Чайові

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Зорянівонька, 17 Липень 2009.

1. Almariel

Almariel Well-Known Member

Відповідь: Чайові

ніколи в кафе не платила чайові (небагата я))), бо як вибираюсь туди раз на півроку, то якось не дуже є чим і платить(
    колись таксисту дала +10грн, бо завіз холодильник майже через увесь Київ у своїй новенькій машині (якби довелось брати перевезення вантажів, то нам би обійшлось у 2 рази дорожче)
    перукарнею не користуюсь - відповідно нічого сказать не можу

2. Trumbumbulja

Trumbumbulja вперед до мрії

я таксистам хорошим часто даю більше грошей.

а от у кафе доплачую тільки за дійсно якісне обслуговування ( у нас це буває рідко)

3. Almariel

Almariel Well-Known Member

та шото на стипендію (і малю-ю-юсіньку зарплату) не сильно розженешся (тим більше з моїм величезним бажанням робити усім подарунки)))

4. talja

talja Member

Роботу кожного потрібно поважати і додатково можна винагороджувати, тому залишаємо чайові, за умови якщо не хамлять і гарно обслуговують! А часом іноді і не має за що давати!

5. Sophistication

Sophistication New Member

Згідна з більшістю - чайові з чоловіком залишаємо, якщо гарно обслуговують.А щодо таксистів, то у них тепер тарифи нівроку, думаю ї без чайових їм непогано.

6. Regotyshka

Regotyshka New Member

якщо вже ми і йдемо "до Європи", до цивілізації так би мовити) то хай так і буде, чайові так чайові! але якщо за кордоном це обов"язковий ритуал, то у нас ще , на щастя, маєш вибір. я завжди даю "зверху" чи то у перукарні, якшо НАРЕШТІ мені "вгодили" чи привітному офіціанту/офіціантці, якщо було належне обслуговування. і не розумію тих людей, які сидять нервують, чому їх жахливо обслужили, але всеодно дають чайові. хіба це обов"язково у нас? от так люди і навчились. замість того, щоб старатись на роботі, вони байдики б"ють, бо й так дадуть! я не скупа на чайові, але якшо немає за шо дати - то для чого робити комусь послугу?! а на чайових багато хто і справді виживає. ресторанний бізнес у Львові за останні роки почав ну дужеее процвітати. але це, звісно, тішить...

7. Charmel

Charmel Well-Known Member

Чайові у салонах краси: за і проти

Дівчата, а чи залишаєте чайові майстрам у салонах краси?
    Якщо так, то за яким принципом і скільки? Якщо ні то чому?

Щодо мене, то я залишаю чайові в залежності від часу який на мене потратив той чи інший майстер і звичайно від того задоволена я від його роботи чи ні.

За манікюр і педікюр залишаю практично завжди - приблизно - в районі 10 грн за процедуру. Якщо я роблю лише перкриття нігтів, то нічого не залишаю.
    Косметологу - 7-10 % від вартості.
    Своїм майстрам-перукарям провіреним - теж до 10% від вартості послуги.
    Якщо звичайна укладка - то під настрій.

Модераторам: я бачила що існує тема про чайові, але там йдеться про офіціантів та таксистів, а тут дещо інща специфіка, тому прошу залишити окремою темою.

8. Heureuse

Heureuse вірю...

Відповідь: Чайові у салонах краси: за і проти

залишаю!:girl_yes: в знак вдячності за якісну роботу та приємно проведений час, оскільки майстрів маю постійних та перевірених, то ми вже як коліжанки:girl_smile:
    за манікюр і педикюр - 10 грн або шоколадку)
    за стрижку-фарбування- в районі 20-30 грн (зазвичай виходить, що просто не беру здачі з круглої суми)

9. Відповідь: Чайові у салонах краси: за і проти

Своєму улюбленому перукареві залишаю, оскільки подобається його робота. Лише за те, як він миє голову, варто дати 20 гривень :girl_in_love:

А от з фарбуванням важче. Поки ще не знайшла свого ідеального майстра. Результат мене рідко задовольняє, тому не залишаю нічого.

За манікюр-педикюр та косметологу - теж в залежності від того, як виконали свою роботу. Якщо все було ідеально - то обов'язково.

10. Insolence

Insolence Living The Dream

Перукареві (майстер постійний) залишаю 20-30 грн, в залежності від здачі за фарбування/стрижку.
    манікюрші своєї не маю, тому залишаю 10 грн., але тільки, якащо мені сподобалась її робота, бо буває так наманікюрять, аж платити не хочеться.

11. Charmel

згідна цілком. Декілька тижнів тому, щоб убити час у торговому центрі сіла на експрес манікюр. Дівчина, що робила манікюр, майстром її важко назвати, оскілька по мірі того що вона робила у мене то округлялися то квадратіли очі. Одним словом, зазвичай після таких послуг виходжу на підйомі, а в цей раз настрій був зіпсований. Такий неприємний осад - за мої ж гроші мої руки ПІСЛЯ процедури виглядали гірше ніж ДО.
    Звичайно я нічого їй не залишила.

12. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Залишаю завжди. Якщо не дуже подобається, то небагато, хіба б повністю познущались з мене, то недам взагалі.
    Ще помітила, що коли залишаєш чайові, то зазвичай не нав'язують додаткових непотрібних процедур - типу парафінотерапії, масажу рук при манікюрі чи масок-пінок при стрижці.

13. Charmel

Ви справді вважаєте це непотрібною процедурою?
    Це одна з моїх найулюбленіших процедур взимку. Одна з небагатьох після якої видно та відчутно результат.
    Доречі за парфінотерапію чайові не залишаю. Оскільки сам майстер там практично не задіяний.

14. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Ну коли я роблю лише манікюр, маю обмаль часу і в принципі не планую її робити, то так, вважаю.
    А коли хочу - то замовляю сама, без непотрібних навязувань з боку манікюрниці.

15. Lamara

Lamara Well-Known Member

Я даю чайові тільки тоді, коли вважаю за потрібне. Коли була студенткою, то працювала в відомих ресторанах Львова. В більшості випадків залишали чайові, і то переважно наші місцеві або росіяни. Заграманичні гості не вважали за потрібне, особливо поляки, які ще і хотіли щоб з ними розмовляли по польськи, а як над ними набігаєшся, то навіть копійки не залишать. А от чоловік завжди дає, привик так. Ми як разом десь заходим, і щось йому не сподобається - чи то криво на нього подивляться,чи меню подали не так, чи чай теплий принесли - офіціант пожаліє разів двадцять, бо чоловік поставить на місце на раз-два. Мені навіть того офіціанта подекуди шкода, бо чоловік так його/її заганяє як треба,а язик у нього.... аж інколи я його трохи пригальмовую. Але за роботу він завжди віддячиться

16. Viola

Viola Well-Known Member

Почитала майже всю тему - у всіх відповідях що бачила кажуть люде що дають чайові. А мені от ця тенденція давання на чай всюди не дуже подобається. Найбільше лякає що ситуація може стати такою як в америці зараз - там прийнято давати на чай 20 відсотків (увага!) НЕЗАЛЕЖНО від якості обслуговування. Більше того - вас можуть вслух послати чи внести у своєрідний "чорний список" (якщо цікаво подробиці, вони тут, наприклад http://www.snob.ru/selected/entry/37765)

Аргументи переважно одні і ті ж у агресивних захисників чайоподач: "якби ти працював офіціантом (таксистом/делівері-боєм...) то знав би як важко без чайових..." Дивує позиція як така - робота не приносить достатнього доходу, значить що?.. Зміни її! Чому я повинна допомагати недобросовісним роботодавцям утримувати дешеву робочу силу???

З іншої сторони - мала зарплатня не тільки у офіціантів і те де (хоча в Україні подекуди дуже навіть незла запрлата у сфері обслуговування). Хто вирішив що дехто отримує чайові, а дехто ніколи?? Чому прибиральниця в моєму будинку, яка щодня миє 9 поверхів підлоги в житті не додумається пройтись по жильцях і постібати по 20 відсотків?.. Або водій автобуса що один з тисячі не порушує правил і безпечно мене везе - не просить дати ще одну гривню бо він такий файний... Чому ці люди повинні страждати?..

Я при середньому достатку і великій любові до забігайлівок-кафешок-манікюрів-педикюрів-нових зачісок і те де майже ніколи в житті не давала чайових. Бо я вважаю що кожен маю робити свою роботу добре, незалежно від професії - офіціант, хірург, вчитель і те де. Більше того, в сфері обслуговування, де чайові є так поширені діє набагато простіший ринковий важіль хорошого сервісу аніж чайові - якщо мені подобається чиясь робота, я стаю постійним клієнтом і кожного разу підтримую працівника своїм частим візитом. Вважаю це більш ніж хорошими чайовими.

17. хельга

хельга Найгарніша форумляночка

Я залишаю чойові, якщо мені подобається обслуговування. І в нас і за кордоном. А от маю друзів, які живуть в Японії. То там не те що непринято давати чайові, там навіть це образливо.

18. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

Я теж. Якщо чекаю страву пів-години і більше, то лишаю 5 грн, або взагалі нічого :girl_devil::girl_devil::girl_devil:

19. Agrafka

Agrafka Member

Лишаю 10% при умові гарного обслуговування. А ще дивлюся на чек, інколи в чеку вже передбачено чайові, вважаю це нахабством і тому в такому випадку не даю.

20. Яруська

Яруська Well-Known Member

Та чого ж, це звичайна практика в багатьох закладах.. Якщо чайові вже включені в суму-це зарплата офіціанта, то решта залежить вже від вашої доброї волі.