Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Відповідь: Домашня економіка.

Я вже досить давно веду свою особисту бухгалтерію. Почалося все з того, що мені цікаво було визначити свій середній прибуток в місяць. Зарплата в мене дуууже коливається протягом року. Є "піки", є "ями". Я почала усе записувати в табличку в Excel. З графіками :girl_crazy:

Але маю я одну рису - я трачу гроші легко. Подобається, хочу, - купую. І деколи так стається, що рука тягнеться до шухлядки по нову купюру - а нема... А куди потратила - не пам'ятаю. Отож я почала записувати усі витрати. Навіть не для того, щоб економити, а для того, щоб хоча б знати, куди ділись гроші. А то я не раз думала, що в мене в квартирі побували злодії.. :girl_blush2:

Записую я витрати в програмку на телефоні. "Handy Expense" називається. Там вже є прописані категорії витрат, але ви можете їх змінити, додати інші. Можна формувати "звіти" - за місяць, за тиждень. Чітко - що, куди і як було витрачено. Мені вона дуже зручна.

А економія в мене присутня, але вона в мене дуже.. як би правильніше сказати.. людяна, гуманна. Тобто я економлю на тому, що ніяк не зашкодить моєму комфорту. Наприклад, я відключила кабельне телебачення на квартирі, оскільки ним не користуюся. Вмовила власника квартири відключити "радіоточку". На черзі стаціонарний телефон. Подумую і про відмову від прибиральниці, за яку платиться багато, але яка, зараза, вопше не прибирає :girl_devil:
    Я виключаю світло, коли виходжу з кімнати. Але знову ж таки, мій комфорт - понад усе. Як тільки відчуваю, що в кімнаті холодно, одразу включаю електричний обігрівач. Зараз збираюся трошки утеплити квартиру, а зокрема шпарини біля вікон і дверей.
    Ще я економлю на пакетах зі супермаркетів. Купила сумку господарську, яка складається в маленький чохольчик.

3. jalla

jalla Прогрес року 2013

Відповідь: Домашня економіка.

Коли я іду за покупками і прийшовши додому перевіряю вміст гаманця, то в мене завжди паніка, що мене обікрали, або не вірно дали решту. Чоловік в таких випадках наполягає спокійно сісти і записати все що я купила і по якій ціні. І тоді нарешті картина прояснюється.
    А так, якщо чесно, я досить економна, інколи навіть занадто, тому коли бачу, що "полетіла" кругла сума, а в пакетику з супермаркету самі необхідні продукти завжди понікую.
    Не знаю і не можу передбачити якби я себе вела і яке б було бажання економити, якщо б наші доходи були великими. А так, не зекомиш, не витягнеш, не проживеш.
    При тому я завжди хочу, аби моя дитина була гарно одягнута їла тільки смачні, корисні продукти, тому собі мусимо трохи відмовляти і економити. Моя задача завжди полягає в одному- як приготувати їсти з максимумом смаку і мінімумом затрат, хоча напевно це ціль більшості жінок.
    При тому маю слабинку до хорошої косметики. Я можу 2-3 роки ходити в одних чоботах (ну, якщо вони в доброму стані звичайно), але дешевою косметикою користуватись не можу.:girl_spruce_up: І нехай косметичка у мене далека від об"єму чемодану, але все тільки найкраще. Манікюр правда роблю собі сама. Вважаю краще один раз купити гідний манікюрний набір і не бігати щораз по перукарнях.:girl_wink: В салони краси не ходжу взагалі. По бажанні можу собі в хаті салон влаштувати, наварити всяких травичок, накалатати різних масочок.:girl_tender:
    Був час пробувала записувати витрати, але зрозуміла, що це не потрібно. І що з того що я запишу, і так до кінця місяця майже нічого не залишиться. Поки що))) Надіюсь як піду на роботу буде вже зовсім інакше.:girl_yes2:

4. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Хотіла скачати програмку про яку писала Незабудка, але мій телефон її не підтримує. Може хтось порадити щось схоже для самсунга?

5. DarkNess

DarkNess New Member

+1 . цілком згідна
    Я вибірково вибираю місяці і записую кожнен пункт витрат/доходів в таблицю Excel в цей місяць. Роблю це виключно з ціллю аби мати відповідь на питання "куди поділись гроші"... Коли маю загальну суму витрат, часто мені здається, що витрати більші за доходи...:girl_crazy:

Я з тих що

Чесне слово, з чеками і без легко ввечері пригадаю кожну потрачену мною копійку. Але не можу сказати що мені це

скоріше навпаки. На економію це аж ніяк не впливає. Нема толку з того, що позаписую по категоріях витрати типу їжа/бензин/побутхімія/одяг, іграшки/інше...
    Напевно вся справа в тому, що ціни в нас дуже високі порівняно з доходами (правда, не у всіх) а як економити на обов"язкових речах - не знаю. Не буду ж сидіти без світла/митись в холодній воді/ходити на базар пішки/голодувати...

6. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

О, я аналогічно, в супермаркет - на ринок - лише зі своєю торбою:) Правда, тут для мене економія на другому місці - в першу чергу я роблю це з екологічних міркувань:)
    Раніше багато їжі могла викидати з холодильника, бо закупила багато, а поїсти не встигла. Тепер купую менше, але так, щоб все з"їсти і нічого не викидати. Правда, дешевші продукти, але гіршої якості не купую. Їжа, за можливості, має бути хороша.
    Світло в мене теж не горить бездумно, виключаю, якщо йду з кухні-кімнати.
    Якщо треба проїхати маршруткою дві-три зупинки, а я маю час - то йду пішки. І для здоров"я корисно, і гроші зекономляться, хай і тих 2 гривні :)
    Ну і плюс всіх своїх учнів з репетиторства перевела на режим занять у мене вдома. На проїзді це вже орієнтовно 24 грн економії в тиждень і 96 грн в місяць :)

7. kineret

kineret Вірю в диво...

Прочитала всі дописи у цій темці і також вирішила вести бухгалтерію :girl_smile: Принаймі спробую. До кінця місяця продумаю як краще то все оформити і з 1 листопада, як буде нове надходження коштів (тобто зарплата і все решту :girl_crazy:) почну контроль. Бо, в принципі, помітила, що трачу багатенько, хоча інколи і відмовляю собі у деяких дрібницях...

8. vernata

vernata New Member

Один місяць попробувала зафіксувати витрати. Вкінці місяця вийшла досить велика сума, хоча купувалося все саме необхідне. Плюнула, ну що це мені дасть. Все рівно, ані грошей більше не стане, ані витрати не зменшаться.

9. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

Ідентично, записую кожен день витрати на продукти, грошей на їду йде багацько. Спробую все-все писати, правда тре мені програмку таку на комп.

10. Мацьопа

Мацьопа Well-Known Member

Я раніше користувалась програмою "Домашня бухгалтерія", дуже корисна штука, в кінці місяця всі категорії витрат відображало в вигляді діаграми ;) Після одруження закинула цю програмку, хоча чеки збираю і в кінці місяця підраховую приблизні витрати на харчування і т.д., планую знову перейти на програмку, вона реально дуже зручна.

11. DarkNess

DarkNess New Member

розкажіть про користь пліз...

12. Мацьопа

Мацьопа Well-Known Member

Ну я кажу в тому плані, що зручно нею користуватись. І значно полегшує роботу тим, хто все і так записує і фіксує - сама програма чітко організована.

13. Vyruchalochka

Vyruchalochka Member

Вела бухгалтерію в таблицях ексель -харчування+комун+покупки одягу+відкладення
    вела цей бюджет 4роки -потім глюкнув компютер і пропали всі мої дані.Але от цікава статистика -при веденні покупок харчів ,виявила, що з дітьми витрачаю більше грошей на всякі глупості:горішки, печенька. А ще пам"ятаю що оплата послуг няні 3роки-і поїхала машинка -на той момент можна було хоч Матіз та й купити

Зараз просто розподіляю по конвертах -харчі, послуги, бензин, подарки+дозвілля

А ще є емоційні витрати -коли роблю покупки для зняття стресу -а потім холодильник не закривається

14. CaddyV

CaddyV Well-Known Member

Веду вже більше 3-х років по програмі *Cash fly* ,її можна скачати безкоштовно.
    Проста,в ній легко розібратись.І що саме головне (для мене),що в кінці місяця не переживаю, де ж то я гроші загубила:girl_cray:?

15. AilataN

AilataN жива

Дівчата, як ви продукти закупляєте?
    Як то вигідніше робити?
    наприклад : раз в тиждень велика загрузка в маркеті /на базарі ( до речі а де вигідніше?) і потім щодень докупляти дрібниці типу хлібчик-молочко-сметанку
    чи , може , раз в місяць?

16. Seshat

Seshat Альфа-баклажан

Ми паз в місяць закупляємось в Метро тим, що не псується (крупи, олія, хімія, консерви, морожені овочі, запаковані сири і ковбаси). Свіже (овочі, фрукти, зелень і т.д.) купую раз в 2-3 дні залежно від потреби і кулінарних планів. М’ясо купуємо у вигляді частини тушки і заморожуємо. Коли закінчується, то купу на гуртовому Шуварі. Там найсвіжіше, на мою думку.

17. Holly

Holly Moderator

Біля нас купа магазинів і базарчик, тому купляю по мірі необхідності. Все одно гуляю з дітьми. Коли закінчуються крупи, то тоді з чоловіком ідемо на вихідні в маркет і закупляємось великими об"ємами. Ну і коли є непередбачувані доходи - завжди щось купую, таке що довго може зберігатись. М"яско в морозилку, консерви\горошок\кукурудза\оливки, чаї\кави і т.д.

18. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Ми якраз щойно з чоловіком на ту тему розмовляли:)
    Не маємо якоїсь особливої системи. Але переважно виходить раз в тиждень закупляти основне, а решту вже докупляємо в процесі в прилеглих магазинах.
    До сих пір закуплялись в маркетах, але в базарах бачу багато плюсів. Тому останнім часом йдемо туди, хоча і маркети не вдається оминати)))
    На базарі можна вибрати ті ж овочі, фрукти в маркеті береш які є. Домашню сметанку, сир(хто таке їсть) можна купити, та і лишнього на базарі купуєш менше:)

М`ясо стараюсь купувати свіже по потребі. Не дуже люблю морожене.

19. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

-ми раз в пару місяців закуповуємось в Метро (переважно побутовою хімією) і консерви беру на довше, часом беру рибу (часто буває дешевше і нормальний вибір).
    -в Польщі раз на пару місяців купую продукти (дуже люблю їхні тверді сири і деяку салямі). то все закидую в морозилку і ніц їм не є (маю на увазі сирам чи ковбасі в плані смаку після розморозки).
    -м"ясо теж можу при нагоді купити на довше і тримаю в морозилці
    - муку, цукор, олію, крупи купую мішок/блок пляшок/блок пакетів на гуртівні в знайомої
    - картопля, морква та ін. овочі, які довго стоять, теж або купую пару кг, або свекруха з городу передає.
    - молочні продукти, зелень, хліб і т.п. купую в магазинах по мірі потреби

---------- Додано в 12:28 ---------- Попередній допис був написаний в 12:25 ----------

ціни постійно міняються, і де було вигідно нещодавно, вже стає невигідно)) тому тре моніторити

20. Marcipanka

Marcipanka Well-Known Member

Якби я не хотіла, але обмежетись одним походом на базар чи супермаркет не виходить :)
    Раз на тиждень скупляємось в ашані засобами гігієни, деякою побутовою хімією, крупи, яйця, молоко, мука, спеції/приправи, вода, пиво, інколи овочі (переважно взимку). Зараз так і не пригадаю точного списку.
    Як їздимо до Польщі, то намагаємось купити те, що довго може лежати. А як закінчується, то докуповуємо на польських точках по мірі необхідності. В Польщі (або на польських точках) купуємо масло, йогурти, тверд. сир, салямі, парувкі, оселедець, каву, ще в Польщі купуємо обов*язково великий гель до прання, плин до миття посуду, зубні пасти сенсодин, м*ясо і червону рибу.
    На італійських точках беремо тунець, в*ялені томати, соус песто, пармезан, оливк. олію, прошутто, пасту, салямі (якщо закінчується запас того, що чоловік привезе з Італії).
    Картопля, морква, буряк, цибуля завжди є в батьків у великих кількостях з базару, то вони нам порційно пакують як у нас закінчується і ми забираємо.
    На базарі люблю купувати свіжі овочі і фрукти, зелень, дом. сир, м*ясо. Взимку ходила рідко, тепер частіше, бо багато свіжого вже є.
    Переважно виходить раз на тиждень супермаркет, 2 рази на тиждень базар (овочі, фрукти, зелень, дом. сир), 1-2 рази на тиждень магазин або "точки" з продуктами, якщо треба щось докупити, бо закінчилось (хліб, молоко).

21. Kroshka Enot

Kroshka Enot Well-Known Member

Біля нас немає ні нормального базару, ні супермаркету, тому:
    Раз на місяць закупляємось на гуртовнях в кінці Городоцької (Метро і ін.) таким, що може довше зберігатися: крупи, олія, приправи, побутова хімія, кава, чай і т.д.;
    Раз на місяць купуємо на Привокзальному базарі або на Шуварі м"ясо і рибу.
    Раз на тиждень (на вихідних) закупляємось "витребеньками" - залежно від того, що собі сплануємо - вино, мартіні, інгредієнти на суші, на якісь цікаві салатики чи особливі страви - купуємо під конкретно задумане меню;
    Щодня біля хати - мінеральну воду, хліб, молоко, масло (по мірі потреби), овочі, фрукти і т.д.