Десятина чи пожертви?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 13 Листопад 2009.

?

Що краще мати в церкві?

1. десятину

3 голосів
    6,3%
  2. просто пожертви, хто скільки має

36 голосів
    75,0%
  3. десятину і пожертви

6 голосів
    12,5%
  4. чіткі тарифи, що скільки коштує

0 голосів
    0,0%
  5. взагалі не треба давати гроші на церкву

3 голосів
    6,3%
  1. Top-Olya

Top-Olya Well-Known Member

Відповідь: Десятина чи пожертви?

Читала поучення одного священника, який писав, що десятина - це не обов`язково саме те, що Ви даєте в церкву.З таким же успіхом можно допомогти в ім`я Господа просто тим хто має в цьому потребу: хворим, бідним і т.і.. А якщо маєте можливість дати на ремонт, або будову храму також дуже добре. Одним словом це є особиста справа кожного. І даємо ми цю десятину не священику і тим більше не Господу, бо Він сам нам все дає.

2. Ольга

Ольга Well-Known Member

У нас були місяці, коли ми чітко рахували прибуток і давали десятину. Чи то потребуючим чи то на церковні проекти цільові, але не просто на тацю в церкві.
    Зараз ми цього не робимо і не знаю навіть чому. Як є потреба то даємо кошти, але не рахуємо %... до 10% не дотягуємо.
    Крім того весь прибуток тепер приносить лише чоловік, а мені незручно йому нагадувати про десятину бо я не доклалася до заробітку за цей місяць.

А загалом тема чудова, власне як і послання. Думаю, що багатьом з нас бракує спільності у певній справі. Хочеться докластися працею та коштами до створення чогось величного, відчути радість від результату...

Ну і до свят хочу нагадати про пожертви до свята Миколая - тут треба у кожній церкві і кошти і робочі руки :)

3. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я вважаю що десятина це не так погано, бо не можна постійно сидіти і казати - кинь їм но доляра, вони мають. Або, отець нині знов казав дати, а я не дам бо не маю. Кожен повинен дати по-можливості і у кожного десятина своя. Коли працюючих вдома двоє тоді й можуть більше дати а коли лише один, той відповідно бюджет складається.
    Я читала в одній книжці що треба взяти свою зарплату до того як заплатив податок, порахувати з неї 10% і це віддати на церкву. Нам нажаль так не дуже вийде, бо майже вся чоловікова зарплата іде на оплату хати. Але ми стараємось робити як каже наш отець, давати не доллар на тацу а хоча б одногодинну зарплату. Отже якщо зарплата у когось 15 долларів на годину то нехай кине $15.

Люди є різні, є жертвенні а є і не дуже. Дуже важливо щоб люди щей і жертвували додатково окрім десятини. Мій брат двойорідний кілька років тому пожертвував досить велику суму на церкву, за що на нього трохи загнівались його батьки бо він нікому про це не сказав а в церкві про це оголосили. Він був дуже згіршений тим що всім повідомили про його дар. Тим вчинком у нього трохи відпала охота знову таке зробити, хоча він зробить знову бо дуже доброї душі людина.

до нас приїжджали минулого року і «продавали» цеглинки, то знаю що багато таких було куплено. Ми також маємо, так маленьку:girl_wink:

Останнє редагування: 18 Листопад 2009
  4. Holly

Holly Moderator

спершу проголосувала за 2 варіант. Але прочитавши всі дописи, а особливо цей
    схиляюсь до третього варіанту. Хоча інколи дійсно важко віддавати гроші, особливо тоді, коли їх бракує.

Розкажу про один випадок, яий мені запам"ятався. Було це давно, коли хліб коштував 1 грн. Наша сусідка йшла з роботи додому. І трапилась їй жінка, яка попросила гроші на хліб, бо не мала чим дітей нагодувати. Сусідка без вагань витягнула з гаманця останню гривню і віддала тій жінці. Коли її запитали, за що ж тепер вона купить хліб власним дітям, вона відповіла: - На сьогодні маю пів хлібини, а завтра якось буде. На другий день вона знайшла велику суму грошей.

5. Picasso

Picasso New Member

Для відмивання коштів,...

З цим цілком згідний! Це суттяво обмежить зловживання грішми у церкві.

6. Нифка

Нифка Well-Known Member

ой бояся я в цій темі найду мало союзників, вважаю, що потрібно давати пожертви, хто скільки вважає за потрібне, а коли щось грандіозне в церкві будується, малюється, то тоді вже по ситуації. Можливо я в цьому питанні не дуже обєктивна, оскільки в бабусі ходимо ми до греко-католицької, священник наш був на парафії десь років 20, купили йому плебаню, зробили ремонт, побудували храм новий великий, а хат в парафії десь 700. То кожного тижня в церкві він говорив, що мало грошей, зачитув окремо хто скільки дав, на Водохреща прийшов домівку святити, казав дати на церкву 300 гривень, і це моїй бабусі в котрої пенсія 600 гривень, знав ж що дідусь помер і бабуся одна лишилася. Люди почали з того ходити в монастир. А місяць тому вибрався десь під Львів, казали в Виниках хату побудував. Щасливої дороги. правда шкода людей тепер треба буде новому священику вертати в сімю

7. Canary

Canary New Member

Я вважаю, що жертвувати мають хто скільки може. Чомусь десятину рахують від "грязного" доходу. Так от я коли порахувала наш сімейний дохід, відняла від нього плату за хату, всі страхівки, харчування і ту ж десятину, то ми получились в глубокому мінусі. Так що навіть при дуже великому бажанні нічого не вийде. Даємо скільки можемо.Саме головне не говорити про гроші на кожній проповіді, це дуже відвертає.

8. Редвумен

Редвумен Active Member

а для чого священнику знати хто і скільки дав?

9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Не мусить бути саме священик, може бути управа тощо. Я просто за тутешньою системою дивлюся, вона прозоріша набагато.
    Тут занотовують імена та суми, а потому видають документи для уряду, бо тоді менші податки держава стягує, якщо гроші на церкву пожертвував.