Діти в Церкві

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Irus'ka, 27 Жовтень 2008.

1. Зануда

Зануда Well-Known Member

Відповідь: Разом до церкви

Ми своїх дітей беремо з перших тижнів. Різне бувало, навіть доводилось виходити, але і дорослим часом буває погано і мусять вийти, але це не причина зовсім не приходити. Ми більше боїмося, що нам скажуть сторонні, може почнуть нам увагу звертати, що діти не виховані чи ще щось, але цим насправді не варто перейматися. Дітки у церкві то є дуже бажані особи. Повірте. Якось наш кардинал сказав на проповіді, щоб батьки не хвилювались і не сварились, якщо діти хочуть ходити по церкві і всюди заглядати, бо то є звична справа - вони себе почувають, як в себе вдома і так воно є насправді.

• Подобається Подобається x 13
  2. Orman

Orman Модератор-бомба

та це якраз не проблема коли дітки всюди собі ходять і заглядають - мені це не заважає абсолютно. Але їх власні батьки ловлять цих дітей починають сварити-забирати і тут діти починають плакати і кричати. До того ж шарпають дітей - важко на таке дивитись. І у всіх настрій зіпсований і в дітей і в батьків. А до церкви вони точно не за тим йшли.

• Подобається Подобається x 3
  3. Natalya Engy

Natalya Engy Well-Known Member

Ми теж ходимо разом з дитям (від хрестин :)). Меншим спав у слінгу. Тепер ціле літо бігав попід церквою, бавився з іншими дітками. Якшо починав плакати за шось, то я або чоловік просто відходили з ним трохи далі, заспокоювалися і вертаємося назад. Коли йду до св.Причастя, то беру зі собою.
    Тут дитина вчиться від батьків: мама-тато спокійно стоять, співають і маля наслідує (все звичайно поступово, з віком). Якшо батьки постійно крутяться, штуркають і роблять зауваження, то буде точно те саме потім. Не раз бачу дівчинку років 5-6, яка цілу Службу Божу повчає менших діток: не бігай, не крутися.

• Подобається Подобається x 7
  4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповім на це словами отця Тафта. Він сказав, що треба пам'ятати, що буття в церкві не є для нашого комфорту чи ще чогось. Ми йдемо туди віддати жертву Богові, подякувати своєю присутністю за те, скільки Він робить для нас протягом тижня. І як сказав власне отець Тафт "it is NOT about you, it is ALL about God". І тому мені дивно, якщо дитина заважає людям у церкві. Мені дитячий плач заважає лише під час проповіді, а поза тим - анітрохи. Просто у сьогоднішньому споживацькому світі ми хочемо, аби все було зручним, комфортним... а не мусить так бути. Най буде та дитина в церкві викликом тому, якими християнами ми є, чи є в нашому серці любов, чи це лише тінь любові, а насправді ми повні жовчі та злоби, яку виливаємо при найменшій нагоді, якою і є плач чи крехтання дитини. Мені завжди так шкода мамів, котрі чуються відкиненими, коли дитина плаче. На щастя, маю дуже гарний досвід у тих парохіях, де найчастіше буваю. Ніхто не звертає уваги, всі спокійно моляться далі...

Залишати дитину вдома чи з нянею ніколи нікому не раджу. Завжди подаю (і не лише я) в приклад тих старших панусь, що приходять до отця з питанням: "отче, мій син/донька не ходять до церкви, що мені робити?" І єдина відповідь - а ДЕ ви раніше були? Чому та дитина з вами не ходила від раннього віку? Хто винен, що вона не привчена ходити до церкви? То потім уже пізно нарікати. Так що привчати треба з малечку й ДУЖЕ ПРАВИЛЬНО роблять ті, хто бере дітей до церкви з наймолодшого віку.
    Це все наслідки того, що люди бояться реакції навколишніх. Бояться, що вони людям заважають тощо. Бракує в тому плані врунтрішньої свободи, що в принципі завжди має свої корені, бо або домашні "сповідають", або церковні цербери скажуть що, то й батькам потім уже страшно, як дитина по церкві ходити почне.

• Подобається Подобається x 10
  5. Holly

Holly Moderator

Відповідь: Діти в Церкві

Ходили ми вчора з малою до церкви, півслужби мала простояла біля нас, а потім трошки посиділа. Пізніше почала ходити, трохи бігати. Я бачила косі погляди страших жінок. А на як були на Великдень в церкві, то одна жінка зробила зауваження. Ми були в церкві, було багато народу. Ярина захотіла в туалет і ми почали пробиратись до виходу. То та жінка тАк на нас глянула і сказала, що для чого взагалі до церки заходити, якщо дитина не може витримати цілу службу? :girl_sad:

• Подобається Подобається x 6
  6. Liliyah Romanova

Ярусю, на таке треба або відповісти, що зате дитина Є в церкві, або ж просто проігнорувати. То не християни таке кажуть, повірте...

• Подобається Подобається x 4
  7. Orman

Orman Модератор-бомба

для мене це трохи не так.

Як діти плачуть - мені їх так шкода! Я би вже з ними сама плакала.

• Подобається Подобається x 1
  8. Мар"яночка

Мар"яночка Well-Known Member

Jarysa просто деякі люди приходять до церкви не молитись, а подивитись і пообговорювати інших, так є, було і так буде :girl_crazy: мене чесно кажучи діти теж трохи відволікають в церкві, хоча в літній період я їх майже не чую, вони собі по подвір"ї літають, такі кумедні, просто може не варто стояти з дитиною такого віку півтори години в церкві, дитині ж нудно доросла людина відволікається а дитина то й поготів..

• Подобається Подобається x 4
  9. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Спочатку в мене дитина була в слінгу і цілу літургію вислуховувала навіть не пікнула (ну звичайно я співала і малий співав). Тепер дитина сама стоїть і я до її поведінки майже ніколи притензій не маю (ну для справедливості можу сказати що моя дитина є така усидчива бо ми просто виховували в неї усидчивість через різні ігри ну і йому скоро буде 4 роки).

А тепер купили йому дитячий молитвенник від Свічадо і він хоча майже не вміє читати (говорю майже бо дещо та й вміє прочитати) тихо стоїть і переглядає його і разом з нами співає. Разом йдем до св. Причастя. Так бувають моменти що беремо на руки бо йому вашко стояти.
    Ну звичайно бувають такі батьки що біля них і їхніх дітей стояти і не грішити не реально то ми просто переходимо на інше місце.

• Подобається Подобається x 7
  10. Diana

Diana мрійниця

Ми також часто ходимо в церкву, правда інколи і плачемо, і можем в мами весь час на руках просидіти, а можем чемно сидіти і слухати, але ходити туди дуже любить і при виході завжди плаче, що хоче ще. Якщо сильно врередую, я просто забираю її на руки і ідем додому, ніколи не силую достояти до кінця.

• Подобається Подобається x 5
  11. Галченя

Галченя Well-Known Member

В наших церквах таке й справді часто трапляєть. Старші люди люблять повчати і робити зауваження. Але ті жінки напевно вже й забули як їхні власні діти колись були маленькими і теж не відразу могли вистояти відправу.

Згідна з Лілею, дітей змалечку потрібно привчати до церкви. І взагалі до всього хорошого варто привчати змалечку.

З власних спостережень:
    * моя мала стоїть чемно, як є на відстані від інших діток (тих що бавляться чи бігають).
    * Заходимо завжди в середину церкви, навіть коли хороша погода на вулиці. Тоді і відчуття інші, і менше "вуличних спокус".
    * Ніколи їй не брала з собою до церкви ніяких іграшок. Якщо чесно, то просто не розумію того (хоч особисто в нашій церкві священники цього не забороняють).
    * Стараюсь задіяти дитину в процесі молитви:girl_smile: (наприклад шепочу їй коли треба перехриститись; чи даю гроші, щоб вона сама положила на тацю; її улюблений момент в відправі - Причастя, вона сама чемно складає рученята на грудях і чемчекує через цілу церкву до священника:girl_tender:... ще доця дуже добре запам"ятала, як на день Незалежності в церкві "чемним":girl_wink: діткам давали морозиво. Тепер має стимул чемно стояти - а раптом і нині чемним діткам дадуть морозиво:girl_haha:)

Але іноді, як дитина прокинеться не з тої ноги, то теж ловлю на собі косі погляди. Це не приємно, трохи соромно, але то треба просто пережити. Завжди ж так не буває:girl_smile:

Останнє редагування: 28 Вересень 2009
    • Подобається Подобається x 14
  12. Liliyah Romanova

По своєму малому зауважила, що його найбільше дратують люди в церкві, точніше ті, котрі дуже сюсюкають, щипають за ручки-ніжки, посміхаються глупо тощо. Він від того дуже дратувався, тому я була щаслива, що ми найчастіше були на хорах, а там його зачіпали не так часто. Але від того він зробився страшним відлюдьком в церкві, навіть диким. Як тільки його хтось щось питав чи зачіпав, він одразу починав нити, плакати, а більш дорослому віці одразу казав "НІ!" Тут він навіть мав кличку "the no baby".

13. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Я від коли себе пам"ятаю, від тоді ходила до церкви!!і вважаю то дуже добре.Звикла,сама вже хотіла ходити.сестричку теж брала змалечку, відколи мама почала її відпускати зі мною.з рочків 5-6 вона зі мною тримала хоругву, а десь з 9-ти - вже сама!і своїх буду брати до церкви!!Суджу по сестрі,вона була неспокійна,любила бігати,на двір водички попити....але з часом то все перерослось.відколи зі мною біля хоругви стояла, то була як шовкова!

• Подобається Подобається x 9
  14. Liliyah Romanova

А що робити тоді?
    Я от дивлюся на дітей, що приносять повні торби забавок, їди...
    Я колись теж пробувала брати Даркові, то одне, то інше, але зрозуміла, що в дитини тоді асоціяція з церквою стає рефлекторною: зайшли до церкви - мама, дай їсти, або хочу бавитися, або почитай. І то вистачить 2-3 рази взяти щось до церкви й усе - гаплик. Тому ми брали зі собою лише молитвеник. У церкві, на щастя, досить багато відбувається, аби дитині було цікаво, просто треба з нею стояти спереду, аби їй було видно.
    А плачі... колись один священик сказав на проповіді, що ті діти так моляться, тому не треба на тому зосереджуватися.
    Мій Дарко часто проповіді коментував. Ні разу ніхто йому зауваження не зробив, навпаки, отець дякував Даркові за підтримку. Правда, є певна специфіка в ставленні до дітей у Канаді, бо їх трактують як рівноправних членів спільноти, тільки маленьких, але до них є повага!
    Дуже мудро! Нам так порадили навчити Дарчика співати Єктенії. Зараз він уже знає "святий боже" й дуже любить співати його, інші частини співає також разом зі мною, але вже читаючи слова з молитвенника.
    І ходить він з нами не лише щонеділі, ще щосуботи на вечірню, а ще на свята посеред тижня. В часі посту на преждеосвячених також. А на великі свята ми взагалі в церкві довше, ніж поза церквою. І дитина абсолютно не протестує. Якщо ми в церкві до пізньої ночі, чи від раннього ранку, то беремо зі собою подушку й коцик і він або спить на підлозі, або на кріслі, або на лавці, де вже знайдеться місце. :)

А з цим я не згідна. У цьому теж варто вчити доводити почате до кінця.
    А якщо ви йдете кудись, куди купили квитки, теж виходите до завершення?
    Я маю сумніви, що їхні діти з ними взагалі ходили. Але може, якраз...
    Мій Дарко сам лише до татка біжить, а як татка нема, то мене за руку і разом треба йти. :xaxa:
    Їм треба відчути себе важливими й потрібними. Тому Дарко часто має за завдання пильнування свічок.

• Подобається Подобається x 9
  15. ясюня

ясюня Well-Known Member

З власного досвіду знаю, що вистояти всю службу в церкві з малою дитиною дійсно важко. Мою малу десь від рочку до 1.5 розбирав страшний жаль, майже весь час плакала під час відправи, і тільки під час проповіді могла замовкнути - видно подобався спокійний голос священника. Але поступово пройшло, і після 2,5 вже стоїть спокійно, тільки дуже любить свічечки, все просить в тата копійки перед службою, кидає в скриньку і вибирає собі свічечку, дотягається, щоб запалити і тоді стоїть тихенько - пильнує вогник.

16. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я від народження кожну неділю зі всіма дітьми в церкві. Кожна дитина поводиться інакше. Данило з маленька дуже все гарно слухав і в 5 років вже співав всю Службу. Анна зараз починає більше співати і молитись, але завжди була з нами в церкві що-неділі і в свята. Ми стараємось нічого не пропускати.
    Юліана добре поводиться коли нема тата або мами в церкві, а коли хтось з нас є або ми разом то вона дуже крутиться і не хоче стояти. Дуже якось зіпсулась останньо, бо вже була краща. Правда я пильную аби вони хрестились вчасно.
    Андріана була досить добра до недавна, тобто вона принаймі сиділа тихенько або просто тихенько ходила по-церкві. А зараз вона щоразу робиться більш рухлива і нераз починає говорити в церкві а то людям перешкаджає, тому я виходжу з нею в коридор. В нас є окрема кімната для дітей, але вона там дуже не любить бути. Як тільки заходжу туди ще гірший крик як в церкві. Тому нераз слухаю Службу з коридору.

Але у мене ніколи не виникало питання, щоб залишати дітей вдома а самій їхати до церкви. Навіть що вони шумні нераз ми всеодно їх всюди зі собою беремо. Це звичайно додаткова нагрузка в декілька раз але якщо мені Бог подарував дітей то він напевне хоче їх бачити що-неділі в Божому храмі?

Що до людей. В нашій церкві тільки моя мама і бабця сваряться що діти комусь заваджають, а чужі люди ніколи. Вони то радо вітають і знають, що я приходжу зі своїм маленьким виводком то навпаки після Служби з ними бавляться, їх зачіпають. Он навіть вчора, як я гостила солодке, мої дівки помагали від людей гроші брати і видавати здачу. Для них то була така райда, а жіночки сказали аби ми ще робили.
    І наш священник завжди каже що радий бачити дітей в церкві, бо це означає що ми не вимираємо а розростаємось, бо все що ми робимо це для майбутнього покоління. В нас є дві Служби на 9:00-ту і на 11:00-ту. То на 9-ку приходимо лише ми з дітьми, а на 11-ту то приходить багато родин з дітьми різного віку.
    І щераз повернусь до того що деякі люди вважають що мають право зробити зауваження про дітей. Я як була в Канаді і пішла на Службу сама зі своїми тлумками, то одна пані мені в спину сказала - піди в гостину і візьми собі дитину! Було дуже неприємно, але на це нема ради. Такі люди є всюди. Один раз я пішла на 11-ту в себе, бо ми хотіли піти на пікнік в церкві, і їдна пані також мені зауважила, що для дітей є окрема кімната, на що я їй відповіла що прекрасно знаю про існування тої кімнати і піду туди тоді коли буду вважати за потрібне.:girl_cool:

Пригадався мені випадок який розказувала невістка моєї тети. Наш отець колись був в Рудно в семінарії, ну і там прийшла одна жінка до нього жалітись що не може молитись бо до церкви приходять всілякі жіночки з дітьми, молодь роздягнена... ітд, ітп. То наш отець їй сказав, а ви приходьте швидше на 10 хвилин і ставайте з самого переду, тоді ви не будете бачити що ся діє за вами і завжди будете дивитись тільки на священника.:girl_haha::girl_haha:

• Подобається Подобається x 14
  17. Orman

Orman Модератор-бомба

чужих дітей ніколи не зачіпаю. Тільки глупо усміхаюсь :girl_crazy:

найкращий аргумент !!!

• Подобається Подобається x 5
  18. Liliyah Romanova

:lol: Я думала, то лиш старенькі бабці так вміють. :lol:
    Коли до Дарка посміхалися молоді й симпатичні, він ніколи не протестував. Лиш би руками не рухали. Музейний експонат коротше. :xaxa:

Мені сподобалося, як вона всі хрестики вицільовує. Правда, іноді то може бути небезпечно (можливі опади всіляких там ваз із квітами:xaxa:), але таке солодке те дитятко, коли ходить і цілує всі побожні зображення! :girl_tender:

• Подобається Подобається x 6
  19. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

я зараз в шоці від дітей і батьків ще більше в церкві!
    мене так виховали, що я в церкві навіть дитиною стояала каменем :girl_mad: і слухала... а зараз... от святити ходила яблучка на Спаса - так діти ганяють, камінням кидаються, шарпають тих дорослих і ті соби з малими ради дати не можуть! :girl_devil:
    як мінімум має дитина слузатися батьківського слова - тобто попри "бути другом" для дитина, треба в ній виховувати повагу - з такого маленького явища, як сімя, виховується повага вже і до інших, і до церкви, і до найголовнішого - Бозі, який є Батьком для усіх нас.

• Подобається Подобається x 2
  20. Diana

Diana мрійниця

Як малу дитину можна силувати стояти до кінця служби, то буде зіпсована служба навколишнім, і будуть ті плачі і крики і нерви всіх про які писалося вище, а мамі і дитині зіпсований настрій на весь день. Нема в дитини насрою сьогодні більши стояти, йдем додому. А квитки ми ще не купляєм і нікуди так не ходим бо ще до такого замаленькі, і характер в нас такий що дового на одному місці бути важко. доречі, мені інколи самій важко вистояти до кінця служби, то що можна говорити про маленьких дітей.