Чи освячували ви своє житло?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Oddly, 6 Серпень 2009.

1. Мар"яночка

Мар"яночка Well-Known Member

Відповідь: Чи освячували ви своє житло?

о може то тут можна спитатись, Ліля певно знає. Я колись чула шо свяченою сіллю коли посипати по краях хати то відганяєш злих духів, ше колись коліжанка казала шо їм якась бабулька гворила закопати свяченну сіль недалеко від воріт з сусідами бо вони так якби постійно шось поробляли, так от чи є шось з тою свяченою сіллю??

2. Oddly

Oddly Well-Known Member

мій чоловік в машині посипав сіллю, а то постійно якісь, як він казав, дрібниці творилися з нею - а так перестали - думаю, то психологічне більше навіювання
    тим не менше, мама мені завжди дає свічку посвячену - запалити і по хаті походити всюди, щоб очистити чи щось таке - хоча я не знаю навіть... якась містика
    думаю, священик має такі речі робити

• Подобається Подобається x 2
  3. Orman

Orman Модератор-бомба

та то якесь язичництво, як на мене

• Подобається Подобається x 5
  4. Halina

Halina Well-Known Member

Багато людей освячує. Біля Привокзальної особливо, бо там кажуть особливе для автомобілів.

• Подобається Подобається x 1
  5. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

Мій чоловік там теж освячував машину.
    А щодо хати ми як тільки зробили ремонт одразу запросили священника щоб освятив. Він освятив намалював хрестики. А на Водохреща само собою щороку освячуємо це вже добра традиція. Просто мене так виховали-християнська родина повинна жити в освяченій хаті інакше і бути не може.

• Подобається Подобається x 8
  6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

То все магічні штучки, що з християнством не мають нічого спільного. Краще вживати освячені харчі внутрішньо, для скріплення тіла й душі, а не займатися з ними чорною та білою магією.

Так і є, ні більше, ні менше. Самонавіювання штука сильна...
    Повірте, що священик такими дурницями займатися не буде. Людині вистачить сісти й помолитися. Нащо християнинові магія та чари???

Освячувати можна, чому ні. То як другий дім, в принципі. Смішно те, що тоді читається із требника чин на посвячення воза. :xaxa:
    Але треба пам'ятати, що від аварії та смерті під час аварії освячення машини не рятує. Якщо водій не вважає й має надмірну надію, то йому ніяке освячення не поможе, бо чого шукає, те й знайде...
    Поверх олівчика олійкою теж малюється. Олівчиком не мус, то вже як хто робить.
    Насправді не має значення де, свячена вода всюди однакова. І далі читати попередні слова про надмірну надію на Духа Святого. То ще й гріх...
    Десь були такі слова, що ангели-охоронці зі швидкістю 120 км на год і більше - НЕ літають.

Останнє редагування: 6 Серпень 2009
    • Подобається Подобається x 13
  7. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

нам освячував хату отець Себастіян, колишній ігумен студитського монастиря. Після посвяти хати в ній щось змінилося, не знаю що саме, але вона мені стала якась наче МОЯ. до посвяти я тут просто була, після - ми тут господарі і ЖИВЕМО на повну;). Але то треба того отця знати, він так вміє посіяти в серці... побажав, щоб нам тут було тісно від любові:girl_smile:

• Подобається Подобається x 11
  8. Liliyah Romanova

Думаю, зараз можна про те саме ще о. Юстина просити. Та й взагалі в студитів багато хороших отців... :)

• Подобається Подобається x 4
  9. Галченя

Галченя Well-Known Member

Нам священник освячував квартиру, згодом і машину, а ще ікону (велику, ту що на стіні в квартирі і маленький образок в машині).
    З машиною взагалі цікава ситуація була, бо священник сказав після вечірньої відправи посвятить, а зимою то вже була ніч на вулиці. Коли посвятили, підвезли отця до дому, я приїхавши розказую по телеф. комусь зі знайомих... а мені тоді кажуть, що освячувати по заході сонця ніби не можна??? я для себе вирішила, що то мабуть такі забобони, бо не думаю щоб священник помилився.

10. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

+10
    Сподобався жарт...:xaxa:

11. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

ми і планували, але він тепер багато з своєю дисертацією в Римі, він нам шлюб давав

12. Liliyah Romanova

По церковному після заходу сонця починається новий день. Тобто після вечірні в суботу вже починається неділя. Повірте, що ніякі дії злих духів чи ще щось після заходу сонця не настає. Та й взагалі не варто вірити у все те, що є чистим язичництвом... Ех, отако читаю й дуже сумно стає... зразу нагадуються слова Ліни Костенко про те, що "душа ще з дерева не злізла"... :sad:

• Подобається Подобається x 7
  13. Олюська

Олюська Well-Known Member

Ми коли ходили освячувати машину, то священик сказав перед тим висповідатись і причаститись, бо без того воно не нестиме користі. Так само, як і освячувати житло, не розміючи, для чого ми це робимо. Просто так, бо люди так роблять, бо мама сказала...Можна й не освячувати в такому випадку, ІМХО

• Подобається Подобається x 3
  14. Відьмочка

Відьмочка Well-Known Member

Перед одруженням ми робили ремонт в новій квартирі, де після весілля оселились. Під час прибирання ми знайшли якесь яйце обгорнуте газетою, прийшли до церкви і розказали про це священнику, який порадив нам освятити оселю, бо невідомо якого походження і яку функцію те яйце мало виконувати. Хоч я і не вірю у всілякі забобони, але спочатку стало трошки неприємно, та після освячення я заспокоїлась.

15. Sonne

Sonne Well-Known Member

А той хрестик олійкою може бути на дверях, бо я щось в 3 кімнатах картин немаю і не планую(люблю мінімалізм в інтер"єрі)?
    А та ікона має бути на покутті? Сюжет буль-який? І де має бути то покуття? Спальня підходить?
    А після обряду прийнято запрошувати священника до столу? А грошей скільки давати?

16. Liliyah Romanova

Щодо столу - не прийнято. Взагалі вперше таке чую. Думаю, то якесь таке суто українське сільське - чуть шо і до столу. Виняток - коли священик ваш добрий друг, ну але тоді це просто дружні посиденьки, без офіціозу, та й стіл скромний: салатка, чіпси... Коротше, не варто морочитися. Колись о. Ігнатія почали до столу кликати й поставили його в незручне становище, бо виявилося, що він постить. То і люди образилися, і йому неприємність. Найпростіше зробити чаю й дати кавальчик пляцка. Буде як у казці, що ні йшов, ні їхав... :girl_wink:

Щодо грошей. Як то кажуть, скільки дасте. Людина в принципі посвячує свій час, залежить також, яким транспортом приїде. Тут прийнято покрити витрати на бензин і ще щось зверху докинути. Але головне не скакати вище голови й міри, аби потім не було приводу розказувати сусідам, які священики здирники. :xaxa: До речі, можна парохіян розпитати, скільки зазвичай дають, але якщо якісь непомірні суми, то не слухати - плітки. Якщо хату прийде монах святити, то вони взагалі грошей не беруть, підете потім на Службу в неділю й дасте на тацю, скільки схочете. :)

Щодо покуття. Воно так називається, бо має бути на куті, крім того на сході хати, але не певна, чи зараз цього аж так дотримуються. Це місце, де сім'я разом молиться. Сюжет ікони значення не має. Як нема покуття, то все одно мусить десь ікона висіти, от перед нею столика для священика поставити. Хрестик олійкою на дверях не ставлять, тільки на стінах. Попросіть поставити біля вимикачів чи дверної рами, якщо не хочете, аби було видно. У нас отець просто на стінах поставив, і вони в нас нічим не завішені в тих місцях.

Останнє редагування: 9 Серпень 2009
    • Подобається Подобається x 6
  17. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Почув сьогодні на недільній проповіді історію- думаю вона буде до теми:
    Проповідник говорив про те що означає довірити Богу свій дім своїх дітей..., що означає замінити свої страхи і переживання за це на довіру Богові.
    Він наводив приклад зі свого життя:
    Зробив недавно ремонт в своїм помешканні. Так як у нього 5 дітей, то щоб усіх помістити придумав другий ярус-спальню для них. Але коли уже все було зроблено не подумав про те, що для найменшої дитини(2р.) буде небезпечно підніматися, чи спускатися по сходах, котрі вели на той другий ярус. Вирішив дозамовити дверцята на ті сходи, щоб наймолодша дитина, часом туди не залізла. Але поки ті дверцята зроблять, він став і помолився до Господа, просячи благословити його дім, ці сходи і захистити його дітей від всяких неприємностей...
    І, каже, буквально недавно, зранку, старші діти як завжди бігають собі по подвір"ю і через декілька хвилин він зауважив, що найменшої дочки з ними нема. Почав з дружиною шукати дитину по всьому дому(в них особняк)- нема... І тут заглянув в дитячу..., а з другого поверху звисли дитячі ніжки, а сама дитина міцно спить, відкинувшись назад на підлогу!!! Він тоді зрозумів, що Бог навів на дитину міцний сон саме в той момент, коли вона хотіла спуститись з того ярусу!!! Слід зауважити, що то дійсно була Божа рука в тому, бо був ранок, а яка дитина прокинувшись і уже бігаючи знову засинає раптово.
    Отже, я думаю, що прости в Бога благословити, освятити і захистити своє помешкання є дуже важливо!

• Подобається Подобається x 10
  18. meros

meros New Member

в нас в церкві все офіційно є певні тарифи на окремі обряди, все це реєструється і йде в загальну касу церкви!
    Священнику, якщо хтось вважає за потрібне теж дають!
    Ми свою хату плануємо посвятити після посту, а можливо і тепер, ще не ходила до отця!
    Кропить кожного року,
    Хата старенька (1931р), ще прадід побудував, тому хочемо посвятити, бо навіть мама моя не пам"ятає, щоб її посвячували!
    А священник казав на одному з новосіль, що треба хоча б кожних 5 років повторювати!

19. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

І мене цікавить орієнтовна плата за посвячення хати. І ще - отець тільки кімнати освячує, чи всі приміщення в квартирі?

20. meros

meros New Member

в нас в касу церкви треба пожертвувати 100грн, вроді, а отцеві, хто скільки вважає за потрібне дати!
    згадала чому: бо і ремонти робимо, і меблі купляємо і ще різні обновки... тому! Не знати з якою енергією зроблене те все і які люди це робили!