Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Зануда

Зануда Well-Known Member

Відповідь: Церковний розвід

По-перше, йшло про те, що Католицька Церква не розлучає. Тому і немає причин для того, чого і бути не може.
    А для уневажнення (тобто для визнання того, що шлюб, як такий не відбувся) є ряд причин і всі вони прописані у Кодексі Канонів.
    Що стосується недієздатності. Ви хибно зрозуміли. Якщо людина має якусь психічну хворобу, але не попередила про неї партнера, затаїла правду про свій психічний стан і стан свого здоров"я, то це може бути причиною клопотання і стати підставою для оголошення шлюбу недійсним. Якщо людину змусили силою, шантажем чи психічним тиском одружуватись, то це також може слугувати підставою. etc.
    Якщо ж ви погоджуєтесь на те, що ваш партнер не зовсім здоровий фізично чи психічно, і всеодно хочете з ним одружитись, то потім мусите бути з ним до кінця, бо ви перед Богом і людьми присяглися цій людині, що не покинете його аж до смерті.
    І щодо вагітності, яка наступила перед одруженням і церковним шлюбом. Цей факт аж ніяк не є причиною вважати подружжя недійсним, як і не мусить бути причиною одруження.

Останнє редагування: 9 Липень 2009
    • Подобається Подобається x 7
  2. Дана

Дана Well-Known Member

– Є три групи причин, через які шлюб можуть визнати недійсним. Перша – це перешкоди (їх – 12): недосягнення певного віку нареченими (хлопець повинен мати 16 років, а дівчина – 14), відсутність святого таїнства Хрещення (церковний шлюб можуть брати тільки хрещені), попереднє подружжя, духовне чи кровне споріднення. Друга група причин – недотримання матерії та форми подружжя. Наприклад, щоб шлюб був дійсним, він має відбутися перед парохом чи священиком, якому парох дозволив уділити шлюб. Повинні бути два свідки. Згідно з традицією, має бути відповідна форма вінчання. Найбільш поширені випадки щодо недотримання матерії подружжя – брак подружньої згоди. Найчастіше йдеться про примус. Найбільш поширений вид примусу (понад 90:wacko: – передшлюбна вагітність, яка, як правило, суттєво впливає на рішення про шлюб. Також подружня згода може бути порушеною через обман (наприклад, через замовчування неплідності), через нездатність особи взяти на себе подружні обов’язки (через психічну хворобу, алкоголізм, виключення вірності в подружжі, народження дітей чи нерозривності подружжя).
    Сам процес тягнеться від пів року і до ......, веденення процесу наскільки я знаю коштувало 400грнв касу єпархії, і ото при умові що вашу заяву взяли на розгляд.

Маю приклад, чоловік моєї подруги до шлюбу приховав хворобу по якій він не може мати діте, йдеться про те що він точно знав що хворий, точно знав що неможе мати дітей і не сказав майбутній дружині про це. Після одруження, досить довгий час це приховувалося аж вилізло випадково. Такий варіант є причиною признати їх шлюб недійсним, бо був факт обману, і виключення народження дітей. Якщо знайома захоче вона може подавати заяву в єпархію на признання їхнього шлюбу недійсним.

До браку подружньої згоди відноситься:
    1. Примус (Кан.825). Все більше шлюбів заключається через передшлюбну вагітність, коли не зберігається дошлюбна чистота. Коли дівчина дізнається, що завагітніла, до неї вже інше ставлення сім'ї, і на неї робиться певний тиск, тобто певний зовнішній примус, і, з одного боку, є небагато часу для прийняття рішення, а з другого боку - затягується тиск, то тоді, цілком можливо, що така дівчина чи пара могли б легше вибрати шлюб, аніж відвернути його. Іншими словами, вони могли діяти нерозсудливо, тимчасово втратити розсудливість і тому безвідповідально і незаконно укласти шлюб.
    Йдеться не про сам факт вагітності а про те що вагітність може бути використаний як інструмент тиску на дівчину і вона без власної волі і з примусу взяла шлюб.

Останнє редагування модератором: 10 Липень 2009
    • Подобається Подобається x 3
  3. bzova

bzova Active Member

Йдеться не про сам факт вагітності а про те що вагітність може бути використаний як інструмент тиску на дівчину і вона без власної волі і з примусу взяла шлюб.[/QUOTE]

як ви кажете, більшість одружень здійснюються з примусу - вагітність молодої. ніби священники не знають про це. або чому не питаються чи молода вагітна, на сповіді все взнати. і тоді відмовляти у наданні шлюбу, відтерміновувати.
    щодо неповносправності та неповідомлення про це - це зрозуміло. просто правильно викладайте ці "правила".

4. ilona

ilona New Member

в мене дуже багато зауважень щодо останніх дописів...
    одне що мене таки не перестає дивувати... на рахунок цих правил... хтось мені може процитувати Біблію щодо них

5. Зануда

Зануда Well-Known Member

А хіба слова Ісуса Христа, які цитувала вам Ліля не є достатньою підставою для того, щоб зрозуміти єдність та нерозривність подружжя?

• Подобається Подобається x 1
  6. ilona

ilona New Member

мене цікавить як в Біблії сказано про ті причини що наведені вище, згідно яких шлюб вважається таким що не відбувся

7. Дана

Дана Well-Known Member

Ну якщо вас цікавить іменно біблія то там наприклад подружня невірність є вагомою причиною для розлучення, хоча для католицької церки невірність не може бути єдиною підставою для визнання шлюбу недійсним.
    Матвiя 5:31-32;
    31 Також сказано: Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового. 32 А Я вам кажу, що кожен, хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу. І хто з відпущеною побереться, той чинить перелюб.[/SIZEI]

Матвiя 19:3-9;

3 І підійшли фарисеї до Нього, і, випробовуючи, запитали Його: Чи дозволено дружину свою відпускати з причини всякої? 4 А Він відповів і сказав: Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою? 5 І сказав: Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і стануть обоє вони одним тілом, 6 тому то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує! 7 Вони кажуть Йому: А чому ж Мойсей заповів дати листа розводового, та й відпускати? 8 Він говорить до них: То за ваше жорстокосердя дозволив Мойсей відпускати дружин ваших, спочатку ж так не було. 9 А Я вам кажу: Хто дружину відпустить свою не з причини перелюбу, і одружиться з іншою, той чинить перелюб. І хто одружиться з розведеною, той чинить перелюб.

Наскільки я знаю в процесі ведення справи про визнання шлюбу недійсним в грекокатолицькій церкві керуються Кодексом Канонів
    http://old.ugcc.org.ua/CCEC/CCEC-toc.html
    Арт. ІІІ: Окремі перешкоди

Кан. 800 – § 1. Не можуть важно укласти подружжя чоловік до закінчення шістнадцяти років життя і жінка до закінчення чотирнадцяти років.
    § 2. Партикулярне право Церкви свого права може встановлювати вищий вік для законного вінчання.

Кан. 801– § 1. Статеве безсилля, попереднє і тривале, з боку чоловіка або жінки, абсолютне чи відносне, розриває подружжя з самої його природи.
    § 2. Якщо перешкода статевого безсилля є сумнівною, чи сумнів цей правовий чи фактичний, то не слід забороняти подружжя ані також, поки існує сумнів, визнавати його недійсним.
    § 3. Безплідність не забороняє подружжя, ані не розриває його зі збереженням кан. 821.

Кан. 802– § 1. Неправосильно намагається укласти подружжя той, хто зв'язаний вузлами попереднього подружжя.
    § 2. Хоч би перше подружжя було неправосильне або було з якоїсь причини розв'язане, однак не можна укладати нове подружжя, поки, згідно з правом і достовірно не буде встановлена неправосильність або розв'язання першого.

Кан. 803 – § 1. Правосильно укладати подружжя з нехрещеними не можна.
    § 2. Якщо під час одруження сторона загально вважалась хрещеною або її хрещення було сумнівним, то треба припускати, згідно з приписом кан. 779, правосильність подружжя, поки достовірно не буде доведено, що одна сторона є хрещена, а друга нехрещена.
    § 3. Щодо умов диспензування слід застосовувати кан. 814.
    Кан. 804 – Неправосильно намагається вступити подружжя той, хто був поставлений у священичий чин.
    Кан. 805 – Неправосильно намагається вступити в подружжя той, хто склав довічний обіт чистоти в чернечому інституті.
    Кан. 806 – Не може бути правосильно укладене подружжя з особою викраденою або хоч би затриманою з наміром одруження, хіба що пізніше, звільнена від викрадача або затримуючого, і перебуваючи у безпечному і вільному місці, сама з власної волі вибере це подружжя.
    Кан. 807 – § 1. Хто заради подружжя з певною особою заподіяв смерть її супругові або власному супругові, той неправосильно намагається одружитися.
    § 2. Неправосильно також намагаються одружитися ті, хто через фізичну або моральну співучасть спричинив смерть супруга.
    Кан. 808 – § 1. У прямій лінії кровного споріднення неправосильним є подружжя між усіма висхідними і нисхідними.
    § 2. У бічній лінії воно є неправосильним аж до четвертого ступеня включно.
    § 3. Ніколи не можна дозволити на подружжя, якщо існує якийсь сумнів, чи сторони є кровноспоріднені в будь-якому ступені прямої лінії або в другому ступені бічної лінії.
    § 4. Перешкода кровного споріднення не помножується.

Кан. 809 – § 1. Посвоячення розриває подружжя в будь-якому ступені прямої лінії і в другому ступені бічної лінії.
    § 2. Перешкода посвоячення не помножується.

Кан. 810 – § 1. Перешкода прилюдної пристойності постає:
    1-е - з неправосильного подружжя після розпочаття спільного життя;
    2-е - з відомого або явного наложництва;
    3-є - з розпочаття спільного життя тих, що зобов'язані до приписаної правом форми вінчання, намагалися б одружитися у присутності цивільного службовця або некатолицького служителя.
    § 2. Ця перешкода розриває подружжя в першому ступені прямої лінії між чоловіком і кровноспорідненими жінки, а також між жінкою і кровноспорідненими чоловіка.

Кан. 811– § 1. На підставі хрещення між хресним батьком і похресником та його батьками виникає духовне споріднення, яке розриває подружжя.
    § 2. Якщо хрещення повторюється умовно, то духовне споріднення не виникає, хіба що знову брав участь в обряді той самий хресний батько.

Кан. 812– Не можуть правосильно одружитися між собою ті, що є зв'язані правовим спорідненням, яке постало з усиновлення в прямій лінії або в другому ступені бічної лінії.

• Подобається Подобається x 2
  8. ilona

ilona New Member

Тобто в процесі ведення справи про визнання шлюбу недійсним в грекокатолицькій церкві керуються Кодексом Канонів які ж самі і придумали, де зв"язок з Біблією всіх тих Канонів? Іншими словами пороцитуйте мені ті всі Канони словами з Біблії.

9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Де ви такого всілякого начитали?? Я розумію, що це у вас болюча тема, але вже ТАК упереджено дивитися...
    Ех, дзвони, дзвони...
    Було би все так просто, жити було би нецікаво. :girl_crazy:

10. ilona

ilona New Member

Я не розумію з чого Ви взяли що я упереджено до всього ставлюсь... Зовсім не зрозуміла вашого допису, Liliyah Romanova. То як на рахунок Канонів Церкви і Біблії ?

11. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

"і що тільки звяжеш на землі, буде зв'язано на небесах; і що тільки розрішиш на землі, буде розрішено на небесах."

12. ilona

ilona New Member

тобто я так зрозуміла, все таки і Церква і Біблія дозволяють розлучення

13. Зануда

Зануда Well-Known Member

На мою думку слова Ісуса Христа однозначні.

• Подобається Подобається x 4
  14. ilona

ilona New Member

Ви мене заплутали однозначно.... та ж цитували цілу сторінку Кодексів.... і ось це ... "і що тільки звяжеш на землі, буде зв'язано на небесах; і що тільки розрішиш на землі, буде розрішено на небесах." ... мені здається означає що якщо розірвано на землі то буде означати розірвання на небі.... і ще Дана писала вище "... якщо вас цікавить іменно біблія то там наприклад подружня невірність є вагомою причиною для розлучення..."
    я вже нічого не розумію

15. Зануда

Зануда Well-Known Member

Я думаю, що Дана просто випадково вжила не те слово. Однозначно, без вийнятків: Католицька Церква не розлучає подружжя. Може визнати шлюб не дійсним по ряду причин. Недійсним, тобто таким, що не відбувся - церемонія була, а Таїнство не реалізувалось, бо на момент шлюбу існували певні перешкоди, про які вже вище було згадано.

16. ilona

ilona New Member

а в Біблії де про це сказано ? що шлюб може фактично відбутись але вважатись недійсним ?

17. Oddly

Oddly Well-Known Member

цікава тема.
    багато чого ніколи не знала і ніколи не задумувалася, і тому багато питань виникає.
    нехай мені ніколи не доводиться з такою ситуацією зіткнутися особисто, але я виступала свідком на такому процесі моєї близької подруги.
    в мене теж склалося виключно негативне враження про всю цю церковну бюрократію.
    це все була проста формальність.
    церква була православна. шлюб скасували чи як там це називається, чи розірвали. і подруга щасливо взяла другий шлюб, в ньому народилася дитина, дитину хрестили без проблем. щодо сповіді і причастя - не знаю, чи вони ходять, але це питання жоден із задіяних у всю цю процедуру священиків ніяк і ніколи не обумовлював - тобто це не має значення?

я так з усього прочитаного розумію, що фактично моя подруга живе в грісі, бо насправді шлюб з першим чоловіком - і є єдино правильним і дійсним? а як же ж тоді другий шлюб?
    чи все-таки все залежить від позиції тієї конфесії, в яку вони звернулися?
    а якщо по-справжньому, тобто незалежно від конфесій, перед Богом - як тоді все це виглядає?
    я нічого не розумію. дуже багато суперечливої інформації. поясніть, хто розуміється

18. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

У православних це називається "зняттям благословення". А що неприємно - то так, бо не може такий процес бути приємним зі своєї суті. Бо що там може бути приємного?
    У православних із тим трохи м*якше, у католиків - дуже строго.
    Або ти одружений, або до шлюбу були певні перешкоди й він не існував в корені. Але не існував із об*єктивних причин, а не тому, що хтось раптом передумав.
    А незалежно від конфесій нема, бо спільнота не існує поза Церквою, а саме у Церкві.

19. ilona

ilona New Member

Я теж так і не можу розібратись... Зрозуміла лише що Церква має свої Канони що сама придумала і якими керується. Зв"язку цих Канонів з Біблією немає (тобто в Біблії про них нічого не сказано). З іншої сторони в Біблії подружня зрада є причиною для розірвання стосунків а Церква такої причини не визнає. Якщо ж брати окремо греко-католиків і православних...тут розбіжності не тілки у питаннях розірванн (чи визнання недійсним) шлюбу
    А якщо говорити просто... всі ми грішні і всі смертні.. але незважаючи ні на що прагнемо бути щасливими...і життя в нас одне. І думаю що всі зі мною погодяться що Любов може бути тільки від Бога.
    В своїй ситуації я знаю одне - я ні в кого нічого і нікого не крала не відбивала не розлучала. Я не те що не думала, я була категорично проти таких стосунків взагалі...Але так склалось що мені в житті зустрілась та людина що брала шлюб і наша дружба, що тривала більше року переросла у інше почуття. Чесно кажу, справді боролась з ним...але кажуть що серцю не накажуть, тепер знаю що так воно і є.
    Розумію всіх хто засуджує мене і дуже категорично до того ставиться...скажу лише що і я колись такою була і не тільки в цьому питанні і вкотре переконалась що неможна в житті бути категоричним.
    Переконана що ще будуть доповіді від Liliyah Romanova, Зануда, Ука, інших форумчан. Будуть цитуватись Закони, Канони, Правила...нічого не буду заперечувати лише побажаю вам щоб ні ви особисто ні ваше оточення не стикалось з такими питаннями.
    Просто переконана в одному - на щастя заслуговує кожен і якщо воно вам дається не відмовляйтесь від нього

20. Дана

Дана Well-Known Member

Я не проти самого факту "визнання шлюбу недійсним" я скоріш за все за те щоб щлюб давали не так як зараз пару днів науки і вперед, щоб був якийсь випробувальний період, щоб наука була обовязкова і досить довготермінова, щоб люди які хочуть взяти шлюб осмислили цю подію, зрозуміли відповідальність перед коханим/коханою і перед богом. Щоб рішення про шлюб було продиктоване виключно власним бажанням прожити все життя разом а не "модою" "бо так всі роблять" і "нас не зрозуміють якщо не буде вінчання"
    Можна знати 100 свідків для процесу і мати "залізні" аргументи, "вас можуть розлучити по церковному" але ви в душі будете знати що то обман і неправда, а можна "жити в грісі для людей" а для бога ви будете відданою дитиною. Головне щоб ви були впевнені в своїх думках і щиро всім серцем вірили що чините правильно.
    Можу сказати тільки за себе все що я роблю і чим керуюся, все про що говорю чи про що замовчую відоме мені і богові. За усі мої провини, гріхи я буду відповідати не перед людьми, священниками чи церквою, я буду відповідати тільки перед богом. І там я не зможу зхитрувати, обманути чи виправдити свою поведінку чи свої вчинки, жити треба не за законами чи канонами а по совісті.
    Вибачте за трохи сумбурний допис

• Подобається Подобається x 4