Домашня економіка.

Тема у розділі 'Хатні клопоти', створена користувачем AilataN, 16 Жовтень 2011.

1. AilataN

AilataN жива

В мене є знайома, яка веде домашню бухгалтерію. Тобто- витрати, доходи, окремо по графам- що з відки прийшло і по яким статтям був розхід.
    Давно замислююсь сама про таку систему домашньої економіки( не економії, бо що тратимо- те тратимо).
    Чи доцільно вести такий облік, щоб якось контролювати витрати, зменшувати їх, наприклад в яких магазинах краще закуплятись, в кого яка графа розходів більша в процентному співвідношенні до з/п?
    В мене так- чим більший дохід , тим більший розхід. Що мене й нервує найбільше. Бо маючи , допустим 50 тугриків- живемо на них, ще й лишається, під"язуєм пояски))), маємо 200 тугриків- і не вистачає!

Це тема для того щоб ділитися способами ведення домашнього господарства, бухгалтерії і різними фокусами, які дають змогу економити. Де які ціни на продукти - у відповідній темі. Все решта: прокладки - в темі для прокладок, мешти в мештах і т.д.

Останнє редагування модератором: 23 Лютий 2015
    • Подобається Подобається x 1
    • Не подобається Не подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. Натуля

Натуля Well-Known Member

я з "продукти" виділила окремий пункт - "всяка фігня" типу цукерок, печеньок. Бо коли на молочку в нас іде багато грошей - то норма, а коли таришся не дуже-то і потрібними смаколиками під настрій і потім чухаєш потилицю "як багато іде на продукти, тут точно не зекономиш" - то не правильно.
    Я вела бюджет, потім перестала. Зараз знову відновила. Але я завжди записую крупні покупки - більше 500грн і зразу відпадають питання куди діваються гроші.
    Я пишу поки в блокнот. Програму якось ставила собі на комп але не пішло. Мені якось подобається паперові сторінки гортати, ручкою писати.

• Подобається Подобається x 3
    • Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • мімімі мімімі x 1
  3. arushka

arushka завжди досягаю мети

:))):good2:
    Ми вже давно не купуємо магазинних солодощів (магазинний пляцок раз в рік для несподіваних гостей до уваги не беру), набір продуктів плюс/мінус корисно-стандартний
    Але мені такий пункт треба виділити на косметику, бо часом купую як "Косметика декоративна", а як проаналізую, чи воно мені треба, то дійсно "всяка фігня":girl_crazy:
    --- дописи об"єднано, 7 Вересень 2015 ---
    нє, я гнила, мені треба, щоб само віднімалось-додавалось-аналізувало-графіки малювало:girl_haha:

• Подобається Подобається x 2
    • мімімі мімімі x 1
  4. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

я для того потратила кілька денних дитячих снів :) і в екселі зробила таблиці)) оернмо для себе і чоловіка з вивнденням узагальнених витрат і доходів, розбивкою по місяцях і типу витрат, % співвідношенням виду витрат до загальних і тд. Бавимось тим 5-місяць.

• Подобається Подобається x 4
  5. nibysh

nibysh оптимістка з сумнівами

Я продукти також розбиваю по групам. А ще є підпункт "гульнули". Не віддих, бо це запланований відпочинок і масштабний, а "гульнули" ну це театр, кафе, форумівка іт.д.

• Креативно Креативно x 1
  6. Siania

Siania Love Life

Я рік користуюсь таблицею в екселі на гугл драйв. Подобається тим що воно є і вдома на компютері - і на мобільному. Якраз поки кудись їду, то в телефоні зручно все записувати.
    Підрахунок потрачених коштів на базарі - класна зарядка для памяті. Я коли йду з ринку, то продумую що скільки коштувало, і подумки рахую загальну суму витрат за продукти.
    Чесно ажучи - не знаю як я колись жила без такої програмки. Дуже люблю підбивати підсумки "Зароблено, потрачено" А потім так цікаво поспостерігати за ситуацією витрат протягом року:) Одразу помічаєш як ціноньки ростуть)))

• Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Інформативно Інформативно x 1
  7. Made in USSR

Made in USSR Well-Known Member

ой, я зі своїм помічником аби не забула голову на тому базарі))))
    треба брати блокнот і все писати по ходу. ой, але то страшно потім все зводити докупи...

8. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

Я в нотатник на телефоні записую. От як йду додому, одразу після базару то по пунктах все занотовую

9. Kroshka Enot

Kroshka Enot Well-Known Member

А можна з цього місця детальніше?
    Бо ми з лютого ведемо щоденник витрат, я поки не обнаружила, на чому можна зекономити, єдина користь - можна прикинути, скільки чого нам іде на місяць, і скільки коштів пішло на ту чи іншу статтю витрат.
    Муж вже починає стогнати, що його ведення щоденника напрягає, і нічого не дає.
    А чоботи мені теж би не завадили. :girl_crazy:
    Так що діліться практичними порадами, як Вам це вдалося.

10. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

11. arushka

даремно ви мене, канєшно, спитали, це моя улюблена тема останні пів року, говорити можу дооовго:girl_crazy:
    Запорука успіху - програма, яка вам сподобається. Я десь з квітня всі цифри записувала в зошит, але то геть не моє. З вересня веду облік в програмі, внесла туди всі-всі дані
    І ця мудра програма красивим графіком показала мені, що, наприклад,1) вже пів року стаття *приємний вечір* становить у нас 18% наших видатків
    (ми дуже любимо різні сири, а до того виноград/інжир/вино, але в статтю *їжа. дім* це не пишу, бо це захцянки, без яких можна жити).
    Сіли-подумали, що *приємний вечір* може бути чай/запечені яблука, а дорожчі продукти купуємо раз на два - три тижні
    Вересень показав, що правильно подумали
    2) дууже багато тратиться на забави, ніколи на це не звертали уваги. Не скажу, що ми перестали просити гостей, але вже не кожного тижня
    3) косметика (проаналізувала, що більша половина того, що понакупляла під впливом ютюба)), мені не потрібно, а це солідна сума)
    4) вже декілька років платимо щомісячно за єрунду, яка нам не потрібна, якби вчасно закрили, могли б на цю суму 2-3 рази сходити в ресторан. Закрили
    Ну і так тверезо пройшлись по кожному пункту (у кожного такі немудрі статті витрат будуть свої, головне не обманювати самих себе)
    5) в день з/п заплатили світло, квартплату, ..., суму отих марних витрат - окремо, під паркет))), решту поділила на 3 конверти (з 1 по 10 вересня, з 11-20...) і порахувала, скільки +/- на день можу витратити.
    Якщо не витратили -туди ж, під паркет, якщо витратили більше- дивимось, скільки днів бажано в магазин не заходити (то тільки звучить трагічно, а насправді приємно, що не проїдаються всі гроші:girl_blum:)
    Ну і вкінці місяця бонусом були чоботи на гроші з-під паркету:girl_crazy:
    Ну і тепер я вчепилась у планування меню, бо можна, звичайно, скоротити витрати шляхом *купували 5 кг риби/міс, тепер купуємо 1кг*, але мені таке не підходить, якість харчування має бути добра, тому хочу знайти якийсь планувальник меню, яке мене не почне дратувати через тиждень
    Якось так..

• Подобається Подобається x 11
    • Зе бест! Зе бест! x 7
    • Корисно Корисно x 2
    • мімімі мімімі x 1
  12. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Думаю, що таки дає: воно дисциплінує, вчить керувати своїми імпульсами, ну і стабілізує ситуацію. Але,
    то економити може і не бути з чого, ви просто оптимально розпоряджаєтесь тим, що маєте зараз (і це вже великий плюс обліку витрат), але на тривалу перспективу все таки необхідне збільшення доходів, економія має межу.

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  13. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Мені було стидно купляти фігню, бо про неї треба було писати) Наприклад надцятий набір формочок для печення.

• мімімі мімімі x 1
  14. arushka

може ви занадто детально розписуєте всі статті?
    бо я колись мала екселівський файл, а в ньому -сметана,-яйцІ,-морква,-буряки, -приправа до курки, -приправа до риби..:wacko:
    То можна було чокнутись з метрового чека все повиписувати по тому дріботинню, я не довго витримала, хоч трохи воно мені помогло для аналізу бюджету

15. Rona

Rona Мама-йожик

@arushka а як ти робиш? Ну от день пройшов і які статті записані? (чисто гіпотетично). Я просто собі так і уявляла - яйця, молоко і т.д., лиш то шось мене дуже гнітить. І як прога називається? Можна лінк?

16. arushka

я веду облік в Easyfinance
    Там вже є готові статті витрат, які можна змінювати

я не можу молоко-яйця, мені нудно,і я не настільки педант:girl_crazy:
    В програмі є категорія *харчування вдома* і *не вдома*, побутова хімія...
    Купила я, наприклад, доместос, мило і жеровиска. Суму за хімію пишу в *побут.хімію*, мінусую від кінцевої суми і отримую *харчування вдома*
    Алкоголь окремо,захцянки окремо, видатки на забави окремо
    Літом цікавило мене скільки ми купуємо на місяць м"яса, використовуємо прального порошка і таблеток до посудомийки, то я собі по тих пунктах, які цікавили просто зазначала в екселі:
    Напр.: Пральний порошок /1,4 кг / ціна / купили 2.06./закінчився 5.07
    Розумієш, та?
    Я вже маю картину по хімії, м"ясу, рибі, ще хочу проконтролювати скільки використовуємо круп і сухофруктів, але то не зараз, і в мене це з обліком не пов"язано. Того як не хочу-не пишу, а облік веду завжди

• Інформативно Інформативно x 3
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • Корисно Корисно x 1
  17. Sera

Якраз це і мала на увазі.
    То треба критичний погляд на свої витрати.
    З того, що мені зараз допомагає- це планування від найменш прогнозуємої суми(це у кого доходи нестабільні- добре так робити, бо я пару разів влетіла з тим, що не врахувала непрогнозованість сімейного доходу) і бачу, що глобальні закупи раз на місяць(а не через день) теж корисні.
    Планування меню нам щось геть не йде.
    Мо хтось тут своїм поділиться:girl_in_dreams:.

18. Hexe

Hexe Well-Known Member

19. Sera

Мені не те що ліньки- я ото напланую, закуплюся під цей план, а на день так 5-6 я вже не хочу того їсти, що в меню стоїть. Мужа знову йде на закупи, а те, що довго не стоїть- або пропадає, або доводиться комусь віддавати.
    То я наразі кинула то діло і продукти які довго не стоять купляю тільки по бажанню їх з'їсти нині-завтра.
    Еапряжно- ага. Шо делать- наразі не придумала.

20. arushka

і мені планування меню поки тєжко, але в нас окрема тема є по тому, можемо там разом щось комбінувати:girl_yes2:

21. Rodionochka

Rodionochka Безнадійна оптимістка

Зараз робимо ремонт, то записую усі витрати по ньому. Загальну картину не підбивали, страшно. Підбили лише утеплення фасаду, потім ще 5 раз перерахували і офігіли. Планували витратити в 2 рази менше. Тому поки решту не підбиваємо, бо тоді ремонт розтянеться на роки))). До чого то я? А до того, що важко спочатку, потім втягуєшся. І це дуже інформативно на майбутнє. Але почати облікувати щоденні витрати мені просто страшно. Стільки неправильних трат))). Потребую копняка і класноі програми на телефон для тоі бухгалтеріі.
    До речі, брат мій веде. То каже, що просто деколи не витрачає гроші, бо соромно потім про це писати. А він в мене марнотратник ще той))). І навіть на нього це діє.

• Подобається Подобається x 3
    • мімімі мімімі x 1