щодо ресторанів- добре, що я таки потрапила на кілька ресторанних форумівок))).

14. Мацьопа

Мацьопа Well-Known Member

Ну я завжди перевіряю терміни придатності, а тепер ще й штрих-коди в зв"язку з бойкотом. Та й по товару видно, якщо його вигляд мене не влаштовує - я його просто не купую. Поки на неякісний товар не натрапляли. Ну принаймні, не пригадую такого.
    Згідна на 100%

15. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Зараз з харчами то ,,лотерея,, ніде немає гарантії, що їх правильно зберігають

16. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

ви не одна:)Тому теж буду дуже просити
    :)

---------- Додано в 23:01 ---------- Попередній допис був написаний в 22:58 ----------

я нє. Бо купує під акцію в основному чоловік. А він у мене стосовно цього такий, що я не витримую з ним по магазинам ходити. А як не дай Боже побачить, що щось не відповідає дійсності ( маю на увазі не то, що термін придатності, а невідповідність акційних цін заявлених-реальних)- "капець" продавцям.

17. Рибка

Рибка Well-Known Member

Почитала я тут про сімейні бюджети (на харчування)......
    На нашу сім'ю (4,5 чоловіка) йде десь тисячі 2, якщо не більше... :girl_impossible:
    І не уявляю, як ту статтю можна зменшити, бо ми і м'ясоїди, і рибоїди, і солодкоїди, і молокоїди.. Я без м'яса і риби не можу... овочами не наїмся, чоловік з дітьми зранку півтора літра молока тільки так... Печеньки, цукерки, торти... інколи так кортить, неможливо пройти повз..
    Зранку дітлахи перед школою - лише канапки, щось суттєвіше не заставиш, а сири, ковбаси також добре коштують.
    На рахунок побутової хімії - то купляю тільки по акціях, особливо люблю Ватсонс, де часто 2 банки за ціною однієї ... в куточку стоїть столик з тим добром. Навіть, якщо не горить, беру, все-одно пригодиться.
    Техніку, гаджети - переважно через нет, тут походили по магазинах, подивились, на акро (наприклад) замовили.
    Те саме з одягом, взуттям - добре, що зараз популярний інет-шопінг та різні сп.

18. Sera

Ну в Метро набагато кращий склад за Арсено\Сільпо\Рукавички.
    По всім параметрам.
    І робочі чистіші.
    Про холодильні камери не скажу, бо вже просто забула.

19. Sankasan

Sankasan Руда мама

Ми теж вже з чоловіком зрозуміли, що море для нас цього літа буде на Винниківському озері....:girl_impossible:
    Я може не особливо економлю, але хоч знаю що приготувала: готове солодке беремо ну раз на 2 тижні, коли мені вже ніяк не виходило приготувати самій( але все рівно дешевше виходить. Шарлотка буде коштувати до 15 грн). Ковбаси надзвичайно рідко, так постійно або язик( до речі, на ринку 3 язика на цих вихідних купила, за 1.200 -45 грн, і це вийде на тиждень на 2х на сніданки, за ті ж гроші навіть гарних сардельок не купиш), або беру полядвицю - запікаю, буженину роблю. На обід частіше за все якісь гуляші, щоб було багато підливи та м'ясом пахло, і міняю гарніри до нього. От яйця часто, кожного ранку їмо, плюс до випічки. Купую по 1грн, не домашні, але перевірені часом, чомусь переплачую. але беру ці. Вони і більші по розміру... Якось так... а все рівно хочеться і сухофруктів, і тих же бананів, і в кінці кінців чоловікові пива випити.:girl_impossible:

20. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

ну тут все сказано)
    ми не можемо таке їсти) бо тоді мені таблетки будуть коштувати дорожче.

просто домашня їжа - зазвичай калорійніша і смачніша і дешевше, аніж магазинний аналог.

про дорогі продукти. не знаю. мене поки влаштовує те, що я купую, маю проблему з вонючим пропареним рисом, то певно вернуся до круглого. також багато закупляюся в італійських магазинах.

ну і дуже люблю субпродукти мясні, тут такий політ фантазії, зразу згадую швейка і їхні обіди))

про меню.

21. robik

robik Member

Оскільки я працюю багато, і маю всього лиш 1 вихідний - неділю, тому мушу якось так організовуватися, щоб мінімум бути на кухні.))

---------- Додано в 11:23 ---------- Попередній допис був написаний в 11:09 ----------

Ще хочу додати (хто має школярів), про канапку до школи. Відмовилася вже років з 4 тому. Печу на тиждень булочки з варенням, або нашвидкоруч типу мафінів-кексів, але з м"яском, або овочеві+ сир, якщо є)). Смачно і корисніше ніж будь-яка ковбаса. Намазку на хліб готую з печінки і фасолі, або сир домашній з зеленню.

Окремо про заморозку ягід. Збиваю блендером з цукром і морожу у відерках, або лотках. Не варю зовсім. Виходить така собі желатинова маса. Дуже зручно в чай гарячий дати, коли кип"яток - і вітаміни і смачно).