Для мамусь і татусів (2)

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Zoryanazirka, 11 Травень 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Відповідь: Для мамусь і татусів (2)

Уваги просить?

2. veronka

veronka зла друзя

я знаю?! певно за цілий день скучила за мною, а на вихідні? Свекруха каже, що я їй забагато дозволяю (ну трохи є, бо росте без батька, за ним сумує страшно). Але ж і не слухається: кажу поскладати іграшки по 10 разів, бЕсполєзно, кажу ще щось - нє, пропоную позайматися англійькою, повчитися читати (без напрягу, в ігровій формі) - нє...

3. Suzi

Як я її розумію.....

4. natorella

natorella Well-Known Member

і яяяяяяя, особливо почитатиииииииииии

5. invisible

invisible Well-Known Member

Маю 2 можливо трохи дурних питання... :girl_blush2:
    Мала зараз постійно смокче кулачки. Ручки мию щодня один раз під час купання. Чи потрібно все таки частіше їх мити? Я розумію, що вона ще ніде не буває, іграшки ще до рук не бере, але ж так чи інакше лежить то на ліжку, то на пеленаторі, то в автокріслі, то у візку, то в нас на руках, відповідно ручки в неї не є чисті.
    І друге - чи можна тримати дитину в одному підгузнику всю ніч? Просто вона зараз стала більш-менш нормально спати десь впродовж 9 годин - просинається кілька раз, щоб поїсти, але робить це у напівсонному стані. Чи варто будити дитину, щоб поміняти підгузник? (вночі не какає).

6. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Це зайве, як на мене. Дитина росте і їй просто необхідно бути в контакті з тими мікробами. А як почне повзати - ви ж не будете потім що5хв мити руки? А в рот підуть потім не лише брудні кулаки... :)

А поміняти підгузок так, щоб не будити дитину, не виходить?

7. invisible

invisible Well-Known Member

В малої дуже чутливий сон...:girl_nea:

8. Fast

Fast Well-Known Member

Якщо не перетiкае, попа не подразнена, то для чого. Я не мiняла. Бо не могла помiняти так щоб не розбудити. Дитина нервувалась, плакала. То я лишилась того дiла. Ой як то давно вже було. Але мамця мiзки порядочно промивала, тож цей момент з пiдгузником запам'ятався.

9. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

ми ще менші від вас, але вночі не просинаеться, підгузник ми міняем , я годую, а чоловік в той час проводить операцію "чиста дупця". Дитина не просинається, а попа сухенька і чистенька.

10. Mammy

Mammy Well-Known Member

Ми спимо цілу ніч, їмо уві сні (не прокидається ні Ларуся, ні я), тому в одному підгузнику і ніяких проблем. Знову ж таки - залежить від конкретної дитини. Ну і ручки я їй не мию постійно, лише коли умиваємось, купаємось.

11. Holly

Holly Moderator

І я не міняю, малий вночі взагалі мало пісяє.

12. Suzi

Це до речі , не був сарказм.
    Такій малій дитині треба гратись. Не вчитись у вигляді гри, а просто гратись. Потрібно n разів чути, що мама її любить. Просто за те, що вона є. Навіть якщо не прибирає іграшки і не хоче вчитись. Чим більше в дитини "коників", тим більша її потреба в любові, обіймах. Попри ті коники. Важко почати, але найдієвіше - закрити очі на всі коники, міцно пригорнути до себе, розказати їй яка вона чудова і як сильно-сильно мама її любить.
    І ще. В світлі того, що
    мені здається, варто з нею проговорити ситуацію - що так буває, що її вини в тому немає. Що мама і тато її всеодно сильно люблять. Може навіть і поплакати разом. Тримайтесь.

З.І. А на прибирання і навчання в неї ще попереду все життя.

13. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

А як знати межу? Моя приносить мені абетку і давай називати букви, які знає, і питати, які не знає. По кольорах розкладати дуже любить, цифри питається і повторює. Їй то цікавіше, ніж ляльки колисати. Я така сама була в дитинстві, певно, в маму вдалася:) От прибирати не любить, то певно теж від мами, але як бачить мене зі шматкою, то й собі біжить щось витирати.

14. Suzi

Звідки?:girl_smile:

Діти прагнуть робити те, що батьки. І ще - чи не буває так, що питаючи цифри, букви і т.д. дитина отримує увагу, яку не отримує коли просто грається ляльками? Якщо мама сяде з задоволенням з нею погратись в ляльки? Не просто для галочки, а з задоволенням.

Отут описано про ранній розвиток, навчання читанню і т.д. Отут про математику. Я проти раннього розвитку. Я за своєчасний :)

15. Натуля

Натуля Well-Known Member

В мого Антона це іде періодами. То йому цікаво і ми багато читаємо-малюємо-якось розвиваємось. А буває, що місяць-два категорично відмовляється навіть улюблені книжки почитати.
    В нас аналогічно))) Але зараз бачу, що якщо не допускати великих завалів іграшок і супроводжувати прибирання розмовами про чистоту і красоту, то в дитини виробляється звичка прибирати. Зараз в 4 видно результат. Це я як непослідовна і неорганізована мама кажу)))))
    До речі, менший за нами все повторює - навіть вчити не потрібно)))

16. Haidee

Від мами, наприклад. Не бачу нічого кримінального, щоб казати дитині, де яка буква.

Ну та, я не фанат ляльок:) Уваги вона отримує стільки, скільки вимагає і ще більше, бо в нас то не дозовано. З ігр любимо кидатися подушками, готувати чай, часом машинки возити. Але їй то набридає за 5 хвилин, а як попадає в поле зору книжка, чи пазл, чи ще щось в тому роді, то може годину сидіти і бавитися, але то треба компанію обов"язково.

Почитаю посилання, хоч я вже багато "проти" на ту тему начиталася:)

То коли?:)

17. Orman

Orman Модератор-бомба

а моя вчора сама складала свої іграшки. Оце я останні три тижні перестала їх складати, коли вона спить, а почала складати перед її сном з коментарями "оце ми поскладаємо іграшки і йдемо спати". А вчора тільки сказала - вона наперед мене побігла їх складати.

замітати, мити шваброю любить страшне - я сивію і хвалю :)
    я як це кажу на мене витріщаються, мачуха не хоче дитину розвивати.

ти не повіриш...
    в кого коли. В кого і "після школи" маю 2 дуже наглядних приклади в сім"ї і родині.

колупання в болоті руками краще розвиває ніж англійська в три роки. Даю гарантію.

18. Almariel

Almariel Well-Known Member

і я, і чоловік навчились читати рано (десь в 4 роки - тобто раніше, ніж пишеться в цьому посиланні) - обидвоє любимо читати і донині.
    а як може дитина сама навчитися читати? то ж їй треба розказати, як виглядає кожна буква.

супер-фраза:
    а ще мені прийшло на думку: якщо спочатку розвивається образне мислення, а не логічне, то можливо не варто просити і вчити дитину складати іграшки (самому просто складати і щоб дитина бачила - я не заперечую). бо ж ми як складаємо іграшки, то примушуємо дитину до якихось логічних дій: іграшки мусять лежати тут, а не тут. може починати вчити складати з 5-6 років?

а ще про навчання музиці: доця любить сидіти і бринькати на піаніно. я при ній іноді просто граю гаму і вона починає за мною повторювати і натискати клавіші одним пальчиком (бо раніше просто стукала долонькою). з одного боку музика - це не логічне система, а з іншого - і ноти мають свої назви і написані вони конкретно на певних лінійках. просто давати дитині доступ до піаніно і все? не розказувати, що то є нотки різні.

і питання: то що робити з дитиною?

19. Haidee

Хе, якраз в таке я вірю. Я не вірю в інше, в зрівняйлівку. Ані в ту, яка є в наших школах і садках, ані в ту, про яку часто говорять неприхильники так званого раннього розвитку.
    Я в 5 років читала українською і російською і добре розуміла польську, рахувала, ще якісь там штуки знала. А розвивала мене 92-літня прабабця, бо інших центрів в селі в нас не було:) В першому класі сама записалася на гурток поезії і хотіла на фортепіано, але то було не зовсім безкоштовно, тому батьки не змогли таке потягнути. І мене ніхто не заохочував і тим більше не заставляв. Натомість моя сестра в 7 років доводила мене тим, що не могла прочитати склад "ма", цифри до кінця першого класу ледь освоїла і школу закінчила символічно. Зате закінчила художнє і незле малює.
    Тому я й задалася питанням, чи є сенс обмежувати цікавіть дитини, якщо так багато говорять про те, що стимулювати її шкідливо.

Та хай колупається, їй ніхто не боронить. І болото, і калюжі, і в траві валятися, і розлити на диван горня води, а потім дивуватися, куди вона пропала. Англійська з іншої опери. Якщо то є просто перебування в мовному середовищі, спілкування, а не кубики-таблиці-словники, то я позитивно ставлюся.

Посилання прочитала. Про навчання читанню згідна майже зі всім, теж вважаю, що заучування складів чи букв ніц доброго не несе. З другої статті виглядає, що в мене і моєї дитини "лівопівкулеве" сприймання інформації, візьму до уваги.

20. Suzi

Десь є ціла тема про ранній розвиток.
    Особисто я вважаю, що любов до читання набувається від батьків і отриманням задоволення від процесу. Я теж люблю читати. Але мене не вчили читати. Батьку не було коли, а мама відмахувалась - "Ще навчишся". При цьому в школу
    я йшла вже вміючи читати :) І читати люблю. Батьки люблять. Мені читали багато. Я зараз кожного дня дітям читаю і бачу їх інтерес. Інтерес до букв (а він є , бо тоді всі дорослі оживляються і починають дитині пояснювати - таку увагу дитина в інших випадках не завжди отримує. А варто тільки попросити спитати яка то буква і цифра - всі (крім мами, ага) відразу горять бажанням навчити :)) і т.д. пригальмовую. На тему читання приклад з життя.

Мені стосовно розвитку , запитань дітей імпонує позиція менше слів, більше дій. Стереотипи обмежують політ фантазії. Добре, коли дитина має простір для роздумів і може багато до чого сама додуматись. Нехай навіть надцять разів помилиться. Але такий досвід набагато цінніший, ніж суха інформація, яка дитині ще не вчасна.

Подивіться фільм "Август Раш" :)

---------- Додано в 13:44 ---------- Попередній допис був написаний в 13:40 ----------

Давайте розділим поняття цікавість дитини і бажання дорослих навчити.
    Там де ініціатива йде від дитини, без примусу, без втручання дорослого (я про задання напрямку розвитку дитини, бо і від оточення теж залежить багато) - це одне.

Статус теми:
Закрита.