Чим є хрещення? Чи варто хрестити дітей?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L e v k o, 16 Березень 2012.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Все про хрещення

У Новому Завіті ні, бо це книга Віри, а не інструкція. То ж не Старий Завіт.
    Ця традиція походить від первісних християн. Уперше запис про хресних батьків з'явився у 200 р. н.е. Називали їх тоді словом, яке означало "той, хто бере на себе відповідальність за іншого". Це була людина чи люди (переважно тієї ж статі, що й похресник/похресниця зазвичай), які готували людину до хрещення, були присутніми при хрещенні й допомагали та підтримували в зростанні у вірі. Дітей почали вже масово хрестити у 5-ому ст. н. е. Тоді й традиція щодо хресних усталилася такою, як дійшла до нас.
    Поділюся з вами ще цією історією.
    Я колись ось такий допис написала.

Останнє редагування: 27 Травень 2014
  2. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Дуже смішно...:)
    Універсальна у вас відповідь, Лілю...:)
    Пам"ятаю, точно так само само ви відповіли, коли не змогли довести з Писання те, що можна молитися за померлих...

Для чого вам тоді записане Слово Боже?:)

3. Liliyah Romanova

Це доволі нормальна стадія, в будь-якому процесі, не лише у вірі - заперечення. У даному випадку, заперечення тощо, що все, що зналося досі, було добре. :) Головне не застрягнути на ній, а розвиватися далі.
    І дам вам одну пораду, яку мені один пастор тут сказав. Коли до нього приходять люди, які хочуть перейти зі своєї віри чи конфесії до нього (він належить до United Church, я не знаю, як вони українською називаються), то він їх питає, що вони знають про свою віру чи конфесію. Якщо нічого, то каже їм рік вивчати свою конфесію, а тоді знову прийти. Ото і вам порада. Ідіть і шукайте, але спершу добре вивчіть своє, в чому виросли. Тоді це серйозний підхід.
    Мій чоловік так само говорить тим, хто до нього приходить і каже, що хоче охреститися в Католицькій Церкві. Відправляє навчитися про свою віру спочатку. :)
    У церквах Московського Патріярхату пильнують, "так" не пускають.
    На Заході взагалі ніде не пильнують практично. Таке можна побачити в церквах, що прости Господи.
    Найкраще в тому плані зберігають традицію мусульмани. :)
    Це не є засіб вбивства. Це місце Його перемоги над смертю. Якби Христос не вмер на хресті, ми би не мали Спасіння.
    У всіх, хто пережив метанойю. :)
    І тому й мали хресних батьків, бо вони провадили тим шляхом, допомагали зрозуміти, вчили. І після хрещення також, бо то хіба горді люди вважають, що вони хрещення прийняли, коли все зрозуміли й навчилися.

4. Liliyah Romanova

5. L e v k o

6. Liliyah Romanova

Головне, що зі сторони люди можуть повчитися, як не треба робити. То теж знаряддя, будемо сподіватися, в Божих руках. :yes:

7. L e v k o

Відповідь: Чим є хрещення? Чи варто хрестити дітей?

Кажете, що вперше дітей почали хрестити в 5 ст. н.е.???!!!!
    А хто, опираючись на місце про хрещення домів з Дій, мені постійно доводив що перші християни хрестили дітей?
    Події в книзі Дій описані періоду ніби періоду 1 ст. н.е...
    І як вас після цього розуміти, Лілю??!!

8. Liliyah Romanova

О, маєте рацію, то я поспішала й помилилася. :)

Дітей хрестили ще в 1-ому ст. н.е. Наприклад, Полікарпа, учня апостола Івана хрестили ще немовлям, про що він сам і свідчив.
    У другому столітті Іриней казав: «Ісус прийшов спасти всіх. Через нього народилися знову з Бога немовлята, молодь і старі».
    Далі Оріген писав у коментарях щодо послань апостола Павла: «Церква прийняла від апостола традицію також хрестити щойно народжених. Бо знали (апостоли), що у всіх є питомі бруди гріху, котрі треба обмити водою і Святим Духом».
    А в третьому столітті Кипріян писав так: «Що ж торкається дітей, яких на твою думку не треба хрестити на другий чи на третій день після народження, але подібно до старозавітнього обрізання не швидше ніж на восьмий день, то ця річ виглядає для нас (зібраних) на нашому Соборі зовсім инакше. Всі ми вважаємо за краще ні одної народженої людини не позбавляти милосердя й ласки Божої. Всі люди – діти й дорослі – однакові для Бога і рівні щодо років і зросту перед ним. Наші роки мають значення тільки для цього дочасного світу, для нас, що живемо в часі, а не для Бога. Ласка Божа дається не по мірі літ і зросту, але по любові (див. Гал. 2)... Тому ми думаємо, що нікому не можна перешкоджати в одержанні ласки й кожний повинен бути допущеним до хрещення. Єдиною перешкодою може бути тяжкий гріх, але дитина нічим ще не згрішила, а в хрещенні відпускається їй не власний, а чужий гріх... І тому на нашому Соборі запало таке рішення: не можна нікого усувати від хрещення... особливо новонароджених дітей...»

9. L e v k o

:mocking:

В першому випадку ви не помилилися, бо дітей дійсно почали хрестити тільки з 5, чи 6 ст.
    В перших християн такого не було...

10. Liliyah Romanova

Левку, у 5 ст. хрещення немовлят не почалося, а стало масовим.
    Є надгробки датовані 200-м роком (до того не було звичаю написів, бо були б і раніше), які також свідчать про те, що християни хрестили немовлят.
    Про Полікарпа я вам теж написала вище. Він народився 69 року, його хрестили немовлям. :)

11. Freedom UK

Freedom UK Well-Known Member

Чи практикується повторне хрещення? Мо, один раз немовля, а трохи згодом - ще раз, вже свідомо? :girl_crazy:

12. L e v k o

Якби перші християни хрестили немовлят, то про це би було якось відображено в Діях апостолів, чи в посланнях...
    А ви, до речі, самі визнали, що про про хрещення дітей нічого в Писанні не сказано. Ви говорили вище, що якщо не написано, то це ще не означає, що цього робити не можна...

13. Liliyah Romanova

Залежить, про кого говоримо.
    Є спільноти християн, які перехрещують (і то на підставі Святого Письма), навіть тих, хто в дорослому віці хрестився, бо перший раз було не так свідомо, а потім виявляється, що й другий не було до кінця свідомо і т.д.

У Католицькій Церкві є відновлення обітниць хрещення. Воно є навіть для тих, хто вже робив відновлення чи був хрещений у дорослому віці.

14. L e v k o

Вірую в одне хрещення...- Символ віри

15. Liliyah Romanova

Левку, я вважала і вваажаю, що коли хрестилися всією родиною і всім домом, то це було включно з дітьми.
    Я впевнена, що якби апостоли знали, до яких маразмів дійдуть християни в проціджуванні Правди, то би написали саме для таких осіб, що "так, і немовлят та дітей також" або "а от немовлят лишили ібо нєчєво". Не могли вони подумати, що християни стануть сповнені не Духа, а дріб'язковості.

До речі, вам ще Зануда писала колись, але ви на то не відписали нічого.

16. L e v k o

То точно! Вони напевне навіть подумати собі не могли, що християни дійдуть до таких маразмів, щоб хрестити дітей...:)
    А що відписувати було?
    Зануда висунула свої припущення тільки...
    Звідки відомо, що в тих домах, про які згадується в Писанні були немовлята? А може там були усі дорослого віку, котрі почули слово, увірували і охристилися після цього?

17. Liliyah Romanova

Левку, якби то було тим, що робити не можна, як думаєте, вони би не написали того? Про все згадали, що зле робити, а про то забули?
    І чому ваші "а може" і "не написано" раптом мають вагу, а чужі - то вже зась?

Я вам пишу про тих, хто самі писали, що їх хрестили в дитинстві, при тому то учні апостолів, хто писали, що це традиція перейнята від апостолів, і то все відбувалося в 1, 2 і 3 ст., але ні, то все неправда, бо ви так вважаєте.
    Мене втомлюють забави в скалки колоди та воду в ступці, я люблю, коли дискусія - як молитва.
    Продовжуйте цідити неіснуючих мух. Боже помагай!

18. L e v k o

Не мої слова мають вагу. Вагу мають тільки слова, котрі записані в Слові Божому. Я просто намагаюся дотримуватись принципу solo scriptura. Тільки те що написано...

Лілю, ви просто сприймаєте так ніби я щось маю проти вас особисто, чи проти конфесії, до котрої ви належите...
    Насправді я проти вас ніяких скалок не маю... Просто пояснюю, чому я не не згідний і не сприймаю вчення про хрещення немовлят і чому я вважаю це вчення не біблійним...

19. Liliyah Romanova

Ні, мені просто бракує власне того спілкування, яке було колись. Сентиментальна я. А колись було "де двоє чи троє зберуться..." і загуло...

20. L e v k o

Нічого не загуло, Лілю! Я тільки за!
    Вірю, ми ще з вами відновимо таке спілкування! Якщо ви не проти, звичайно...