Де би посповідатися?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем rododendronia, 26 Березень 2010.

1. Peri

Peri New Member

Відповідь: Де би посповідатися?

Знаємо!Його проповіді,реколекції,навчання - це щось таке потужно-позитивне,неймовірно проникливі слова!
    З великим задоволенням і користю ходили на реколекціїї за його участю.Його проповідь у передноворічній Службі Божій - це заряд на весь рік.
    Якщо можна так сказати,заздрю Вам по-доброму.

2. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

3. Milongera

Milongera Well-Known Member

Мушу визнати, я теж йду туди, де менші черги, зокрема, в Домініканський собор. Але зрештою я й так туди часто ходжу. Крім того там справді добрі отці.
    Одного разу потрапила в іншу церкву до іншого священика, буквально кажучи на "конвеєр". Цей був саме з тих, кому сповідати не варто. І я якось після сповіді була дуже розчарована. А потім подумала - чому? Тому що отець приділив мені мало уваги? Тому що не насварив? Виходить, що тільки посповідавшись я вже згрішила, осудивши священика. Але якщо я справді підготувалася до сповіді, справді зробила іспит совісті, то я вже очистилася - священик тільки дає розрішення. Якщо є справжній жаль за гріхи - неважливо який священик тебе сповідає. Важливо те, що ти виконав свій обовязок, а священик відповідатиме за свою "роботу" .
    Зовсім інше, звичайно, коли священик кричить на сповідника і відбиває в людини бажання йти ще коли-небудь до сповіді. Таке недопустимо.

4. Gala

Gala Well-Known Member

А я вам,він у вашому місті живе...А ще обіцяв приїхати до нашого Собору восени з місією з мощами Івана Христителя.З нетерпінням чекаємо!!!Він надзвичайна людина,яка має дар донести Слово Боже до людей...Він у нашому місті уже вдруге:girl_in_love:

5. Peri

Peri New Member

На жаль,він уже не настоятель в цій Церкві.
    Хоча,новий настоятель,отець Юстин,дуже приємна людина і хороший священник.

6. rododendronia

rododendronia Member

мені дуже приємно , що хоч хтось мене розуміє.
    А щодо черг ,я не розумію чого ви так до цього причепились хоча можливо я погано висловилась. Просто дійсно хотілось щоб хтось допоміг розібратись в собі, чому все так а не інакше, хотілось просто душевної розмови .... Хтось здається порівнював священника з лікарем, я в тому порівнянні нічого дивного не бачу . Просто лікар лікує тіло, а священник душу. Якщо на вашому шляху зустрівся хороший лікар, ви ж будете радити його своїм рідним, друзям якщо буде потрібна його допомога, то чому не можна порадити хорошого священника. Та хоча ви мене як я бачу не розумієте.
    А Вам Левандівка я скажу : що мені здається це не та тема яку можна перетворювати в жарт. Але в принципі не мені судити. І тамадою Вам раджу попрацювати, хоч сумніваюсь що у Вас це вийде !

7. levandivka

levandivka З яйцями...

Часто, нажаль, доводиться повторювати: Святий Боже не поможе, як рук не докладеш.
    На форумі - читайте.
    Не є знавцем цього розділу, але ...
    Є тема з відгуками про отців з різних церков.
    Нє?

Жарти на шкодять і в дуже серйозних справах. :)

От, маладьож... [​IMG]

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

А чому "мушу визнати"? В тому нема ніякого криміналу. Тому, хто до церкви постійно ходить, звичайно ж не хочеться вистояти ту чергу, бо йде до сповіді не з повинності, а через потребу, бо часто ходить.

А повинен?
    Сповідники не повинні оцінювати того, хто сповідається, ані гріхи також.
    +1! Саме так і є.
    Це таки краще робити на духовній розмові. Сповідь - це трохи інше.
    Здивували.
    У справах душі не завжди можливо самому руки докладати. Площина не та трохи. Не можна занадто на себе надіятися, бо то теж гріх.
    Про сповідь? Сповідь, то таки інше ніж передшлюбні науки. І не проповідництво... Не кожен може бути хорошим сповідником.
    Я тому й винесла в окрему тему, що важливе. Просто, хто дивиться на церкву виключно з власного досвіду, а не через очі інших людей, тому важко зрозуміти всю важливість питання.
    Важко уявити, що переживає людина, яку священик на сповіді починає випитувати, як вона чи він зі своєю половинкою кохається, входить у деталі, і то такі, що волосся дибки стає. І то трапляється не раз на 100, на жаль.

Греко-католики можуть сповідатися в костелі, а римо-католики в наших церквах. Так само священики можуть сповідати в різних храмах, наприклад, мій чоловік не раз сповідав у римо-католиків на парохіях, коли там гостював.
    У православних католики можуть сповідатися лише в крайньому випадку, коли нема поблизу жодного католицького храму (не має значення чи східного, чи латинського).

Касю, я не з повинності сповідалася, а з внутрішньої потреби. Кілька років сповідалася виключно в свого духівника, то проблема з чергами взагалі не існувала. Чому й нащо робити зі сповіді клопіт, якщо сама по собі подія радісна? Чи черга, то щось на кшталт самобичування?
    Не завжди. Можна впасти в скрупули й великі психічні проблеми. Людині, котра сповідається зачасто, священик може заборонити сповідатися протягом якогось часу.
    Навряд. Розуміння гріха може заникнути. Чим більше людина обростає брудом, тим менше його на собі відчуває. Так що то не гріхів менше, а відчуття притупилися.

Останнє редагування: 28 Березень 2010
  9. levandivka

levandivka З яйцями...

Я не про те. :)
    "рук не докладеш" прошу читати як "форум не читатимеш"
    +1. Важливе і варте окремої теми.
    От постава питання "порадьте сповідника..." ("зі смаком бекону", як з каталогу, бо читати розділ мені ніколи) викликала відповідний комент. Ні більше, ні менше. :)

10. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

Лілю, поясніть будь ласка чому, я просто такого не знала, навіть не думала що так може бути що священик може заборонити якийсь час сповідатися.

11. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Мені пощастило рік тому потрапити на сповідь до отця Самуїла в Зарваниці. Це в верхньому монастирі, за хресною дорогою. Їхала саме до нього, бо не те що просто посповідатись хотіла, а саме поради, і розмови... Знайомі розповіли про нього, що дуже хороший священник...

Вперше поїхала туди з чоловіком та мамою, в звичайний будній день, зранку, але на сповідь не попала, бо було до нього багато людей. Зате послухала його проповідь, яку згадую дуже часто по сьогоднішній день. Вдруге поїхала вже сама, і вже попала до отця. Сповідь тривала біля двох годин... Точніше, це була дійсно розмова, багато чого отець мені пояснив, багато чого нового розповів, дав конкретні поради. Мушу зізнатися - в мене після того дня змінилося життя.

12. Liliyah Romanova

Я сказала, що заборонити тому, хто зачасто сповідається. Ідеться про щоденну сповідь, або що два-три дні. Просто людина може почати сповідатися з думок, слів, боятися жити фактично. Якщо з думок сповідається монах, то це може бути нормальним, особливо, якщо він живе закрито, не виходить до світу, тоді боротьба з дияволом іде на духовному рівні більше. Для людини зі світу - це може бути небезвпека.

13. Редвумен

Редвумен Active Member

Чому так? Невже Ви не вірите, що люди можуть жити праведним життя і не грішити? А навіть якщо й так, то це буде один чи два неважких гріха. В той же час є люди, що кожнього дня роблять важкі гріхи. Саме такі випадки і я наводила в приклад в своїй цитаті.

14. Liliyah Romanova

Вірю. Ісус Христос таким був, Богородиця, Іван Хреститель...
    Ще були святенники, котрі їх наслідували.
    А ви вважаєте, що це може кожен, хто просто вважає, що вірить у Бога, хоча водночас живе не духовним життям, а світським?

15. Редвумен

Редвумен Active Member

Кожен далеко не може. Та й живучи світським життям на 100%, напевно, не може ніхто. Але ж є різниця між грішними у важкості гріха, в їх кількості, в тому, що зробивши гріх, хтось після сповіді не зробить його ніколи, а інші будуть ходити до сповіді щонеділі і далі робитимуть ті ж гріхи. Я ж про такі протилежності писала. ТОму вважаю, що краще піти до сповіді раз і після не грішити тими гріхами, що покаялась, ніж бігати щомісяця і робити їх знов і знову з думкою: "а, зараз згрішу, а завтра до сповіді і все ОК".

---------- Додано в 16:17 ---------- Попередній допис був написаний в 16:15 ----------

Але, звичайно, треба враховувати те, що Ви сказали:
    З чим погоджуюся.

Останнє редагування: 29 Березень 2010
  16. Liliyah Romanova

Є. То як із фарисеєм та митником. Комусь буде більше прощено, комусь менше.
    Ну, так не можна казати, що ті люди гірші. Вони просто на іншому рівні духовного життя.
    О, ну це гріх важкий і тут сповідь не допоможе. Таке називається надмірною надією і з цим жартувати не варто.

17. мамочка

мамочка Well-Known Member

Чи варто йти ще раз сповідатися, якщо священник котрий сповідав вів себе "неадекватно", а саме цілував руки, гладив по голові по руках і т.п. ? Бо полегшення після такої сповіді не відчувається, просто важко було зосередитись на сповіді при такому священнику....

18. Liliyah Romanova

Питалася в чоловіка, бо навіть важко було зразу самій написати відповідь.

Полегшення не завжди буває після сповіді, оскільки це відчуття є даром. І воно водночас не є критерієм доброї чи ні сповіді.
    Метою сповіді є відокремитися від гріха. Якщо ви визнали гріхи, не затаїли нічого, мали постанову поправи й отримали розрішення, то вдруге до сповіді вам іти не треба.
    Священик поводився неадекватно й вам варто іншим говорити, аби до нього не йшли. Я би навіть радила подати тут храм та ім*я священика, аби ще хтось у подібну ситуацію не потрапив.
    І якщо будете у такій чи схожій ситуації знову, то зразу скажіть, аби припинив, бо з його сторони це є порушення, грубе порушення. Може, навіть варто комусь повідомити про це. Наприклад, на форумі УГКЦ, або на тій парохії комусь.

І ще. То вже для всіх інформація. Якщо священик на сповіді розпитує інтимні деталі щодо вашого співжиття з чоловіком - НІКОЛИ не розповідайте! І чітко скажіть, що це не має відношення до матерії сповіді, тому ви не будете відповідати.

19. WildWind

WildWind Member

А можна я один спогад напишу? То були шкільні роки, я мала іти сповідатись, день перед тим ходила моя подруга, розказує, що питав священник її "чи не брала в рот грішне тіло"... то відбило в мене бажання сповідатись на довгі роки...
    Декілька днів тому, дзвонить подруга з села, вже інакша (а може та сама, то багато років минуло), каже, що казав священник в церкві, що хто сповідався в нього той стає по один бік церкви пасочки святити, а хто не сповідався, або до чужого ходив, то по інший бік... а вона не знає що робити, бо вона в нього сповідалась, чоловік не сповідався, а мама кудись їздила)))Хіба будуть 3 кошики нести... В мене слів нема... Ну скажіть, хіба так можна?
    Так що як на мене, ця тема дуже актуальна, і я б сама почитала де можна знайти "нормального" священника. Бо вони такі самі люди як ми, і сприймають це все як роботу.. а то ж не робота.. то має бути покликання...отака моя думка.

20. Liliyah Romanova

Не всі. :girl_wink:
    Із мого досвіду, монахи зазвичай хороші сповідники. Найгірша моя сповідь була в одруженого священика. Я коли через кілька років із його жінкою познайомилася, то була шокована, бо ніколи б не подумала, що той отець одружений.
    Тобто ви так і не ходили, а лише через чиюсь розповідь згіршилися?
    Не можна. Але по селах багато чудасій діється, бо люди на то все пристають і не обурюються. Якби сказали чітко, що ми такого робити не будемо, то би й отець замислився. Хоча всіляке буває.