Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Відповідь: Домашня економіка.

мені теж) люблю, щоб були гроші зекономлені :girl_wink:

3. gorgosia

gorgosia New Member

Веду домашню бухгалтерію вже років 7. І мені це зовсім не тяжко. Люблю, коли все під контролем. Звичайно, видатки навряд чи в мене виходить урізати набагато, але хоч трохи оптимізувати можна. Крім того, бачиш картину, який в тебе дохід, які витрати, бо, коли прибутки з різних джерел і нестабільні, окрім зарплатні, то, не записуючи і не рахуючи, не будеш знати, скільки ж сімя заробляє, наприклад, за рік. Відповідно, коли знаєш рівень своїх прибутків, можеш визначитися, на що з таким рівнем можна замахнутися, на що реально можливо назбирати кошти. Тобто плюсів у такої звички безліч. Записи роблю вручну, так мені зручніше.

4. LGalT

LGalT Member

Ми з чоловіком ведемо домашню бухгалтерію вже 2 роки(спеціальна програма на компі стоїть). Я вважаю, що це хороша привичка , що розвиває фінансове мислення, дає можливість аналізу своїх доходів і витрат, а також планування . Головне - систематично вносити всі витрати і доходи, щоб вкінці місяця все сходилося , а не було прогалин. Це один з моментів самодисципліни також (як з зарядкою , наприклад)

5. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

ооо..я дуже просто ставлюсь до грошей...я їх витрачаю:girl_curtsey:..а мій муж каже,що я так просто до них ставлюсь,бо я їх не заробляю..тут,звичайно,він лукавить,бо я то 6 років в декреті,але не заробляю лише рік (ну 1,5 тис. "дитячих" я не рахую,але це теж "мої" гроші і вони є)...а муж став дуже економним і коли та риса почалась в нього дуже проявлятись,то хитрими планами ті зекономлені гроші його направила на думку купівлі машини в верені 2009 року, а тепер купівлю більшої квартири...і він то знає,що домашня економіка - це добре,але толковий менеджер - це ще краще:girl_crazy:...

6. Tsokotukha

Tsokotukha Well-Known Member

Ми ведемо домашню бухгалтерію.
    Мені це подобається. Натренувала себе, що практично відрухово щоразу записую усі видатки в нотатку телефону (відразу як потратила гроші, на базарі в одній руці тримаю і гаманець і телефон; розрахувалась-поскладала до сумки-записала), а згодом, десь двічі на тиждень), вносимо усе в табличку.
    Окремою колонкою ідуть регулярні видатки (комунальні послуги, додаткові заняття доньки), окремо великі видатки (купівля одягу-взуття чи інишх необхідних товарів, гроші потрачені на відпочинок чи лікування), усе решта (маршрутки-таксівки, продукти, кава-піца, різноманітні забаганки, манікюри, парфуми, подарунки, і т.д.) в іншій табличці щоденних витрат (заповнюємо в календарному порядку).
    Загалом дуже зручно.
    Але є одне але....
    Чомусь мене щомісяця шокує те, що баланс не сходиться. І то так пристойно не сходиться. І ніби ж все записуєм, слідкуємо, та все ж. Видатки не перевершують прибутки, але реально потрачені кошти є більшими аніж зафіксовані витрати.

Ну і щодо сімейної економіки.
    Чоловік встановив певний відсоток від сімейного прибутку, який все ж є таким своєрідним н/з. Ці кошти не перекидаються з рахунку на картковий рахунок відповідно навіть при сильному бажанні потраченими бути не можуть. Чоловік називає це "фінансова безпека".
    Я цілковито поділяю такий план ведення сімейного бюджету.

А ми з чоловіком обоє такі. Ніколи собі не можемо відмовити в забаганках. Від дітей ми відрізняємось лише ціною наших забавок :girl_haha:
    Я от ніколи не маю потреби приховувати від чоловіка реальну ціну на котрусь із забаганок. Він ставиться до них із розумінням. Сам же ж такий, а його захцянки часом і дорожчі. :girl_haha:

Останнє редагування: 17 Жовтень 2011
  7. kolobok

kolobok Member

Я колись пробувала. Хоч і знали, що "наліво" гроші не йдуть і ніхто не краде їх в нас, але цікаво було поспотерігати, як розподіляться видатки. Користувалась, якщо не помиляюсь, програмкою Ability Cash, досить проста у користуванні і безкоштовна. Але коли вже доня народилась, більшість покупок чоловік сам робив, а заносити в прогу лінився, то так ми і збились з того. Як маєте натхнення, то можна спробувати пару місяців побавитись з тим :).

8. AilataN

AilataN жива

Колись дивилась передачу американську про те, як економити на простих речах і в місяць виходить кругленька сума. В статті економії входило- зменшення ставки по кредитам, готування їжі вдома, а не перекуси в кафешках, і т.д.

9. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

Ви- молодець! В мене так ніколи не вийде, бо я завжди спішу, завжди не встигаю.
    Але тепер придумала собі новий спосіб прорахунку і економії.
    Я порахувала скільки ми в середньому тратимо щомісяця. Цю суму я розбила потижнево і стараюсь в неї вкластися, якщо не виходить, то беру з наступного тижня , але тоді на наступний тиждень економлю.

10. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

я теж колись встановлювала собі тижневий ліміт, інколи вкладалась, інколи брала з наступного тижня, а інколи ще й залишалось!

11. Котя

Котя Оптимістка :-)

+ 100, теж так до цього відношусь.,
    Оскільки маєм досить величенький кредит, то контролювати фінанси нам просто необхідно. Займаюсь цим я, бо в мого мужа з цим проблеми, але він мені повністю довіряє:girl_curtsey:.
    Я теж записувала витрати пару місяців, але це було дуже важко, оскільки мій чоловік постійно у відрядженнях і ніколи не пам"ятає скільки потратив:girl_devil:, тому ми кинулись цього ровера, єдине з цих записів я зрозуміла скільки коштів іде на харчування, дітей і свята( різні дні народження, релігійні свята, виходи в люди ... і т.д.)
    Тепер стараюсь розприділяти кошти так, щоб на все вистарчало, якщо є можливість заощадити,тоді заощаджуєм.

---------- Додано в 12:49 ---------- Попередній допис був написаний в 12:43 ----------

У нас аналогічно, тому живем по принципу, що якщо десь можна економити, ми економим, і чим більше ми заощадим, тим швидше задовільнимо наші забаганки:girl_wink:

12. Solomi

Solomi New Member

це для мене було би занадто ,стояти на базарі , і купивши моркву, записати в телефон 1,50 грн.

але раніше коли були доходи кожного тижня приходилось теж записувати, в блокнотик, скільки прийшло ,скільки витратили по днях. навіть на м/п вікна відкладали.

тепер набагато простіше стало ,зробила 7 конвертів:

хата та комунальні
    школа і садок
    відпочинок
    гуртки ,ліки
    побутова техніка
    їжа
    одяг та форсмажор

13. AilataN

AilataN жива

А можна пару прикладів?
    Я, в принципі, і сама знаю як воно і де робиться, але цікаво почути і практичні поради від когось))!

14. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

ми теж ведемо такі записи вже два місяці. Підбивши підсумки першого місяця я жахнулася від загальної суми. Цього місяця вже намагаємося трохи зменшити обсяг видатків (правда поки не знаю наскільки це реально:girl_blush2:)

15. Tsokotukha

Tsokotukha Well-Known Member

Я також завжди спішу. Просто привчила себе до того процесу й тепер ухитряюсь робити це на ходу. Якщо є можливість то відразу розписую потрачену суму, а ні то лише остаточну цифру. На це вже точно багато часу не треба.
    Насправді це не так складно. Часом пишу цифри просто через кому (ми ж і так в табличці не розписуємо суму щоденних видатків). Окрім того завжди заокруглюю копійки до цілої гривні.
    Але для себе часом розписую потрачені кошти детальніше. Навіть за зростом цін можна прослідкувати. :girl_in_dreams:

16. Котя

Котя Оптимістка :-)

Та таких прикладів багато, просто переглянула багато моментів на яких колись не звертала уваги.
    1)Наприклад на роботі я завжди обідала в кафе, якщо муж у Львові тоді з ним на пару, якщо я їм не багато , то коханий їсть за двох:girl_crazy: Тепер в офісі є мікрохвильовка, і я почала обіди брати з дому, це мені заощадить десь 1500 грн., звичайно що деколи я буду обідати в кафе, але це вже не ці суми.
    2) Я переглянула своє відношення до покупок для дітей. У старшого завжди в нормі було що ми йому купуємо щодня ,або якусь машинку, або книжку, або кіндер, або.....і т.д. керуючись тим, що дитині мені нічого не шкода, в результаті маєм 4 ящики машинок, і заглядаєм до них рідко. То саме з одягом, що для старшого, що для молодшого, 50 % з нашого одягу вдягалося один-два рази, або взагалі не встигли вдягнути, бо переросли.Я не знаю як в кого, але в нас на це все йшло від 1000 до 2000 щомісяця.
    3) Щотижня стараємось їздити на базар зранку,і закупатись на тиждень, заощаджуєм із-за цього десь 600 в місяць.
    4)Своє відношення до покупок теж переглянула.
    Одним словом тільки з тих прикладів вже вдається заощадити десь 4000. В рік це десь 50000 грн. Вже можна буде сім"єю поїхати на Канари:girl_wink:

17. Alonka

Alonka New Member

Ми теж з чоловіком одразу почали вести "буХгалтерію", тобто він веде, а я вже звикла постійно записувати витрати.
    тут я роблю інакше, в нас не має поділу продуктів, все під одним словом "продукти". Тому коли йду на базар беру круглу суму, без копійок і дрібних. А по приходу віднімаю від попередньої суми і в графу продукти:girl_crazy:

18. innamorata

innamorata Well-Known Member

Оооо, і ми ведемо бухгалтерію. Почалося все з того що вирішили збирати на весілля. Перший місяць теоретично прикинули скільки мали б відкласти.... і.... були в ступорі від того що попри те що обоє незле заробляємо, не відкали нічого, ще й позичили. А як підрахували згрубшого скільки витратили за місяць.... :girl_impossible:
    Короч тепер записуємо всі витрати. Стараємося навіть найменші. Вручну правда. В кінці місяця підсумовуємо. До весілля реально економили. А зараз це просто дозволяє бачити скільки і на що саме витрачається. Та й в звичку вже ввійшло. Реально дуже зручно. Правда дохід не записуємо. А, мабуть, таки треба.
    Киньте хтось ссилочкою на програмку. Може й телефонна версія якась є...

19. Knopka

Knopka Well-Known Member

Почала записувати витрати і збирати чеки цього місяця. Хочу хоча б систематизувати для себе скільки і на що витрачаємо і проаналізувати які суми просто "викидаємо" на різні не дуже потрібні речі (як от кульки в парку, маленькі дрібнички для доні, кіндери, каву, журнали і т. д.) Відповідно, буду дивитись, на чому можна і потрібно економити, бо в нас наразі так виходить, що питання "куди діваються гроші" постає вже не традиційно в кінці місяця, а в другій половині:khomyak::scratch_one-s_head:

20. Натуля

Натуля Well-Known Member

І я буду вести домашню бухгалтерію. Таблицю ще продумую. А то чоловік ніби і більше заробляє, а відкласти абсолютно не вдається. Куди і скільки йде - толком і не знаємо. Хочеться якось розприділяти кошти.

А мені от якраз навпаки потрібно по продуктам розписати. Був у нас період коли їжа в холодильнику псувалася - не доїдали і щось нове готувала. Суцільне марностраство.

21. zabawa

zabawa Member

Я пробувала записувати витрати, побачила, що нічого мені то не дає..... Як є що - трачу, нема - сидимо в хаті.
    Перевірила на собі, що найкраще економиться, коли маєш гарну ціль - тоді йдеш до неї. Так, в нас була ціль - нова машина, то чоловік певну суму ніс до банку на депозит(НЗ) - все, руки не дотягнуться :girl_crazy:
    А коли всі гроші у доступному місці - то я завжди придумаю куди їх витратити або що купити. А коли НЗ-значить НЗ!
    А ці всі дрібні записування може і стимулюють до економії, але справді (як писалось вище) забувається багато, та й може і бачиш, що забагато тратиш -але коли є можливість, то не відмовляєш собі у забаганках.
    Єдине, за що постійно картаю себе, що зовсім не пам"ятаю цін, НЕ знаю що де дешевше, набрали - по чеку проплатили і до побачення. А є люди, які ж пам"ятають все до копійки. Може їм це допомагає суттєво економити...