Діти в Церкві

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Irus'ka, 27 Жовтень 2008.

1. angelskipi

angelskipi Active Member

Відповідь: Діти в Церкві

Я немаю на увазі що він спокійно буде стояти всю службу Божу, хоча б трохи, а там можна присісти. В сестри дівчинка, якій 7 років, може годину простояти тихо і спокійно. Сама була свідком. А відносини між свекрухою та невісткою, то вічна проблема. В моєї мами, також, був ДУЖЕ складний характер.

2. La esposa

La esposa Moderator

Марусю, а як діти в школі силять по 40 хв в тому ж віці?
    ІМХО, але то деколи так незручно - стоїш, молишся, а збоку чуєш, як батьки розважають дітей і перешіптуються з ними, бо ж дитині скучно... Можна ж чимось дитину зайняти — наприклад, книжечку купити, щоб за Службою слідкувало, а не заставляти стояти слупчиком і мовчати - так ніхто не витримає. Дитині має бути цікаво в церкві.

3. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Мої не сидять. Мій син в 2-му класі не міг сидіти і пів години. Мені не перешкаджають дитячі плачі в церкві.

У когось діти стоять, а моя не хоче. Думаєте Бог її менше любить? Я думаю, що ні.

У мене такої проблеми не існує.

4. angelskipi

angelskipi Active Member

Та ніхто і не каже що тих дітей які не хочуть тихенько стояти Бог менше любить. Навіть якщо дитина помолиться вдома, а не в церкві, то, на мою думку, Бог не буде її менше любити. В мене немає з свекрухою проблематичних відносин, просто деякі її слова мене ображають. Але то треба працювати мені над собою. Добре що ми живемо окремо.

5. Orman

Orman Модератор-бомба

погано сидять
    ну вам не вгодиш - не всі діти вміють читати, малі ще. І спокійно стояти не можуть, то перешіптування і пояснення помагають, бо як бігають по церкві теж не подобається, бо моя бігає з гіканням і улюлюканням.
    ну спірне питання, до певного віку їм цікаво якраз бігати і улюлюкати, чіпати свічники і хоругви, потім їм вже це нецікаво, але і суть Літургії ще незрозуміла, нема на то ради - треба всім потерпіти.
    колись Маруся тут гарно написала, що як Бог дав дітей, то певно хоче щоб їх привели до церкви.

6. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

Мене теж іноді навідують думки, що краще почекати "свідомішого" віку, і тоді вже брати до церкви - і я не буду нервуватися, замість брати участь в СБ, і люди не будуть спокушатися. Але таке не підходить, бо, по-перше, означає, що й сама не піду до церкви, а по-друге - як він навчиться поводитися в церкві, не ходячи туди.
    Тому поки що так. Важко, але вже легше, ніж навіть півроку тому.
    В нас СБ триває близько двох годин, церква дуже маленька, не походиш, тому сама з малим йду, коли погода дозволяє трохи побути надворі,бо постійно проситься на руки, в несила його стільки тримати. Коли ж є тато, чи бабуся приїде, стоїмо в церкві, чергуємось. Трошки йде наперед, подивитися на священиків, трохи сидить на підлозі, хвильку стоїть.
    Нелегко, але добре й так :)

7. La esposa

La esposa Moderator

порівняла :) твоїй скільки?
    а я мала на увазі дитину 6-7 років, яка вже точно читає
    але більше хотіла звернути увагу на батьків, які підтримують розмови про стороннє з дітьми під час Служби.

8. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

так, до слова. Моя мама вважає, що приносити дитині книжечки в церкву - це її розбавлювати.
    Я пробувала брати дитині книжечку до церкви, а вона як починає на весь голос читати і ще більше питати, то я вже волію нехай просто ходить по-церкві і свічки запалює. :girl_crazy: Моїй сім років, якщо шо.

---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 15:09 ----------

і тоді, ніколи не

9. Orman

Orman Модератор-бомба

во-во, їм же теба все прокоментувати
    не суть, розмовляти з ними вимагають діти різного віку. І це повір, менша біда, ніж альтернатива.

10. goldgirl

goldgirl Well-Known Member

то Вам вирішувати, але я проти такого підходу. І поясню чому. Дитина може навчитися бути в церкві лише тоді, коли там буде мати нагоду бути. Якщо дитина в церкву не ходить, то її не почне з часом щось в церкві цікавити, не виробиться навіть звичка там бути.
    Я ось теж часами маю проблеми.
    і я стою на своєму. минулі неділі і свята мені ох як важко було. ходимо на дитячу літургію, проте там багато дорослих, і їх реакція не завжди адекватна щодо дітей.
    наш священик одного разу сказав, щоб дорослі не скаржилися на поведінку дітей, бо то ДИТЯЧА ЛІТУРГІЯ, а як їм діти заважають, то хай йдуть на інший час.
    Скажу й сама, що мені важко дається ота "погана" поведінка моєї дитини... теж переживаю, що
    але принамні я допускаю більше інших думок і дякую Марусі-мамі за оці думки:

часом я нервуюся, але з іншого боку радію, що дитина у церкві зі мною, що вона йде до причастя і тим же розуміє, що приймає Бога, і то для мене стає головним, бо в її життя церква і духовність входить органічно, вона почувається у церкві вільно, як у себе вдома, а так би і мало бути. в цьому я ще раз впевнилася, коли моя знайома-психолог побачила нас в церкві і розповіла, як вона шкодує, що її діти, старший не знаю, якого віку, а молодший 5 років, взагалі боїться йти до причастя, в церкві не хоче бути, і вона не може з тим нічого зробити. казала, що хай краще були б нечемні, але в церкві, ніж чемні і не в церкві.

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Цілковито підтримую. У нас досвід роботи з людьми ще не дуже великий, але коли підходять жінки й питаються, що зробити, аби дитина ходила до церкви, то майже всі не брали дітей до церкви, коли ті були малими, бо шкода було, або щоб не заважали, а дитина підросла до трохи старшого віку й усе - не затягнеш. Фундамент закладається змалечку. На чому будуємо, то відповідний і результат пізніше отримуємо.
    Я з Дарком дуже багато натерпілася в церкві, часом було бажання взагалі не йти, але знаю, хто такі думки підсуває, тому таки йшла й не зважала ні на що. І то ми в церкві були всі свята, не лише в неділю, а ще Вечірні, часом Утрені також, а на Великдень і Різдво жили в церкві, бо були практично на всіх богослуженнях. Було дуже складно, але дякую Богові, що до моєї дитини помалу починає доходити щось і він мені вже більше не каже, нащо йти до церкви, а навіть проявляє сам бажання йти й прислуговувати (за пару тижнів йому виповниться 11).

12. angelskipi

angelskipi Active Member

Згідна з вашими словами, дитину потрібно змалечку водити до церкви. Але з двома малими дітьми (різниця 1 рік 11 місяців) мені дуже важко одній ходити. З старшим можу піти.

13. Liliyah Romanova

У моїх різниця 22 місяці. Старшому скоро 11, але біля них поводиться, ніби йому 5. І коли вони коло мене стоять утрьох, то це кінець світу. Із двома, хоч вони шилка маленькі, раду даю, як можу. Меласі - 20 місяців, Натусикові - 3,5 роки. Було би бажання, а спосіб знайти можна. Просто треба забути на деякий час про можливість "спокійно помолитися". Є у нас, мамів, такий період, коли молитва полягає на біганині за дітками по церкві, на задоволенні їхніх забаганок, у відповідях на їхні безкінечні питання. :)

14. irushka

irushka Well-Known Member

Ми ходимо в церкву, де від присутності малих дітей далеко не всі захоплені, але мої в церкві практично від народження (Катя мала перерви свого часу, а Матвій завжди ходив). За той час можу сказати, що діти в церкві мають певні складні періоди, Матвій мав такий період десь біля 2-річного віку, коли з ним було в церкві дуже важко, він нив і просився додому, чоловік з ним виходив на трохи з церкви, а потім знов заходив і так по кілька разів. Приходили з церкви виснажені дуже, але все одно ходили і через місяць Матвій вже спокійно себе поводив. Зараз маємо знов такий період. Як правило він відмовляється в церкві знімати шапку, а недавно зняв одну рукавицю, куртку і вимагав, щоб зняли йому одного черевика, отак і сидів - в шапці, в одній рукавиці і в одному черевику, насуплений. Я собі уявляю що думали люди, але він при тому сидів тихо і не заважав нікому, тому я не бралась його переконувати, перед причастям його попустило і додому вже біг веселим.
    Але найбільша наша проблема - то збирання до церкви, бо коли вже виходимо з хати, маємо постійно істерику на тему тих же рукавиць (хоче брати дві різних), або хоче йти з парасолею коли нема дощу, чи бере собі найбільшу і найголоснішу машину до церкви, тоді мамо довгі розмови, малий плаче і ми майже завжди запізнюємось на Службу.
    А стосовно брати молитвенник для старших діток, то Катя кілька разів носила з собою, але всю Службу вона губила текст і постійно просила мене показати що саме зараз співають, це дуже відволікало і ми відмовились від цього.

15. Liliyah Romanova

Яка ж та мама молодець, що привела дитину до церкви, хоча видно, що то непросто. :yes:

Машину ми дозволяємо брати зі собою в дорогу до церкви, перед церквою кладе всі машини мені в торбу й вони чекають на нього, поки не закінчиться Служба.
    Щодо інших речей, то дитина в такому віці має кризу особистості. Оскільки постійно мусить виконувати те, що кажуть, намагається шукати те, що може робити таке, що сама хоче. На такі дрібні речі я дозволяю, тому в нас часто різні шкарпетки, чоботи не на ту ногу, тощо. Головне, щоби він бачив, що його вибір (хай він і дивний) батьки приймають і поважають, тоді ті всі причуди стаються щораз рідше. У нас воно теж періодами, і якщо не воювати з тим (на щось дозволяти, щось дозволяти частково, з умовою), то воно швидше проходить.
    Ви молодці!! Терпеливості вам у цій сторонні виховання!

16. angelskipi

angelskipi Active Member

З моїми це точно кінець світу! Мені , напевне, перед походом до церкви треба заспокійливого випити! І то подвійну дозу.

17. Liliyah Romanova

Може, різко трохи скажу, але даремно відмовилися. Дарко коли стоїть коло мене, то я постійно показую. Відволікає - так, але ця секундна увага в той момент дуже важлива. І це теж частина молитви.
    У нас колись у церкві (у Львові) любив один отець розповідати на проповідях історію, як жінка ходила до церкви й за кожну службу вкидала в коробку фасольку чи горошок, а коли відкрила по якомусь часу, то там було всього три горошки, бо, мовляв, зі всіх Літургій, на які вона ходила, лише три вона дійсно пережила й молилася. Я лише нещодавно усвідомила, якою насправді руйнівною є така притча для тих, хто приходить до церкви з дітьми. І не лише для них.
    Бог приймає ту жертву, яку ми приносимо, бо Він нас ЛЮБИТЬ! І що би ми не принесли зі собою до храму, навіть гнів, чи знервованість, маємо це віддати Йому, бо лише Він Один може то зцілити й перемінити. Не вийшло спокійно помолитися - нічого страшного. Зате допомогли дитині зрозуміти, що її любимо, бо дозволили якийсь малий дитячий вибрик, або тим, що показували всю Літургію, де в книжці є те, що відбувається навколо, або вчилися співати "Господи, помилуй" просто на службі. То все теж різновид молитви, нашої, батьківської молитви, вона теж Богові мила.

Не гнівайтеся, але цілком можливо, що так і є. Коли мама роздратована, діти починають ще гірше поводитися, бо в них внутрішньо починається паніка, бо мама перестала бути собою, вони то можуть узагалі бачити як те, що мама більше не любить. У першу чергу треба заспокоїтися вам, і сказати собі, що діти найважливіші, а інші і їхня думка - не мають жодного значення. Коли мене злість бере на ситуацію, я думаю про те, що ми не знаємо, коли й кому призначено померти. Чи злилася б я на свою дитину за те, що вона робить, якби знала, що завтра помру, чи що моєї дитини не стане? Ця думка звучить страшно, але вона дуже допомагає не розмінюватися на дрібниці й зосередитися на основному - на своїй любові до дітей. Не завжди це вдається, але то не страшно. Падаємо, встаємо й ідемо далі. Тобто даруємо дитині любов і не намагаємося її підігнати під якісь рамки, які Богові взагалі не потрібні.

18. angelskipi

angelskipi Active Member

Та я на дітей і не злюся. Розумію, що заспокоїтися потрібно мені.Завжди керуюся словами, що якщо не можна змінити ситуацію, то потрібно змінити ставлення до ситуації. В моєму випадку, треба по іншому реагувати на поведінку дітей на Службі Божій. Дякую за пораду.

19. MarichkaR

MarichkaR Well-Known Member

Ходимо з донечкою до церкви кожної Неділі чи свята, винятки бувають коли хвора чи дуже погана погода. Спочатку, йдем в середину, Вероніка десь пів години чи трошки менше поводиться чемно, стоїть або сидить, роздивляється і слухає, потім дає мені руку і давай водити по церкві, то на сходи тягне, я не дозволяю бо дуже високі, то ще кудись. Заговорити майже не можливо, бо вперто йде туди куди хоче, беру на руки, трошки побуде і з нову у мандри. Тепер навчилася виходити з церкви, то ми ще трохи ходимо навколо Церкви, а потім я вже саджу її в візок і даю якесь печення і так ми стоїмо до кінця Служби. Тривожить, чи я правильно все роблю, також і те, чи добре що дозволяю їй виходити, але якщо не дозволю то вона буде плакати і людям заважати?! Також погоджуюся з цією думкою,

20. Pampulichka

Pampulichka Member

Дійсно таки правда що змалечку привчати, бо дуже часто чую та вони ще малі не вистоять,не розуміють і т.д.
    Тепер згадую,як моя бабуся нас вчила що до церкви треба ходити завжди не дивлячись яка погода. А починали нас водити змалечку спочатку на молебні бо вони коротенькі.
    Свою Веронічку возила в візочку до церкви ще минулого літа,як була вагітна,то тоже люди дивились на мене такими очима, бо я вагітна сама ледве стою, а тут ще і дитина на руках. Тепер потепліло,будем знову ходити,малого прийдеться брати в ерго.