Для майбутніх мам

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем Ума, 24 Листопад 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. Ума

Ума Super Moderator

Відповідь: Для майбутніх мам або щоденник вагітної Уми

А в мене якось як почалась раптова зміна настрою, то так само і закінчилась... принаймні поки що все ок :)

2. Ума

Ума Super Moderator

є два підходи в тих аналізах, або перевірити лише можливі захворювання, які можуть вплинути на вагітність, але вони лікуються і пролікуватися до вагітності, або перевірити себе і чоловіка по повній програмі. Останній метод я б не радила, якщо Ви ще не пробували завагітніти. Тобто якщо б виникли якісь проблеми із зачаттям, то тоді б рекомендувалося обстежити всіх на прохідність, сумісність, рухомість і тп. :)

Під час вагітності ВАС обов"язково направлять на здачу ТОРЧ-інфекцій. Останнім часом стало популярно приписувати цим інфекціям нездатність виносити дитину, хоча точного наукового підтвердження цьому немає. Найгірше з цього те, що ті інфекції, якщо виявлять ДО вагітності можуть заставити лікувати (переконати), а лікуються вони довго і майже невиліковуються, а Ви тратите свій час і гроші, а якщо виявлять під час вагітності, то небезпека у цьому, що можуть спонукати теж лікувати і чим це лікування закінчиться для Вашої дитини теж невідомо... Тобто гарантій ніхто не дає.

ТОРЧ інфекції включають у собі: герпес, цитомегаловірус, токсоплазмоз, уреаплазму і мікоплазму. Багато з нас є носіями цих інфекцій, але самі ними можемо ніколи не хворіти. Можемо перехворіти і мати до них імунітет, а можемо якраз перебувати в активній формі захворювання - саме тоді, кажуть це небезпечно для плоду. Я здавала всі крім герпесу, бо від нього не лікують, а мають ту інфекцію майже усі... Токсоплазмоз - це хвороба, яка передається від тварин, здебільшого через котів, або сире м"ясо і нею можливо хворіти один раз, імунітет уже назавжди, інші дві - вже не пригадую що то, але вони теж не завжди лікуються і як можуть зашкодити невідомо, тобто теоретично шкодять, але практично не завжди всім.

Є декілька методів визначення цих інфекцій. Мене розвели (бо я була страшно налякана і по мені було видно, що я зроблю всі можливі аналізи, аби вияснити ситуацію, а лабораторії на тому зароблять) на декілька методів. Не раджу робити діагностику методом ПЛР (здається так називається), це коли у взірцях крові чи зішкребу шукають ДНК тих інфекцій, а свідчить цей результат лише про присутність інфекції, але аж ніяк не можна сказати чи бачить її організм, тобто чи конфліктує чи ні. (Хоча в перспективі, конфлікт може виникнути від якогось стресу чи ще чогось). Краще зробіть звичайним методом на виявлення антитіл до цієї інфекції імуноглобуліну Ig G або Ig A ще здається М є. Який точно імуноглобулін визначати підкаже лікар, бо я не пригадую, але робіть там, де визначають кількісно, а не якісно. Кількісний показник дає можливість подивитися чи в межах норми він (можливо Ви колись хворіли і це просто антитіла до цієї інфекції). Якщо норма більша, то лише тоді здайте на інші імуноглобуліни, щоб виявити чи активна інфекція. Або можна через 2-4 тижні здати повторно лише на ту інфекцію, щоб подивитися чи зменшується кількісний показник чи ні. В будь-якому випадку немає чого панікувати, а краще знайти хорошого лікаря, який скаже чи лікувати чи ні.

Ще обов"язково здайте на виявлення антитіл до краснухи. Якщо впевнені, що хворіли вже - то можна не здавати, а якщо виявиться що немає антитіл, то рекомендують або зробити вакцину, або дуже оберігатися під час вагітності - особливо уникати контакту з малими дітьми, бо вони найбільші носії цієї хвороби. Краснухою захворіти під час І триместру дуже небезпечно, якісь жахливі патології в дитини можуть бути і тоді одне направлення - на аборт!

Щодо цукрового діабету - то якщо виявлять підвищений рівень цукру в крові, Вас просто детальніше обслідуватимуть і пропишуть щось додаткове пити. Його в будь-якому разі заставлять робити під час вагтіності. бо навіть як у Вас був нормальний рівень цукру, то він міг змінитися під час вагітності (всього роблять двічі такий аналіз).

Ще під час вагітності будете робити аналізи, які здавалося можна було б зробити ДО... але всерівно відправлять ще раз робити в добровільно-примусовому порядку - це на ВІЛ, сифіліс і гепатит. Не знаю чи ті вагітні, які стоять на обліку в приватних клініках таке здають, але без таких аналізів не приймуть до пологового будинку, тому в звичайних ЖК ці аналізи роблять обов"язково і безкоштовно.

Це все що я пригадую... здавалося то було в мене так недавно, але я вже половину забула :)

3. Ума

Ума Super Moderator

ЩЕ ДЕЩО ПРИГАДАЛА!!! :)

Єдине, що з того всього обов"язково здайте аналіз на краснуху (якщо самі не знаєте чи хворіли), бо всі ті торч інфекції - як правило від поганої імунної системи і якщо маєте можливість то попийте якісь вітаміни (тут тільки з поради і рекомендації спеціаліста, я не лікар ;)) для підняття імунітету і очистки крові - це єдине чим їх лікують, все решта - вимивання грошей з пацієнта. Я їх здавала до вагітності, і добре зробила, бо поки я отримала реальні результати я стільки всього начиталася про ці інфекції, що тепер би для мене будь-який результат не був би стресом. А під час вагітності хіба що не переймайтеся сильно, все буде ок.

Ага, ще зробіть обов"язково флюрографію, якщо більше року не робили. То для профілактики. Під час вагітності не заставлять вже, бо то шкідливо для малюка, але для власного заспокоєння, що все ок - краще здайте. То безкоштовно і в поліклініці роблять.

Ну і якщо вирішили мати дитинку, то вже починайте пити фолієву кислоту. Її важливо пити на дуже ранніх термінах, тому радять накопичувати її заздалегіть. Вона не зашкодить в помірних дозах, але неймовірно важливу роль відіграє у формуванні здорової дитини :)

Ще позбудьтеся шкідливих звичок - ви і чоловік ваш :)

А, і забула я сказати - обов"язково в гінеколога обстежтеся, мазки здайте, якщо щось виявлять, то лікуйте то ДО вагітності :)

ніби все вже :)

п.с. адреси тих лабораторій, де я здавала аналізи: Унілаб, вул. Тургенева, 72 (де офісні приміщення тепер), Євролаб, вул. Котика, 4 (біля медінституту) і Астар (адреси не пригадую). Але найбільше мені сподобалось в першій. :) Хоча всюди нормально. Скрізь є незалежний лікар, який просто прокоментує ваші аналізи але не буде вантажити лікуваннями чи ще чимось, далі консультуйтеся у власного лікаря. Телефони можете дізнатися з довідки, бо я візитки тих лабораторій на роботі забула.

4. Ума

Ума Super Moderator

Матраци нові треба і радять якісь з кокосових стружок і гречки :) То для правильної постави треба :)

Мене щось теж вже не тягне читати про вагітність - хіба якісь окремі питання - чи можна фарбувати волосся, чи можна ходити в солярій, чи шкідливі узд і т.п. :) а так я все більше читаю вже що мене чекає потім :) До речі, то дуже правильно. Мала одну таку співробітницю, яка скаржилась мені, що читала тільки те, що мало бути в той період - 3 місяць вагітності, то все що стосується того періоду, 7 міс чи 9 - то тільки те й читала, і не надавала великого значення як поступати, якщо дитина буде робити то чи інше... в результаті мала купу помилок, бо не знала як правильно то інтерпретувати і вирішити ту проблему, коли відмовилась дитина від грудей (у неї то рано було), коли дитина плакала і тп... а там вже не було часу читати...

5. Ума

Ума Super Moderator

А можна сміятися під час вагітності? Сильно сміятися? :):) Я вчора з мамою і сестрою ляси точила і так сміялася, що аж лягла на підлогу, щоб розправити м"язи живота... А сьогодні мене живіт болить і не так як крепатура м"язів, а інакше.. хоча вже колись так болів до вагітності - відчуття знайоме.. але заборонила я мамі і сестрі мене так смішити... в дитини певно стрес від такої мамочки :)

6. Yarka

Yarka Well-Known Member

В мене також загруженість на роботі, але все одно, хтось щось не так скаже...зразу ображаюся, майже в сльози...сподіваюся, що після вагітності це все пройде!
    А от щодо аквааеробіки, Зоярно скажіть, куди ви ходите?
    І ще маю питання, чи ви вже визначилися де ви будете родити масіка?
    і ще одне (соррі що так багато запитань:)), чи вам подобається, як вас "ведуть" в Інтерсоно? І чи ви вже ходили на курси від лічниці Шептицького? Бо я наприклад, завтра збираюся піти на курси в Інтерсоно, але якщо мені не сподобається, шукаю ще якісь варінати, тому власне думаю про цю лічницю.

7. Yarka

Yarka Well-Known Member

а я такого не отримала :sad: , а може цого можна якось ще замовити?

8. Yarka

Yarka Well-Known Member

До речі, хотіла подякувати вам, Умо, за такий хороший топік, справді є купа різних форумів для вагітних, але як ви зазначили, там переважно"" сидять" майбутні київські мамусі. А Львів.... як терра інкогніто, тому дуже втішилася, коли цілком випадково натрапила на ваше обговорення. Я зі свого боку обіцю також ділитися своїми враженнями та інформацією про свою вагітність:). Ми, до речі з вами десь майже "однолітки", щодо вагтіності, тільки ми трошки старші:), зараз на 22 тижні. Тримайтеся!!!

9. Yarka

Yarka Well-Known Member

Ха, не правда! Я якби своєму лікарю в ЖК не задала питання про Торчі, він би так мені нічого і не сказав, я, власне, знала, що всіх вагітних в обов"язковому порядку відправляють на здачу цих аналізів, тому коли нам вже було тижні 15 я запитала в свого лікаря, кажу, а чому ви мені не виписуєте направлення на ТОРЧІ?". Він відповів таке: "Раніше ми всім робили ці аналізи, а тепер, тільки якщо бачимо що є "клінічний випадок", тобто з"являються якісь симптоми тої чи іншої хвороби. А так, ми цього зараз примусово не робимо, бо закінчилися реактиви три місці тому....А самі аналізи коштують дорого..." Ось така історія...

10. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

To Ума
    Дуже дякую за таку детальну інформацію. Обов'язково візьму до уваги.
    Цікавить ще таке питання, якими вправами чи спортом чи ще чимось :) варто було б позайматися ДО зачаття дитини ну і можливо і під час, а також якою б мала бути нормальна вага для того, щоб нормально виносити дитину. У мене зараз 43 кг при рості 158 (як не смішно)

11. Ума

Ума Super Moderator

Раді вітати Ярку у нашому клубі :)

Щодо подарункових календарів і картки обліку, то зверніться до лікарки з ЖК - можливо вона зажучила ;) Або подзвоніть ан гарячу лінію цього Тедді клубу. подарунки розраховані на всіх і вартують цього :)

А Ви вже робили друге обов"язкове УЗД?

12. Ума

Ума Super Moderator

Не думаю, що можу щось авторитетно радити, я не спеціаліст ... я займалася постійно ДО вагітності в спортзалі - від тренажерів, шейпінгу різного роду і йоги до плавання. Зараз теж відвідую спортзал, басейн... найбільше мене приколює йога. Під час вагітності я її відчула і зрозуміла - раніше то не так було.. Головне не фанатично, на мою думку, займатися спортом, а для розвитку фізичного - це не зашкодить.

У мене ріст є 173, а маса була до вагітності 50+- 1кг :) Мені нормально носиться дитина :) Я не думаю, що то сильно впливає на виношування :)

13. Yarka

Yarka Well-Known Member

я була на УЗД в 8 тижні (власне підтвердила факт вагітності і те, що вагінтість маткова), в 12 і ось недавно в 21. Перед останнім так переживала, що на роботі думала зі всіма поб"юся:) (така нервова була:)), переживала чи все ок з малечою... Мені сказали, що всі показники відповідають нормі, і я була безмежно щаслива. А як ваші УЗД?
    Це так мило бачити малечу на екрані...ну просто можна розревітися від сентиментальності:) (ох та "вагітна сентиментальність, сподіваюся, вона таки пройде після родів:)). Нам на в 12 тижні дитинка помахала руцьою, так ніби привіталася:)

14. Chortenia

Дякую за відповідь. Запостила лінк на цю гілку у livejournal спільноту ua_dity. (http://community.livejournal.com/ua_dity/12147.html)
    Сподіваюсь, ви не проти

15. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

Можна до вас?

Всього ще не почитала, лиш з початку і з кінця. Щодо початку - ще раз утвердилася на думці, що до лікарів краще зайвий раз не потикатися.

А тепер щодо візочків. Вже вкотре читаю обговорення нових зручних модних дорогих... Чи то я якась не така, чи то просто данина моді... Коли народилася старша Дарця, фінансово нам було дуже скрутно. Купили б/в візок через "Ваш магазин", який відвозив уже двоє дітей. Мав лежаче і сидяче положення+кошик. Дуже дешево і сердито. Дарця відвозилася в ньому за повною програмою. Хоча і в кенгурушці я її добряче відносила. Орися зимова, їздила теж трохи в ньому, і спала в кошику на балконі, поки не пішла ніжками. Тоді ми забомбили на візки і почали ходити. В принципі, після Орисі візок втратив будь-який вигляд і ми зі спокійною совістю все, крім кошика, викинули. І от, народилася Лідуся. Я чесно планувала купувати візок. Знайомі дали свій "для балкону" - такий самий, як той що ми викинули, навіть кошики взаємозамінні. Ми подумали і вирішили, а ну його, краще на щось інше гроші стратити. Але Лідуся в ньому тільки інколи спала вдома чи на балконі. Виїжджали всього пару разів, гуляли здебільшого в кенгуру. Вже, коли сіла, купили новий прогульковий - простий і дешевий, за 200 грн. бо носити стає важко. Тепер от дозріваю до слінга, шкодую, що не знала про таке швидше.

То ж моє переконання, візок - не те, на щотреба тратити гроші. А якщо тратити, то з огляду не на навороти, а тільки на міцність і прохідність - колеса тобто. А краще - носіть в слінгу!

16. Chortenia

Вітаю! ЖЖешників прибавляється. ДО речі, тут на форумі є ще одна гілка - про щеплення, яка, наскільки я заню, вас цікавить

17. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Рекомендують тренувати м'язи живота до вагiтностi та спини, бо пiд час вагiтностi вже живiт дуже не натренуєш. I сказано було так що пiсля вагiтностi живiт повернеться до такого стану як i був i нiякого чуда не станеться. Тобто Буде або так само, або гiрше, якщо м'язи розтягнуться, але не лiпше. Просто коли м'язи слабi то їх потiм тяжко назад привести в порядок.
    На рахунок плавання... отже я збиралась плавати так... але щось боюсь тепер, боюсь чи не можна пiдчепити якихось герпесiв чи бородавок ТАМ. Я знаю що можна пiдчепити звичайнi бородавки на нозi, а от ТАМ? Я тих речей боюсь як вогню. Я так подумала що органiзм iтак ослаблений, бебiк з мене всi сочки повисмоктував, а ще якщо якась зараза чепиться то я не врятуюсь. Я знаю що такi речi передаються статевим шляхом, але всетаки я як подумала що мало хто плаває у тiй водi i що у них ТАМ робиться, менi аж моторошно стало, чес. слово.
    На рахунок ваги, я навiть не знаю, є рекомендацiї, що якщо жiнка важить "мало" на свiй зрiст (треба рахувати iндекс маси тiла) то набрати ваги треба бiльше, пiд час вагiтностi, нiж якщо вага була нормальна. А якщо важиш бiльше нiж тре, то я особисто вважаю що перед вагiтнiстю треба похудати, бо потiм на животик i дупцю жирок налiзе... i пiсля родiв буде в 2 рази бiльше нiж треба, i буде тяжко зкинути. Я ваги ще не набрала, i щось переживаю, надiюсь що почну набирати з 16-ї недiлi. О, у мене сьогоднi саме 16та недiля :)

18. Ума

Ума Super Moderator

Я власне про це останнє питаю. Мене УЗД-ист направив на обстеження до нього на 20-22 тиждень, а лікарка моя направляє мене на потрійний тест (АФП, ХГЧ і Е...) на 18-19 тижні. При чому перед тим треба піти обов"язково на УЗД, щоб було вказано точний термін вагітності (то шо він в мене вже на попередніх термінах збігається з розрахунками, то не враховує вона). Я просто вчора начиталася про УЗД чи шкідливе чи ні. І не хотіла би повторно йти на обстеження ще після 20-го тижня... От думаю, чи не пропустити мені взагалі це УЗД на 19 тижні? Піду собі потім так як всі.. а то виходить що я по два рази їх роблю

А кто у вас буфєт? якщо не секрет ;)

19. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Менi назначили на 20му тижнi. Так що фактично я мала тiльки 2 УЗД. Перший на 6му тижнi бо мене щось болiло i я боялась що то позаматочна вагiтнiсть i наполягла на УЗД, потiм по направленню на 10му тижнi i от наступний на 20му. Я не знаю чому але тут багато УЗД не прописують. Навiть на лiкарських вiзитах обмежуються слуханням серцебиття, та запитаннями, навiть не пхаються туди (що я вважаю за плюс)
    Буфєт, це в смислi хто поправився? :p

20. Chortenia

От і я плавання. тобто не плавання. а басейнів, боюся саме через такі причини. В школі через басейн колиь стоматит мала

Статус теми:
Закрита.