Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Ligymunka

Ligymunka Cлiнгoкoнcультант

Відповідь: Домашня економіка.

Попробуйте висаджування + багаторазові підгузники, нам зекономило купу коштів !!!

3. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

щодо економії на дитячих "забаганка".
    1. Книжки. Мій старший дуууууууже любить, щоб йому читали, для нього книжок забагато не буває :) вже знаю, що в Ашані книжки дитячі дешевші, ніж будь-де, тому купуємо там.Але основна економія - БІБЛІОТЕКА!!! Записались в бібліотеку рік тому і за цей час, думаю, "начитали" десь на 2-2,5 тис.грн (враховуючи теперішні шаленні ціни на книжки).
    2. Всякі печенька/соломку на прогулянку починаючи з року-півтора дитини не купували у ближніх магазинах, тому дитина довший час не знала, що вони там продаються :) тому преспокійно проходили "мимо". Брали перекуси і пиття з дому.

4. lorelaj

lorelaj Active Member

Я поки читала цю тему - відчула весь спектр емоцій. Від вау яка корисна тема, до оо нііііі, це точно неправильно:) і так качелями декілька раз туди сюди
    Потім я настрочила довгого коментаря про наші харчові звички, видалила його і нарешті зуміла ословеснити свою позицію.
    Здорове харчування дороге, бо вимагає тільки хороших і якісних продуктів. Морепродукти, добірне м‘ясо, фрукти, овочі, якісні молочні продукти, сухофрукти, крупи першого сорту etc. це - великі статті витрат і як не крути, гроші підуть суттєві. Добре, коли часточку можна самому заготувати - напарити, наварити, насушити, наморозити, назакривати, але не у всіх для цього є час чи навіть хист ( наприклад я на кухні найбезтолковіше створіння). Плюс хороше молоко чи червоно рибку з повітря не надоїш всерівно.
    Вважаю доцільним економити на акціях і тп, а не шляхом виключання того чи іншого продукту з раціону, чи переведенням його в категорію " святковий".
    Я за економію на речах. В мене двоє пар штанів :) і я себе прекрасно почуваю. Мій гардероб мінімальний і оновлюю я його тоді коли треба ( річ втратила зовнішній вигляд), а бо не хочу нову кофтинку. Купую я речі переважно в магазинах і не те щоб дорогі, але не дешеві. Шукаю якісні і плачу за якість більше але знаю, що заплативши за джинси 500грн я не матиму ще довго потреби купляти нові. І так абсолютно з усім, я можу за цілий сезон, а то і значно довше, нічого не купити з одягу. І економлю я значно більше ніж на харчах зекономила б:)

5. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Я вас здивую, я купляю джинси за 80 грн і ношу їх років 2-3))))

6. Galysik

Galysik Well-Known Member

о, в нас те саме
    ще ніколи не ходимо на піццу/солодке в нашому районі. В челентано на пл. Ринок були ще як літом, мав 2 роки з копійками і памятає!, не можу пройти повз спокійно досі - Мама, я говодний, я хотю піту!
    Доречі, для походеньок на піццу є вельми бюджетне місце - Містечко, це ріг Городоцька/Менцинського. Піцца звичайно не чілінтано, але цілком пристойна і дешева. Випічка теж не цукерня, але і не така лажа як в пузатій хаті і завжди все свіже. 2 торта 2 чая і піцца - 50грн. Це ми ще до подорожчання востаннє ходили.
    А взагалі піццу часто печу сама. Муж мій каже, що чілінтано оддихає :) Лестить :)

7. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

8. Galysik

Galysik Well-Known Member

Ще згадала як я економлю миючий засіб до посуду, на амвеївському дішдропсі навчилась.
    Купую пляшку густого засобу, наливаю в пляшку з помпою лише третину або половину цього засобу, залежно від густини, решта додаю води і вйо.
    Вистачає його удвічі довше.
    Спочатку було незвично, що засіб рідкий а не густий, але з часом зрозуміла, що це навіть краще, рідкий засіб легше зпінити.

9. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

Якщо є картопля, передана з села, наприклад, то можна замість голубців стушкувати фаршировану картоплю. Я над таким на гаряче задумуюсь.

---------- Додано в 22:00 ---------- Попередній допис був написаний в 21:56 ----------

може, хоч в Польщу на закупи стане трохи вигідніше їхати...

10. SOLODKA

SOLODKA Well-Known Member

Я вас здивую- я живу в селі..картоплю,моркву,буряк,закрутки,морожені фрукти-ягоди,соки,повидло ще маю...Зелень вже маю..А от капусту ніяк не навчуся зберігати....На наступний рік наморожу чи закручу відварених капустяних листків у листопаді ....Зараз вже змінила меню,але отих 12 гривень за кг не дають спокою...

11. lorelaj

lorelaj Active Member

Я вас здивую, я купляю джинси за 80 грн і ношу їх років 2-3))))
    Хороша економія, якщо тих джинсів не енна кількість а 2--3. Продайте точку, бо я таких цін не бачила давно, а ті, що по 200, в мене за сезон активної експлуатації кажуть папа.
    За 1000 я б не купувала штани. Я вважаю, що людині не потрібно 300кофт і 10 пар штанів і все це за божевільні суми, який б дохід у сім,ї не був. Я проти культу шмаття.

12. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

скажемо, хто що може собі дозволити. чи, вірніше, що кому здобувати. ну якщо в мене було все, про що ми думаємо і мріємо з чоловіком, то і я б не проти багато чого в левелап перенести, але точно не кількість гарячелюбимоготут мяса і тд.
    читаючи цю тему, розумію, що якщо до того не перейматися бюджетом, то і тепер не особливо)

---------- Додано в 22:22 ---------- Попередній допис був написаний в 22:21 ----------

так, це в принципі дуже здорова позиція) і суттєво економить кошти) особливо, якщо професія не зобов"язує мати енну кількість костюмів і тд

13. Sandoryk

Sandoryk Well-Known Member

Замотати капустину в декілька шарів газети і сховати в погріб, другий рік так робим.

14. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

Ми на тиждень не вклалися. Що в перекладі на чоловічу з\п означає, що на половину:girl_sad:.
    Якщо взяти масло цікаво яка субівартість?
    Якщо маєте можливість купляти якісне мясо- то так і робіть.
    Та хто вам тут каже в чомусь дитині відмовляти? Як маєте бажання і можливість- які питання?

15. lorelaj

lorelaj Active Member

На рахунок м‘яса. Моя бабуся любила казати ( подаю як бабуся казала з русизмами:) ) - "і мед яд і яд мед" М‘ясо раз в ніколи, як і м‘ясо 5 разів на добу - абсолютно нездоровий фанатичний підхід. Природа любить баланс в усьому, тому і м‘ясо і всі інші продукти потрібно їсти в адекватних кількостях.

16. Mammy

Mammy Well-Known Member

Відносно штанів - кілька років тому купила новісінькі за 250 грн., не проносила й пів року :girl_sad: потім, якось випадково (зайшла просто погуляти, бо був вільний час), на секонді придбала в ідеальному стані джинси за 30 грн., які ношу до сьогодні. З того часу собі джинси купляю лише там, хоча більше нічого і нікому в секонді не беру, не вмію я вибирати там речі :)

17. Sera

Ми все окрім супу готуємо виключно на один раз.
    Напишу, як воно мені відгукується. Якщо я себе обмежу в якісному солодкому(бо воно дороге і т.д.), а я його дуже люблю- то я буду дуже незадоволена життям. А це для мене найгірше. Тому завжди маю його вдома і є мотивація заробляти гроші і т.д.
    Живуть)).
    Я жила. Повторю ще раз- це ДОРОГО. Набагато дорожче, ніж звичне харчування. Принаймі перші роки. Якщо людина хоче харчуватися збалансовано і не мати траблів зі здоровям.

18. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

19. Sera

І де тільки вони гроші на то все беруть:girl_emo:?
    Якщо є можливість- краще дитині не пояснювати, що мама не може купити того й того, бо немає грошей. То дуже погані установки.
    Кіндера мій малий ще в житті не бачив, бо я вважаю, що йому того не треба.Книжки\машинки\поїзди купляються регулярно. З їжі- сок польський інколи випросить або солодке німецьке. Все інше не купляю, бо шкідливо для здоровя і зразу ж пропоную домашню альтернативу. Та й того "іншого" він майже не знає, бо в часи педприкорму я строго слідкувала, щоб ніхто йому якого бублика чи печенька (я мовчу вже про чіпси і т.д.) не підсунув. Результати цього слідкування мене радують.

---------- Додано в 22:51 ---------- Попередній допис був написаний в 22:48 ----------

Киньте пліз рецепта). Цікаво стало, що то за скоринка така сирна)).

---------- Додано в 22:58 ---------- Попередній допис був написаний в 22:51 ----------

Муж лестить?
    Та мій Тео твою піцу досі згадує:girl_tender:.

---------- Додано в 23:02 ---------- Попередній допис був написаний в 22:58 ----------

Супер).
    Якщо вам і чоловікові все підходить- то можна і не перейматися))).

---------- Додано в 23:04 ---------- Попередній допис був написаний в 23:02 ----------

А який прикол так жити?
    От я би зайшла, чесне слово:girl_tender:. Ще б свого принесла б. Прекрасна можливість з хорошими людьми познайомитися. А то все форумівки та форумівки
    А як будеш вчити малого грошима розпоряджатися і коли?

20. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

в світлі цьої теми ходжу тероризую чоловіка - а ти не голодний, може щось хочеш...ну він так задумливо, ну та, а можна ще твоїх кексиків. ))))) по-моєму, я знайшла оптимальний варіант для нашої нинішньої ситуації.

21. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

Ще 2 роки тому коли мій тато в неділю йшов та купляв лосось на канапку за 50-60 грн(а це на 1 раз) я питала для чого, як так можна? На що тато казав "я тяжко працюю чому я маю собі відмовляти". Тепер в нас схожа ситуація, я морально не готова їсти лише картоплю та кефір чи кашу з маслом. 2-3 дні поголодати до з/пл можу, але постіно собі відмовляти це для мене тортури.Сьогодні вечеряли рисом з овочами та тушеною капустою з грибами(коли капуста була по 2 грн то залишки від голубців викидала, а сьогодні при ціні 9-12 грн/кг рука не піднялась тому вирішила стушити)