Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

Відповідь: Домашня економіка.

Ага, кус-кус коштує 50 грн за 800 г. Раніше був біля 40 грн. Я коли нещодавно купувала його в супермаркеті, то забула, що ця крупа може стільки коштувати, на цінник не глянула, а брала ще крупу пшеничну, макарони, якийсь паштет, одним словом декілька позицій було в чеку і я собі в "умі" прикинула, що у 50 грн вкладусь, та не тут то було...
    Я пару хвилин підозріло дивилась то на чек, то на касира і перепитувала, чи все правильно, бо у чеку якась одна позиція вибилась аж за 50 з лишнім грн.

Не скажу, щоб аж так дуже мені кус-кус смакував, але готувати його дійсно - одне задоволення. Я запікаю овочі окремо в духовці і подаю з кус-кусом. Овочі (кабачки, баклажан, перець червоний) перед тим мариную (сіль, перець, можна трошки соєвого соусу). Але до того ще люблю і м'ясце якесь тушковане.

3. Vероніка

Vероніка Never give up

Я в каші додаю тільки сіль і оливкову олію, до них щось м"ясне\рибне плюс салат.
    Останнім часом відкрила для себе ячну крупу - завжди оминала її, а тут вирішила спробувати - досить смачно і поживно, а готується миттєво.

В Ашані кус-кус по 16 грн., але не пам"ятаю вагу - викинула пачку. Але на відміну від мене, мої хлопці не особливо його шанують - каша, як каша. :dntknw:

4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Дві смужки

з мобільного через tapatalk

5. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

6. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

І за 2 тижні він не скисає? За пару днів то вже не дуже корисна їжа буде, імхо. Я варю зупки на 3 дні максимум, потім і чоловік не захоче її їсти, з гарніром просто - засипаю кашу (часто гречку варю), чи макарони, або квасолю можна розігріти, ще пюре картопляне мої люблять. Варю у середньому баняку, тому зїдається протягом 3 днів, ще маю заморозки на зупу, і з мяса (фарш, куряче філе, рибне філе), які можна швидко посмажити чи запекти. З самого простого то беру мясо (куряче чи свинина), нарізаю кубиками і тушу його з морквою, цибулею, потім можна заправити сметаною або іншим соусом, теж у невеликому баняку, йде до любого гарніра. Щоправда, останнім часом рідко варю перше, компоти в нас теж щось не дуже п'ють (більше йде чай), а на сніданок щось мінімальне кожен собі бере (яєшня, чи чай з канапкою, чи каша), а у вихідні вже готуєм суттєвіший сніданок.

7. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

щось дуже дорого. В Ашані кілограмова пачка коштує 26грн з копійками.

8. Hexe

Hexe Well-Known Member

а я ні помідорів,ні оцту не даю:) кидаю очищений цілий буряк, а потім в кінці приготування виймаю його, тру і в борщ:) колір шо нада:)

9. bobryha

bobryha Well-Known Member

За спосіб приготування борщу нема що спорити чи сваритися хто правильно чи не правильно його варить... Є така приказка, що в кожної української господині свій рецепт борщу :girl_yes:. Знаю одну старшу паню, яка варить борщ з яблуками... і він по своєму смачний)))
    Я перші страви завжди готую 3 літровими кастрюлями на кілька днів.(чесно, я б здуріла щодня варити по літрі зупки- борщика, лиш би свіже їсти)
    На кілька днів можу приготувати налисники з начинкою, голубці, котлети...гріємо в мікрохвильовці і всім смакує. деякі страви чоловік любить саме на другий-третій день після приготування (наприклад піджарені на сковородці вареники).
    салати будь-які роблю стільки , щоб з"їсти зразу , те саме стосується макаронів, картоплі-пюре, стейків ...тобто те що підігріте не таке смачне.
    щоб не оф-топити -- кому треба іграшки для дітей то в Пепі Ленді на Городоцький акція на іграшки 50% на другий товар в чеку до 23 листопада

10. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

До речі про мікрохвильовку:girl_smile:, ми нею принципово не користуємось)) Хоч у багатьоох є, та й у моє мами є. Чоловік категорично проти (а він у тих питанях розбирається, та й поцікавитись детальніше тим питанням не проблема), тому її навіть не купували. Та й смак після неї у страв мені якись не такий. Тому все підігріваю або на пательні, або в еко-режимі у духовці. До речі, чи варто купувати мультиварку, економна вона в плані грошей і часу? Бо чула поки тільки хороші відгуки.

11. lilochok

lilochok Well-Known Member

у нас в сім"ї - я принципово не користуюсь, а чоловік, коли мене нема вдома, може щось собі підігріти
    Я ще підігріваю інколи у пароварці)

12. Krasynja

Krasynja Щаслива мамуся!

Вже писала, що ні, мабуть тому, що не даю сметану до загального баняка. Взагалі, оцей баняк, що я варю на 2 тижні, має 3,5 літри, нас тільки двоє, і ми ним тільки обідаємо. Мені борщ смакує з 3го дня, він стає ще смачнішим. Чоловік обожнює борщ. Варю його раз в місяць. А другу страву практично через день. М'ясо, налисники, деруни, в нас готує чоловік. Інші перші страви варю на 3-4 дня, бо не є такі любителі супів. Минулого понеділка зварила чанахи, чоловік дуже хотів, 3,5 літри, то ще літра є. Вчора їли, то ще добрі були, аж здивувалась. Щодо других страв, макарони, гречка, картопля - варю на раз, щоб з'їсти, піцу за 2 рози з'їдаємо. Салати на раз у нас, хоча, якщо шуба, мімоза, п'ятигорський, олів'є то на два рази. Маю понеділок, четвер вихідні, то завжди стараюсь щось добре зготувати, і спекти.
    Щодо борщу, то даю і помідори і перець болгарський, і цибулю сиру, і буряк сирий натертий на терці, картоплю, оцет яблучний, спеції і засмажку.

13. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

Стосовно готування на тиждень.
    В
    Ще стосовно економії, минулого тижня бачила в інтермаркеті цукор по 7,09.

14. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Не уявляю собі такого, особливо коли є діти.
    Думаю за день в холодильнику нічого не станеться, а той час на варення завжди можна використати краще.

15. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

16. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

Про економію.
    Для проби і щоб десь прилаштувати сметану на час поїздки - заморозила її в формочках від льоду. не натішуся. правда, вже закінчується, тому жалію, що не зробила більше.
    п.с. сметану брати сепараторну) бо звичайна при розмерзанні може розпастися на сирватку і "маскарпоне"

17. Krasynja

Krasynja Щаслива мамуся!

ех, де ви були раніше, мала літру домашньої сметани, не встигла використати. Тепер буду сметанник пекти, бо пів літри ще є і вже не конче свіжа :)

18. AilataN

AilataN жива

скільки часу стояла?

19. Krasynja

Krasynja Щаслива мамуся!

2 тижні, сьогодні дала до сиру, то вже чути, що не свіжа.

20. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Хто що чув про підвищення цін на продукти?
    Знайома працює в одному супермаркеті, то казала що гречка має поступити по 21грн(найдешевша!!!!). В мене паніка!!! Люди з Барвінку везуть все возиками( то возик муки, то возик олії)

21. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

то треба мати де тримати. я би може і хотіла, ну але що з того.