Чи має дитина право на власні таємниці?

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем дашулька, 19 Листопад 2009.

1. Макарена

Макарена Well-Known Member

Відповідь: Чи має дитина право на власні таємниці?

Мені зараз важко сказати, чого я не очікую, адже дитині лише 9 років...Але, якщо б дізналась щось не дуже прийнятне для себе, то спробувала б опосередковано, ніби це сталося з кимось знайомим, почати розмову, напевно, навіть не з дитиною, а з чоловіком, але, щоб дитина чула...Мабуть в тій ситуації думала б, як краще вчинити. І мені здається, що ми з вами говоримо дещо про різні вікові категорії дітей. Ви ближче до того віку, про який писали в першому дописі, а я все ж про свою дитину.
    А я не казала, що через страх і залякування з боку батьків. Боже борони, що ж це за батьки?
    Відмінно. Думаю, що дізнавшись про першу закоханість дитину буду дуже щаслива!

2. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Мій син, коли був (практично зараз є, але карантин)) у стані "першої закоханості" десь більше місяця ходив і нічого не говорив. Я ж то все бачу і зразу зрозуміла, що дочого, але мовчу. А коли вже наважився запитатись і ми з ним побалакали, то потім ледь витримував, щоб дойти додому (а ще помити руки, передітись) то так швидко то всьо робив, щоб швидше закритись в кімнаті і він мені міг розказати, щооооооо сьогодні було.
    З цього маленького і починається довіра.

3. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Я вела щоденник десь з 16 до 18 років, коли почувалася найбільше самотньою і нещасливою. Бабуся до того не пхалася - але я їй довіряла, розповідала майже про все (крім поодиноких випадків, які щасливо обходились, і могли її дуже налякати). Мама 100% зробила би ревізію з подальшим скандалом (а може і без, бо нічого там ТАКОГО і не було), але я з нею не жила. :) Перед весіллям я дістала той раритет із закапелків і знищила: все, що було, залишилось в минулому.

4. Neverland

Neverland Well-Known Member

У мене, наприклад, немає довірливих стосунків з мамою. Не то що б я їй не довіряла і не любила, просто вона намагалась постійно отак "опосередковано" іноді навіть вже дуже прямо втручатися в моє життя. Я вважаю категорично неприпустимом коли мама намагається щось взанти, "допомогти" "підказати", змусити. У кожної людини свій шлях і свої помилки, і помилки так само потрібні як і не помилки. Ми завжди дивимось з висоти своєї колокольні: бо така природа людська, можем лише так судити. А в дітей то колокольня своя. Я робила помилки, навіть дуже серйозні, але я рада що я їх робила, бо це мої уроки мого життя. А дитину дійсно треба виховувати так, щоб вона по прикладу батьків змалечку знала і розуміла що краще, могла сама аналізувати ситуації, фільтрувати добре від поганого. І не приховувати від батьків нічого. А це можливо, лише коли вона розуміє, що її розуміють і не засудять. От з татом в мене так: він ніколи нічого мені прямо не радить, іноді може щось сказати... але я дивлячись на нього можу не зробити помилки - бо бачу приклад, а не чую поради.
    А взагалі це дуже тяжко, ідеального взаєморозуміння не існує, бо люди різні, але старатися досягнути хоч трошки того ідеалу варто.

5. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Я б точно прочитала щоденник дитини.
    Але не для того, щоб дізнатися, в кого він закоханий чи щось подібне.
    А для того, щоб переконатися, що дитина не вскочила в якусь халепу.

Знаю, що "дбайливі батьки без щоденника все зрозуміють", але мої батьки, з котрими стосунки завжди були і є дуже довірливими та теплими, в свій час навіть не здогадувалися і уявити не могли, в які перепитії потрапила їхня доця: така була конспіраторша. Берегла батьківські нерви.

6. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Юколо, а наступний Ваш поступ після того як дізнались про ту халепу (не дай Боже), був би яким?

7. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Un.Known чесно кажучи,зараз мені складно наперед прогнозувати, що б я робила. Тоді вже б на місці орієнтувалася.
    Але дуже хочу, аби мені вистачило нервів не напасти зразу на дитину зі своїм нав"язливим бажанням добра.

Якщо чесно, я дуже боюся, щоб дитина не зв"язалася з наркотиками.
    Бачила дітей з добрих сімей, спортом займалися, батьки турботливі, а малі чомусь підсідали на колеса, а далі пішло-поїахло.

8. Un.Known

Отож.

Уявіть собі, що дитина від нас щось приховує, а тут дізнається, що ми і в щоденник влізли - і решток довіри як не бувало.

А щодо наркотиків - та мабуть не вистачає, аби батьки були турботливі. Певне, чогось специфічно-близького не вистачало...

9. дашулька

дашулька Well-Known Member

Чесно кажучи,дитина ,яка звязалась з наркотиками навряч буде вести щоденник,тому що інтереси будуть виключно на вулиці в компанії. і мені здається,що тільки байдужі батьки можуть не помітити таких колосальних змін у дитини...не вірю,що у справді добрих сімях дитина ні з того ні з чого почне приймати наркотики,значить щось послугувало поштовхом-батьки не приділяли уваги вдосталь або навпаки-дуже розбалували й дозволяли все,особисті проблеми,тощо...

10. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Дашулька, мої батьки, до прикладу, уявлення не мали, що я у школі час від часу папіроски покурювала. І, бувало, усякі там ром-коли. І не тому, що вони були неуважні, а тому, що я це робила зранку, замість школи і до вечора була вже як скельце.
    Часом помітити, що дитина підсіла на травку чи колеса, дуже складно. На початках практично неможливо.

Un.Known згідна з вами.

11. дашулька

Юкола,а ви собі уявіть прочитали,що ваша дитина попробувалт сигарету й їй сподобалось...приходить вона зі школи,а турботлива мама відразу почиеає принюхиватись,шарудіти по кишенях та цілий вечір бубаніти,як шкідливо курити...ви думаєте дитина справді не здогадається,що ви прочитала його особистий щоденник? і що далі?

12. Daisy

Daisy Well-Known Member

Моя бабця теж прочитала мій щоденник але нічого мені не казала, потім я просто догадалась про це, в неї змінилось відношення до моєї подружки з якою мені забороняли дружити, про це я там писала, що вона зовсім не така як її сприймають дорослі.
    Якби в сина був щоденник, то переглянула б його але нічого б не сказала. В нас довірливі відносини, особливо з татом, а вже тато розкаже мамі і син це знає. Ненав'язливо ми хочемо знати чим живе наш син, про його друзів. Колись ми "проводили обшуки" в його кімнаті але він того не знав, тому що друзі курили всяку бяку, він сам нам це розказав. Я зразу ж купила тест на наркотики, хоч ми вірили йому, але він же з друзями щодня. Скільки обіди було, що ми йому недовіряємо, сльози, як ми можемо таке подумати... Наскільки тяжко було пояснити йому що ми віримо але ми за нього переживаємо як і всі батьки за своїх дітей. Дуже тяжко було вийти з тої ситуації щоб не втратити довіру сина. В дітей мають бути свої таємниці але батьки теж мають про це знати але зробити це так, щоб діти навіть не здогадувались. Не треба дітей критикувати, сміятись з них, а відноситись як до дорослих, щоб вони відчували себе рівними, це так важливо для них коли їх вважають дорослими.

13. Un.Known

Не обов’зково.

Існують такі богемні інтроверні типи, котрі зі своєї кімнати п’яти не витягнуть. Або зразкові студенти прикладної математики (і таке знаю).

14. anka

anka Well-Known Member

в мене щоденний є в 5-ти томах. і мама перший точно читала- навіть здогадалася відгуки там написати. Наскільки пригадую, вона мені там прокоментувала (дуже ніжно і з любов"ю), що вона приємно вражена, що в мене доросліші думки, ніж вона собі думала ітд. Але я ТАК плакала!!! Я була дуже ображена на маму. навіть досі якийсь осад, хоча це було в класі 9-10-му.
    Тепер чоловік мріє отримати мої щоденники до прочитання. Невже не зрозуміло, що там викладається те, чим ні з ким не можеш поділитися. Просто тому, що не хочеш. а так- написав і від серця відлягло.
    Я б не стала читати дитячий щоденник. Ні за що!!! В дитини і в дорослої людини є своїх внутрішні переживання і такі думки, які більше ніхто на світі не здатен правильно сприйняти. Я іноді перечитую щоденники- і там викладено багато думок, але це лише ескізи від того, що тоді думалося. якщо хтось це прочитає (чоловік наприклад), то я впевнена, що 90% ситуацій буде неправильно протрактовано.
    Має пройти дуже багато часу, щоб я згодилась комусь дати це почитати.
    А ще колись бабуся знайшла мої вірші. Вони були на 100 % ніякі і я тоді це розуміла, тому нікому не показувала. Підліткове графоманство-не більше. Але коли вона знайшла... Бабуся була дуже начитаною людиною. Варто було її зачепити на тему літератури- вона могла годинами цитувати вірші, тексти... відповідно їй ці "творіння" здавалися ще більшим сміттям, аніж мені.
    Але вона мене висміювала, казала, що це все нічого не варте, що то за дурня ітд. І це тривало не коротко і повторювалося не одноразово. Так теж не можна.

15. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я би не змогла прочитати щоденник своєї дитини. Просто би не зуміла.
    Йому зараз 6. У неділю він закрився в кімнаті, хоча робить це дуже рідко. Я постукала й довго чекала, коли відчинить. Лише після третього стукання й відсутності реакції з його боку я відчинила двері сама.
    Я люблю, коли поважають мою приватність, відповідно протилежного прикладу показувати не буду.
    Мої щоденники читав лише мій чоловік. Точніше я давала йому почитати. Аби батьки читали дуже сумніваюся. Якщо й так, то мені про це нічого не відомо.

16. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Так поводять не турботливі, а нерозумні мами.

Я б читала не для того, аби потім дитину сварити, а для того, аби зрозуміти, як МЕНІ поводитися з дитиною, на що звернути увагу.
    Коли я була малою, то в нас було правило: якщо я говорю правду, то мене не наказують. Хочу, аби з малим в мене було так само.

Але розумію, що зовсім не обов"язково малий прийде зі школи і щиро розповість, що курив сьогодні.

Як би таке прочитала, то, напевно, попросила б тренера (з того виду спорту, на який малий буде, сподіваюся, ходити:)), аби зібльшив навантаження і щоб малий сам зрозумів, що куріння - зле.

17. дашулька

згідна,розумний підхід. сподіваюсь Вам не доведеться так вчиняти.

до речі,так само давала читати...не чула жодних коментарів у свою сторону...
    да й мамі напевно також би дала,тільки вона то швидше зробила. я на неї не ображаюсь ні грама за це,бо дуже люблю...

Останнє редагування модератором: 20 Листопад 2009
  18. Liliyah Romanova

І в нас таке правило. Діє безвідмовно. :) Правду навіть нагороджуємо, навіть якщо вона погана.
    Вразив мене в одному кіні такий епізод.
    Мама прибирала синову кімнату й надибала на листя маріхуани під його ліжком. Вона гарно розклала те листя на його бюрку, а зверху поклала книжку про винаходи в галузі біології. І коли син це побачив, вона не лише його не сварила, а розповіла йому про те, яким великим ботаніком був його дід і вона щаслива, що він теж має потяг до науки та рослин, тому вона йому дарує книжку його діда, раз така справа. І з тим його лишила. Хлопцеві було 16, тому думку він точно вловив. :)
    Я не кажу, що кожен має так робити, але я би хотіла мати стільки мудрості й не влаштовувати дитині скандал, бо крім спротиву, то ніц не принесе.

19. Daisy

Daisy Well-Known Member

(Не працює цитата виділеного)
    Коли дитині 6 років- це одне, а вік 15-18 років -це зовсім інше, вони вже не діти і ще не недорослі. Треба поступати так, щоб дитина не боялась розказати правду, не треба кричати, сварити, а просто поговорити, проаналізувати вчинок і зробити висновки.

20. Liliyah Romanova

Ну, я про те, що то закладається в ранньому віці. У нас то ще з 2ох років. Є його територія, є наша, і взаємна повага.