Дитина для працюючої мами: аксесуар чи "цілий світ"?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Panna Land, 7 Січень 2012.

1. Panna Land

Panna Land Well-Known Member

Відповідь: Дитина для працюючої мами: аксесуар чи "цілий світ"?

Я вже третій тиждень відпочиваю на "рідних селах" у мами. І отримую два задоволення - від своєї донечки і дискусії на форумі)) Ми вже можемо шоу на телебачення запускати по цій темі. Для мене дитина - це весь світ!!! Дай Бог кожній жінці відчувати радість материнства та "гори перевертати" заради свого чада.

---------- Додано в 14:52 ---------- Попередній допис був написаний в 14:48 ----------

А це Ви так класно прокоментували...жаль, що шеф не сидить на форумі і майже не спілкується українською))

2. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Напишу лише про себе, зі старшою працювала з її пів року по 3-4 години тричі на тиждень, увесь решта час був для дитини, усюди з нею, вперше її залишила на ніч в бабусі ночувати в майже 3 роки, другий раз залишила на 4 дні через пологи, з 3 ходимо до садку, проте реально бракує уваги на нормальне спілкування з дитиною зараз, коли малечі після пів року також потрібно більше уваги, спільні ігри практично не можливі, бо менша все тягне до рота, а старша хоче все надто активно-екстримальне або з дрібними елементами, і в мене починаються комплекси поганої мами, яка не може дати дитині того що потрібно-достатньо уваги, спілкування, хоч ніби то і дома цілий день чи пів дня.
    До чого це я? До того що важко знайти золоту середину. Одне знаю точно, зараз йти на роботу практично і не хочеться, бо потреби фінансової не маю, і бажання самореалізації як такої і не потребую, хочу бути з дітками, робота -пізніше, або з літа потрохи.
    Няню планую брати на день-два в тиждень по пару годин для того щоб мати час побути десь з чоловіком вдвох.

3. Iwka

Iwka Well-Known Member

Дитина може недоотримувати тепла, навіть якщо мама цілодобово вдома. Все залежить від конкретної мами

4. levandivka

levandivka З яйцями...

Знаю, холодна, на столі лежить.
    Тільки навіщо про подібне згадувати?

Є реальна ситуація. Реальна жінка, діти - аксесуар.
    Маму тої жінки застати вдома і на пенсії неможливо. Хіба зараз, коли відтяли частину обох стоп.
    Старшу доньку Ж. скинула батькам, "щоб заробляти". (заробок пішов з вітром).
    Народила ще двох, але материнство і до них виявилося примарним: льотала увесь можливий час, поки дітей пильнували/доглядали інші.
    Навіть зараз, коли ні фізично, ні морально "не може" дати дитині нічого, дитина потрібна як аксесуар.

Ситуація і люди абсолютно реальні. Я точно знаю.

Останнє редагування: 10 Січень 2012
  5. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

6. Farfalla

Farfalla Member

Аналізуючи матеріали, які читала, коли досліджувала питання, яке Ви озвучили, все більше схиляюсь до думки, що саме у віці 4-5 років дитина вже може "переключатись" на когось на тривалий час без мами (без шкоди для психіки). Саме в цьому віці (орієнтовно, всі діти різні) у діток формується відчуття любові повноцінне. Іншими словами вони не просто як папужки повторюють, що люблять Вас, а уже свідомо це кажуть і навіть можуть додати чому і за що. Саме це і є ознакою того, що дитинка готова (психологічно) до розлук з мамою (мова йде власне про вихід на роботу).

7. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

та немає такого оптимального віку для усіх. Як і немає оптимального віку для того, щоб віддавати у садок. Кожна дитина настільки індивідуальна, що лише мама сама знає, коли саме їй час щось змінювати у житті. Я на цю ситуацію дивлюся зі сторони мами вже старшої дитини. Мами,яка і працювала і вдома майже до 4 років була ( ну вдома у той час трішки підробляла), і знову працювала на двох вже роботах, а потім -працювала виключно вдома ...Життя мінливе навіть в межах однієї сім ї. І рішення приймаються різні у різні періоди виходячи із цієї ситуації. Єдине, що можу сказати - для будь-якої мами, працюючої чи непрацюючої, апріорі її свідомо бажана дитина є цілим світом. І для дитини будь-якого віку потрібна достатня увага мами- просто для маленької дитини вона проявляється в одному, а для старшої- реалізується в іншому.

8. Iwka

Iwka Well-Known Member

Добрий Ви, такий милий і чуйний... Тілько от на крайнощі чомусь занадто тягне...

Все дуже індивідуально. діти різні, робота різна (графік роботи), потреби дітей різні.
    Моя дитина в 1,5-2 роки морально дозріла до того що мама працює.

9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

До року дитині вистачить тих фруктів, які є рідні для регіону, мається на увазі яблука, в даному випадку. Більше потрібно на харчування мамі насправді, але дитиною прикриватися простіше в даному випадку, бо маму жаліють, поки вагітна, а потому можуть і забути, що їй далі особлива опіка потрібна, звідти й так звана післяпологова депресія.
    А щодо хворої дитини й лікування, то часом добре, якщо на ліки грошей нема, хіба що якісь дуже серйозні хвороби, але то вже до звичайних ситуацій не належить.
    Якщо ніхто нічим не обділений, тоді так, варіянт дійсно ідеальний. Проблема за тим, що маленька дитина може хіба плакати, інших способів себе захистити в неї нема.
    Тут усе залежить від роботи. Якщо мама працює з 9 до 17, то поєднати неможливо. Логічно виходить, що мама з дитиною дуже мало часу є. Знаю, про що кажу, бо сама працюю 8 годин. Хай то з 7 до 15, але все одно я 9 годин поза хатою. Варіянт більше, ніж поширений. І тим не менше - жахливий.
    От власне після народження дітей я теж перестала кудись гнати. І власне мені дуже хочеться того спокою, коли я можу подбати про всіх уранці, мати все приготоване, коли повернуться вдень, а з роботою почуваєшся загнаною конякою, бо 9 годин поза домом, а потім ще встигай наготувати, поприбирати, уроки допомогти зробити, побавитися, почитати. І для себе часу тоді нема майже. І для сім'ї змучена, бо працювала цілий день. І кому воно таке треба?

10. Loyal

Loyal Well-Known Member

Скажу про себе - ставлення до роботи після виходу з декрету таки помінялось.... Відійшла трохи далі на задній план. Але тут постає ще одне питання. Якщо не старатись на роботі, не вдосконалюватись, то вона, відповідно, перестає давати ту сатисфакцію і в тому числі гроші (чи, принаймні, з/пл не збільшується). Тоді думаєш а нашо воно тобі? Грошей не більшає, часу з дитиною меншає і його не повернеш...
    І тоді виникає питання наступного декрету ;)
    Аксесуаром дитина не повинна бути, хоч дійсно так воно буває. Для мене було б ідеальним, щоб робота стала аксесуаром - тобто ходити за вільним графіком туди просто для отримання задоволення без постійного думання про з/п... Але реалії життя і прагнення до тих матеріальних речей не так легко перебороти...
    Отак і баластую між роботою і дитиною, а ще чоловік туди ж - також потребує уваги :)
    Але так між іншим, мали ми з синочком канікули майже у 2 тижні - я від роботи, а він від садочку. То вже обоє захотіли в той "свій" колектив. В нього назбиралось купа вражень, які хотів в садочку розповісти, і я трошки "відпочити" від домашніх буднів.

11. Liliyah Romanova

Та до чого тут сирітство? Я ж писала про те, чому вважаю, що "декому дітей краще не народжувати". Я би рада не писати про кримінальні випадки, але вони є, і дуже трагічні.
    У мене власне 8-річна дитина. І бачу дуже великий контраст між тим, що було, коли я була вдома в декреті, а що є зараз, коли я ні вчителів не бачу, ні на дитину нормально часу не маю. Бо треба їсти зварити, поприбирати, а ще мале на мені висить, бо мене вдома не було. І дитина бідна обділена страшенно. Я колись дуже не хотіла бути вчителькою, бачачи своїх батьків: купи зошитів, самостійних робіт, "мої діти", на що ми з братом часто ображалися, бо це ми "діти", а не учні. І часу мізер. Я спробувала, бо 5-те покоління вчителів, але покинула й сказала, що не хочу своїм дітям того, що мала я. І далі не хочу. Тому й маю геть інші плани. І Богові дякувати, що чоловік мене в тому підтримує й робить усе можливе, аби ситуація змінилася.

12. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

Але ж Ви, таки, продовжуєте працювати. Маєте на то якісь причини. А як би Ви відреагували на те, якби вам хтось, хто має можливість постійно бути з дітьми сказав, що Ви погана мама?

13. Loyal

Loyal Well-Known Member

А я от боюсь, бо це може бути найлегшим виходом з ситуації. Ну от віддатись повністю сім"ї, побуту... а потім діти виростають... і стає купа часу вільного. А з такою величезною перервою в стажі ти нічого толком вже не зможеш продовжити в роботі. Маю купу знайомих, в яких починались депресії, коли діти виросли. Або чоловіки почали гірше ставитись з часом, бо цей "вклад" в сім"ю нівелювався.
    Маю особистий приклад, коли паралельно вчилась і працювала, і так встигалось все. А потім закінчилось навчання і купа часу... що з ним робити? От без роботи в даному випадку стане так само.

14. levandivka

levandivka З яйцями...

Версія: зачинила б двері перед носом, щоб не приходили.

15. Liliyah Romanova

Є набір стандартних потреб, у всіх. От уже індивідуальні відмінності, то так. А всім діткам треба те саме, що й кожному дорослому. Увага - одна з основних потреб, тому такі люди залежні стають від коментарів, від карми.
    Так що щодо потреб маленьких діток можна спокійно узагальнювати й не боятися, що помилитеся.
    Справді? А по чому визначаєте?
    Я он теж дивувалася, що моя дитина в рік дуже спокійно сприйняла мій вихід на роботу. Я переживала більше, ніж він. Але тепер і тато вийшов на роботу й навчання, а дитина залишається з нянею. І мені тепер щораз частіше показує, що без мене зле. І тільки я повертаюся з роботи, він має мене бачити, що би я не робила. Тільки я десь трохи швидше кудись піду, дитина стрімголов летить за мною й треба зразу взяти на руки й притулити.
    Не вірю я, що дитина може дозріти до такого в ранньому віці. Не треба переоцінювати можливості дитячої психіки. Звикнути може до всього, так, але дозріти морально - навряд.
    Я продовжую працювати, бо я - основне джерело заробітку. І якщо я не працюватиму, то в нас просто не буде за що жити, навіть де не буде. І ніяких кредитів у нас нема. І живемо, купуючи лише необхідне. І замашок у нас нема. Ну, чоловік часом говорить, що "якби двоє працювали, то би хату можна було купити", але я кажу, що наразі нема куди поспішати, бо мені діти важливіші, хоча хотілося б, звичайно, кращі умови проживання, але на все свій час.
    Щодо погана мама, то це тут дуже люблять узагальнювати. Ніхто такого не пише.
    Я особисто писала, що погана мама та, для якої дитина - аксесуар, мода, але зовсім не нове життя, яке вона дала й про яке дбає.
    Так що мені ті, хто з дітьми вдома сидить, прямо кажуть, що співчувають, що не можу бути вдома, й чудово розуміють, чому хочу бути вдома. І не кажуть, що "погана мама", але кажуть, що ситуація для дітей несприятлива. Ну бо це правда.
    А навіть якби сказали... То не причина кидатися в істерику й рвати на собі сорочку. Це причина замислитися над своїми цінностями й пріоритетами.
    Тільки такого в очі ніхто не каже, а рештою не вартою перейматися. ;)
    Ну, в мене скоро троє дітей буде, може, з часом і четверо. )))
    Поки виростуть, у мене буде маса часу придумати, чим же я хочу займатися.
    Моя теперішня кар'єра мені набридла ще перед першим декретом. Маю хобі, може, колись і перетворю його на свою справу. І власне, коли діти повиростають, я й матиму те, чого мені зараз так хронічно бракує - час!!
    Так що тут уже міняти треба мислення. Не мусить бути весь час одне й те саме. Життя цікавіше, якщо спробувати різних шляхів. Я би могла й до перекладів вернутися, тим більше, що зараз постійно на волонтерських засадах переклади роблю (і перерви в цьому не робила під час декрету). Побачимо. Я точно знаю, що на цю роботу повертатися не хочу, бо більше не бачу можливості для власного зросту, а далі - побачимо. Як то кажуть, не стільки того світа, що в вікні. Не можна прив'язуватися до місця праці, то нехороша прив'язаність.

16. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Тю... я б не поступала так різко. А подивилась на ту людину і сказала собі, - ти собє мув, а я собє здрув. Звичайно, що воно все зачіпає бо чую таке постійно, але у відповідь приклад тих осіб яке це говорять щераз і щераз мені доводить, що я адекватна і добра мама для своїх дітей. Язиком молоти всі можуть, а як приходить до того аби щось зробити раптом всіх як вітром здує.

Тому хоч в певний момент воно мене зачепить, на тверезу і беземоційну голову розумію, що це все свістьош. (Вибачте за різке слово!)

17. Liliyah Romanova

Згадала приклад знайомої. Вона працює вже багато років у школі. Наймолодша донька пішла в університет (в іншому місті) й мама раптом отримала купу вільного часу (хоча далі працює й має масу роботи, як то вчитель), з яким не знала, що робити. Так от вона його почала використовувати на себе, на улюблені справи, на молитву, на фізичні вправи...
    Організуватися завжди можна. Не має значення, чи є діти, робота, чи нема. Просто треба не боятися думати ширше, ніж досі.

18. levandivka

levandivka З яйцями...

То вже й не реагуєте. :)
    ЗІ: я не про те писав.

19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Е, ні. То ви вже просто себе обмежили лишень навчанням або лише дитям. Поруч з дитиною можна дуже гарно розвиватись в іншому плані - домашній бізнес. Можна вишивати, і ті речі продавати, можна випікати торти, ітд, ітп. І як діти повиростають, то ваше вишивання чи випікання, чи будь-що інше залишається з вами.

Всетаки мені дуже подобаються в тому плані американські жінки. Як діти ідуть з хати, то вони завжди знають чим зайнятись, навіть якщо вона ніколи не працювала. Вона в часі коли дитина ходила в школу була настільки занята суспільною працею в громаді, що вона ніколи не буде задумуватись а що робити з вільним часом?

20. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

так про що і мова. мені здається, що жінок, які після народження дитинки, просто скидають її нянькам, насправді мало. Принаймні, серед моїх знайомих таких немає. І тут на форумі ніби не помічала. Для всіх дитя є найріднішим безцінним скарбом.
    виходять на роботу бо мусять, бо такі умови поставили. погодьтеся, якщо маєш з/п 8 000/10 000, і ти є "основним джерелом", то вийдеш і в 6 міс, в першу чергу заради тої ж дитинки.

І необхідність вийти на роботу теж різна в когось це 5 років, в когось 1 рік, в когось 4 міс, а в когось і 10 днів бо