Чайові

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Зорянівонька, 17 Липень 2009.

1. jylanda

jylanda занууууда

Відповідь: Чайові

Я зазвичай у Львовi залишала чайовi, але, це залежало вiд обслуговування, не терплю хамовитостi, тому часом могла i нажалiтись адмiнiстратору) А в Францii, майже нiхто не дае чайових, це в бiльшостi тому, що оплата карткою,
    я готiвки фактично нiколи не маю при собi(
    Доречi, кажуть, що французи загалом дають найменше чайових (якщо взагали iх дають)

2. Just me

Just me Member

Вважаю, що за гарне обслуговування належаться чайові. Але не тоді, коли вони включені до рахунку, такого не терплю.
    Шкода, що в нас культура чайових ще не така розвинута. Багато хто поняття не має, що таке чайові. Дивно чути, що в дорогому ресторані відзначали хрестини, потратили тисячі гривень, але ні копійки не залишили людям, котрі обслуговували банкет.

3. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

в США теж все оплачується картками. І чайові тобі знімають з картки, ту суму, яку ти вказав в чеку. Тут прийнято лишати не менше 18% чайових

4. Marcipanka

Marcipanka Well-Known Member

Залишаємо з мужом чайові там, де їх чесно заробили. Де сервіс і якість страв ніяка або відсутня, можем лишити мінімальні або взагалі не залишити (хай виправляються :girl_blum:).
    Раз з чайовими був випадок в Брич-кафе в КК. Випили з мужом 2 мілкшейки і попросили рахунок. Офіціант приніс (до 50 грн був рахунок), але коли забирав (муж вклав 200 грн однією купюрою), то ще забрав і посуд з шейків, то муж йому подякував. Через пару хвилин приносить здачу.... як зі 100 грн (50 з хвостиком грн)! Ми підходимо до стійки і кажемо: "А ви добре порахували?ми 200 грн дали", а він: "Але ж ви сказали "дякую" і шкіриться дибіл. Нє, ну то подякував, але по-перше не тому, що здачі не тре, а тому, що забрав зі столу, а по-друге, то так нормально на власний розсуд 100 грн собі лишити, а дрібніші гроші принести? Муж то йому сказав, то мовчки віддав ту сотку, та й без чайових лишився. Цікаво, з навчання в ПТУ він запам*ятав тільки те, що як дякують, то здачі не тре? :girl_mad:

5. Mariya

Mariya Well-Known Member

Ви це точно про США пишете? А я тоді де живу? Зазвичай це 15% від вартості замовлення, якщо хочете дати більше за дуже хороше обслуговування - ваша воля.

6. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

То точно. Коли я була у Львові, то мала такий випадок з одним таксистом. Я переважно користувалась послугами таксі, і всім давала чайові, кому 5 гривень кому більше. Але переважно давала 5 гривень. Ну але в процесі поїздки завше з ними говорила і ми гарно дискутували про політику і інші речі. Так от одного разу я сіла в машину і шовер був страшенним антисемітом і націоналістом, і про євреїв знав лишень з брошурки яку йому колись видали. Ми з тим чоловіком дуже сперичались і я йому пояснювала звідки все походить, то він під кінець поїздки був пунцовий і коли я йому запропонувала чайові він був шокований. Але я йому сказала, що я не змішую бізнес і політичні переконання, і в нього так само як і у мене є діти. Було дуже цікаво!

Я в США даю чайові всім, а в залежності від обслуговування даю від 10 до 20 відсотків від загальної суми. Он недавно були з чоловіком в ресторані з нагоди нашої річниці, то залишили 20% від суми, бо так було легше, і виходило необразливо.

---------- Додано в 16:58 ---------- Попередній допис був написаний в 16:57 ----------

Котику, Тексас то не Америка, то Дикий Захід. :girl_haha:

7. Barnaulka

Barnaulka Well-Known Member

Моя сестра працювала офіціанткою навесні цього року в одному московському ресторані. То там за таке тіки так звільнити могли. Решту приносять всю, яка має бути, а якщо клієнт хоче залишити чайові, то каже офіціантові про це. І ніяк інакше..

• Подобається Подобається x 1
  8. olegignatenko

olegignatenko Well-Known Member

Ми з чоловіком завжди давали чайові до одного випадку у львівській кав"ярні !

Недавно вирішили згадати молодісь і пішли туди ввечері чайку попити - наїли , напили на 100 гривень і трошки , мали 200 вкупі і поклали в рахунок зразу (бо офіціантка запропонувала оплатити зразу , щоб потім рахунок довго не чекати ).Ну ми сидимо - чаюємо і поглядаєм , чи не несе офіціантка здачу , вже збираємся йти , а вона туди-сюди бігає і на нас уваги не звертає взагалі !
    Ми підійшли і тихенько питаєм про здачу , а вона каже , що це ж ми їй чайові залишили !
    Ото так ! Я все розумію , але щоб майже 100 гривень чайових -це вже дуже круто і ми ще не такі олігархи !
    Після цього стараємся , як десь йдем - мати всякі купюри , щоб потім проблем не було ?
    Цікаво , чи то в нас офіціанти такі розпущені , чи то - ми як клієнти , ще не звикли до таких чайових ?

9. Finya

Finya if you don't get enough I'll make it double

Повністю згідна.

10. Barnaulka

Barnaulka Well-Known Member

А книга скарг для чого? Як щось не так - не встидайтеся, пишіть там. А ще можна знайти в інтернеті контакти адміністрації і мейлом відправити скаргу. Повірте, офіціантка би отримала за таке по 21 число у випадку скарги.

• Подобається Подобається x 1
  11. Kasia

Kasia Well-Known Member

а перукарям прийнято чайові давати? в салоні, де рорахунок у адміністратора, а не в руки перукарю.

12. нталька

нталька Well-Known Member

Чайові - в руки перукареві. А розрахунок - адміністратору. :)
    Звичайно, якщо є бажання.

13. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

Все залежить від обслуговування!Минулого року у мене був випадок на мийці машин. Вирішила поздавати коврики в прання, попередньо підїхали запитатися чи можна привезти коли забирати і які ціни.....Везли декілька коврів тому попередньо я приблизно виміряла коврики і прикинула собі суму. Завезли, а коли забирати почула суму яка мене здивувала(приблизно на 30 грн більше). Я прозріваю, мийник щасливо посміхається.....я пояснюю що я не дурочка і заробити зайве не вийде. Потім він запитав а скільки ви нарахували, взяв цю суму і ми розійшлися.Таким наглотам чайових не дам принципово! Цього року знову завезла коврик 2*1,5=3 м*7=21 грн. Мийники інші, коли приїхали забирати було дуже цікаво почути суму, сказали 21 чи 22 ми дали 25 і сказали що здачі не треба. 3 грн це не велика сума ні для мене ні для мийника, але було приємно що нас не намагалися намахати.

14. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

Відповідь: Ресторани, кафе, забігайлівки Львова - відгуки

Дівчата, мене завжди цікавить таке питання: коли вказано, що доставка безкоштовна, то ви справді не даєте нічого зверху замовлення? Якщо даєте, то яку приблизно суму? Бо я даю завжди, але переживаю: мало дала чи багато...

15. Seshat

Seshat Альфа-баклажан

Якщо замовлення плюс-мінус 100 грн., то даю +5 грн на чайові. Якщо 150-200 грн, то даю 10 грн. Два місяці тому попався наглючий кур’єр, то не отримав ні копійки. Все залежить від людини. От на мийці з мене ніколи не беруть чайових - ще й завжди знижку роблять. Певно, я їхня улюблена клієнтка. бо від мужа і свекрухи не відмовляються:girl_blush2:

В ресторанах залишаю 10%, якщо все сподобалось і 5%, якщо є претензії. Щоб запобігти дурних ситуацій - стільки відео в неті, як офіціанти можуть помститися. Брррр:girl_mad:

---------- Додано в 12:52 ---------- Попередній допис був написаний в 12:50 ----------

На заправках завжди залишаю 2-3 грн. Інколи навіть шукаю заправщика. В мене то якийсь пунктик...

16. Materynka

Materynka Well-Known Member

В мене якесь двояке ставлення до чайових, даю дуже рідко офіціантам, якщо мені дуже вже догодили, а з другої сторони, це їхня робота і вони за неї отримують з/п.

17. Lyudvig

Lyudvig Добра не пам’ятаю, зла не забуваю.

Ага, я також перед тим, як їхати на заправку шукаю дрібні гроші. Навіть, якщо немає, то спеціально купляю якусь водичку, щоб здачу дали. По-іншому не їду.

18. aknytsU

aknytsU волошкова...)

От певно тільки й тоді даю. Дійсно двояке ставлення до цього: іноді такі хамовиті і неакуратні, що аж не хочеться взагалі розраховуватись (ех, оце я нагла :girl_crazy:). Але бувають надзвичайно ввічливі та приємні (наприклад, у спагетерії "Da Vinci"), і таким не шкода дати чайові.

19. Keeri

Keeri New Member

чайові - це основний дохід у офіціанта (працювала в одному з львівськи ресторанів касиром, тож ту кухню знаю з середини) з/п у них приблизно 10грн за год, крім цього знімають їм із того мізеру гроші за бой посуди (незалежно чи ти розбив одну тарілку за місяць чи декілька дільть суму на всіх порівну), та ще й бувають такі клієнти, які втікають не розрахувавшись і їм приходиться самим оплачувати рахунок.
    Я стараюсь завжди з чоловіко залишати 10% чайових.

20. Zoryanazirka

Zoryanazirka Well-Known Member

Ми завжди залишаємо 20% в ресторанах. На заправці, в перукарні, кур'єру також даємо.