1. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Відповідь: Чайові

А на заправці кому? Тобто якщо я заправляю повний бак, на 700 грн, то 150 грн маю заправщику дати? ну якщо чесно, не розумію за що. і взагалі, 20% в нас то явно забагато

2. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

Якщо мене все влаштовує, то, якщо замовлення до 100 грн, то чайових лишаю +-5грн. більше 100грн. +-10грн. Може то й не багато, але, гроші я не друкую, лишаю скільки не шкода.

3. ELEGANCE

ELEGANCE Active Member

Я також не прихильник давання чайових. Гроші мені з неба не падають, я їх заробляю ( і мене чайовими не балують). Людина працює на роботі їй за це платять зарплату, якщо це не влаштовує - нехай звільняється.

4. lawyer

lawyer Member

думаю, малось на увазі, що на заправці, в перукарні, кур'єру чайові також даються, але не 20%, а в цьому розмірі - лише в ресторанах.
    і щоб не офтопити - щодо заправок, то на них завжди стараємось залишати "на чай" заправщику: раніше - 50 коп., зараз - 1-2 грн.

Last edited: Feb 28, 2013
  5. kvVItKA

kvVItKA Позитив року 2013

пройшло 3 роки, нічого не змінилось, в ресторані стабільно 5-10-15%, якщо є карточка на знижку то залишаємо ту знижку і іноді ще зверху, але то якщо обслуговування того варто, буває, що нічого не залишаємо, але то треба вже геть розізлити, хоч чоловік щось залишає в будь-якому випадку,навіть коли я бурчу
    в салоні зазвичай залишаю 7-10 % від суми, яку там витрачаю, заправщику даю 5 грн, але я з машини не виходжу навіть, бо дитину відщіпати-защіпати і т.д., як не маю дрібних то не даю

6. Багіра

Багіра Well-Known Member

мені видається, що градація чайових залежить суттєво від країни.. якщо напр а деяких європейських країнах мін. заробітня приміром 1500 євро.. а поїсти можна і за 3 (не йдеться про фастфуди, а про бістро напр... ну і явно не про туристичні місця), і за 300 євро - відповідно кожен обирає заклад до своїх можливостей і чайові можна дати і 25%
    про співвідношення цін у нас (мінімальна заробітня 100 євро, а поїсти за 3? 5 євро? мінімально - то не до порівняння
    для себе вважаю прийнятними 5-10% чайових... можу дати менше, якщо щось не сподобалося, чи взагалі не маю дрібних чи прям якийсь форс-мажор) і тд.
    щоб більше дати, треба мене направду вразити, а то шось не вдається нашому "львівському сервісу"... хоча нє, моя колишня перукарка заслуговувала і на 30% чайових, бо стриже краще за наших хвальоних львівських майстрів (піар не поможе, треба мати талант) і набагато дешевше, бо жила за містом, там не було попиту відповідного.. жаль, що переїхала в інше місто

7. kvVItKA

я один період і не так давно стриглась за 15 хв і за 15 грн то чайові 100% давала, бо якось не могла 15 грн залишити при тому що перед тим стриглась за 100 грн за 40 хв і з гіршим результатом ггг та всяке буває, але я просто не погоджуюсь з тиким висловом до працівників сфери обслуговування,
    особливо це стосується офіціантів і барменів, а все решта то справа індивідуальна
    бо більшість сприймає свою роботу офіціантом як явище тимчасове, дуууже мало є справді професійних офіціантів, але вони є
    культура обслуговування в нас ще дуже низька, люди не вміють спілкуватись навіть

8. ELEGANCE

ELEGANCE Active Member

А чим офіціант чи бармен відрізняється від перукаря, заправщика?.Як на мене він також на роботі за яку йому платять зарплату.

9. Popi

Popi Well-Known Member

А я перукареві чайових не залишаю, а от в ресторані то завжди, а ще якщо офіціанти мені вгодили (щось порадили, були приємними, жартували) то дам і 50 % від рах. А коли мій коханий з компанією десь відпочиває а офіціант дівчина то вони можуть залишити їй і прожитковий мінімум громадянина Укр.на міс.

10. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

а якщо перукар таке робив то не лишите?

11. Popi

Popi Well-Known Member

ну не знаю чому але їм не можу.

12. kvVItKA

ну я щось навіть коментувати не берусь, от чесно
    в своїх дописах в цій темі і сьогодні і раніше свою позицію висловила:girl_bye2:

13. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

"Пістолетчику" завжди залишаю. Знаю, що в них на заправці мінімальна ставка і основний прибуток-це якраз чайові. Якось мені шкода їх працюють вдень і вночі, сніг, дощ, дихають випарами. Поважаю те, що люди працюють, а не плачуться, що нема роботи. При заправці на 500 грн., я не збіднію на 5 грн.
    І мені не падають і тій людині, яка помагає вам заправитись тим більше вони не падають, а він вам і усміхнеться, і щасливої дороги побажає. Це є життя! Я даю чайові і мені якось на душі краще.
    Аналогічно, збираю карточки на знижки в ресторанах тільки заради того, щоб ту знижку залишити зверху.
    Навіть не знаю, як правильно прокоментувати. Легко так сказати, але не так легко такій людині поміняти роботу.

14. ELEGANCE

ELEGANCE Active Member

Згіна пістолетчику теж завжди залишаю. А от у барах (за винятком банкету), перукарнях ні.

15. Oduvashka

Oduvashka Well-Known Member

А я на заправках не лишаю, менi якось незручно чоловiкам грошi давати

16. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

На заправках взагалі ще нікому не давала чайових - заправляюся в основному в Німеччині, а тут треба заправлятися самій.
    В Україні була на початку січня , мусіла заправити машину дизильним паливом, там було його 2 види : за 10 і 12 гривень, питала заправщика , чим вони відрізняються, сказав, що за 12 краще, а на касі виявилося , що краще в 32 градуси морозу, одним словом, була зла і не давала чайових.
    А так даю не в відсотках, а до круглої суми, ну хіба буде 58 чи 59, тоді ще 5 зверху.Чоловік дає чайові ще перукарю 20 %, я до них не ходжу.

Не знаю , чи це чайові, але залишаю бабусям в Україні гривню чи дві, коли купую фрукти чи овочі з села, такі ті жіночки змурдовані, мені їх все шкода.

Був час , наводилаа інтенсивно порядок в роті, то давала стоматологу десь 30 гривень зверху, ну але то була більше турбота про мої зуби. Стоматолог мене неправильно зрозумів чи як.. вирішив включити додаткові послуги в свою програму, та ще й під час лікування зубів...Більше так не роблю, з стоматологом прийшлося розлучитися. Шкода, бо зуби добре полікував. :girl_sad:

Ну , і в Україні для таксистів, охоронцям на стоянці, мій чоловік вирішив одному ще пляшку коняку принести, бо йому того дідуся шкода було. Дідусь від несподіванки думав, що мій чоловік не має з ким випити, запрошував до себе :girl_crazy:

17. vchitelka

vchitelka New Member

Коли малий стрижеться перед святами, даю йому 25-50% перукареві чайових (але він диво-майстер). В кафешках зазвичай лишаємо пару гривень, якщо дівчатка добре обслуговують.

18. Yulia Lashkevich

Yulia Lashkevich Well-Known Member

Я залишаю чайові якщо мене гарно обслужать, чи гарно вийшов резутат. Перукарю можу залишити, офіціантам. Але багато собі не можу позволити, бо мій рівень з.п бажає бути кращим(((

Надіслано від мого ZP950, використовуючи Tapatalk

19. PinKey

PinKey New Member

Якщо подобається обслуговування - завжди залишаю чайові - в ресторації, в перукарні, н запраці, тощо. Погано обслужили - самі собі злобні Буратіно, нехай і працюють за одну зарплату, поки не звільнять. Для мене чайові - така собі подяка людині за те, що вона любить свою роботу, робить її якісно і з повагою ставиться до клієнтів. В стартпості писали, що чайові не так давно ввійшли в моду. А чи не з цим пов'язане підвищення якості обслуговування? Ще років 5 тому чекати замовлення годину, доки офіціантка теревенить по телефону було нормою... Зараз же з типовим "я не задоволений своїм життям, тому зіпсую настрій і вам" зтикатися доводиться все рідше.

20. МаленькаКотя

МаленькаКотя Well-Known Member

Даю чайові обов"язково своїй перукарці- стриже за 35 грн, то даю 10-15 грн, бо стриже дуже класно. І так само перукарці сина, тут хоч і дорожче, але вона взагалі ас- постригти так класно моє дитятко, яке волає на весь центр, брикається, плюється, і розмазує свої слюні-соплі-сльози по всьому навколо і по ній теж, за 5 хв- це треба мати підготовку перукарського спецназу!