Церква і контрацепція

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L e v k o, 11 Березень 2013.

1. Зануда

Зануда Well-Known Member

Відповідь: Церква і контрацепція

Основною проблемою у використанні презервативів є та, яку видно найменше - втручання у цілісність людського тіла, порушення його природніх кордонів. Люди, які приходять до такого рішення не діють спонтаннно, а роблять свідомий вибір. Подружжя вирішує створити між собою штучний бар"єр і через нього намагатиметься отримати задоволення, яке буде не повним через ряд маніпуляцій, які потрібно буде виконати в процесі подружнього акту. Прзерватив "краде" в подружжя дорогоцінні миті повного злиття, цілковитої єдності. Забігаючи в перед, очікуючи на заперечення, додам :те, що хтось не бачить у цьому проблеми, або не знає про її існування, не означає, що вона не існує і що її немає.
    Є ще й чисто фізіологічна складова: сперма має в собі гормони, що стабілізують жіночу психіку, діють, як антидепресанти, впливають на відчуття щастя, дають притік енергії та оптимізму. Також сперма запобігає раку грудей, покращує шкіру, підготовує організм майбутньої матері на сприйняття клітинної відмінності зачатої дитини.
    Природа чоловіка і жінки така, що вони в такий от спосіб не лише виражають свої почуття, не тільки отримують неймовірне задоволення, але і позитивно впливають на біохімічні процеси в тілі одне одного.

То проблема, коли подружжя, намагаючись класифікувати важкість грхів у співжитті, вибирає "легший гріх" - християнське подружжя має йти до добра, а не вибирати менше зло. Кожний гріх, навіть найменший, веде в сторону протилежну від Божої волі. Християнське подружжя повинно старатись вийти на добру дорогу, боротися із труднощами, щоб могти робити вибір на користь добра. Це слугуватиме їхньому розвитку, як подружжя, так і християнина.

2. roziava

roziava New Member

Як можна таке казати, не знаючи людини...??? Тому що ми використовуємо презервативи:girl_claping:

Не знаю що в кого "презерватив краде")) я не спостерігала.
    От власне, про класифікацію, відповіді дати ніхто не може...яка заповідь порушується теж...

Тут є два табори,ті хто повнісю проти контрацепції,за що Вам і Респект...і такі як я,що не можуть не використовувати презервативи і всіляко намагаються відстояти свою позицію...я цього не приховую...маю свою думку...І у своїх відносинах з Богом дам раду сама!

Ще раз переконююсь,що форум краще читати,аніж дописувати...Бо є люди з якими просто не варто піднімати певні теми...

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Якщо то не накладено ззовні, а дійсно є свідомим вибором, тоді є довіра до своєї Церкви й бажання бути повноцінним членом, інакше то є самообман.
    То ви вже зараз намагаєтеся відстояти позицію, а перед тим гарно написали, що не можу й прошу в Бога прощення. Це краща позиція, ніж позиція гордості й закритості, але з іншого боку, якщо нема бажання виправити ситуацію, тоді не може бути розрішення й не може бути Причастя.
    Шостої заповіді, згідно ККЦ.

Ось витяг із катехизму Католицької Церкви:
    2370 Періодична стриманість, методи регулювання народжуваності, сперті на спостереженні за собою і використанні періодів неплідності (Павло VI, Енц. « Humanae vitae », 16), відповідають об'єктивним критеріям моральності. Ці заходи шанують тіло чоловіка й дружини, сприяють ніжності між ними і вихованню правдивої свободи. І навпаки, по суті поганою вважається «будь-яка дія, яка, чи то в передбаченні подружнього акту, чи то під час нього, чи під час розвитку його природних наслідків, ставить собі за мету або є шляхом зробити народження неможливим» (Павло VI, Енц. «Нитапае Vііае», 14:
    «Природному значенню подружнього акту, яке виражає цілковите взаємовіддання подругІв, контрацепція протиставляє об'єктивно протилежне значення, в якому не йдеться про цілковите віддання себе іншому. Звідси походять не лише конкретна й активна відмова від особистої відповідальності за життя, а й фальшування внутрішньої правди подружньої любові, яка покликана бути цілковитим даром для особи. Ця антропологічна і моральна розбіжність між контрацепцією і використовуванням ритмів неплідності відображає дві непримиренні між собою концепції особи і людських сексуальних стосунків» (Іван-Павло II, Апост. зверн. « Familiaris consortio », 32.).

2399 Регулювання народження є одним із аспектів відповідального батьківства і материнства. Законність намірів подружньої пари не виправдовує вживання засобів, морально неприйнятних (наприклад: пряма стерилізація або контрацепція).

Це модерна думка, яка просто каже, що людина сама собі бог, нічого більше. Суть же не у відносинах із Богом, а в тому, що моє Я та мої бажання стоять вище за мою любов до Бога та служіння Йому. Якщо почитати про причини, чому Церква проти використання контрацепції (будь-яких видів, тут лише додам, що природній метод не вважається засобом контрацепції, а регулювання народження), то там всі тексти пройняті такою любов'ю та турботою, що просто важко повірити, іноді аж сльози на очі навертаються, коли читаєш і усвідомлюєш, що дійсно люди писали під проводом Святого Духа й писали не свої думки, а були саме прес-секретарями Бога, то неможливо не відчути.
    Радше це свідчить про неготовність деяких людей почути правду, яку простіше оминати, коли відносини з Богом вирішуються на особистому рівні. На жаль, це найчастіше означає, що Бог живе в церкві, а я живу в світі, де Богові з Його правилами не місце, і оте Я власне вказує Богові, ДЕ Його місце.
    То не до вас конкретно, просто в секуляризованому світі все до того й звелося. Бог має знати своє місце, ставлення до Нього споживацьке, і посилення переслідування християн тільки підтверджує те, що Правда не є прийнятною, комфортнішою є власна придумана й підкорегована правда.

Останнє редагування: 14 Березень 2013
  4. roziava

roziava New Member

Я маю свою позицію і відстоювати її не буду...використання презерватива є гріхом, але люди які їх використовують не вбивці. Щодо злиття тіл,ніжності і свободи, то це вже на моїй совісті.

Давайте стратися не робити й інших гріхів,бути добрими,щирими і просто людьми...повторюся, але Бог, кожен випадок,кожен гріх, знає індивідуально і розглядатиме його так само...

Чому я сказала про класифікацію гріхів?! Тому що, в темі про штучне заплідення,прочитала як Ліля пише про гріх помсти до неба... Як на мене знову ж таки це вже церковні застанови і приписи...Як можна визначати що кличе, а що не кличе?!Повторюю,моя думка,коментарів не потребує...Просто не хочу бути тут людиною, яка відстоює бар"єрну контрацепцію і засуджує церкву... не подумайте,аж ніяк.Я описала свій випадок і свою думку. Можете казати,що я створила ілюзію, і бла бла бла... Але,можна щонеділі ходити до церкви і "вірити" церкві, молитися 100 раз на день,а не мати Бога в серці...

Дякую Вам,Лілю,за витяг.

5. Liliyah Romanova

:shok: Шоста заповідь і не є про вбивство. Думаю, тому й така запальна дискусія виникла, що з рештою контрацептивів усе зрозуміло, а тут уже не дуже.

Як на вас? Вам уточнити, про що свідчать такі слова?
    То все записано на підставі Святого Письма. Просто треба вивчати свою віру та Біблію, аби знати, де в чого ноги ростуть. Тоді й не будете писати ні дурниць про те, що Церква вирішує, що є гріхом, ні, що щось є людськими приписами.

От мені завжди цікаво на чому базується "особиста віра" без Церкви та спільноти, про яку зараз чути на кожному кроці? На пилюці, що назбирується на Святому Письмі в книжковій шафці? Укаменуйте мене, але то є звичайне прикривання пафосними словами власної ліні.
    Прошу мені вибачити такий різкий тон, але просто кров закипає, коли люди так легко ведуться на задурювання нечистого. Підмінив поняття і вже все, то не Бог та каже, то тільки Церква собі так придумала. А Святе Письмо нащо відкривати? Все можна на особистому рівні визначити, де що є правдою, і на тій відсутності інформації та фактів побудувати особисту позицію. Прости Господи...
    І знову ж таки повторюся, що

6. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Прцитуйте , будь лакса. Які саме "крайнощі"?
    Ви писали і про якість, і про "нездоровість". А ще ось про що.
    Тільки не пояснили, як це можна взагалі припустити, якщо секс передбачає бажання обох партнерів????

Якщо не виривати з контексту, про що саме я писала, то це стосувалось того, хто у що вірить. Ви ж не вірите, що секс кожного дня може бути феєричним? То чому мені заборонено не вірити в протилежне? ;) Але, зауважте, я відразу написала, що діагнозів та ярликів я ставити тій парі не буду.Бо це їх особиста справа..

Ну і хотілось би почути коментарі стосовно

7. Liliyah Romanova

Нема нестиковки, за винятком того, що пишете ви, а що сказав сексолог.
    Сексолог написав, що в разі дефіциту сексу "мужчина испытывает дискомфорт". Те, що відсутність сексу шкодить здоров'ю - міф.
    Ну, і можна тут зразу зацитувати апостола Павла, який узагалі говорить про те, що краще дівчину заміж не видавати, чоловікам бути неодруженими.

8. Svitlanka

Думаю, за жінку можна сказати те саме - буде відчувати дискомфорт ;)
    Але хіба дискомфорт, яких продовжується постійно, не впливає негативно на здоров'я?

Останнє редагування модератором: 14 Березень 2013
  9. Liliyah Romanova

Це не факт, а домисли.
    Якщо секс стає божком у житті (то не про вас особисто), то, мабуть, тоді дискомфорт стане центром думок і цілком можливо, що й якісь проблеми зі здоров'ям тоді неукниненні, але проблема тут не у відстуності сексу, а в зацикленості на ньому, тобто ми повертаємося знову до того, з чого й починали.
    Якщо є здорове ставлення до того, то й тимчасова відсутність не стане проблемою. І, зрештою, якщо раптом партнер стане неспроможним задовільнити свою половинку сексуально, то від цього теж світ не завалиться.
    Тут просто питання того, на чому будуються відносини.

10. Svitlanka

Ну чому ж? Давно доведено, що психологічний дискомфорт негативно впливає на психіку, а вона - на здоров'я вцілому. Я б сказала, що тут навіть 2 аспекти - і психіка, і здоро'я.
    Я не кажу про
    Зрозуміло, що з того проблеми не мають виникати. Я про "дефіцит сексу", , який продовжується не тиждень, чи два, а рік-два і більше. Не роблячи з сексу "божка" . Просто постійне незадоволення своїх бажань.

11. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Ок. Давайте тоді гіпотетично. От, наприклад є дві сім"ї, в котрих по 8 дітей. Ні одна ні друга сім"я не хоче наразі мати більше дітей. Але одні застосовують природній метод планування, а інші користуються презервативом. Питання- та сім"я, котра застосовує презерватив грішить перед Богом? Якщо грішить, то в чому полягає їхній гріх?
    Я так і не зрозумів, чому вас так "згіршило", чи схвилювало те що використання презерватива я назвав відповідальністю?
    Писання каже, що Бог створив чоловіка на Свій образ і подобу, створив людину із свобідним правом вибору, наділив людину насінням і здатністю сіяти, тому людина є відповідальною за те куди і коли вона сіє своє насіння. От ви кажете, що людина, котра застосовує презерватив є сама собі богом. Я з цим не згідний, тому, що я є свідомим того, що творить ту дитинку тільки Бог, я тільки сію насіння, котре Він мені дає і також усвідомлюю те, що я є відповідальним за те, що з того насіння виросте...

12. Liliyah Romanova

Левку, відповідь на першу частину вашого допису вже написана, а другу частину не бачу сенсу дискутувати, бо коли щось сходить до рівня допасовування Біблії для пояснення своїх дій, щоби доказатм, що все я роблю правильно, то я волію усунутися з дискусії. Ваше право так вважати.
    Мені близька позиція Любові, яку теж на основі Писання, але не суб'єктивно, виводить моя Церква.
    Хай вас Бог благословить!

13. Зануда

Зануда Well-Known Member

І знову вибирання між більшим злом і меншим, замість відкинути зло взагалі. Бог буде судити і наші зусилля також, бо людина слабка і часто падає, але важливим є також і те, чи достатньо зусиль вона приклала, щоби встати і не впасти знову.
    З вашої подачі ми почали розглядати крайні варіанти, або пара займається сексом кожен день і тому їй не підходять ПМП, або 1-2 рази на місяць і весь вільний від сексу час вишиває салфетки.
    Йдеться про те, що чоловік бачить жінку завжди готовою до сексу, якщо можна уникнути зачаття, такі дії не вимагають відповідальності за можливі наслідки, навіть гіпотетичні. Завжди можна "переконати" і "схилити" - немає ніяких обмежень. А жінка також вже втратила чутливість до цих меж і погоджується на секс із презервативом. Те що секс за взаємною згодою, не означає, що всіх влаштовує презерватив.
    То залежить чому немає і як до того ставитись. Не як сублімує, а як відноситься.

14. L e v k o

Хтось, здається тут першим біблійну історію про Адама недавно допасовував, щоб доказати, що я все роблю не правильно...;)
    Не хочете, то не хочете говорити, я не наполягаю...:) Ваше право...
    Навзаєм!

15. Liliyah Romanova

Ми щодня робимо вибір між добром і злом у багатьох справах, саме це я й намагалася донести своїм дописом, а ви знову перекручуєте. :dntknw: Є велика різниця між притягуванням чогось на свою користь, а ілюстрацією.

16. Svitlanka

:wacko1: Я бачу, що взаємне бажання все ж таки сприймається як виключення з правил. Чому обов'язково "переконати" чи "схиляти"? :kiss3::
    От власне, якщо вибирати між сексом з презервативом та утримуванням, то хто що обере. Всіх може презерватив і не влаштовє, але просто припустіть, що є пари, яких влаштовує:connie_pull-pigtail .І секс може бути не банальним щодні, і бажання однакові, і нікто нікого не схиляє-переконує-використовує.
    Просто не треба приписувати презервативу те, чого немає. Тим більше, це чисто теоретичні припущення :)

Щодо крайнощів - чесно, не думала, що це крайнощі, секс щодня. Просто пояснила, що в такому випадку ПМП не підходить. :d64:

17. L e v k o

Лілю, але ж ви вирішуєте, що маєте достатньо дітей і що більше вам їх не треба кожного разу займаючись сексом тільки у неплідні дні. Хіба не так? Будьте уже послідовним у своїх діях і чесними перед самим собою, якщо кажете, що на все Божа Воля, то не зважайте тоді на ці дні.

18. Liliyah Romanova

Левку, перейдете на використання плідного методу, тоді поговоримо з вами "на рівних". Я втомилася повторювати те саме. Добре вам із тим, що маєте, то й супер.
    Не теоретичні. Брак інформації про щось не означає, що цього нема. На одній парі світ замкнувся, чи на двох?
    Подивіться очима Любові, а не "я" та "моє", тоді зрозумієте позицію Церкви.

19. Зануда

Зануда Well-Known Member

То тільки ви так то бачите. Я говорю про "схиляння" (не змушування, а інтенсивне заохочення через збуджування партнера) до сексу у плідні дні, коли зачаття не планується.

Припустити не важко :) Є багато людей, яких влаштовує спіраль, і багато жінок приймає ОК і вважають, що це нормально, знаю таких, що роблять аборти по кілька разів на рік, бо то в них такий метод запобігання вагітності і вважають, що то нічого такого. Але це не міняє факту, що це не правильно.
    Крайнощі думати, що якщо секс не щодня, то вже кінець світу близько :)

20. Svitlanka

А якщо партнер заохочен сам? :) І схиляти не терба?

В багатьох цитатах, що тут наведені, все ж таки, теоретичні

Я так бачу, що оце сприйняття "доступності", "використання" жінки, "схиляння" і т.д. йдуть з переконань, що жінка рідше хоче мати сексуальну близкість, ніж чоловік.

---------- Додано в 09:48 ---------- Попередній допис був написаний в 09:11 ----------

І ще трошки про утримування та вплив на здоров'я.