Діти в Церкві

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Irus'ka, 27 Жовтень 2008.

1. Megan

Megan Well-Known Member

Відповідь: Діти в Церкві

А чого не може? Мій так ходить, я лиш неподалік спостерігаю, а решту він знає сам.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Редвумен, у Східних Католицьких Церквах діти можуть ходити до Причастя від народження й до 7-мирічного віку, коли починають готуватися до Першої Сповіді. Після хрещення багато священиків просять приносити діток якнайчастіше до храму й нести до Причастя також, просто поки вони маленькі, їх причащають лише під одним видом. У Католицькій Церкві дітей лише благословляють, до Причастя вони йдуть уперше після Першої Сповіді.

Останнє редагування: 15 Лютий 2010
  3. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

Поділюся. Купили таки ми молитовники для дітей "Ангел Хоронитель" (Свічадо). В неділю на Літургії вже трохи чемніше стояли в молитовники "вчитувалися", але було шумно через запалювання свічок (всі довкола запалюють, ну то де там моїм непосидам не змавпувати:girl_haha:).
    Молитовники дуже гарні (шкода що сторінки не такі цупкі як в попередньому виданні :girl_in_dreams:). Дуже сподобалось коротке пояснення усіх свят літургійного року. А вразила адаптована до дітей (я так розумію) молитва св. Єфрема - молитва з доземними поклонами на Великий піст. Особливо оцей уривок:
    "Господи, допоможи мені не вимагати щоб усе завжди було по-моєму"
    Сьогодні з татком обіцялися бути слухняними і піти на Канон Критського :girl_claping: Ну певне лише на якусь частину.
    А як Ви впроваджуєте дітей у Великий піст?

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Маємо щовечора молитву з поклонами, беремо зі собою на ті богослужіння, на які йдемо самі. Посту йому не робимо, і навряд чи будемо десь до 12ти років. І то в 12 тільки почнемо впроваджувати, а вже з 14-ти най постить, як має бути.
    Дарко теж іде сам, гарно руки хрестом на грудях складає і йде поважно до Причастя.
    До речі, то правда, що деякі наші греко-католицькі парохи дітей не пускають до Причастя, але то є переймання чужої традиції, тобто латинізація.
    Проблема лише за тим, що потім така мама, що буцімто жаліє дитину, якій важко бути в церкві цілу службу, приходить до священика й жаліється на свого підлітка: отче, побалайте з ним/нею, бо взагалі до церкви не ходить і вже не знаю, як і що говорити. То все саме з отих 20 хвилин і починається.
    Адже в театр ви не ходите на 20 хвилин, і в кіно на 20 хвилин не ходите, тільки робите все, аби дитина цілий час пробула, адже квиток куплено. А раз до церкви за бажанням, то вже й відношення абияке. Так що тут оправдання нема, то звичайні відмазки, і то іноді відмазки самих батьків, котрі власну лінь оправдовують несиллям дітей.

Ірусько, а дайте будь ласка повний текст молитви, ми би для свого Дарка взяли, бо йому текст дорослої молитви незрозумілий навіть англійською.

5. Irus'ka

Молитва святого Єфрема
    (для дітей)

Господи, допоможи мені не вимагати щоб усе завжди було по-моєму
    (доземний уклін)
    Господи, допоможи мені любити моїх ближніх
    (доземний уклін)
    Господи, вбережи мене від заздрости та допоможи зрозуміти мої помилки
    (доземний уклін)​

6. Ольга

Ольга Well-Known Member

Ми сьогодні витягнули календар до посту - теж в-ва Свічадо.
    Розписаний кожен тиждень. Якщо день прожитий добре, тоді віконечко у календарі замальовуємо жовтим, як зле то синім. Такий-собі іспит сумління за прожитий день. Нині перший день все-таки жовтий! :) Хоча Юстина вирішила, що молитися буде завтра, а не нині...

7. Irus'ka

8. Ольга

Ольга Well-Known Member

Каюся, дівчата! То не Свічадо видавець! Це Катехитична комісія, але працювала команда журналу Ангелятко! То певне ще можна або в Комісію подзвонити, або в редакцію журналу, аби придбати.

9. Leila

Leila Well-Known Member

я теж хотіла і календарики і молитовник,куди треба перезвонити щоб внити чи ще є?

10. Ольга

Ольга Well-Known Member

Молитовник у магазині "Свічадо" на Лисенка, або в кіосках (при ц. Анни, при ц. Михаїла, ще десь має бути), а от за календар то хіба спробую сама вияснити завтра.

11. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

І моє найменше йде. Колись ходила зі мною за руку а тепер то мене відпихає і йде разом з дітьми (вони в нас в церкві перші причащаються, після тих що тяжко хворі).

12. Редвумен

Редвумен Active Member

Підскажіть, де у Львові є недільні Служби Божі для дітей, крім церкви Покрови та Климентія Папи?

13. Oliusia

Oliusia Well-Known Member

Є ще у церкві Володимира і Ольги по вул.Симоненко.

14. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

В Йосафата на Замарстинівській було на 11.00, думаю і зараз є, просто давно там не була.
    В оріоністів на Лінкольна на 12.00 спеціально для дітей ставлять лавочки і роздають молитвенники з текстом Літургії, щоб могли співати. Але спеціально дитячою Служба Божа не є, окремо проповіді нема. Але і загальна є короткою, італійські отці дещо лаконічніші, ніж ми звикли :).

15. Редвумен

Редвумен Active Member

а на котру годину?

16. Oliusia

Oliusia Well-Known Member

Здається на 13.00.

17. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

В неділю була зі своєю Яркою і похресником на дитячій службі в церкві біля податкової, точніше між податковою і Стрийським парком, нажаль незнаю назви, були там вперше.
    Дуже сподобалось бо Служба Божа була не просто дитяча, а для дітей, там лише дітки з батьками, тому ніхто не звертає уваги, як діти ходять чи розмовляють.
    І проповідь спеціально для дітей - священник доступно розказує і спілкується з дітками.
    Триває годину.

18. Alma

Alma New Member

Донечці майже 2 роки. На Літургію почали ходити разом після Хрещення, одразу й до Причастя приступали. Спочатку священик уділяв лише Кров,а через якийсь час і частичку.
    Доня почувається як вдома-парафіяни для неї наче всі рідні,бо й парафія сама невеличка. Ніяких зауважень чи повчань з їхнього боку жодного разу не було. Навпаки, милуються тим,як дитина молиться і цікавиться тим,що відбувається. Зараз,щоправда, ми до іншої церкви ходимо. Людей багато,але доня ходить по церкві між людей,ніби в себе вдома :). Стараємось з рідними стояти так,щоб слідкувати за нею. Загалом чемна під час Літургії,зате любить все коментувати:" Священик молиться", "до Причастя йдемо"....Інколи на ввесь голос молиться свою молитву ;).
    Погоджуюсь з вищесказаним щодо того,щоб приводити дітей до церкви. І не треба звертати увагу на "дбайливі поради" бабусь, а спокійно пояснювати і показувати своїм прикладом дитині те,як треба поводитись у храмі.

19. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Ми не ходимо стабільно до однієї церкви. Є парафіянами церкви Михаїла за місцем проживання мого дитинства. Якось моя то церква і все.
    Ми роз'їхались, повиростали, поодружувались і так далі. Мама, парафіянка Михаїла, перейшла за своїм духівником студитом Отцем Себастіяном до церкви Климента, що на Кривоноса, Дарця з сім'єю теж туди ходить, нам по близькості пасувала би церква на вул. Кобилиці, але ми їздимо здебільшого до Михаїла. Як бачу, що запізнюємося, то можемо обрати храм редемптористів на площі Франка, куди ходить моя товаришка з дитинства з моїм похресником.
    Отже, редемптористи мають на 11-ту в неділі дитячу Літургію. Мені не дуже подобається, бо храм невеликий і діти після Служби мокрі, і оскільки різновікових дітей дуже багато - то я не перконана, що то для них не забава просто.
    В Михайла завжди було класно, бо є простір. Церква велика, дітей теж не мало ходить, але якось діти там себе ведуть інакше. Вони сидять спереду на сходах, часом просто ходять по церкві, але точно не бавляться. Тобто тут якось атмосфера ніби інакша. В Климента на Кривоноса купа дітисок, зокрема наша Іруська з трьома чудами (ну дуже гарна сім'я, просто дуже-дуже), і діти там товчуться по церкві, по подвір'ї церкви, але якось власне діти тут в церкві, а не як на площі Франка. Ну це так, мої спостереження.
    Діти в церкві. А як же ж без дітей? Напевно в кожен період свого дитинства - церква для дитини християнського виховання щось інше означає, але це що дитина має ходити з батьками до церкви з народження - це моє святе переконання. Христос казав приводити до нього дітей. Це ж як і зі всім в житті, звідки дитина знатиме потім, що таке храм, Літургія... теорія це гут, але ж без практики це тільки теорія:)

20. zlatovlaska

zlatovlaska Well-Known Member

Мала кілька разів з бабусею до церкви ходила. Її терпіння вистачає на 15-20 хв, потім дитина стає неконтрольована, бігає, кричить... Кожного разу як приходять , бабуся зарікається, що то останній раз вона з нею кудись йшла:girl_crazy: Зате як їдемо і по дорозі десь якась церква, то на весь голос кричить "хочу до бозі" .