Дитина не їсть або перебирає їжею. Що робити?

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Надька, 27 Грудень 2011.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. natorella

natorella Well-Known Member

Відповідь: Дитина не їсть або перебирає їжею. Що робити?

а фото його є? шоб бабусь лякати)))

2. manka

manka Member

Мій старший м"яса не їв до 4 років. Хіба котлетки трішки і фрикадельки (це моя вина, бо начила на мелене в блендері). Я, навіть, зупки варила пісні, бо м"ясо пропадало (ми з чоловіком також не дуже любимо варене м"ясо). Зараз йому 6, то м"ясо хоче постійно: і в першому, і до другого, і канапку з домашньою ковбасою, і омлет з шинкою. Правда фрукти - ягоди, як не їв, так і не їсть, хіба деколи яблуко.

3. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

4. Talibamina

Talibamina Member

Нас наш педіатр відправив на здачу аналізів (з іншої причини) і виявили у малявки аскариди. Тепер всі лікуємось. Може дійсно, після лікування апетит покращиться?Це я до того веду, що якщо у дитини був хороший апетит, а потім пропав та навпаки може свідчити і про таку проблему як глисти.

5. natorella

natorella Well-Known Member

може, але не у всіх, в кого трапився період пропажі-апетиту, мають конче бути глисти

6. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Проблем з тим, щоб поїсти, у нас нема. Може їсти багато якийсю день, в інший щось тільки дзьобнути. Але є щось таке, що мене вже починає муляти: дитина дуже багато їсть цибулі. Вся цибуля у салаті - її, вибере до найменшого кусочка. Я думала, день так буде, ну два, а таке вже тижнів з 2 чи 3. Як тільки бачить, що я нарізаю в салат цибулю, стоїть, трясеться і "гам, гам", і не сховаєш, буде товкти по холодильнику, щоб їй дали.
    Я й сама в дитинстві дуже людила цибулю, їла її просто так, без нічого, але я була вже старша - років 5-6, зараз теж люблю, але не настільки. Боюся, щоб це якось не зашкодило їй. Подумую, щоб вже не нарізати ту цибулю, але може, їй вона потрібна? Діти ж їдять ніби те, що їм треба для організму. Така любов до цибулі про що може говорити?

7. Wildcat

Wildcat Well-Known Member

Мій синочок не любить молочного, сир, кефір, йогурт, нічого не хоче, не кажу вже про коров"яче молоко, ми правда ще на ГВ, але ж він мусить і так щось їсти, от вчора нормально сир з цукром з"їв, то для мене свято...

8. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Моя кефіри все кисле терпіти не може - зразу рве, а йогурти їсть і сир домашний теж, але має бути з цукром.
    а ми цибулю і помідори, і то все має бути з помідором.

9. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

дівчата, розкажіть, як правильно реагувати на ситуації реального перебирання їжею?
    "хочу макарони", добре, зварила макарони, дзьобнула - "нє, кашу хочу". знаю, що й каші не їстиме. з загального столу їсть взагалі дуже рідко. в основному коли це пельмені, чи вареники. ще вранці з татової тарілки люБить пластівці з молоком посьорбати, але це чисто символічно.
    в результаті, за день назбирується по 2-3 порції нез"їджених макаронів, каші, картоплі. викидаю. вранці знову те саме...
    колись зупи любила їсти, зараз нуль інтересу. взагалі - дуже вузький раціон, то мене в принципі мало хвилює, але не знаю як себе поводити, коли завжди вимагає те, чого зараз на столі нема.

10. oksumoron

oksumoron Active Member

в племінника, раціон збитий просто наніц! хлопцю 10 років, їсть виключно хліб і відбивні! про фрукти і овочі навіть немає мови! дійшло до того, що навіть натяки овочів в макаронах (порізана дрібно морква) - відмовляється їсти! за столом в нього свої страви! якщо голодний, то швидко відкриває холодильник і доїдає або морозивом, або печеням! ех, і найгірше що і його мама і моя свекруха, зі шкіри лізуть щоб вгодити йому, готують виключно те що він просить!
    а потім свекруха мені плакалась, що дитина за 2а тижні моря, в туалеті був 3(!!!) рази!

11. napoleona

napoleona Well-Known Member

в тому то і проблема, я не кажу, що я не люблю зробити дитині щось любиме(в нас напр. карт. пюре), але коли ми їмо за загальним столом, то в нас нема такого що вона не хоче і я йду їй щось окремо робити, не хоч- не їси, зголоднієш поїси, може то і застрого, але я не люблю того сюсяння. Звичайно є продукти, які ми не любимо все життя,це я беру до уваги, що ніколи не хоче їсти, то і не пхаю, але і перебирання не терплю.

12. Маріка

Маріка Well-Known Member

А нащо в такої маленької дитини питати, що вона буде їсти? Що мама зготувала, то і дитина має їсти. Принаймі в мене так і ніяких проблем з харчуванням дітей в мене нема. Їдять все що даю. Мені чоловікові реально важче вгодити ніж дітям. Відколи перевела меншого до загального столу, то і їсть разом з нами коли ми їмо і те що ми їмо. А в кожно питати, що буде їсти, а потім ще кожному готувати, то не для мене. Я занадто лінива для того. :girl_blum:
    Я заборонила чоловікові казати при дітях, що він чогось не любить, бо він деколи може почати щось ганити, а діти то слухають і потім страви навіть не пробують.

І не створюйте собі лишніх проблем з дітьми через харчування. В мене так двоюрдного брата цяцькали. Готували тільки, що просив. Як він хоч раз сказав, що чогось їсти не буде, то більше і не пропонували, а якщо хтось пропонував, то кричали, щоб не давали, бо він того не їсть... І тепер виріс 20-тирічний дядько, якому вгодити, то є щось з чимось. Бо він 2/3 нормальної їди не їсть, а те що їсть, то має бути приготовлено тільки так як він любить і хоче. Про здоровя і вигляд його я взагалі мовчу, бо виріс він харлак харлаком, яким вітер колише.

13. oksumoron

oksumoron Active Member

важко мені дивитись як росте ця дитина! має вже проблеми з надлишковою вагою!
    і сумно, ще і тому, що коли попросиш його не напихатись цукерками, то він навіть слухається! в нього якесь вже пасивне споживання пішло- їм бо ніхто нічого не забороняє, може навіть якщо і не голодний!

---------- Додано в 13:00 ---------- Попередній допис був написаний в 12:56 ----------

о, просто моя свекруха! розумна жінка, розуміє, що раціон має бути збалансований, вона ще і повар, але видає і перли, на кшталт, "нє нє нє, ти йому Наталя то навіть і не клади в тарілку, бо він колись сказав, що таке він не буде їсти"!
    дитині зробили сертифікат в школу, що в нього алергія на ВСІ овочі, і май тут розум!

14. Corena

а я і не питаю. вона сама вранці встає і каже.
    це дуже гарно. а в нас з їжею дуже цікаві стосунки)). до 1,5 року взагалі не їла. потім все по трошки, періоди їдженння-періоди не їдження, я вже давно замучилась цим перейматись. а тепер бачу, що просто сама не знає чого хоче. а ще, буває, не та тарілка, не того кольору горнятко ітд.
    повірте, коли дитина за тиждень з"їсть банан і кусок хліба з маслом, тоді хоч трошки, та все ж починаєш хвилюватись. ну і догоджаєш, а може як раз нині ті макарони з"їсть?..
    поки в нас активне гв - то не проблема. і я не думаю, що я собі її створила сама. ми взагалі починали з педприкормом.
    то питання швидше стосується як правильно поступити психологічно. як дати дитині зрозуміти, що всі вибади і забаганки не можуть бути реалізовані.

15. AilataN

AilataN жива

Потихеньку моя мала перейшла вже такий період.
    До того це були і танці з бубнами і любе-голубе, тільки би з"їла якусь кориснятину ( бо булками і солодощами напхатися ніколи проблеми не було).
    Якщо була голодна то влаштовувала всім "солодке життя". Могла себе загнати до голодної рвоти, тільки не з"їсти те що не хоче.

не їсть зараз багато чого, я до неї пристосувалася ( саме так :) ), але те що їсть мене цілком влаштовує.
    Зараз нашого тата нема то руки у мене цілком розв"язані стосовно продуктів , якими мала могла "догнатися", вірніше нехорошими продуктами, бо фруктами і овочами може наїдатися скільки хоче. І це великий плюс, що вона їсть фрукти/овочі, бо бачу багато дітей, які це на дух не переносять.
    тому що проблеми немає.
    А якщо є?
    Можливо проблеми у нього не через те що він не їсть, як всі, а через те , що має отаке здоров"я, його організм не переносить деяких речей і відторгає їх. Захисна реакція, т.ск.
    Я теж не люблю їсти деякі продукти. Якщо з"їм то мені просто зле.
    Вірніше навіть не продукти, а приготовану їжу якимось несмачним ( для мене) способом. Типу цибуля плаває в супі на поверхні.
    Бо напихається доступними нехорошими продуктами. Забрати потрібно з дому морозиво і печення, ну і хай їсть собі свій хліб і відбивні.

16. Corena

до прикладу, я допускаю, що дитина в 2 роки вже може мати певні смакові вподобання і улюблену і не улюблену їжу. і нічого в тому нема, що це має бути якось приготовано, як звиклося.
    я теж не буду їсти все що завгодно, бо воно їстівне. маю багато мух відносно домашнього готування.
    тому в якійсь мірі це нормально мати свої харчові звички.
    тут дійсно для мене проблемний чисто виховний момент - як навчити дитину не морочити голову мамі :girl_haha:

17. napoleona

napoleona Well-Known Member

ніхто і не сперечається, але не будеш ти весь час одне і те саме їй готувати?

18. Corena

Оля, знаєш, то дуже відносне питання одного й того самого в рамках кожної окремо взятої сім"ї :). комусь може й наш тижневий раціон здається скучною одноманітністю. ми , наприклад, рибу їмо раз в півроку, бо не можу знайти ніде смачної і хорошої риби... а хтось лише морепродуктами і харчується.
    і відносно
    в нас це ніколи не працює, принаймні, поки є гв.

19. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Не пораджу, а розкажу як в нас. В Артема своє горнятко, тарілка для супу, тарілка для "другого". Раніше були пластикові, зараз перейшли на звичайні, але дитячі з ведмедиками. Він знає що то його, і ніколи не просить нічого іншого. Йому подобається і мені зручно.

На рахунок харчових звичок, то по моїм спостереженням вони починають формуватись десь з року-півтора, бо до того часу Артем їв все що було в мене в тарілці. Зараз не їсть категорично капусту (окрім, як в борщику), помідор(зате за огірком вмирає), гриби в будь-якому вигляді, хліб дууууже рідко. Улюблені страви борщ і картопля пюре)
    Був період що не хотів чогось, що я пропонувала, то питала що хоче. Казав наприклад кашу гречку(в основном каші він їсть молочні), якщо відмовлявся і не хотів, то пояснювала що більше нічого нема і якщо він голодний то має їсти те, що попросив, а як ні - то може собі йти, бавитись. Міг піти десь походити, потім підходив і просив піти його погодувати - годувала, не просив - так і ходив голодний. Циця в нас з 2-х рочків тільки на сни була.
    Олен, а може циці забагато? Звичайно, що для неї то найулюбленіша їжа, тому й "перебирає" бо знає, що голодна не залишиться.

20. Corena

ну я б не сказала, що так аж забагато. вдень в основному також перед сном і після сну, ввечері трішки частіше буває просить, але не на довго - пару секунд. вночі відривається на повну - дуже активно. але я собі це пояснюю тим, що 2 ікла зараз прорізуються.