Дитина для працюючої мами: аксесуар чи "цілий світ"?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Panna Land, 7 Січень 2012.

1. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

Відповідь: Сім'я чи робота?

Останнє редагування: 9 Січень 2012
  2. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

пасіб Марьясь :)
    дійсно, коли я писала той свій давній допис ситуація так і виглядала. Я безпосередньо говорила зі своїм гендиректором щодо перспектив довгого сидження в декреті, і мені тоді однозначно далі зрозуміти що фірмі потрібні працівники які працюють а не сидять в декреті... це реалії наших роботодавців. І тоді, в ті часи, за тих умов, я б таки вийшла би на роботу десь +/- в рочок малої.

Зрештою, я певно дуже вчесно пішла в декрет, бо почалась криза, зарплати скоротили, роботи поменьшало, і моє керівництво не наполягало щоб я завчасно верталась з декрету бо не було ситуації, що мене фірма потребувала як працівника, а додаткові видатки на мою ЗП фірмі були не потрібні.
    А потім поступово стало так що моя ЗП суттєво не пливала би на фін.стан нашої сімьї. Це є першою причиною. А другою причиною стало те що я, яка вважала себе трудоголічкою, і з 18 років до 28 працювала як коняка нарешті в декреті відчула що життя це не лише робота, що мені навіть дуже добре вдома, мені кришу не рве від буденності і т.д.

3. AilataN

AilataN жива

А реально?
    Не про-голівудських жінок ,а жінок, які вивалюють в наших реаліях? І не тільки в наших. Мають гризоту, морально усвідомлюють, що могло би бути краще, але.
    І , зрештою, це ж добре, коли пропагандується, що нічого не міняється з народженням дитини- так само можете відпочивати, разом з дитиною, а чому так само не можна працювати маючи дитину? Якщо підлаштувати ( яке щастя , що є можливість) графік роботи, це ж супер! особливо коли мама сама, і має можливість не нав"язувати своє материнство своїм рідним, що, погодьтесь , теж не є добре.

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Залежить, що пропагується. ;) А пропагується те, що дитина - це аксесуар. Якщо перші кілька місяців дитина бачить себе як частинку мами, а лише у 8 місяців починає усвідомлювати, що вона є чимось окремим, то це дуже багато говорить. Про її потреби й про те, де має бути мама також. Якщо дитину всюди беруть зі собою, як того, хто є частиною сімейного "тіла", це чудово. Якщо ж постійно шукають, де би ту дитину лишити, на кого спихнути і "від неї відпочити", то краще не мати дитини взагалі. І якщо мама живе так, ніби тої дитини й нема, то це дуже негативна пропаганда. Лише окремі зі знаменистостей можуть бути дійсно прикладом того, як поєднати кар'єру та материнство. Загалом то виглядає просто на моду.

Колись дітей виховувала мама. А за цією моделлю мама лише народжує, а виховують чужі люди. Й умови навмисне такі створені, аби так було.
    Мені уже подобається, як одна моя знайома сказала. Вона покинула роботу й "живе за дитячим розкладом". Її дуже втомлювало те, що вранці вона підганяла дітей, аби швидше снідали, аби швидше вдягалися, аби швидше виходили, бо їй на роботу, а ще треба їх до школи завезти. Вона вирішила, що вистачить дітей підганяти під свій розклад і звільнилися.
    Але... вона мала таку можливість, бо її чоловік працює.

Якщо мама одна й любить бути самостійною, то так, це чудово, що вона вміє дати собі раду. До речі, що мені сподобалося в дописах Maradonna, то це те, що родичі та друзі допомагають з прибиранням, готуванням, наповненням холодильника. Як на мене, така допомога кожній мамі потрібна. Чудово, якщо вона є, і мама може забути про все на якийсь час і просто займатися дитинкою. На жаль, дуже часто така допомога супроводжується повчаннями, а то й приниженнями нової мами, бо вона все робить не так, нічого не знає й узагалі. Як на мене, це величезний мінус такої допомоги. Так що можна розраховувати на родичів, але я особисто більше довіряла няні. Правда, мушу сказати, що таки хочеться виховувати дитину по-своєму, хоча б ті дошкільні роки, аби закласти фундамент таких цінностей і пріоритетів, які маю я. Працюючи й залишаючи дитину на няню чи в садку - це таки складно зробити. Може, для когось то не так важливо, а для мене важливо і я тим завжди в першу чергу переймаюся.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

ой не смішіть - це не так просто
    кого нема/чого нема? вибору нема? ну вибір є завжди:) Робимо його ми - ЛЮДИ.
    що саме? що дитину і роботу (точніше заробіток на комфорт) ставлять на один рівень? хто шукає - той знаходить. Випадки законних звільнень не новина і їх немало, але і немало таких, які погоджуються на "умови", поки не думають про декрет, тому кожна ситуація індивідуальна, мені пощастило, бо знаю дуже багато позитивних.
    Направду, фраза взагалі недоречна, або її зміст я розумію інакше.
    гарно зауважено. Основне, правильно, шось я так не вміла підмітити.

По кредиту.
    У нас він більший, ніж у форумлянки. На момент народження Софії наш сукупний дохід становив суму виплати по кредиту + комунальні послуги. Більше нічого не було. В 4 місяці я стала безробітна, у зв'язку з ліквідацією підприємства.
    Поняття кредитних канікул ніхто не відміняв то раз.
    Банк так просто не може вас виселити/викинути на вулицю з прописаною неповнолітньою дитиною, особливо віком до 6 років, а з двома взагалі важче. В таких випадках банк мусить Вам щось пропонувати, бо починаються затяжні суди і т.д.
    Коли у нас стояло питання як платити далі кредит, я почала підробляти з дому, трохи перекладала для медичних сайтів, трохи писала статей, потім з'явилась ікеа. До Софіїного року я працювала тільки вночі. Поки дитина спала двічі на день ще один її сон, інший спала разом з нею. Але я перекладала і збирала замовлення з Софією на руках, дитина була при мені. Ми ще не мали жодного найманого працівника, ходили на склад з Софією, вона там мала свій куточок і так з нею ми замовлення розкладали.
    Я зараз є роботодавцем. У мене покищо бездітним працівником є тільки Люда. Інші дівчата мають малих дітей. І так, ті діти теж хворіють, але я б ніколи не поставила критерієм взяття на роботу - відсутність дитини. Не візьму точно жінку з дитиною 6 місяців чи рік. Бо згідно моїх власних поглядів така дитина потребує мами.
    І, Капучінко повірте мені, хто шукає - той знаходить, часто шукати не хочуть, а тримаються за матеріалістичні речі, як за усе майбутнє рішення.
    Колись Віта - Зануда написала, чому вона пішла з роботи, маючи уже шкільну дитину, не маю зараз ні часу, ні можливості шукати цей допис, та й не дуже пам'ятаю в якій саме темі він був, але зміст був однозначний: найважливіше в цьому світі для мами - дитина.
    Усе перемелеться і мука буде, а час, втрачений на виховання дитини, на материнське тепло, яке ніщо не може замінити - його не повернути.
    В котрійсь з тем я дуже захищала жінок, працюючих в Італії. Пройшов час - Софія росте... я їх не те, що зараз би не захищала, я їх взагалі не розумію. Вони власне те і роблять, що перекривають своє материнство матеріальними цінностями, а дитині не треба того, їй треба мами. І маму італійський панетон і євро не замінять.
    Таксамо і в Україні. Купати дитину це добре, але маленькому створінню потрібні мамині руки, мамине тепло і кредитні виплати, повірте мені - власниці не одного кредиту - це відмазки і ніщо інше.
    А щодо "народила сама" - то ніхто з вас не знає чому, тому це теж не аргумент. Можливо так захотіла, в одному з дописів проскакувало, що без чоловіка краще... тому все відносно.

---------- Додано в 11:46 ---------- Попередній допис був написаний в 11:41 ----------

ще я зауважила в багатьох дискусіях на ДП. Улюблена фраза: ситуації бувають різні.
    Так, різні. Але мама для дитини завжди мама. В кожній ситуації.
    І її замінити не може ніхто, і вже точно не матеріальні речі.

6. Panna Land

Panna Land Well-Known Member

Якби не ця дискусія, я б і гадки не мала, що чиню майже злочин по відношенню до своєї дитини. Моє оточення абсолютно не здивувалось, що я все встигаю, вони навпаки максимально підтримують. Невже Ви думаєте, що мені все легко дається? Зробили з мене "грошовите стерво", яке матеріальну частину ставить вище дитини?!? Як взагалі здорово мислячи людина може таке казати? Хтось (я звертаюсь до тих, що на всі мої дописи реагують АНТИ) задумався на хвилинку, що серце кров"ю обливається від тієї самотності та часто безпорадності? Що як непросто "надівши посмішку" робити вигляд щасливої та успішної? "Завела" собі дитину, нащо їй того" - а для чого тоді жити? в старості подихати, щоб води ніхто не подав?

---------- Додано в 14:33 ---------- Попередній допис був написаний в 14:29 ----------

А як же час...який біжить дуже швидко...а в 45 років дитину вести в садочок, щоб казали "твоя баба прийшла"?
    А те, що кожна людина хоче кращого життя собі і дітям - це нормально! Я приїхала у Львів з маленького села і добилась всього сама, чому я повинна це втрачати?

Останнє редагування модератором: 10 Лютий 2014
  7. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

дивна суперечка... Для кожної дитини- її мама найкраща.Не залежно від того, працює вона з першого ж дня після пологів чи узагалі 10 років на домашньому господарстві. Хіба можна вважати поганою мамою ту жінку, яка прагне дати своїй дитині теж усе найкраще? Просто у кожного своє життя і свої можливості. Невже хтось свято вважає, що річній ( чи дво- три-річній) дитині мама потрібна менше, ніж місячній? Аж ніяк. І якщо для однієї жінки буде крамолою те, що мама залишила дитину на няню і вийшла на роботу через 10 днів, то для другої цілковитим несприйняттям буде та ситуація, коли мама виходить на роботу у рік, два, три і т.д. Чи навіть та ситуація, коли мама узагалі виходить на роботу.

• Подобається Подобається x 1
  8. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Діти ж не для води в старості, нє?
    У вас своя ситуація, але вам кажуть про те, що дитина таки потребує мами, а не маминих помічників і замінників.

9. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

відчуваю,що то особиста трагедія для Вас, бо таки болить,щемить, хотілося б по-іншому,але не виходить...проте є такі,що не болить,не щемить...а це страшно....дуже...для дитини в пешу чергу, хоч і

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. Liliyah Romanova

Як на мене, ви надто особисто сприймаєте дискусію. Тут зазвичай обговорюють написане, а не того, хто написав. І реакція на ваші слова була цілком природня. Уже пізніше ви додали більше фактів і картина стала чіткішою.
    До речі, задуматися над своєю ситуацією завжди корисно. І якщо вас неправильно зрозуміли, то це не так страшно, зате ви для себе могли прояснити ще більше, як є насправді.
    А ви свої дописи перечитуєте, перед тим, як поставити на форум?
    Ну от наприклад, що можна подумати, прочитавши такі слова? У мене від кожного речення очі тільки більше заокруглювалися від здивування. Дивні причини мати дитину.
    Я колись мала нещастя почути розмову двох жінок із такими поглядами "та нащо тобі той мужик? от тільки най запліднить - і пішов він. от мені з донею так файно - й ніхто нам більше не потрібен". Мені на той час було лише 17, але мене від тої розмови знудило. Дитина - це ціль? Притому така, що оправдовує всі мети її осягнення?

11. AilataN

AilataN жива

Насправді не важливо , чому, з яких міркувань, жінки народжують дітей. В результаті є народжені дітки, які люблені, без них життя не уявляється можливим. То яка різниця чому?
    Потім виникає питання як?
    Ех. скажу вам, що це щастя, як є де ті гроші заробити, бо як нема- отоді біда. Як згадаю дитинство свого старшого - серце крається. але мама була вдома.
    так що все треба цінувати, і якщо виходить поєднувати, то супер.

12. Liliyah Romanova

Навіть дуже важливо!! Бо геть не завжди...
    Із отакого, наприклад,
    виростають психічно скалічені люди, на яких починається замкнене коло, яке не всі вміють розірвати й не компенсувати на дітях втрачене.
    Знаю людей, яким батьки в очі говорили, що вони були "сюрпризом", "несподіванкою" і то без позитивного завершення таких речей. Знаю таких, при кому батьки говорили "бачиш, треба було робити аборт".
    Так що "чому" є доволі важливим. І говорячи про такі речі загально, не можна на все мати "одобрямс". Є речі, про які треба говорити й називати їх своїми іменами.

13. AilataN

AilataN жива

Лілю, та певно, що випадки бувають різні, але для чого вже так драматизувати? Впевнена, що більшість випадків- це саме щасливі дітки і щасливі батьки, що їх мають.
    Ну і я знаю батьків, які з великої любові народжували, а потім життя якось змінювалось і вони казали таке саме своїм, народженим безо всяких прихованих розрахунків, діткам. Батьки такого сорту можуть таке казати дитині і при самих сприятливих причинах і умовах народження.

14. Farfalla

Farfalla Member

Цілком згідна з попереднім дописом Liliyah Romanova. Народжувати дитину потрібно не з якоюсь метою (щоб було води кому подати, щоб я хоч когось могла любити, а може це якраз врятує наші стосунки і він на мені одружиться), а з думкою, що це нове життя, яке має право ПРОЖИТИ ЦЕ ЖИТТЯ ПО-СВОЄМУ. Тобто, народжуючи дитинку ми маємо бути готові відпустити її від себе у потрібний час. Адже це не наша власність... Бо коли народжуєш дитину з якоюсь попередньою метою, то це робить і тебе заручником ситуації, і дитині психіку спотворює.

15. AilataN

AilataN жива

Я б сказала
    А мотиви і подальше життя цієї дитинки в сім"ї вже залежать від ступеню зіпсутості батьків))
    не так це й трагічно, розрахувати, що ти сама,а тобі вже ....наприклад 42 роки, і ти так собі придумала, що хочеш дитину. Що тут злого? народиться моральний урод? Обов"язково зачинати дитинку в вогні шаленої пристрасті , палаючи несамовитим бажанням народити дитинку? Це дуже гарно, прям , як книжка пише, але якщо це відбувається з інших причин- не так вже й страшно.)))
    А щоб не бути заручником ситуації треба бути, насамперед чесним із самим собою, усвідомлювати що, чому і для чого ти робиш, розуміти можливі форс-мажори. Що , до речі , стосується багатьох аспектів життя, а не тільки народження дітей. От хто народжує бездумно- так, погоджуюсь, тут і з"являються різні деформації.

16. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

А я б сказала, що коли дитина зачата, то народжувати потрібно. А ДО зачаття не зайвим було б задуматись для чого мені дитина. Як аксесуар, помічник на старість, бо всі мають, бо хочу бути мамою/батьком, бо хочу її любити і дбати за неї...

17. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

На емоціях певно написано, і насправді автор не тільки для цього дитину народила, але... Моя мама купу років працює в іншій країні, то приблизно таке розказувала про тамтешні сім'ї. Там дітей переважно народжують в дуже зрілому віці і з тої причини, що "ну то треба" і "на старості шось там від них буде". Дітей з народження виховують няні. Батьки особливо вихованням не переймаються. Але й потім, в старшому віці, батьків так само віддають нянькам, бо зайняті своїм життям, кар'єрою, розвагами. Я до того, що народження дітей не забезпечує "ложку води" в старості, і тепла від тих дітей теж не забезпечує. Краще вже собі відкласти на старість, раз кар'єра така дорога.
    Щодо праці мами взагалі, то маю приклади серед знайомих, коли стосунки мама-дитина дуже відкриті і теплі, хоч мама і пішла працювати з перших місяців, а дитину бабці виховували. Є і протилежні приклади. Тобто деколи якісно проведений з сім'єю час компенсує відсутність мами в ті робочі години. Особисто я не уявляю, як би зараз залишила дитину і пішла працювати, хоча по натурі зовсім не домогосподиня і займатися виключно домом і дитиною довго певно не зможу. Але мені дитина на першому місці, а її потреби зараз може задовольнити тільки мама (і то приємно, насправді, бути настільки близькою до своєї мальоти:)).

18. Farfalla

Farfalla Member

я мала на увазі зовсім інше... не про пристрасть, самотність іде мове. а про те, з якими думками чи то пак планами люди підходять до вагітності чи народження діток. свою позицію описала вище.

19. Liliyah Romanova

Ага, тому так багато дітей у притулках, інтернатах та на вулиці...
    Я, мабуть, надто серйозно на життя дивлюся, або занадто серйозно ставлюся до слів.
    Краще дітям не говорити про причини їхнього народження, якщо ті причини далекі від ідеальних. Хай діти залишаються дітьми, не треба на них класти недитячі тягарі.

І не можна казати, що от просто "дитину народжувати потрібно". Не всім потрібно. Декому краще не мати дітей узагалі. Особливо, якщо мотивація зовнішня.

Ги, дійсно. Як на мене, в такій ситуації краще песика завести.
    Це теж аж ніяк не позитивні обставини. Що таке пристрасть? Краще почекати, поки з'явиться щось здорове (почуття, стосунки), тоді й про дітей думати.

20. AilataN

AilataN жива

Все таки в теплих і затишних домівках діток більше, нє?
    дуже мало є людей, які чесно в цьому зізнаються. І через це мають купу проблем. Але не факт, що дитина по розрахунку буде нещаслива, далеко не факт.
    Також стереотипно вважають , і це навіюється з дитинства, що діти це тяжко, це відмова від усього, що це кінець молодому життю, кар"єрі, фігурі, виспаним ночам ііі... що там ще? ,..пологи- це жах, ГВ - насильство над собою, ну і т.д. самі знаєте. Але ж це все не так! робота, як і все решта, цілком може співіснувати поряд з дитиною.