Діти в Церкві

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Irus'ka, 27 Жовтень 2008.

1. RUSlana

RUSlana Active Member

Відповідь: Діти в Церкві

Одного разу священник в церкві пробував пояснити старшим людям, що тепер молодь слабша та не може вистояти всю службу. А почалось все із зауваження старших людей до молодих, які також присіли на лавки під час проповіді.

• Подобається Подобається x 3
  2. Borodinka

Borodinka Well-Known Member

А у нашої Катрусі був такий період, що під час молитви вона ОБОВ"ЯЗКОВО мусила у мене щось питати і ображатися, що я не відповідаю НЕГАЙНО! Я пояснювала, сварила - усе не допомагало. Я просто змирилася і просила Бога також за неї, аж за якийсь час Катруся припинила оці "фокуси" і почала молитися з нами.
    Я це до того, що часами діти поводяться неналежно і то не залежить від батьків чи частоти відвідування церкви. Просіть Бога - і буде вам.

• Подобається Подобається x 8
  3. Олюнька

Олюнька Well-Known Member

Не можна рівняти всіх батьків і всіх дітей - Маруся-мама гарно описала, наскільки різними є діти, і як по-різному поводять себе, в цьому випадку, в церкві.
    Звичайно, забороняти ходити з дітьми, від найменшого, до церкви не можна (взагалі ніхто не має права забороняти комусь йти до церкви). Сімя з дітками в церкві - то дуже добре, приємно дивитись на таку сімю.
    Але кожна мама найкраще знає свою дитину, і орієнтуючись на неї, організовує похід до церкви, саме перебування в церкві і молитву.
    З найменшими дітьми, ніби, найлегше - слінг або візочок і можна цілу Службу вистояти. Але якщо є потреба - завжди можна вийти. Наприклад, в дітей бувають просто приступи плачу (сильного).
    Коли дитина вже впевнено просувається на ногах - в нас то був найважчий період - зовсім іншими стають проблеми в перебуванні з дитиною в церкві.
    Якщо дитина спокійна і може собі тихесенько стояти, сидіти біля чи на руках у мами - питання відпадає. А якщо дитина непосидюча, її водночас всюди повно, вона, як шило - то це справжнє випробування.
    Якось виловили свою донечку, правда, вже після відправи, перед самими царськими вратами (на щастя, вже були закриті), бувало, слухали зауваження родички (багатодітної мами!), "чого така нечемна?", і то тоді, коли доня якраз була дуже навіть чемна, тільки що не стояла каменем.
    Ще дуже багато залежить і від самої церкви, і від священика, і від парафіян.
    Якщо церква не є повна-повнісінька люду, парафіяни і священик - "дружні" до дітей, і сам інтерєр церкви безпечний для дитини (дитина не зможе відразу вискочити на вулицю, дорогу, не скотиться по небезпечних (у більшості церков навіть без пандусів) сходах, не зможе перекинути свічники, ..... а при потребі парафіяни скерують дитину (чужу) в правильному напрямку, тоді і батьки і діти з приємністю йдуть до церкви на богослужіння.
    Бачила й такий випадок, коли священик перед св.Причастям на всю церкву казав:"ось тих дітей причащати не буду, бо вони були нечемними на Службі".
    Ми намагаємось брати дитину з собою до церкви (зазвичай то одна з трьох церков, одна поруч, інша біля батьків, третя - в центрі), але діємо по ситуації. Часом йдемо на вечірню Службу Божу, коли менше людей, часом залишаємо малечу з батьками або просто чергуємось із чоловіком - він йде до церкви на одну відправу, я на іншу (адже буває, що дитина не зовсім здорова, погода препогана, церква переповнена, ...).
    Звичайно, коли то велике свято, і в церкві збираються всі "річники", особливо, взимку, і там яблуку ніде впасти, дрібну дитину з собою не візьмеш. Хоча дуже прикро, бо хотілося б, наприклад, на Різдво, бути всією сімєю у церкві, аби свято було ще більшим.
    Приємно, що з віком дитина дійсно вчиться стояти, хреститися на відправі, гарно тут дівчата радили про молитвенник. Діти мають вчитися від нас, дорослих, поводити себе в церкві, але поступово.
    Бути на службі до кінця, хоча, знову ж таки, треба дивитися по ситуації і не перетворити похід до церкви на "відбування" служби. Просто завжди памятати, для чого ми йдемо до церкви.
    Напевно, з часом зміниться трохи культура наших людей, їх ставлення до дітей в церкві покращає, зрештою, церкви не будуть такими переповненими....

• Подобається Подобається x 9
  4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Ну от, і дитину такого самого навчите, що "важко вистояти до кінця служби".
    Я вистоюю без проблем. І мій малий завжди в церкві до кінця витримував. То справа звички. Та й активний він такий, що його завжди всі називали енерджайзером. Це ваша справа, але тоді треба бути свідомим наслідків...

А в нас сідають просто на підлогу. :xaxa: Правда, взимку не дуже сядеш, але в теплий період року - легко.
    А що би було, якби відповісти?

Може, мені здається, але чомусь є така думка, що в церкві діти мають бути такими ж штивними й беземоційними, як батьки. Стояти, як штик, мовчати постійно, тільки мають право співати й хреститися... А якщо співати неможливо, бо хор виспівує оперні арії, то взагалі тоді - для дитини церква стає невимовно нудною.
    Мені подобається, як копти півнеділі живуть у церкві. Вони ходять туди-сюди, виходять перейтися, вертаються далі молитися... рух шалений, але живий. І хто є в церкві - не нудиться, а бере участь у молитвів на всі 100. Отак і з дітьми: най собі досліджують, а час від часу брати їх на руки чи сідати з ними на лавку або на підлогу й співати, тицяючи на склади у молитвеннику пальцем. Я дуже часто з малим так сиділа й мені було байдуже, кому то заважає, хоча звісно, завжди найдуться "доброзичливці", котрі не погребують можливістю витикнути, що "зараз треба стояти". Я на таке спокійно відповідала, що я знаю, але якщо Даркові було так зручно й цікавіше, то не вставала.
    Дисциплінувати я його почала лише недавно, відколи йому 6 виповнилося. І воно йому зараз набагато легше дається, ніж якби я то робила до цього віку.
    І най вже та дитина собі ходить по церкві, аніж мама чи тато будуть її шарпати, гиркати на неї й цілковито відіб*ють охоту до перебування в церкві.
    Мені чомусь завжди видавалося, що таких дуже мало, бо мені таке навіть не снилося ніколи. :xaxa:

Останнє редагування: 29 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 5
  5. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Діти привикають що треба бути до кінця а не взяти після Причастя дружно вийти на вулицю або в коридор/притвор і стати обговорювати насущні проблеми, але так голосно, щоб отець не міг дати Благословення. Я своїм пояснюю, що Служба не закінчилась до того часу поки отець не закрив Царські Врата, і тільки після того ми можемо встати і вийти, але ще перед тим незабути помолитись і подякувати Богу за те що ми гарно пережили цей тиждень. Плюс, якщо дітям пояснити більш-менш частини Служби то їм буде легше. Ось тут ми сідяємо, тут Отче Наш, яке ми всі разом молимось що-вечора... ітд, ітп. Певно, що не завжди воно на них діє і не завжди все моляться і співають, але принаймі посеред Служби не забираються і не йдуть додому. Правда нераз можуть вискочити в туалет під час казання.:girl_in_dreams:

У нас був такий випадок з Андріаною в Канаді, тай в нас коли Ліля приїзджала. Мала собі гуляла по-церкві і полізла до свічника, і одна пані її звідтіля забрала щоб вона де бува на себе палаючих свічок не перекинула. А в нас в церкві вона потягла за табуретку і ледь не кинула на себе вазу з квітами, але Ліля вчасно злапала. Ніхто нас за це не виховував в церкві а лишень подякували Богу, що вчасно злапали. Тому розуміння людей є дуже важливе.
    Добре що тоді не було поряд моїх мами і бабці, онто бим вже мала читане і співане.:girl_mad::girl_mad::girl_mad:

Анна така була завжди. Вона така повільна, замріяна якась... але напискувати вміла завжди.

• Подобається Подобається x 7
  6. Liliyah Romanova

Наш Дарко завалив досередини. Татка шукав. :xaxa: Я тоді живенько сховалася, аби мене охаючі бабці не помітили. :lol: Дитину взяв на руки священик і пояснив, що треба з шаною входити до святилища, гарно хреститися, але бажано користуватися дияконськими дверима. :xaxa: Дарко більше через царські не ходив, але шастав перед ними ще нераз. Правда, перед або після богослуження.
    Ну от... я ж кажу. Самі стоять у церкві, як трупи, й дітей такими хочуть зробити. Бракує багатьом парохіянам тої риси, про яку Христос казав, щоби "бути як діти". Це дуже сумно, бо тоді для дитини церква є дуже сумним і нецікавим місцем, ну бо там всі стоять, як на похороні.
    Стукнути би такого. Парох :censored: ду хулєри! Отакі точно будуть останніми. :girl_sad: Бррр... :bad:
    :girl_sad: :girl_sad: :girl_sad: :girl_sad: :girl_sad: :girl_sad:
    Все залежить від вас, і тільки від вас! Кількість людей, то не оправдання. Дарко зі мною був від маленького. Так люди витріщалися й дивувалися, коли я з дитиною в теплому конверті була в церкві.
    Ми лишили його один раз удома в неділю, як були у Львові, бо був сніг, а ми думали, що весна й не взяли теплого одягу взагалі. Коли дуже хворий, то теж удома. А так - причин більше нема. Всі решта причини йдуть від небажання завдавати собі клопіт.
    Може, несуттєво, але зауважила, що діти хрестяться так, як їхні батьки. І якщо батьки "обганяють мух" руками, то й діти так само безладно "хрестяться". Наш Дарко вже складає ручку так, як треба й дуже тим тішиться. І хреститися ми його вчили поважно й без поспіху. Таке враження, що ті, хто мухи обганяє, стидаються хреститися. То може, краще тоді вже не хреститися взагалі, ніж отак будь-як??
    Багато людей ідуть зразу після Причастя. І це доволі неправильний, навіть споживацький підхід. Колись Літургія завершувалася на словах "в мирі вийдім", отоді й варто виходити, якщо треба швидше піти. Латинська літургія так і завершується, до речі.

7. Маруся-мама

Після того як наш отець кілька раз звернув на це увагу (його мамі потім жалілись, що він дуже свариться:girl_haha::girl_haha:), наші парохіяни такого більше не роблять.:girl_claping:

• Подобається Подобається x 4
  8. Liliyah Romanova

Ніц дитятко не тягнуло тоді. Вона впихалася, аби хрестика поцьомати, а там та ваза паскудна стояла так близько, що пупця не могла пропхатися. :girl_tender:
    А я навіть не думала ніколи, що в мене така блискавична реакція. :girl_haha:
    Але тобі пощастило! Маєш всі види дитячої поведінки в одному наборі. :girl_wink: :girl_haha:

9. Маруся-мама

Як в якійсь рекламі, все що тобі потрібно.:girl_haha::girl_haha::girl_haha:

10. Олюнька

Олюнька Well-Known Member

Часто в церкві мама (або ще й тато, тоді умовно церква ділиться на дві контрольовані ними частини) просто слідує за дитиною крок в крок, стає її тінню, аби запобігти якимось вчинкам з небажаними наслідками. Але знову ж таки, це можливе лише за умови, що в церкві немає багато людей і можна здійснювати ці маневри.

А то дівчинка!

На Великдень з церкви неможливо було вийти, бо за дверима вже чекали люди, що прийшли на наступну св.Літургію, жодні прохання священика не допомогли - люди навпаки намагались пропхатися всередину в той час, коли церква була переповнена людьми з попередньої (ранкової) відправи. Тоді священик почав випускати людей чорним ходом, мало не через вівтарну частину!
    А коли хтось у такій ситуації з каляскою або просто з дрібними дітьми?
    Коли люди стають натовпом, це не є безпечно. І не для малих дітей.

У Львові церкви завжди повні. Не переповнені, але повні. Рятує, коли нормальна погода - не лише батьки з дітьми, а багато дорослих стоять надворі. А коли лиє дощ? (ще, кажуть, львівська погода).

11. Liliyah Romanova

Та подумаєш. То все просто культурні рамки й звичайні людські традиції. Нема нічого поганого в тому, аби жінка заходила до святилища.
    Тут багато священиків під час хрестин заносять дівчаток до святилища для воцерковлення.
    Не думаю, що Бог дівчаток менше любить чи не любить лише тому, що вони дівчатка. :girl_wink:
    Ну, та я з малим до 2ох років лише у львівських церквах була.

12. Маруся-мама

Для мене це як параноя! онтак ходити за дитиною крок в крок. Я їй показую приклад, що навпаки, по-церкві ніхто не ходить а ми стараємось стояти в лавці всі разом - одною родиною. Я їй дозволяю ходити коло нас і ще йти під час Служби до одної жіночки, яка з нею бавиться від Андріаниного народження. І то все.
    А як вона потрапляє в нову церкву і їй все цікаво. Нехай йде. Я її лишень тримаю в полі зору. Навіть як виходжу з нею в коридор то за нею не бігаю крок в крок.

Що до львівських церков, то знаю що на Кайзервальді отець запрошує всіх дітей наперед, і вони просто сидять на підлозі перед східцями що ведуть до Царських Врат. Всі діти разом собі сидять і ніяких проблем.

• Подобається Подобається x 6
  13. Liliyah Romanova

Марусю, у Львові в церквах лавок нема. ;)

14. Маруся-мама

Є, по-боках. Правда вони не розраховані на клієнтуру а на стареньких людей.
    В церкві Андрія є збоку цілий ряд лавок, що лишився з часів костьолу. І в Домініканському є лавки. Онті лавки займають в моменті діла.

Але як ми у Львові ходили до церкви Михайла то всеодно ставали всі в ряд. Отже воно собі може ходити від мами до тата, від тата до бабці. Ну і тому подібне. Я добре пам*ятаю що на Кайзервальді дітиска бігали по-дворі, бо в церкві там нема місця і всі старались прийти чим пошвидше, аби зайняти тих кілька лавок що збоку стояли. В Михайла на проповідь чи на частини Служби що можна сісти на лавки пускали старших людей і дітей. Хіба тепер народ більш вредний зробився.

15. Ольга

Ольга Well-Known Member

Маю знайомих, які теж ходять до церкви по черзі, залишаючи когось з дитиною, бо вважають гріхом відволікатися на дітей на Літургії. З одного боку це правильно, але з іншого так прикро, що всією сімєю не ходять...

А церкви у Львові повні двічі на рік - раз у Вербну неділю, а другий раз на Великдень.
    В інші дні місця достятньо...

• Подобається Подобається x 1
  16. Liliyah Romanova

А з якого боку це правильно??? :eek:

• Подобається Подобається x 2
  17. Маруся-мама

А коли тоді діти привикнуть що треба ходити до церкви? Як виростуть?

В нас також церкви повні на Різдво, Вербну і Великодну неділі.

18. Morada

Morada Well-Known Member

А я все життя ходжу до церкви в Шевченківському гаю!....і там мені дуже подобається!...Отець наш дуже добра людина!....і до того, що малі дітки буває можуть побігати собі, ставиться нормально!.(це принаймі краще аніж, коли хтось бере зі собою мобільні телефони до Храму і ще й відповідає на телефонний дзвінок, продовжуючи розмову......це не добре!!!!!!! ) ...пам'ятаю був такий випадок в церкві, коли до жінки зателефонували на мобільний і вона не вимикаючи звуку виходила на двір, уявіть собі, який сором!....)

доречі мені діти не заважають під час Літургії!....приємно на них дивитись які вони життєрадісні!....буває таке що приходиш до Храму невиспаний...якась дитинка крикне декілька раз "МАМА"....і зразу спати не хочеться! :):):)

Останнє редагування модератором: 29 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 7
  19. Liliyah Romanova

О, то у нас із вами спільний дім!

Тільки в церкві тепер буває через раз. :girl_sad:
    Але гай і справді рай для батьків із дітками!

20. Morada

Morada Well-Known Member

Liliyah Romanova, я знаю!...я попабачила Ваші фото з весілля, в одній з тем форуму!...зразу Вас із чоловіком впізнала! :)..дійсно шкода що його так часто немає, вже за стільки років звикла до його голосу :)

А Шевченківський Гай це напевно найзатишніше місце у Львові!....особливо зранку!....приходиш туди так тихо!..спокійно!

Останнє редагування модератором: 29 Вересень 2009