Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Відповідь: Домашня економіка.

100%
    Я на кавусю хожу три рази на рік)) з одногрупниками після закінчення сесії. За однин похід-50-100грн
    Розваги з дитиною- в нас ще мала і ,,дика,, тому в культурні місця не ходим. В холодний період ходимо раз на місяць в Веселку.
    А так, як хочеться посидіти-розслабитись, то запрошуєм в гості кума, або на природу їдем.

3. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

Ми магазинний практично не купуєм, хіба тостовий деколи, бо роблю хлопцям гарячі в школу, та й не смакує магазинний, чоловік сам пече постійно в хлібопічці. Завжди звечора закидає інгрідієнти, а я зранку виймаю готовий хлібчик.
    Найкраще прижився рецепт з домашнім сиром, без яйця і молока. Тому виходить досить економно і смачно.

4. synuchechka

synuchechka Well-Known Member

Це, напевно, та стаття, на якій у Львові можна найкраще економити. купа різних безкоштовних дійств: вуличні вистави, фаєршоу, безкоштовні галереї, безкоштовні джазові/кіно/літературні/театральні та купа інших фестивалів. Якщо вибирати щось цікаве, то можна завжди знайти з того і щось безкоштовне.
    А ще наша піратська кіно/музико сфера дозволяє чудорво економити на кінотеатрах. Більше того, в інтернеті кіна значно цікавіші ніж ті, що доходять до наших кінотеатрів.
    Хоча є і такі розваги, які тільки за гроші. Наприклад ми полюбляємо картинг. То дорогувато, але інколи можна собі дозволити. Ходимо лише у ВТ, бо тоді в апексі знижка 50% для жінок. Ціна на більшість розваг залежить від дня тижня. Тому не вартує відкладати кіна/тетри до суботи-неділі. Якщо сходити на тижні, може вийти дешевше.
    Нагальне для мене зараз питання фітнес залу...от як тут зекономити..?хіба займатись вдома, але мені шось таке не подобається зовсім....

5. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

я вже писала , як у нас- раніше вилазки з друзями по кафе-ресторанам були дуже часті. Зараз замінили їх трішки на інший варіант- кафе зрідка, а так- збираємося по черзі у когось в гостях на суботню вечерю, яку готуємо спільно. Або виїжджаємо на шашлики на дачу в теплу пору.Як варіант- теж збираємося, організовуємо собі культурну прогулянкову програму, а потім- йдемо до когось додому і вже там продовжуємо " за чашечкою чаю".

---------- Додано в 14:00 ---------- Попередній допис був написаний в 13:59 ----------

я теж в основному свй печу. але замішую у х\п, а печу- в духовці. Так він мені смачніший і пухкіший ( коли не обмежений чашою х\п)

---------- Додано в 14:01 ---------- Попередній допис був написаний в 14:00 ----------

бути такою лінивою , як я :) Мені простіше вдома займатися, ніж витрачати час ще на похід у спортзал.

6. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

непоганий вихід - інвестиція в настолки - скинутися компанією на одну-дві великих і часозатратних. Збиратися вдома на чайок з печеньками - весело і економно

---------- Додано в 17:51 ---------- Попередній допис був написаний в 17:35 ----------

о, ще згадала - якщо є ровери, звісно ж велопрогулянки. В оренду вони здається теж недорогі

7. jalla

jalla Прогрес року 2013

Щодо кафе і ресторанів, то скажу вам чесно, після того, як у нас на тв почали крутити програму "Ревізор", я аніскілечки не жалкую, що у нас немає фінансової можливості ходити по таких закладах, щоб поїсти.:xaxa: .
    Готувати смаколики у себе на кухні якось надійніше, ну, і економніше.))

На пиво можу з коліжанками сходити інколи, але то вкрай рідко і скілько там я того пива вип"ю...:girl_blush2: головне обстановка і компанія.

Хочу вийти в люди, глянути на світ, себе показати))- марафечусь і висуваюсь в центр на прогулянку, а там і на безкоштовні виставки можна попасти і дуже вже мені подобаються останнім часом вуличні музиканти.:) Чесно... і концерту не треба. На звЬОзд можна і по телику, чи в неті глянути. Мені того вистарчає.:)

8. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

В нас теж величезний кусень доходів на то йде. Хоч і намагаємось економити. На концерти квитки купляємо завчасно - бо дешевше.
    Дуже люблю ходити з друзями на келих вина. Вдома не завди цікаво, ну і не всіх запросиш, бо досить часто знайомимось з новими людьми.
    А зараз ще пора шашликів - як зекономити?...Хіба відмовляти собі в цьому задоволені, або дозволяти не так часто, як би хотілось.

9. lilochok

lilochok Well-Known Member

Cудячи з вищезазначеного, ми не економна сім"я. На харчування у нас на 2-х дорослих йде близько 1500 грн
    У нас хворі шлунки (у чоловіка виразка 2 рази загострювалась). Отож, продуктів низької якості собі не можемо дозволити
    Чоловік практично не їсть овочів/фруктів, зате не може без солодкого та м"ясного. Я, навпаки, переважно овочами та фруктами харчуюсь
    У хаті завжди має бути молоко, сметана, сир. Споживаємо його відносно багато
    Економимо ми на одязі та взутті (купуємо на розпродажах, зі знижками за кордоном або стокові речі у знайомих), а також на відпочинку (активно відпочиваємо щотижня досліджуючи наш край на велосипедах)

10. Yulia Lashkevich

Yulia Lashkevich Well-Known Member

По кафе ходжу рідко. Можемо вирватися з хлопцем раз в місяць.
    Хотілося ще б поекономити на нашому транспорті. Якщо піднімуть ціни на проїзд, то буде добре бити по кишені. Вже задумувалася про купівлю велосипеда, але боюся я їздити по наших дорогах. Була б інша справа, якби всюди були вело доріжки.

11. casablanka

casablanka Щаслива особистість

І в нас не виходить в цьому пункті зменшити витрати. З чоловіком домовлялись менше відвідувати закладів. А виходить то мене коліжанка запросить, то його друг, то компаніями збираємось. Ну і не скажеш що ми не приїдемо, бо хочемо зекономити тих 300-400 грн. Хоча все ж закладів на 50% відвідуємо менше, але виключити їх з життя не можемо. Ну і ще мене турбує те, що ми прикинули з чоловіком, що з період від 10 травня по 10 червня у нас будуть витрати лише на урочисті та святкові події понад 6000 грн. Ну і як в такому випадку зекономити? Думала що ж то можем пропустити, та нічого не можем, і треба, і хочеться, і людям не відмовиш.

12. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

Ми на продуктах харчування не економимо зовсім - раніше, так, а зараз, коли грошей вистачає, стараємось купувати все, що найкраще смакує і біо-продукти. Звичайно, в межах розумного. На харчування йде в місяць десь 400 євро. Хліб і булки також купуємо в булочних і кондиторських, а не в супермаркеті, трохи дорого, 750 грам- 3,00- 4,00 євро, але пекти сама поки ще не хочу, боюсь, що буде мені смакувати. Правда, з жовтня не купуємо ковбасних виробів, я перестала їсти м"ясо взагалі, а чоловік перейшов на мед і варення на сніданок. Невеличка економія- на ковбасні вироби йшло біля 10 євро в тиждень, а зараз - 2 євро/ тиждень. Не знаю, чи вийде трошки зекономити- планую в майбутньому свій город. Вже цього року посадила трошки цибулі, моркви, картоплі, редиски, але це ще тільки підготовка. Ну, і в неділю деколи переглядаю рекламки, де є які акції, тоді стараюся купувати.
    Шампунь, зубну пасту, дезодоранти( аптечні) купую в інтернетній аптеці ( деколи економлю 30:wacko:.
    Одяг- стараюсь потрапляти на акції - на знижках літніх і зимових речі мені чомусь мало подобаються, майже ніколи нічого не знаходжу.
    Порошок Арієль завжди велику пачку( 1 прання виходить від 16 до 18 центів).
    Для чоловіка миючі засоби купую в Росмані, кожних 2 тижні в них бувають дуже гарні знижки( він моїх аптечних зубних паст і гелів для душу не визнає). Це ще краще, бо мої в 10 разів дорожчі:girl_smile:.
    Ліками майже не користуюся- від нежиті -соляний розчин, від кашлю - трав"яні чаї, тільки під час місячних- 1 табл. ібупрофену, і то не завжди. Пачки вистачає на декілька років.
    За будинок платимо 800 євро/ міс. відсотки+ виплата кредиту. За газ і світло- 250 євро, за воду- 75, мед. страхівка- 560, за телефон і інтернет- від 50-120 євро, в залежності від того, скільки лялякали на мобільний.
    За телевізор- 18 євро( мусять платити всі).
    Ще платимо податок на землю біля 400 євро/ рік, за вивезення сміття- 140 євро/ рік.
    Дуже багато грошей йде на будинок- одночасно будуєм далі, і дещо вже ламається- треба ремонтувати. Але стараємся щось доробляти тільки тоді, коли є зайві гроші. Ще чоловік все робить сам- кладе плитку, мурує, кладе бруківку, самі малюєм стіни.
    Ще 2 машини, одна вже виплачена, за іншу ще до серпня цього року виплачуєм кредит. Страхівки і податки за машини-біля 1000 євро/ рік.
    І стараємся в кінці року ще трошки виплатити кредит на будинок поза планом, але коли забагато інвестували , то таке слабо виходить.
    Алкоголю не п"ємо, навіть пива, раніше пили 2 рази в рік червоне вино, а зараз чоловік взагалі нічого не хоче. Не палимо, а це суттєва економія- пачка 5 євро. Чоловік має знайомих, яким потрібні 2 пачки в день. На ці гроші можна 2 рази в рік гарно відпочити:girl_crazy:.
    1-2 рази в тиждень замовляємо їжу, в неділю і деколи в суботу чи в п"ятницю, але недорого 15-20 євро.
    Може, декому цікаво, скільки потрібно на прожиття в Німеччині.

13. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Вас напевно мало, або мало їсьте. ))) В мене один заїзд в магазин виходить в добрі 100 євро, і потім всеодно на протязі тижня їду кілька раз, бо ще щось треба. ))) В нас на місяць йде ДУЖЕ багато на їжу. В місяць спокійно 1000 а то й більше.
    Не думала, що земля в німців така дешева. Ми платимо 11 тисяч на рік, податок за землю.

14. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

Нас тільки двоє. Я вважаю, що продукти харчування в Німеччині й справді дешеві, якщо врахувати зарплати. В сусідській Голландії дещо дорожче, за Данію взагалі мовчу.
    Мене дуже економно тримати- мало їм, файно виглядаю:girl_crazy:.

Земля в нас також дорога, але ми її вже купили. Раніше чоловік купував за 70 нім. марок/ за кв. м, зараз вже навіть у нашому селі 60 євро/кв.м. У містечках біля нас 100-120. А скільки коштує в Бремені чи в Гамбурзі, а особливо у елітних районах типу Бланкенезе, я навіть думати боюся.
    400 євро це податок ( туди входить і податок на забудови, залежить вiд кв.метрів). Раніше було трошки дешевше, бо ще гараж не був збудований.

Посиділа-подумала. У вас, напевно, дуже велика орендна плата за квартири і будинки, якщо ви тільки стільки на податки витрачаєте. В нас оренда 3-кімн. квартири від 450 -700 євро, а якщо бласник стільки б змушений заплатити тільки за податок на землю... Це б золота оренда вийшла.

---------- Додано в 19:59 ---------- Попередній допис був написаний в 19:55 ----------

Раз на тиждень- 70 євро, потім ще деякі свіжі фрукти чи овочі, чи хліб або булочки.При цьому- молоко, масло, картопля, морква, цибуля, цукор, мука, яйця, крупи- біо. Все інше - як вийде, бо шукати спеціально біо огірка я не буду. Є- куплю, немає- купую звичайний.

15. ELEGANCE

ELEGANCE Active Member

Перечитала вищенаписані дописи і дійшла висновку - що ми дуже неекономна сімя. На продуктах не економимо(риба, мясо, сир має бути постійно). Єдине від чого відмовились це від магазинного мясного(ковбасу робимо самі і запікаємо в духовці), хліб також печу у хлібопічці. Але це все швидше не еконгомія, а бажання зїсти щось корисніше магазинного.
    Єдине на чому зараз вчимося єкономити-це комунальні послуги. Навчились чистити зуби так щоб нетекла постійно вчода з крана, стараюсь прати рідше(колись прала 2-3 лашки) і саме основне-викинула електрочайник, бо оце постійне цикання по -привичці, зайшов у кухню включив чайник.

16. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Ми також вже купили, але податки на землю у нас 11+ тисяч на рік. Хочу в район з меншими податками, так там хата в два рази дорожча.

Намьок понял. :girl_crazy: Ще б тих дітей заставити не їсти. :girl_crazy:

17. irushka

irushka Well-Known Member

Дівчата, а що робити з постійними днями народженнями? В нас з чоловіком вже 5 похресників на двох, в них ще є братики, сестрички, ну і просто друзі і їхні діти, а ще своїм двом треба посвяткувати уродини. А дні народження рідних, батьків, періодично якісь ювілеї, час від часу - весілля. Де набрати на подарунки, якщо свята цілісінький рік? Я вже думала, що до Миколая нам треба починати готуватись десь влітку. На подарунки в нас точно йде дуже багато грошей протягом року і це все для людей які дійсно дорогі і просто так не відмовишся від запрошення.

18. Златка

Златка Well-Known Member

Я теж про це думала. Але певно правда десь посередині - не відмовлятись, звичайно, але й не купувати дорогих подарунків :girl_cool:

19. jalla

jalla Прогрес року 2013

Економити треба мабуть тоді, коли є необхідність, а просто економити, бо всі економлть якось не альо.
    Одним словом як маєте фінансову можливість на ті всі витрати/дефіляди, то чому б і ні і не потрібно паритись в такому випадку.
    В часи, коли у мене не має фінансової можливості, я до похресника ходжу на ДН зі скромним подаруночком і нічого, ще в мене ніхто презентами не кидав.:girl_crazy: Це саме стосується іменин/уродин знайомих, друзів...
    Коли не так скрутно з грішми, компенсовую чимось дорожчим.

20. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Дні народження-так, це окрема стаття витрат))))
    Кожного місяця, напевно. В березні було в молодшого та 2 на роботі, в квітні-в старшого та в мами, ще й в подруги, в травні- в батька та в свекра....Отримую з/п та відразу куплю подарунки чи відкладу гроші. Ну а як економити? Коли не працювала-подарунки дарувала виходячи збюджету, ніби то ніхто не ображався. Є гроші-можу подарувати щось краще/дорожче.

Взагалі, не впевнена, що економити, але контролювати точно краще, коли розкласти гроші відразу по конвертам. Цього разу спробую не вилізти за межі, точніше, не влізти в борги))). Головне, нічого не забути.

Ну і ще, почала економити на обідах-беру з дому. Хоч в нас на роботі можна смачно і дешево поїсти, але якщо кожен день брати, то вийде гривень 300 на місяць. Краще, витрачу на прогулянки з дітьми чи зустріч з друзями. На роботу та з роботи ходжу пішки. Ну і добре, що чай, кава, водичка - це все є на роботі, купляю хіба вершки до кави.

---------- Додано в 18:54 ---------- Попередній допис був написаний в 18:51 ----------

Забула, ще медичне страхування на мене, думаю, що хоч зуби зроблю

21. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

В мене 5 похресників, один з двійні, тобто майже 6.І на Миколая попадаю-намагаюсь закупитись на всіх на гуртівні або замовити інтернетом і починаю реально з вересня-є можливість вибрати, бо перед Миколаєм галопом вийде дорожче і не завжди те, що хочеш. На дні народження вже протягом року щось купую, з батьками найчастіше домовляємось, що дитина хоче -або універсальний подарунок -книжки-можна на форумі запастись чи замовити, на 1 вересня купую ранці-універсальний подарунок і на гуртівні значно дешевше, на сайтіах замовляю іграшки-наприклад ранок має цікаві набори фокусів-дослідів-саморобок, якщо замовляти в них декілька, дешевше.