Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Khrystik

Khrystik Хороша дівчинка :)

Відповідь: Домашня економіка.

подарували мені основу для шампуня і різні олійки до того.
    подивимося, чи економно робити собі шампунь самому. ще мушу погуглити ціну тої основи,щоб прикинути вартість

3. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

4. Khrystik

Khrystik Хороша дівчинка :)

5. casablanka

casablanka Щаслива особистість

Ви праві, але економія нашій сім"ї потрібна, навіть в тому розумінні щоб навчитись рахувати гроші і правильно розподіляти на витрати. Раніше ми постійно собі могли відкласти валюту, а зараз вже і не пам"ятаю коли її купували. Весілля з чоловіком велику частину ми оплатили самі. Я бачу що цього року заплановані покупки ми не можемо купити, а про море вже взагалі мовчу. Та й на роботі зараз фірми переживають не найкращі часи, міняється влада, і відповідно керівництво, зарплати вчасно не видаються. То хочу сказати що незалежно які статки, економити потрібно всім хто відчуває в тому потребу. Бо на нашому прикладі я побачила що наша сім"я просто напросто не вміє правильно керувати грошима. І не доведи Господь, що сьогодні ти маєш багато, а завтра ти з порожнім гаманцем і витягуєш останню заначку, і не знаєш за що завтра купити продукти.

6. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Згідна, економити таки потібно, коли скрутно і потрібно вижити.

Але от раціонально використовувати кошти, то вже інше питання. І того теж потрібно вчитися. Без якогось негативного фону, що в чомусь собі відмовляєш. Але і переплачувати там, де непотрібно, чи викидати гроші на речі, які ну реально непотрібні, імхо не по феншую.

7. casablanka

casablanka Щаслива особистість

Знаєте, я постійно зараз для чоловіка кажу, що потрібно економити (тут в нашому випадку підійде і вираз " раціонально використовувати кошти,..."). А він мені у відповідь: - "Вчись не економити, а більше заробляти".

Останнє редагування: 24 Квітень 2014
  8. ГаЛоЧкА

ГаЛоЧкА Well-Known Member

і в мене 5, в чоловіка 3... на двох 8, даруєм подарунки на дні народження, а так при нагоді і виходячи з фінансів, ніхто тапками не кидав

9. synuchechka

synuchechka Well-Known Member

Як на мене, це трохи хибний вислів. Бо якщо людина по своїй природі "марнотратна", то скільки не заробляй їй завжди буде бракувати грошей.
    До прикладу, знайомий-знайомої програміст, живе у Львові має з/п в районі 20 000 грн/міс і жаліється, що хоче їхати за кордон, бо тут з "його" зарплатою і "нашими" цінами він не може доробитись ні до квартири, ні до машини, ні до нормального відпочинку....Почитав би він цю тему, певно трохи б переглянув свою фінансову ситуацію.
    Але погляд на ситуацію загалом правильний.

10. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

просто чим вищі доходи, тим бьільші витрати вони породжують. От раніше мала людина ВАЗ-5-ку, і на той час їй здавалося, що це нормально. А потім, почала заробляти 20 тис ( умовно). І витрати стали інші- змінилися точки, куди вона ходить "посиденькати", ВАЗ змінився на авто за 70 тис. доларів ( і нижче уже "ні-ні"). Ну як тут відкласти, коли стало доступно стільки всього, про що раніше лише мріялося? А до хорошого звикає швидко. І якщо той же дохід і сьогодні 20 тис., то про завтра не думається. Бо сьогодні витрати інші. З однієї сторни- це привід постійно хотіти більшого, і, відповідно, розвитку. З другого- якщо завтра той дохід у 20 тис. уже перетвориться у меншу суму ( інфляція і т.п.), то буде варіант, що дуже мало ( ну бо відкладати на , скажімо, 2-кімнатну квартиру- це "не комільфо", а от на особняк дійсно не вистачить). Одним словом. я теж не люблю слово "економія". Люблю- "раціональне управління фінансами" . Ну і
    просто скільки би ти не заробляв, без раціонального розприділення фінансами завжди буде не вистачати.

11. Rodionochka

Rodionochka Безнадійна оптимістка

А у нас проблема, бо я - хотіла б раціонально розподіляти кошти, а чоловік не любить економити))). Він в мене любить жити сьогоднішнім днем. Довго з тим боролась, і програла))). Деколи, звичайно, він до мене прислухається, але в основних речах - все-таки виходить по-чоловічому. Але є плюс - він не тринькає гроші на максимально непотрібні речі))), він витрачає їх на подорожі. І мені залишається складати йому компанію.

12. ГаЛоЧкА

ГаЛоЧкА Well-Known Member

13. Rodionochka

Rodionochka Безнадійна оптимістка

Просто мені хочеться вирішити глобальне питання житлової площі, і далі я готова...))). Проблема лиш, що це дуже дорого, і такої суми в нас нема, а на збирати з моїм чоловіком не реально))). Тому ми кайфуємо в подорожах)))

14. сніжна

15. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

16. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

Ми зараз платимо 3,25 %, ще 4 роки назад платили 5,95 %, але у звязку з кризою відсотки сильно впали, а кредит ми могли цілком погасити, тому знайшли банк, який дав нам новий кредит з набагато вигіднішими відсотками. Ця позика в нас на 10 років, але до цього часу надіємся, що зможем його виплатити:girl_in_dreams:. Або сума залишиться вже мізерна. Коли кредит на 20 чи 30 років, то і відсотки трохи вищі.
    Ще залежить від суми кредиту, який є стартовий капітал( банки хочуть бачити 30 % власного капіталу). Якщо підрахувати, то якщо є хоч невеликі збереження, то саме зараз у нашій місцевості вигідніше купити чи збудувати власну квартиру чи будинок, ніж винаймати. Я живу в Нижній Саксонії, в окрузі Фехта.( 70 км від Бремена). Квартиру нову десь 80 кв.м. можна придбати десь за 150.000, будинок старіший десь за 200.000-250.000, новий будувати зараз дуже дорого- ціни останні роки на будівельні матеріали сильно виросли, і робота будівельних фірм також.
    Звісно, що на півдні Німеччини ціни набагато вищі( на нерухомість), але і зарплати не відстають.
    Раніше, коли будувався будинок, держава платила будівничі гроші 5 % кожного року, до 2500 євро, 8 років підряд, це була непогана сума, але її відмінили.
    На кожну дитину держава платить дитячі гроші 184 євро/ місяць, до 18 років, якщо дитина йде здобувати професію в школу, то і до 25 років.
    Декретні платять тільки 12 місяців- 67 % від нетто-зарплати, якщо жінка ніде на працювала- 300 євро/ місяць.
    Зараз ще ввели нововведення- якщо хтось в сім"ї доглядає сам дитину( тобто не няня, яслі), то платять 100 євро/ місяць.

17. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

А в нас є фінансова жилетка?
    Бо в мене починається фінансова депресуха. По магазинам зараз стараюсь не ходити, щоб себе лишній раз не травмувати. Так мене онті підвищення ціни і на ДП знайшли:girl_cray:.
    Певно важкі 90-ті мені ще довго аукатися будуть.
    Нє ,я думала що я легше кризу переживатиму:girl_sad:.

18. сніжна

19. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Ще 2 роки тому, коли ми були у Львові, то серед знайомих було чимало програмістів, хто заробляв 2000 і більше. Власне, програмістів, а не лідів чи менеджерів. Для останніх зарплата більша, хоча не надто суттєво.

2000 - це хороша зарплата, але не найвища. Хороші програмісти у Львові можуть отримувати майже 3000 у.о.

20. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

це точно!
    вирішила від вівторка в магазин не ходити і нічого не купувати, а намагатись обійтись тим що маю з запасів(такий собі експеремент)
    В середу зварила квасковий борщик на бульйоні та макарон з печінкою, вчора на вечерю запекла кукурудзяну кашу з морквою і цибулькою+трішки ковбаси домашньої+болгарський перець з морозилки. Вийшло дуже смачно, на ранок залишилась 1 порція. Ввечері розварила горох на п"юре з шкварками та зеленою цибулькою, дала чоловікові на роботу з смаженим яйцем.
    Сьогодні планую зварити борщ(швидше за все крем-суп) і спекти піцу на кефірі(залишилось мені олів"є, я його кинула в морозилку, тепер піде на піцу+затру плавленим сирком)
    Реально тиждень можна так потягнути, але це за умови що ми наїлись багато м"яса перед тим(тому чоловік за нього не згадує)
    Ну і на десерт була Паска

21. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

у ІТ є поділ на "розряди" по навикам і досвіду.
    ясне діло що джуніор(найменший "розряд") із досвідом в рік не зароблятиме стільки, скільки сініор(найвищий розряд") із досвідом мінімум 4-5, а сініор легко може мати 3-4 тисячі.