Дитина для працюючої мами: аксесуар чи "цілий світ"?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Panna Land, 7 Січень 2012.

1. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

у віці 4.5-5 років мій малий також мені казав, що "ти все працюєш". І це при тому, що він не був прив язаний до мене і спокійно залишався з народження з будь з ким з родини. І після роботи ми багато часу проводили разом. Але йому недостатньо було мене. В 4-5 років дитина все так же сильно потребує маму, просто ця потреба вже інша , не стільки фізична, скільки інтелектуально-психологічна. Бо саме у цьому віці дитина фізично стає самостійнішою, але психологічно- переходить на інший ступінь спілкування, як з татом, так і з мамою. І власне дівчаткам більше психологічно стає потрібна мама та час, який вона може з нею проводити; а хлопчику- тато. Ні садок, ні няня, ні баба того не замінять. І тим більше- гаджети . І якщо мама може спокійно прийти з роботи о, скажімо, 18, і весь вечірній час присвятити дитині, а не купі інших клопотів-то є одне.А коли вона приходить пізно, і в неї на голові ще незакінчені робочі питання, домашня робота і дитина- то налагодити якісне спілкування з 4-5 річною дитиною за той час практично нереально.Не знаю, чи можна вважати бажання 4-5 річної дитини проводити більше часу з мамою, ніж та може собі дозволити через роботу- це є егоїзмом.Зв язок мами-дитини в цей час переходить в іншу стадію. Вищу і глибшу і складнішу, ніж просто фізична присутність.

• Погоджуюся Погоджуюся x 5
    • Подобається Подобається x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
    • мімімі мімімі x 1
  2. Linar

Linar невиправна оптимістка

З мого досвіду, якраз в 4-5 років дитина "дуже хоче мами", але не в тому що вона потребує мами 24 години біля себе. Це такий дуже активно-пізнавальний вік, де вона дуже хоче поділитись цим всім з мамою. Тобто: прийшла мама після 18/00 з роботи (чи у вихідні) і не треба бігти прибирати/варити/мити/прати і т.д., а всього лиш взяти дитину за руку і піти на вулицю/качелі/піцу/парк і т.д де вона розкаже як хто кидав мячик, а хто як катався і в що бавився (і ще багато нескінченного потоку інформації):suicide:. І до речі, їм також цікаво коли ми розповідаємо їм про свої негаразди (звичайно для дитячого розуміння) - вони тоді себе почувають ТАКИМИ дорослими:girl_haha:. Але звільнятись з роботи бо дитина хоче маму, на мою думку, зовсім не потрібно. Діти це ще ті маніпулятори, а коли мама відчуває муки сумління, ой, вони саме тоді вміють "так надавити на мозоль":)

• Погоджуюся Погоджуюся x 7
    • Подобається Подобається x 1
  3. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

Та ну).
    То як які діти).

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  4. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

Я свого часу вийшла на роботу у 8 місяців малої, але то було на пів ставки, і плюс викладацька робота - пару відчитаув і в ільний, та й мама тоді з малою могла підмінити. В садок дала коли їй було 3 роки. Якби не певні переваги роботи тоді і мамина допомога, ні за що не виходила б так рано:girl_yes:. І в садок малесеньких дітец не давалаб. А в 3 роки мала вже сама потребувала того спілкування з дітками. Плюс їй там подобалось, плачів не було ні разу навіть в перший день садка:girl_smile:. Але як бачила як деякі дітки плакали за мамами, то аж самій шкода ставало. Але то вже індивідуальні особливості дитини. Коротко - вважаю, що робота і дитина сумісні, але до певного віку перевагу все ж треба надати дитині. Якщо б завагвтніла вдруге, то не виходила б на роботу раніше 2 років дитини (розмріялась щось я:girl_in_dreams:), навіть на відносто не напряжну роботу. Ще маю знайому, що працювала активно над карєрним просуванням (в іншій сфері), то після народження дитини практично одразу віддала її в такий приватний садок, де зранку приводиш, і вверечі забираєш, плюс відвозилась та дитина регулярно до батьків. І що в результаті? По кар'єрі вона просунулась, але зараз шкодує, що найсолодші миті дитинства вона практично упустила, і їх вже не повернеш:girl_yes2:. Просто є різні жінки, але я б так не хотіла. Оптимально - це все встигнути, і по роботі по можливості просуватись, і головне, бути поруч з мкленькою дитиною, бо ніякі новомодні садки, дорогі цяцьки чи бабусі-дідусі не замінять мами, ї мамі важливj той час булти з дитятком. Якось так:kisss:

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  5. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Мені так виглядає, що це основне в цій темі - то навіть нема про що сперечатися, по-перше, в кожної свій рівень прив'язаності до дитини і, відчуття її, і близькість, і та ж любов до дитини - це не загальне поняття, у кожної вона різна, різної глибини, з різними відтінками, гранями і нюансами. З другої сторони, у кожної різне професійне життя, знову ж таки різні прагнення, різна вагомість тої роботи і т.п. Далі - індивідуальні особливості характеру - хтось швидкий, і любить, щоб в житті був "двіж", хтось - розтягувати і окремо переживати якісь етапи свого життя, не навалюючи все разом, хтось інтраверт, хтось навпаки, наші потреби в близькості, зокрема, з дитиною, теж відрізняються, короче, факторів стільки...а варіантів поєднання ще більше, тому - одна скаже, що прекрасно поєднує, їй вистачає дитини і дитині її, іншій же така ж ситуація буде катастрофічною для стосунків з дитиною. Просто оце "поєднання", таке внутрішнє, не те, що я попрацювала 5 годин і з дитиною побавилась 3, а от відчуття душевне, що все так, як має бути - воно таке ефемерне, бо оте "як має бути" дуже і дуже різне в кожної з нас.

• Погоджуюся Погоджуюся x 9
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  6. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Ну то якось по такій схемі виходить , що просто хтось більше така мама-мама, а хтось працююча жінка. А я наприклад з тим не згідна. Не вважаю, що ті мами, котрі не працюють, а сидять з дітьми посвячують себе більше дітям , аніж ті, котрі працюють. Просто то дуже і від професії залежить (ну бо в когось робочий день по надцять годин, реально важко так поєднувати то все ) і від вміння та бажання поєднати. От і все. Кожна мама для своєї дитини найкраща мама і все в житті віддасть для неї
    --- дописи об"єднано, 7 Серпень 2015 ---
    Я от для себе вирішила, що на одну роботу виходити не буду в рік. Звільнюсь, або ще не знаю що, але вирішила, що поєднати філармонію і час з дитиною зможу, не буде то мені накладно так. А от плюс ще школу ні і я таки краще буду той час з дитиною, аніж до вечора в школі. Хоч то і заробіток додатковий непоганий , і стаж, але треба поєднувати поєднуване :)

• Подобається Подобається x 3
  7. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Комбінації можуть бути різні, але, чесно, мені здається, що в більшості, то так десь і є: мама-мама і працююча жінка. Вони обидві можуть працювати, будучи мамами, але сприйняття ситуації буде різне, при однаковій роботі і дітях. Думаю, є ряд професій - покликань, які неможливо якісно поєднати, таким жінкам тяжко, якщо вони однаково хочуть і одного, і іншого. Є, якийсь відсоток тих, хто справді і від професіі кайфує, і в материнство вкладається. Але то не виміряєш збоку на комусь, не побачиш, що в душі, чи все в гармонії, тільки ми самі собі мірила, чи вдається нам поєднувати. То не в образу нікому, але кожен з нас має якісь схильності, якісь ролі нам вдаються краще чи гірше. Ну чому одна мама бачить в декреті тільки горшки-кашки, а інша якось живе повним життям? Чому хтось біжить з декрету, заледве вдається дати дитя в садок, або й взагалі не йде, а хтось продовжує декрет, чи взагалі звільняється? От чому одній хочеться одного, а іншій протилежного? Ну хіба однакове буде в цих жінок поняття "поєдную успішно"?

• Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 2
  8. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

То така дуже заїжджена фраза, яка потім переростає в "я же мать" і забезпечує дитині купу проблем. То не правда, що кожна все віддасть, не правда, що найкраща просто тому, що народила і т.п. Нащо себе дурити? Я от не можу свою маму назвати найкращою, бо вона моя мама. Так, вона в свій час зробила вибір не від доброго життя: спочатку віддала мене немовлям на село, бо тато хворий був і працювати треба, потім поїхала за кордон, бо хотіла нам з сестрою освіту, житло і просто нормально їсти дати. То був її вибір - ні добрий, ні поганий, просто так склалося. Але як мама вона не змогла мені стати найкращою, бо я і не пам’ятаю її толком в ролі мами. І коли вона черговий раз робить мені промивку мізків на тему "я заради тебе собі життя не мала, працювала зранку до ночі, то ти маєш мене поважати і мовчати, бо я мама", то мені явно не вкладається в голову поняття "найкраща".
    Я так думаю: вибираєте кар’єру - зважте всі "проти", бо все одно колись вилізе нестача спілкування з дитиною. Вибираєте бути з дитиною - теж зважте, щоб потім не витикати їй тим, що через неї світу не бачили. Вибір має бути на холодну голову і не треба надіятися, що вас колись за нього похвалять. А вибираєте суміщати, то чесно дайте собі відповідь на питання "а хто ж таки в конкретний момент на першому місці?". Бо віддати дитину в 3 місяці в садок і говорити про суміщення смішно.

• Погоджуюся Погоджуюся x 11
    • Подобається Подобається x 7
    • Зе бест! Зе бест! x 3
  9. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

мене би це насторожило. Дитячі психологи кажуть, що то не є гуд (як би мама не раділа, що дитина не переживає стресу від розлуки). Така поведінка дитини говорить про те, що зв'язок мама-дитина дуже слабкий або й взагалі втраченний давно.

з оцим згідна..
    +1

Останнє редагування: 7 Серпень 2015
    • Тупо! Тупо! x 1
  10. Vittoriya

@Haidee та це ваша особиста образа. Моя мама теж поїхала працювати далеко, тим не менше вона для мене найкраща і я знаю, що заради нас з сестрою все б віддала. Для мене то не заїжджена фраза, тому не варто так кидатись словами просто через те, що у вас такий в сім'ї приклад. Я трохи інше поняття в то вкладаю
    Ну але тут ніхто про таке й не говорить.. Так як саме я говорила тут про те, що можна вміло поєднати, то можу заперечити щодо вашого "смішно". В 3 місяці це не може бути поєднувано, але вже після року , якщо робочий день не повний, то цілком можна. Дитина в 3 місяці і в півторароку то вже зовсім інше. А в 3 роки(так як декрет в Україні) то взагалі

11. Supernatural

Ну я так зовсім не вважаю:girl_smile: Дитина перші рази йшла в садок десь в 3 роки, і то на 1 годинку, потім на довше поступово, потім за пару тижнів ми поїхали разом на море (і взагалі стараюсь їздитиз малою завжди відпочивати), звязок у нас є:girl_dance:. От зараз маю велику відпустку, а скоро на роботу, а мала піде в школу, і знов щось зміниться. Але не наш з нею звязок то точно, будемо разом навчатись всього далі:connie_pull-pigtail. Навіть іноді підкрадаються думки про 2-й декрет, щоб ще побути з малечею, і з таршою, але то таке, тільки в роздумах). Маю на увазі ніяких істерик-плачів не було. Вона знала що йде до діток в садок, хотіла дуже бавитись з дітьми, але з нетепінням чекала і завжди раділа як я за нею приходила. І не лише в мене так. А бачила такі плачі, що ну:girl_cray:. І не тільки в молодшій групі, а й в старших, оце точно проблеми якісь, і тоді можливо не варто дитину силувати йти в той садок:girl_yes2:.

12. Vittoriya

ну але чому? Ну ж діти різні, з різними характерами, ну що конче мусить дитина плакати за мамою і тоді значить є звязок? А інакше- шось десь мама не впильнувала? Бо дитина бавиться з дітьми і не плаче за мамою? А може дитині просто мами цілком достатньо і хочеться ще й інших бачити?

• Подобається Подобається x 3
  13. Supernatural

Та чого прискіпуєтесь:girl_in_dreams:? то був предмет яки я вже викладала, тому всі конспекти були , і процес був "накатаний", та й так співпало, що тоді на пів ставки мала мало аудиторних занять, словом, склались сприятливі обставини.

14. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

Ох, вже ті новомодні психологи, накопирсають всякого)
    Глупі мамаші тішуться, що дитина з радістю йде до колективу, і з ще з більшою радістю після біжить до мами, а то все так запущено.

• Смішно Смішно x 2
  15. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Тільки давайте без діагнозів. Образи в мене нема вже давно. Для мене то просто факт.

Ви теж кидаєтеся, бо пишете, що "для кожної дитини її мама найкраща". Апріорі. А я пишу, що не апріорі. Не треба плутати почуття до мами і до того, як склалися стосунки.

16. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

Може й новомодні))
    Дівчата, я не кажу, що то істина в останній інстанції. Обгрунтовано довести, що це дійсно так, не зможу - не психолог )), курс дитячої психології ( та й то - лише дошкільного і шкільного віку) вивчала ... ого - 17 років тому.
    Я писала про себе, про свою інтуіцію, стосовно своєї дитини. Мій малий теж не ридав ридма, але я бачила по ньому, що йому дуже і дуже сумно. Кинули ми той садок, натомість їздили 3 рази на тиждень на всякі розвивалки. Дитина змінилася просто на очах. Такого формату спілкування з однолітками йому було цілком достатньо.
    Може, іншим дітям такого обсягу не буде замало, може, їм цікавіше на цілий день з чужими. Всі діти (і всі ми) різні.

Подумала, що справедливості ради треба додати - на той момент я не була супер-працюючою мамою)), так, "дрібниці" - репетиторство, по 3-4 заняття на день, вдома, нікуди з хати не зникала... Ну, але самі заняття, підготовка до них, хатня робота, плюс вагітність. Віддавала малого в садок з "лучших побуждєній" - щоб я спокійно могла все зробити без його постійного вертіння під ногами і невгамовного потоку запитань, щоб йому не перепадало від моєї вагітної + перфекціоністської психикі... Здавалось мені, що для нього то буде найкращий варіант - бути вдома, коли мама вже спокійна і задоволена.
    Ключові слова тут - "здавалось мені".

• Подобається Подобається x 6
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  17. Vittoriya

ну власне, оце ключове, діти різні.

18. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

В темі про садок я писала,що якби моя дитина плакала чи сказав, що не хоче, то був би останній наш туди похід. І, звичайно, ви правильно(ІМХО) зробили. Ми й в розвивалку ходили абсолютно без проблем. Проте, коли він вдома, а я кудись йду, то буде весь той час діставати "А коли мама прийде?". То, так само, як відносно даної теми, чиясь дитина й не помітить того часу без мами, а чиясь буде плакати/згадувати.

19. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

Тільки от природою садочки не були задумані. Якими б різними ті діти не були.

• Смішно Смішно x 1
  20. Vittoriya

природою і унітази не були задумані і шо? Та то можна зараз дуже філософствувати багато.

• Зе бест! x 7
    • Подобається x 4
    • Погоджуюся x 2
    • Оптимістично x 1
    • Баян x 1