Церква і контрацепція

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L e v k o, 11 Березень 2013.

1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Церква і контрацепція

У нас особисто проблема така, що треба вживати бар’єр. Не тому, що може щось бути. Лікар сказав, що через хронічне захворювання в чоловіка дотик з флорою призводить до запалення. Хоч я стараюсь примиритись з думкою, що інакше не може бути, але онтой ґумовий виріб вносить в наш інтим "бар’єр".

Я не шукаю оправдання, просто мучить воно мене.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Оскільки вся дискусія була перенесена в окрему тему, варто прояснити кілька речей. Те, що в ній пишеться, стосується християн. Ставлення інших Церков та релігій було би цікаво почути, якщо хтось має відповідні знання щодо того. :)

Католицька Церква є проти всіх видів контрацепції, окрім того, який подарував людині сам Бог. Католицькі жінки, які дійсно вивчили себе та вміло користуються цим методом (це не значить, що в них нема дітей, бо діти для них радість, а не тягар, але й не значить, що вони кожного року родять по дитині, це помилкове сприйняття вчення Католицької Церкви), говорять про те, що краще пізнавши себе й те, якими їх створив Бог, вони тим самим стали ближчими в стосунках із Богом.
    Вживання контрацепції допускається в дуже виняткових випадках, але після розмови з духівником, який добре знає людину чи сім'ю, сама людина вирішити для себе, що її випадок винятковий, не може.
    Процитую тут свій допис із іншої теми, аби ще раз не писати те саме.
    Відповідну думку щодо цих речей мають і Східні Католицькі Церкви, а їх 23, в тому числі УГКЦ, яка є найбільшою серед них.

Православна Церква також є проти контрацепції, але вона багато вкладає у руки духівників, відповідно, все дуже індивідуально, бо духівник може навіть "дати добро" на перев'язування труб.

Протестантські Церкви. Тут треба, мабуть, розглядати не загально, а дивитися на Першу Реформацію та інші протестантські церкви й спільноти. Знову ж таки, виправляйте, якщо щось пишу не так, але на абортивні засоби погляд є однозначним (у церков першої реформації), на презервативи погляду негативного нема, хоча, як я вже писала, погляди починають змінюватися.
    Із рештою протестантських церков справа складна, бо вони нераз "знімають Христа із хреста" заради того, аби мати побільше прихожан, а відповідно й пожертв, тому є дуже багато підганяння Біблії під псевдотолерантність. Грубо кажучи, якщо ти віриш, що стіл - це драбина, то так і є, і Біблія ніде не каже, що стіл - це не драбина, це просто давні традиції відбилися на такому трактуванні, але ми сьогодні прогресивні й знаємо, що тоді могли помилятися. Не всі впадають у таке сприймають, але його досить багато, тому дозволю собі узагальнити.

Відповідно, якщо людина належить до тієї чи іншої Церкви, то вона й дотримується того, чого вчить її Церква, й відповідно знає докладно, чому так і є й що захищає її Церква таким чином. Якщо людина належить до якоїсь іншої релігії, відповідно зберігає правила своєї спільноти.

3. Відповідь: Церква і контрацепція

Що тут коментувати?
    Пастору не подобається секс з презервативом. Цілком можу його зрозуміти, має повне право.
    Але пастор висловлює власну думку з цього приводу. А не Божу.
    Загальне правило, встановлене Церквою? Чи правило, яке діє на основі Біблійних принципів? У деяких випадках це "две большие разницы". Церква трактує Боже слово по-своєму. Не раз і не два вона помилялась у своїх трактуваннях і навіть вибачалась за це. Біблійні ж принципи незмінні протягом багатьох віків.

4. Liliyah Romanova

А це вже підміна понять. Аж якось гидко таке коментувати. Для мене відповідальність чоловіка за сім'ю полягає зовсім і аж ніяк не в тому, що він вміє натягнути на себе кавалок ґуми. Для мене це навпаки, знак, що чоловік визнає свою неспроможність до чогось, а конкретно до довіри Богові, утриманню сім'ї з більшою кількістю дітей тощо.
    Невже справді нема різниці між сексом З і сексом БЕЗ? Чи те, що ви таким чином не заплідните свою дружину, важливіше за все?

Так мені дивно. От із алкоголем та його вживанням є категоричність, а тут рамки розмиті. То ж треба, як Бог помиляється часто. Створивши плідні й неплідні дні - помилився, перетворивши воду на вино - також помилився. Добре, що не помилився в створенні людей, які можуть Йому вказати на Його помилки.
    А ви Левко? У мене було питання конкретно до нього, як до чоловіка, християнина та протестанта.
    Церква в моральних питаннях НІКОЛИ не висловлюється всупереч Біблійним принципам.
    Ні, ніколи не вибачалася вона за трактування моральних питань, ані за правди Віри, бо вони НІКОЛИ не мінялися. Ви говорите про те, що ВЗАГАЛІ не стосується ні віри, ні моралі.

5. Відповідь: Церква і контрацепція

Liliyah Romanova, про різні речі ми тут з вами говоримо. Я вам про Божий погляд щодо цього питання, ви мені про погляд Церкви. Дискутувати далі в такому тоні не бачу змісту. Тим більше, що тема називається "Церква і контрацепція" а не "Біблія і контрацепція".

6. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Почалося....
    Вибачте, але мені також неприємно коментувати ваші дописи, котрі ви пишете в такому тоні без елементарної поваги до думки співрозмовника...

7. Liliyah Romanova

Я вас, Левку, поважаю, але коли чоловік і християнин пише такі речі, то для мене велике згіршення. Вочевидь, такого ви навіть не припускаєте, чи не так? От сприйміть під такою призмою.
    І поясніть мені, де любов і повага чоловіка, який любить свою дружину, як Христос Церкву, у використанні контрацепції?

Незабудко, Церква ніколи не заперечила й не змінила правд віри, а тому в темі можна так само було написати Біблія, а не Церква, то би нічого не змінило. Ви ж скидаєте в одне протилежні речі просто заради відхилення від теми чи з якою метою?

8. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Якщо враховувати неплідні дні, відносно плідні дні, місячні, то....скільки залишається?
    Теж так вважаю. Особливо, якщо вірити, що
    то чоловік поступається своїми фізичними відчуттями заради коханої жінки :)

9. Зануда

Зануда Well-Known Member

Тобто жінка егоїстка: "Мені файно, а ти вже потерпи."

10. Svitlanka

А Ви не допускаєте бажання цього вдвох? Коли це прийнятне і для чоловіка, і для дружини? Коли бажання одночасне, коли оргазми одночасні, але....презерватив. Чи краще чоловік нехай піде сублімувати своє бажання, жінка своє?

11. Orman

Orman Модератор-бомба

у вас? як мені знати? але різниця не в рази.

12. Svitlanka

В середньому, звичайно. Ну є ж якісь границі. Не може ж бути в циклі з 28 днів 20 неплідних днів? Ну і місячні....
    В будь-якому разі, цей метод не підійде для пари, яка категорично проти збільшувати кількість дітей в сім"ї. То що, тільки комод між ліжками ставити і утримуватись? Це краще за бар"єрний метод?

13. Orman

Orman Модератор-бомба

такій парі жоден метод не підійде...

---------- Додано в 19:28 ---------- Попередній допис був написаний в 19:25 ----------

мені правда лінь розглядати якийсь теоретичний цикл, ну бо це якесь ворожіння, а не метод виходить...

14. Svitlanka

Ну так, це вже й не пара, і не сім"я, і від Бога далеко. :khomyak::khomyak:

То наведіть приклад на своєму - ну щоб жінки знали, що нічого страшного в утримуванні 2-5-№ днів на місяць того вартує.
    Бо пояснень, чим завинив для подружжя презерватив я так і не побачила. Крім того, що
    Логічно тоді, що обійматись теж голяса і тільки так мусимо:girl_in_dreams:

15. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

а жінки того не знають? Хто хоче навчитися розуміти своє тіло , той зуміє то зробити і віднайти гармонію в сім'ї. А кому просто лінь троха заглибитися в то, що таке природнє планування сім'ї, той буде лиш говорити, що це погано, бо все життя-утримування від сексу...

16. Liliyah Romanova

Світланко, а в чому саме проблема полягає для вас?
    Рекомендації є для католиків, у православних можна піти до духівника, пояснити проблему, може, він щось порадить. Правда, там рекомендують утримання під час посту (40 днів це досить багато), то теж не підійде, а мабуть.
    А якщо я до жодної Церкви не належу, то мені би мало бути байдуже, що говорять Церкви про контрацепцію, хіба ні?
    Або належу, або не належу - і крапка.

17. strochka

strochka Member

ооо, як приємно це читати, що хтось знає про практику духовного пізнання, та ще й цитує!!!

18. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Лілю, про які такі речі я пишу і про яке згіршення мова? Мені здається вами рухає просте упередження...
    От скажіть чим ви відрізняєтеся від мене? Ви вираховуєте плідні-неплідні дні, а я користуюся контрацепцією. Як ви так і я не хочемо мати більше дітей, аніж маємо. Ні ви ні я не хочемо брати на себе більшої відповідальності, аніж ми уже маємо. Але чомусь мене називаєте геть безвідповідальним і "згіршеним", чуть не збоченцем якимось, а себе відповідальною жінкою...

Любов і повага чоловіка до своєї дружини в тому, щоб жити для неї, ставить її інтереси вище від своїх, жити жертовним життям щодо своєї дружини, як і Христос поклав Своє життя за нас...

Запобігаючись, я перш за все думаю про свою дружину, адже не мені потім ходити 9 місяців з животом з токсикозами всякими, не мені терпіти муки породу, не мені потім не спати ночами, годуючи грудьми те немовля... Жінка має бути готова до цього всього перш за все морально, повинна хотіти нової вагітності. Ми 5 років, після одруження не мали дітей, хоча я страшенно їх хотів, але я бачив, що дружина ще не готова до цього психологічно, вона боялася маленьких дітей, не уявляла себе мамою, я з нею багато говорив і вмовляв її, що мати дитину- це класно, що вона полюбить її як тільки те дитя з"явиться на світ. Я міг би проігнорувати бажання своєї дружини і поставити свої бажання вище її і зачати цю дитину, а потім відмазатись, мовляв Бог послав, але я цього не зробив, бо поважаю почуття своєї дружини. І лише через 5 років, коли побачив, що вона готова уже і, що найголовніше, вона хоче дітей ми з Божою допомогою зачали своє перше дитятко. Де тут ви бачите мою безвідповідальність як чоловіка?

19. Almariel

Almariel Well-Known Member

я знаю, що є протестанти, яким заборонено взагалі застерігатись. там, звідки я родом (Рівненська, Волинська обл), є т.зв. "віруючі" або "штунди", то вони мають зазвичай в сім’ях багато дітей (порядку 10-15).

Лілю, скажіть, як пошукати місце в Біблії про ПСА?

20. Svitlanka

Проблема? Ні. Просто не в"яжеться ніяк: бар"єрний метод контрацепції -це гріх. Я можу зрозцміти, що Церква проти перезервативів, бо вони ніби пропагують нерозбірливий секс -типу вдягнув презерватив і захистився від хвороби. Але використання в подружжі? Невже цей тоненький кусочок гуми так віддаляє партнерів? Чи дозволяє отримувати, як тут писали, швидкий секс та "вкористання" жінки? Чи ще гірше
    Церква розуміє бажанні займатись сексом в неплідні дні, коли жінка та чоловік знають, що займаються сексом не для того, щоб народити дитину? То чому секс з презервативом, коли люди мають те саме бажання і ті самі плани стосовно продовження роду, вже гріх?