Чайові

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Зорянівонька, 17 Липень 2009.

1. Stella

Stella New Member

Відповідь: Чайові

Зaвжди даю чайові, так звикла, то ж сфера обслуговування. На заході це вже давно прийнято, і вважаю що так і має бути. Але відповідно до сервісу. Бо деякі офіціанти ведуть себе так ніби вони власники закладу...:8: А буває і навпаки, надивишся як студенти набігаються, обслуговують - то навіть не шкода більше дати.:girl_smile:

2. Kalina

Kalina Active Member

А я раз даю, раз не даю, бо деякі офіціанти пиво чи сік пів години нести можуть, все залежить від обслуговування.

3. MADLENKA

MADLENKA Well-Known Member

У мене все залежить від настрою і від суми, якою я володію. Якщо бачу, що людина направду старалась добросовісно виконати свою роботу і я маю достатньо грошей, щоб їй за це віддячити, то чому б ні?

4. bioland7

bioland7 Well-Known Member

Я теж дивлюся як людина ставиться до мене як клієнта.

5. Megan

Megan Well-Known Member

100%. Я завжди перукарю лишала пару гривень, останній раз вона мене так постригла, шо мама мія, спішила, бо її нова клієнтка чекала. Мало того що нічого не дала, так я більше не збираюся туди йти.
    А якщо людина гарно відноситься до мене то чому б і ні... Поки машину заправляють, він мені і скло і фари помиє, то гріх такому не подякувати.

6. TASJA

TASJA Well-Known Member

І я даю чайові в залежності від того, яке ставлення.
    В мене знайома працює офіціанткою, і як вона погано говорить про тих, хто не дав чайові, ого-го!!!

7. LGalT

LGalT Member

Я даю чайові , коли мені хочеться це зробити,коли я вважаю, що варто.

8. Zoryanazirka

Zoryanazirka Well-Known Member

Ми завжди залишаємо чайові в ресторанах (10-20% залежить де і як), в перукарні, на заправці.

9. sani

sani New Member

А я на заправці коли заправляю бензин, ніколи не довіряю це робити заправщикам, мало того що обливають машину бензином, так щей деякі умудряються з першого разу не попасти в горловину. :ireful1:
    За такі "послуги" не те щоб на чай дати, тут добряче на горіхи треба всипати! ... :xaxa:

10. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

як на мене чайові це справа добровільна, але деякі наші кафе та ресторани умудряються одразу в рахунок вписати 10% чайових як обязалівку. Хто шо думає з того приводу? Мене це трафляє якщо чесно.

11. nataliaks

nataliaks New Member

Чайові даються не від недавна, а вже дуже довно. Але за чудове обслуговування, за те яке вам сподобалось.

12. Stella

Stella New Member

не "наші", а так практикують по всьому світі... переважно це дорожчі ресторани, але не всі... і вписати в рахунок можуть навіть 15-20%, це вже від країни і місця загалом, залежить...

13. allusya

allusya Well-Known Member

Це точно. Ми мали з Данії туристів, то вони завжди додавали до рахунку мінімум 10% зверху.

14. Відповідь: Чайові

Мій цьогорічний досвід - відпочинок в Криму, в Алушті:
    Ми з подругою за 2 тижні обходили в цьому невеликому містечку купу "завідєній", крутих і не дуже. Так от, ціни там всюди однакові - що в хороших ресторанах, що у прибережних забігайлівках. Тільки є одна різниця: у вуличних кафешках і їжа несмачна, і обслуговування нікудишнє. Але вбиває, коли наприкінці трапези приносять рахунок. А там - :eek: 10% за "абслуживаніє", по 10-15 грн з особи за "музикальноє сопровождєніє".. Ну чесно, ще б за відвідини туалету %-ти відраховували! :cesored:
    Ну чому поважні заклади (принаймні там, в Алушті) не дозволяють собі такого? І смачніше, і приємніше, і персонал не хамовитий. Ми із задоволенням залишали їм набагато більше, ніж тих 10% від суми.
    Мій висновок:
    Чайові - справа особиста. Скільки хочу (наскільки заслужили), стільки і даю. А в кафе та ресторани, де чайові вже включені в рахунок, я більше - ні ногою.
    P.S. Ми з подругою наприкінці нашого відпочинку вже при вході запитували, чи у них чайові та музикальний супровід додають до рахунку, і якщо так, то демонстративно розверталися.

15. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

це дві різні речі: 1.коли чайові вписані в рахунок, 2. коли чайові-це ваше бажання

16. Delfy

Delfy Well-Known Member

ми також завжди залишаємо чайові в кафе чи ресторанах. І теж сума залежить від суми рахунку і кількості людей. якщо нас приходить 2 - заокругляємо до більшого (хіба якщо до більшого - 1 грн. - даємо на 10 грн.більше). а якщо в кафе нас багато - відповідно, і сума чеку більша - залишаємо 10-15%.
    а щодо закладів - якось так склалось, що ходимо в улюблені. з новими пробували експериментувати - раз на раз не попадає :sad:

17. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Ми також завжди залишаємо чайові, якщо звичайно нас нормально, тобто не по хамськи обслужили. А то деколи зайдеш в кафе, а складається враження, що до офіціанта додому.

18. Dolche

Dolche Well-Known Member

Дівчата, от тут всі зазвичай пишуть про чайові для КаБаРе, а як ви відноситесь до чайових, наприклад, перукарю?

19. Відповідь: Чайові

Я не давала.. Чомусь не думала, що так треба.
    Але почитайте в гілці, тут багато дівчат дають чайові перукарю.
    Я вже, напевно, теж буду так робити..)

20. Kofein

Kofein New Member

Залишаю чайові в 90% випадків, решта 10% - це погане обслуговування, відповідно і чайові ніякі.
    Що мене цього року здивувало і обурило на морі, так це те, що в рахунку писало "послуги офіціанта 10% від суми" (і відповідно вирухавано скільки там має виходити). Тобто тебе в добровільно-примусовому порядку змушували платити ці чайові!!!!