Дитячі домашні обов'язки. Які вони?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем yasna, 9 Квітень 2010.

1. katrinka

katrinka Well-Known Member

Відповідь: Обов"язки дітей у сім"ї

згідна. я погоджуюсь, що діти змалку повинні мати обов"язки відповідні до віку. малі за собою прибирати, більші вже й серйозніше щось. коли була малою обов"язків у мене вистарчало, і це не забрало у мене дитинство.

2. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Про послідовність - свята правда. Як і про власний приклад.

Я дуже часто даю дітям зрозуміти, скільки в мене обов"язків, аби порівняли із своїми. А там і мала пилосос в руки візьме сама...

Або ж на питання дітей, чому не пошила зайчику Петрику штанців відповідаю, що прибирала іграшки, котрі мали поскладати вони.

А взагалі конкретних обов"язків у дітей немає - вони мусять прибирати головне за собою. У випадку з старшою, котрій 18 - все просто ділиться по мірі можливостей і потреб.

3. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Не до віку а до моменту коли дитині то не ввійде в привичку. Дітям вистарчає тиждень. Але це має бути не спільна така, що дитина одну забавку сховала а мама 10, а навпаки.
    А вже більші речі, такі як мити посуд чи щось подібне то вже як вважаєте. Деякі речі треба буде робити разом і до заміжжя а можливо і після, і це не тому що дитина неуміла а просто тому що це буде ваша можливість проводити час разом.

4. Liona

Liona Well-Known Member

Як на мене, трохи дивна постановка питання :confused:
    Поділюся власним досвідом. З дитинства мене батьки змушували прибирати разом з братом - до тепер ненавиджу прибирання :girl_devil: То для мене каторга навіть зараз, коли вже в самої є сім'я. А от з приготуванням їжі все зовсім інакше. Мама ніколи не примушувала готувати їсти - казала, що в заміжжі ще встигне набриднути те заняття )) Я сама виявляла цікавість і допомагала мамі в дрібницях - нарізати салат, почистити овочі, просіяти борошно і т.д. Так от що я хочу вам сказати.... Без зайвої скромності - готую я смачно )) Почала готувати зразу ж, коли стали жити вдвох із чоловіком - і одразу ж все виходило, бо пам'ятала, як мама робила.
    Для себе давно вирішила, що до самостійного життя донька не буде мати обов'язку готувати чи вилизувати всю квартиру - тільки, якщо сама погодиться допомогти, ну і свою кімнату сама мусить прибирати. Все решта - з її власної доброї волі. Вважаю, що діти не повинні обслуговувати батьків. А от як зацікавити дитину, аби вона ХОТІЛА допомогти з власної волі - то вже інше питання )) Тут без заохочень і похвал не обійтись ))

5. Ірена

Ірена Well-Known Member

а ви подумайте, може їй влом, коли всі понаїдались і пішли з кухні, ставати, як попелюшка, то мити? сама іноді так почуваюся, але ж я доросла...
    спробуйте, справді, як дівчата кажуть: хай вона миє, ви витирайте, а тато хай в той момент няньчить малу тут же біля вас.
    мій Остап допомагає як прошу, але, наприклад, пилососить тільки під моїм "чутким" керівництвом: "підійми ще той стілець, засунь трубу під диван" і т.д., виносить сміття, як нагадаю. (фактично тепер тільки він його і виносить, але я якось не називаю це його обов"язком)... та що там казати наші дорослі чоловіки щось зроблять як їх носом тикнути (і що думаєте нікого мама не вчила?)

а щодо того, чи згодиться: моя мама наче відчувала, що мене треба багато чого вчити: пішовши у 18 років у невістки, я пекла хліб, готувала обіди, консервувала... і мамі дуже дякувала. але вона мене не змушувала - все ставила робити біля себе.
    якось так.
    я противник,того, щоб діти були конячками, але й проти того, щоб байдикували. добре, як вони самі тягнуться до навчання і гуртків, а як є такі, що б тільки тинялися вулицями. хай тоді краще працюють.
    і ще: одна жінка мені розповідала, що вона вже була студенткою, як викинула передану мамою курку (бо не вміла її варити). я хочу знати, що моя дитина без мене з голоду не вмре і не обсмішиться...

Останнє редагування: 9 Квітень 2010
  6. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

з цим слід бути дуже обережним, дуже багато незворотніх помилок у вихованні дітей та створенні певних комплексів чи негативних емоцій батьки роблять власне тоді, коли дають дитині зрозуміти, що вони якимось чином "залежать" від дитини (побутово, емоційно чи матеріально) розраховують на її допомогу, вішають на неї побутові "загальні" обов'язки, які напряму дитини не стосуються і вона себе з ними не асоціює.

На мою думку якісь рамкові обов'язки (і то не завжди) можуть стосуватись тільки особистих речей дитини (іграшки, кімната, одяг, книги, олівці і т.д.). Все інше, - тільки як особистий приклад та спільна праця як спосіб приємного проводження часу.

мене батьки виховували без жодних прямих побутових обов'язків, той досвід вважаю дуже позитивним, транслюю його і на свою сім'ю - в нас вдома немає жіночих та чоловічих обов'язків :), кожен має обов'язки лише в рамках своїх особистих речей, коли хтось з нас трьох турбується про особисті речі інших, то це виключно власне бажання та розцінюється як вияв доброї волі...
    те саме стосується загальних побутових речей - закупи, приготування їжі, прибирання і т.д. Звісно з часом ми з чоловіком навчились розуміти, що саме кому більше подобається робити і яку кому яку саме цеглину приємно вносити в розбудову домашнього затишку та побуту, - той процес вже набув органічності, але інколи бувають дні, коли їсти ніхто з нас не хоче варити - і ніхто нікому не говорить про розподіл обов'язків, вирішуємо проблему по ситуації іншим чином, який є на той момент прийнятним і приємним для усіх...

7. poputochka

poputochka Well-Known Member

А батьки повинні обслуговувати дітей? До якого часу і якої межі?
    Вам завжди хочеться прибирати,готувати,чи Ви мусите часом і через "не можу"?
    Мені здається так можна виростити егоїста,який нікому нічого не зобов"язаний.
    Дитина повинна мати свої обов"язки,як і кожен член сім"ї.
    Спочатку прибирати за собою іграшки,потім,по мірі сил і можливостей в своїй кімнаті і т.д.
    Щоб років в 16-18 вона не була безпомічною,могла себе обслужити,приготувати собі щось хоча б елементарне,випрати свої речі,попрасувати. Життя штука складна,і краще входити в доросле життя підготовленим. А не чекати,як донька моєї знайомої,доки прийде мама і зробить чаю.
    І немає в тому нічого страшного як часом підліток мусить зробити,те,що не хоче- наприклад прибрати місця загального користування чи помити посуду,бо мама в цей час також не на дивані лежить.
    Моя старшенька зараз має своїм обов"язком поскладати іграшки,часом з моєю допомогою застелити своє ліжко, поскладати речі,повитирати пилюку. Коли я пилосошу,можу дати трохи їй "побавитись", часом просить дозволити їй помити посуд(тоді мама заодно миє всю кухню,дитину і її одяг),кілька разів намагалась"попрати" речі,які забруднила,а коли я прасую,бігає довкола,вибирає,що прасувати найперше, складає попрасоване, і вже двічі разом зі мною тримала праску. Так вона мені допомагає. Ще часом прошу її посидіти і побавитись кілька хвилин з сестричкою,доки збігаю на кухню.
    Але сподіваюсь, що з часом дівчатка будуть допомагати мені по господарству і не будуть вважати це карою.

8. Liona

Liona Well-Known Member

саме так, ви хіба не знали? ))

доки дитина не стане досить самостійною

через "не можу" ніколи нічого не роблю - я в себе одна )) Так само і з дитиною - не хочеш - не роби, іншим разом зробиш. Я за позитив у сім'ї :)

хіба я казала інше? Я проти того, аби неповнолітні діти брали на себе обов'язки батьків примусово, не з власної волі.

а я бачу :sad: Краще домовитись з дитиною, аби всі були задоволені, ніж назавжди відбити охоту до допомоги батькам.

Розумієте, я проти того, щоб дитину виховувати "примусом". Я впевнена, що можна по-іншому, при цьому не ламаючи характер дитини.

9. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Моя найбільша проблема (але я її визнаю і намагаюсь з нею боротись!!!!) в тому - що багато обовязків дитини - як от поприбирати іграшки, застелити ліжко, покласти ляльку-притулянку в ліжко, поскладати свої лашки, взутися - я виконую за дитину. Оправдую себе ти, що часто спішу - то на роботу, то вже спати пора, а воно іграшки годину складає. А дитина це все вловлює і починає "відмазуватися" від своїх обовязків. Кличе мене разом з нею складати іграшки - і порося мале пильнує - як я кину кубик, то і вона кине в кошик один, щоб не перетрудитись :girl_in_dreams:
    Обовязки які виконує із задоволеннмя - збирає пластикові пляшки в сміття, і усе, що разом робимо на кухні, але то швидше не обовязок, а задоволення, хоча як я переберу гречку замість неї - образиться, бо це її обовязок:girl_haha:

10. poputochka

Це доки - поки заміж не вийде і не почне жити окремо?
    Та й ніхто не каже "ламати характер дитини",але в житті часто будуть зустрічатися ситуації,коли мусиш щось зробити,бо треба,але не хочеться. І дитина повинна вміти дати собі з тим раду. Знати, що таке "обов"язок".
    Бо з Вами вона домовиться - а в школі, в інституті,в літньому таборі?

11. Anaid

Anaid New Member

В мене старший на рахунок хатніх обов"язків молодець:girl_in_love:помиє посуд,підлогу,винесе сміття,сходить в магазин зі списком та інше.А от меньшу вже татко розбалував :girl_mad:як немає його вдома поскладає іграшки за собою та ще дещо може зробити,а коли він вдома то вже сам мусить складати:girl_mad:

12. вишиванка

вишиванка Well-Known Member

І я вважаю, що у кожної дитини повинні бути обов"язки, звісно на свій вік. Але кожна мама бачить по своїй дитині коли можна вже почати більше давати самостійності у виконання певних обов"язків, які переходять на дитину-застиляти ліжко,прибирати кімнату, вставати вранці самому з будильником в школу, писати домашнє завдання самому, помогти мамі на кухні і т.д... прикладів може бути багато...я думаю тут нема такої чіткої межі в роках, але головне не перебільшувати, бо дітки добре відчувають як нами маніпулювати.
    Я теж не за те, щоб"ламати дитину" лиш її все заставляти, щоб пройшло бажання на все життя.
    Нас в сім"ї батько час від часу міг таки до роботи більше загнати, але не важжаю, що зашкодило, відрази не маю до прибирання, чи замітання вулиці.Бували випадки я сиділа дивилась телевізор, а мама на кухні щось робила, то батько міг прийти і спитати чи не хотіла б я мамі помогти або якусь іншу роботу помогти їм зробити... Не завжди хотілось, але робили..
    Життя не є таке-що робимо, що хочимо, навіть дітки вже, які в садок йдуть, то теж вже мусять вранці встати, вдягнутись... Тому помало треба діток привчати до життя, звісно не бійкою і криками, але інколи потірбно і заставити.

13. Liona

Liona Well-Known Member

))))) Навіщо ж такі крайнощі? )))
    Ще раз повторюю - в дитини мають бути обов'язки, але виконувати їх дитина повинна з власної волі. Я вважаю, що дитина-школяр ( до 16-17 років) повина прибирати за собою. Все. Все решта - тільки якщо захоче, якщо батьки попросять про допомогу. Ну не розумію я, коли батьки скидують свої обов'язки на своїх дітей :banned: Це питання виховання - як вкласти в дитячу голівку, що допомога батькам - це вияв поваги та шани до них. Але власне ДОПОМОГА. Завдання батьків донести це до дитини. Якщо не вийшло по-хорошому, то по-поганому вже не допоможе :sad:

14. вишиванка

Ну але є і діти, які мають мало ініціативи самому допомагати, і це не завжди залежить від виховання...Я теж не за те щоб чилою заставляти, але до прикладу домовлятись, що якісь обов"язки виконує в хаті дитина, не прост осамому вирішити, а разом з дитиною, щоб було справедливо.. Я впевнена, що можна домовитись, але букває і таке, що дитина погодилась, але не має звички то робити, то варто нагадувати в доброму тоні..
    Вважаю, якщо дитина винесе сміття чи поможе прибрати не лише в своїй кімнаті, то точно не зашкодить і не принизить дитину...
    Чсато дітки вчаться спочатку своїх прав, що вони можуть, а обов"язки якось залишаються осторонь..

15. poputochka

Ну,давайте подивимось,що є в Вашому розумінні обов"язком батьків,і що є прибиранням за собою.
    Мама ходить на роботу, заробляє гроші, готує їсти,прибирає в хаті,пере, слідкує, щоб у всіх був чистий і випрасуваний одяг і т.д. Це її обов"язки? Хто їй їх встановив,чи вона взяла їх на себе добровільно і довічно? (Тато зазвичай допомагає, але буває говорить, що забезпечує сім"ю:girl_mad:)
    Чому ,наприклад,прибрати в хаті є обов"язком батьків,якщо їх дітям є 14-16 років? У своїй кімнаті - це зрозуміло,але що? -діти не користуються ванною,туалетом, кухнею, не бувають у вітальні,і т.д.? І чому,у вихідні, якщо увесь тиждень батьки працюють, а діти вчаться, не можна поділити роботу, спільну роботу на користь сім"ї серед усіх її членів? Чому поки мама готує на всіх на кухні,діти не можуть поприбирати в хаті- пропилососити чи помити підлогу? Це буде перекладанням обов"язку?
    Ви хочете, щоб Ваші діти в такому віці вважали прибирання в хаті Вашим ОБОВ"ЯЗКОМ,а також і всі інші дії по їх обслуговуванню? А будь-яке посягання на їх вільний час і намагання залучити до спільної праці на користь сім"ї - перекладанням на них своїх обов"язків? Я не хочу. І намагаюсь,щоб обов"язки були не лише в мене, а у всіх.
    Але звісно - в сім"ї треба домовлятись,і намагатись,щоб ці обов"язки у дітей(та й у дорослих) відрази не викликали,а щось вже геть противне робити,наприклад,по-черзі. А також, дітям треба показувати, що цінуєш їх працю,хвалити і дякувати,як в принципі, і дорослим.

16. yasna

yasna Well-Known Member

згодна з кожним словом. може я занадто ледача, щоб тягнути на собі всі обов"язки в домі.
    Але мені здається, що коли докладаєш своєї праці то споріднюєшся, приростаєш серцем до справи.
    На мою думку, обов"язки у родині мають укріплювати її, адже кожен вкладає посильну участь. віддає частину свого часу, енергії, жертвує заради сім"ї власними бажаннями.
    Хіба це не важливо?

17. Женічка

Женічка Well-Known Member

тут дуже гарно Анута про випікання хліба написала, у них з Помагайком виходить так споріднена праця тільки тому,що вони не рахують це своїм обов"язком, ІМХО.
    швидше,це не робота їх зближує,а близькість спонукає до спільної роботи.

18. Ума

Ума Super Moderator

а в мене навпаки. Мама теж в дитинстві не заставляла до кухні, бо ще накуховарюся... а прибирати заставляли... Тоя прибирати люблю, а їсти варити ні... Сестра любить і їсти варити і прибирати :)

Я пригадую з дитинства один дуже виховний момент. Домовились всі, що на вихідні поїдемо кудись машиною на пікнік. Але субота - то день прибирання. Зранку встали, ми з сестрою збираємося на пікнік, мама прибирає... ми не допомагаємо... в результаті ніде не поїхали, бо мама цілий день робила хатні справи. Ми з сестрою мало не плачем... на сімейній нараді обговорили, що якщо всі разом зроблять хатню справу, то разом і швидше поїдуть відпочивати...

так було декілька разів, після того ми з сестрою знали - поки тато з мамою в суботу зранку на базарі - ми швиденько все прибираємо і з обіду вже десь їдемо :)

Правда, з сестрою мали графік детально розписаний, що коли хто робить і страшенно пильнували, щоб хтось щось своє не пропустив. Смішно тепер згадувати, як пилососили кімнату навпіл, я до тої квітки на килиму, ти далі :) і посуд мили навпіл, бо в нас таке не проходило, що я цього тижня пилосошу, а ти миєш коридор, а я на наступний... на наступний хтось міг прохалявити свою роботу з певних причин і напрацьована сторона була дуже ображена

19. вишиванка

Це просто супер, коли діти самі прагнуть свої обов"язки поділити між собою, а не сваритись і щоб завжди робив той, хто може змовчати.

20. dudja

dudja New Member

Допоможе, якщо привчати до праці дитину з маленького віку по-трошки, а не в 14 років починати "просити поприбирати". Рідко яка( навіть дуже чемна ) дитина сама запропонує щось допомогти (і те що не подобається робити). Роками треба дитину ласкою заставляти робити хатню роботу, потім буде результат.