Де би посповідатися?

Discussion in 'Філософські та релігійні посиденьки' started by rododendronia, Mar 26, 2010.

1. Just me

Just me Member

Відповідь: Де би посповідатися?

До сповіді підіть, скажіть про це священнику, він вам, скоріш за все, щось порадить. Але розгрішення не дасть. Проте можливо покаже вам вашу ситуацію з іншого боку і ви таки покаєтеся щиро.

2. pravovuk

pravovuk Well-Known Member

Я колись сказала священнику,що маю велику образу на людину, яка мене не полишає вже багато років, на що він відповів, що я маю його щиро пробачити і подати йому руку і тоді прийти до сповіді....я досі не можу таки цього зробити....бо стільки болю спричина ця людина, що й роки з памяті не стирають......

Last edited by a moderator: Oct 16, 2011
  3. Almariel

Almariel Well-Known Member

у мене схоже запитання. я розумію, що після сповіді я знову і надалі буду його робити. то не є тяжкий гріх. то що: краще не сповідатися взагалі? чи як?

4. Made in USSR

Made in USSR Well-Known Member

Давно мене мучить одна річ, а саме сповідь. Не знаю як кому, а мені дуже важко сповідатись. Не знаю чому так, але було кілька моментів, котрі відбили охоту. Ну чому коли я сповідалась перед шлюбом то священник навіть не дослухав мене, спитав чи жалію я про вчинене і чи обіцяю виправитись і відразу ж нагадав дати пожертву за сповідь. Йшла я від нього дійсно розгублена. Чому коли під час сповіді я розплакалась, то священник нагримав на мене і так само поскоріше відправив??? Чому серед нас поширюються розповіді про мало не збоченські питання на сповіді: чи була ти з чоловіком, а в яких позиціях, а скільки разів???? я не святенниця і не розпусниця, але чи варто таке питати??? І головне, чи варто таке розказувати??? Особисто я не можу себе пересилити. Коли була мала то не звертала уваги на такі моменти, а зараз...
    І ще одне: чи варто йти на сповідь як на каторгу? Я чомусь собі це пояснюю так: Господь знає всі мої гріхи, і знає чи я каюся за них, то нащо ота "показуха", бо всі йдуть то і я маю йти??? як на мене то лицемірство. Потрібно воно Богові?

5. Rosynka

Rosynka Well-Known Member

То не показуха, то є Таїнство, без якого спасіння душі не є можливим. Потрібне воно перш за все нам.
    Щодо негативного досвіду : за свою поведінку священик відповідає сам, Ви дивіться, щоб Ваша совість була чиста. Якщо особа священика є перешкодою до здійснення правдивої сповіді, шукайте духівника, з яким це не буде каторгою.

6. misss

misss New Member

На мою думку вам потрібно піти до іншого священника, а ще краще знайти собі духівника і ходити до нього постійно. Коли духівник знає про тебе все, то набагато простіше піти до нього до сповіді, та і користі від такої сповіді буде набагато більше.

7. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Staff Member

Не варто. Варто знайти хорошого сповідника й не перейматися невмілими.
    Не треба видавати такі сповіді, як правило. Адекватних отців набагато більше. А неадекватних треба навчитися ставити на місце. Без гостроти, лагідно, але щоби вони знали, що ви свідомі своїх і їхніх прав, і про деталі інтимного подружнього життя вони вас не мають права питатися, ніколи!
    Дуже шкода, що ви мали такий досвід. Деякі люди після такого не ходять по 20-30 років до сповіді. Але Бог добрий і якщо Його просити, то допоможе знайти саме такого духовного отця, який вам потрібен.
    То не є показуха. Це є спосіб допомогти людині не бути лукавою.
    Адам не усвідомив свого гріха до кінця, поки той гріх не став явним. І для того власне і є сповідь. Колись вона була привселюдною, перед усією спільнотою, але через зловживання й недотримання таємниці, стала більш закритою, перед священиком, який уособлює не Бога в Сповіді, а власне цілу Церкву, церковну спільноту.
    І якщо перед священиком важко визнати щось, що легко визнати перед Богом, коли ви самі, то це власне знак того, що ми не каялися щиро наодинці й що не були до кінця щирими в своєму визнанні гріха.

8. osvita

osvita New Member

тут я з вами погоджуюся...взагалі може я і не правильно роблю, але кажу що думками, словами, ділами..так я виголощує все в трьох словах..і нічого не забудеш, бо все сказано...а на такі питання, то це брд відповідати..а якщо не памятаєш то що казати?

9. Liliyah Romanova

Власне, що не казати нічого. Ви дописи вибірково читаєте?

10. рижик

рижик Well-Known Member

Дівчата, маю таке питання - чи проводять десь у Львові спільні сповіді (не знаю, чи то так називається). Питаю не для себе

11. lawyer

lawyer Member

я цим питанням цікавилась, то мені сказали, що в костелі св. Антонія у вівторок і четвер на початку служби проводять загальну сповідь. але от я була там і в вівторок, і в четвер, а сповіді не було. хіба маю сумнів щодо того, на якій службі сповідають, бо я була обидва рази на українській, а та людина, що мене інформувала, була на польській.
    такщо, як хтось знає якусь інфу щодо цього, повідомте!

12. Liliyah Romanova

Є спільне читання покаянної молитви у вірменській церкві. Під час Літургії, перед Причастям.

13. lawyer

lawyer Member

була і я на польській службі.
    я собі уявляла, що то зачитують гріхи, а ти каєшся, коли проголошують гріх, який ти вчинила. але насправді все інакше. на початку служби отець читав молитву покаяння, і це ніби була загальна сповідь. потім бажаючі йшли до причастя. але я не причащалася, бо жодного полегшення після такої сповіді не відчула.
    тепер цікавить, чи десь є такі сповіді, як я собі уявляла? чула, що в православних церквах таке практикують. але де? і коли?

14. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

Десь два роки тому сповідалась на загальній сповіді у м. Камянка-Бузька. Там щороку практикують такого типу сповіді. Зачитують гріхи, а ти каєшся. Але мені не сподобалось, бо як ви писали:
    Більше на такі сповіді не ходжу. Та й взагалі не розумію, навіщо таке робити. Коли розказуєш гріхи священику - соромно і розумієш, що так робити погано, і більше задумуєшся над тим, щоб далі менше грішити. А от загальні сповіді - для якоїсь галочки, мов по сповідався. І що?!

15. Gajka

Gajka Well-Known Member

Згідна. Саме в тому і справа, що людина повинна сама в голос вимовити свої гріхи.
    Не розумію як взагалі щось інше, можна вважати сповіддю?

16. Liliyah Romanova

Так іншого й немає. Лише таке.
    А що заважає піти на звичайну Сповідь?

17. lawyer

lawyer Member

18. Colombina1982

Colombina1982 Well-Known Member

19. lawyer