Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Церковний розвід

Я не про мирські закони говорю, виключно про слова Христа.

2 І підійшли фарисеї й спитали, Його випробовуючи: Чи дозволено чоловікові дружину свою відпустити?
    3 А Він відповів і сказав їм: Що Мойсей заповів вам?
    4 Вони ж відказали: Мойсей заповів написати листа розводового, та й відпустити.
    5 Ісус же промовив до них: То за ваше жорстокосердя він вам написав оцю заповідь.
    6 Бог же з початку творіння створив чоловіком і жінкою їх.
    7 Покине тому чоловік свого батька та матір,
    8 і стануть обоє вони одним тілом, тим то немає вже двох, але одне тіло.
    9 Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!
    10 А вдома про це учні знов запитали Його.
    11 І Він їм відказав: Хто дружину відпустить свою, та й одружиться з іншою, той чинить перелюб із нею.
    12 І коли дружина покине свого чоловіка, і вийде заміж за іншого, то чинить перелюб вона.
    (Мар.10:2-12)

7 Вони кажуть Йому: А чому ж Мойсей заповів дати листа розводового, та й відпускати?
    8 Він говорить до них: То за ваше жорстокосердя дозволив Мойсей відпускати дружин ваших, спочатку ж так не було.
    9 А Я вам кажу: Хто дружину відпустить свою не з причини перелюбу, і одружиться з іншою, той чинить перелюб. І хто одружиться з розведеною, той чинить перелюб.
    10 Учні говорять Йому: Коли справа така чоловіка із дружиною, то не добре одружуватись.
    11 А Він їм відказав: Це слово вміщають не всі, але ті, кому дано.
    12 Бо бувають скопці, що з утроби ще матерньої народилися так; є й скопці, що їх люди оскопили, і є скопці, що самі оскопили себе ради Царства Небесного. Хто може вмістити, нехай вмістить.
    (Матв.19:7-12)

18 Кожен, хто дружину свою відпускає, і бере собі іншу, той чинить перелюб. І хто побереться з тією, яку хто відпустив, той чинить перелюб.
    (Лук.16:18)

2 Бо заміжня жінка, поки живе чоловік, прив'язана до нього Законом; а коли помре чоловік, вона звільняється від закону чоловіка.
    3 Тому то, поки живе чоловік, вона буде вважатися перелюбницею, якщо стане дружиною іншому чоловікові; коли ж чоловік помре, вона вільна від Закону, і не буде перелюбницею, якщо стане за дружину іншому чоловікові.
    (Рим.7:2,3)

• Подобається Подобається x 2
  2. ilona

ilona New Member

то якщо обидвоє одружились по власному бажанні то не можуть розійтись по власному бажанні ? хіба шлюб на землі є гарантією шлюбу на небі ? хіба умовності про обмін обручками і словами - це гарантія щасливого життя? якщо самому не докладати до цього сусиль і якщо не мати спільного бажання - цього не буде. а жити разом тільки тому що люди скажуть....
    власне про таку формальність я писала вище. повторююсь - любов дана від Бога і ніякі сили людські не в стані її зруйнувати тільки якщо ми самі цього хочемо.
    і де гарантія що саме таку пару створив Бог ? хіба це десь написано - хто з ким має паруватись ? в Біблії?

3. Liliyah Romanova

Багато слів...
    Я розумію, що вам важко то сприйняти, але я вам Христові слова цитували. Вони для вас мають значення?

Подивіться, що Христос каже жінці.
    16 Говорить до неї Ісус: Іди, поклич чоловіка свого та й вертайся сюди.
    17 Жінка відповіла та й сказала: Чоловіка не маю... Відказав їй Ісус: Ти добре сказала: Чоловіка не маю.
    18 Бо п'ятьох чоловіків ти мала, а той, кого маєш тепер, не муж він тобі. Це ти правду сказала.
    (Iван.4:16-18)

Шлюб є шлюб, не має значення, як виглядає церемонія, які предмети на ній використовують. І ТАК, він є гарантією шлюбу на небі. Чому?
    18 Поправді кажу вам: Що тільки зв'яжете на землі, зв'язане буде на небі, і що тільки розв'яжете на землі, розв'язане буде на небі.
    (Матв.18:18)

Ух, то ви вже загинаєте.
    24 Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом.
    (Бут.2:24)

Ваш коханий був одним тілом зі своєю жінкою, як би вам не хотілося протилежного. І поки не буде розв*язано це на землі, він далі є в шлюбі з нею, якщо той шлюб брав. Відповідно, або він подається на анулювання шлюбу, або ви обоє визнаєте, що живете в перелюбі й не можете бути повноцінними членами Церкви.

15 А коли прогрішиться твій брат проти тебе, іди й йому викажи поміж тобою та ним самим; як тебе він послухає, ти придбав свого брата.
    16 А коли не послухає він, то візьми з собою ще одного чи двох, щоб справа всіляка ствердилась устами двох чи трьох свідків.
    17 А коли не послухає їх, скажи Церкві; коли ж не послухає й Церкви, хай буде тобі, як поганин і митник!
    (Матв.18:15-17)

І взагалі ви мене дивуєте. Ви хочете мати шлюб, бо для вас він важливий і водночас кажете, що перший шлюб чоловіка взагалі значення не має, бо то лише формальна церемонія. А ваш шлюб уже не буде такою формальною церемонією??? І справа ж не в обміні обручками, а тому, що люди СКЛАДАЮТЬ ПРИСЯГУ ПЕРЕД БОГОМ!

Останнє редагування: 7 Липень 2009
    • Подобається Подобається x 6
  4. ilona

ilona New Member

я не кажу що перший шлюб не має значення. я кажу що людина - грішна і робить помили і не одну в своєму житті.
    я кажу про те що ніхто нікого не розлучав і ніхто нікого не силував женитись чи розлучатись. і що обмін обручками не гарантія щасливого життя.
    так само і я про своє майбутнє не можу дати гарантії. і знаю що в житті ніколи не можна казати "ніколи" тому що мала дуже багато випадків коли життя все ставить на свої місця.

5. Mokka

Mokka Well-Known Member

Скажіть, а що дає це уневажнення шлюбу? Що це взагалі таке? Просто мене це питання теж цікавить.... Це то саме, що розвід, який дає священник? І після нього можна знову взяти шлюб з новим чоловіком?

6. Liliyah Romanova

Є елементарна відповідьність за свої слова та вчинки. Ніхто його силою до шлюбу не вів, це було добровільно. Якщо привели до шлюбу обманом, тоді інша справа. Якщо ні - то про що говорити? Вибір був добровільним і свідомим, і він ще тоді знав, що то було "аж до смерті", бо так у присязі говорив.
    А те, що хтось не працював над своїм подружнім щастям - то це теж не оправдання. І ви даремно стільки оправдань шукаєте, бо вкотре повторюю, християнство не має ґумових рамок чи законів. Так - так, ні - ні. Крапка.
    Лише окремі випадки є справді такими, що можна сумніватися в правдивості шлюбу, а решта - узяв відповідальність на себе то й усі наслідки того також бери. І це до кінця життя доведеться нести... Особливо, якщо діти є. Чи вони теж тоді помилка?
    Ніякий священик розлучення не дає.
    Уневажнення шлюбу каже, що шлюбу ніколи не існувало, як такого. Взагалі. Але то для виняткових ситуацій фактично, а не для тих, хто "ой, раптом помилився" чи "раптом передумав".

Шлюб після уневажнення можна взяти, бо попередній шлюб визнається недійсним.

• Подобається Подобається x 7
  7. Зануда

Зануда Well-Known Member

О tempora, o mores! Відколи шлюб став формальністю? РАГС - так, то формальність, для держстатистики, але щоб шлюб? Святе Таїнство?

П. С. Відразу тоді треба на обручках висікти відомий напис із персня царя Соломона – «І це пройде…». Сумно.

• Подобається Подобається x 7
  8. Кицька

Кицька New Member

Католицька Церква, так само як і Православна може скасувати шлюб. Особисто я знаю православного (Московського Патріархату) священника який отримав дозвіл і скасування свого шлюбу, одружився вдруге
    дозвіл на скасування шлюбу, за поданням священника, який здійснював це таїнство, видає Глава (залежно про яку Церкву ми говоримо ), НАПРИКЛАД у римо-католиків - Папа Римський
    але саме подання, чи заява, чи прохання може йти лише від церковнослужителя який здійснював Таїнство Шлюбу, і лише він може скасувати даний ним шлюб
    у греко-католиків ця процедура є платною, і передбачає офіційну оплату, щось на зразок отлати послуг по оформленню документів, здається 300-400 гривень, добре не памятаю, сама процедура триває більше року,( отож не дивно що багато хто намагається "задобрити" щоб прискорити сам процес, або навіть переконати священника в необхідності розлучення)
    їнша справа, що все таки шлюб усі вас будуть переконувати не розривати, а все таки намагатись налагодити стосунки... навіть якщо хтось з подружжя уже створив нову сімю і має в ній дітей

9. Liliyah Romanova

У прааославній церкві це називається "зняття благословення", наскільки мені відомо, бо богослов'я шлюбу в них інше, ніж у католиків.
    До речі в УГКЦ розлучення може тривати й кілька років, саме тому, що часом люди таки міняють думку й повертаються до себе.

• Подобається Подобається x 1
  10. ilona

ilona New Member

... Особливо, якщо діти є. Чи вони теж тоді помилка?

Діти ніколи не є помилкою, навіть якщо вони народжені не в шлюбі чи тоді коли жінка сама народить дитину - це теж не помилка

Liliyah Romanova, Ви одн раз пишете що є уневажнення шлюбу і розлучення триває роками , інший раз пишите що розлучення неможливе і шлюб один і до смерті.....

Останнє редагування модератором: 8 Липень 2009
  11. Liliyah Romanova

Я ж написала, що уневажнення можливе в окремих випадках, коли на те є вагомі підстави. Якщо їх нема - далі читайте цитати з Біблії.

12. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

не плутайте розлучення з уневажненням.

13. ilona

ilona New Member

18 Поправді кажу вам: Що тільки зв'яжете на землі, зв'язане буде на небі, і що тільки розв'яжете на землі, розв'язане буде на небі.
    (Матв.18:18)

18 Кожен, хто дружину свою відпускає, і бере собі іншу, той чинить перелюб. І хто побереться з тією, яку хто відпустив, той чинить перелюб.
    (Лук.16:18)

одне суперечить іншому

Останнє редагування модератором: 8 Липень 2009
  14. Liliyah Romanova

І в чому ж суперечить?

• Подобається Подобається x 3
  15. Urtica

Urtica Kristelig qvinna

ilona, уневажнення і розлучення - різні речі.

Уневажнення шлюбу - признання шлюбу недійсним. Тобто це не є розірвання шлюбу, а признання того, що шлюбу НЕ БУЛО. Таке можливе в трьох випадках: якщо не було дотримано форми обряду, якщо не повністю дотримана умова доброї волі до вступу в шлюб (одружувалися з примусу, "по зальоту", хтось з подружжя не повідомив партнера про тяжку хворобу, або є недієздатним і не може прийняти на себе подружні обов"язки), або якщо була перешкода до вступу в шлюб (наприклад, хтось з подружжя є неохрещений).

Окрім того, існує сепарація - церковний дозвіл на окреме проживання подружжя. Вона також не є розлученнням і не дає права вступу в новий шлюб і призначається, наприклад, в випадку, коли хтось з подружжя становить небезпеку для партнера.

Саме ж розлучення, тобто розірвання дійсного церковного шлюбу, Церквою НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

Греко-католики, поправте мене, якщо я десь вище наговорила дурниць, але не думаю, щоб в різних обрядах дана позиція відрізнялася :)

• Подобається Подобається x 8
  16. Liliyah Romanova

Все правильно. :girl_cool:

• Подобається Подобається x 1
  17. bzova

bzova Active Member

Цікава тема. дивлячись на життя своїх знайомих та взагалі навколо себе - церковний шлюб - це в більшості випадків мода. підтверженням того, що багато пар (один з неї), які вдруге одружуються, знову прагнуть брати церковний шлюб. а до того треба "робити" уневажнення шлюбу. якось це все дивно. під ці ваші випадки можна все що завгодно розказати і переконувати священників.
    що означає по зальоту? дівчина може і не одружуватися. це і вибір. а що означає "недієздатним"? це якщо він на момент укладаття того шлюбу був не дієздатний і не повідомив партнера. А якщо я згідна з недієздатним взяти церковний шлюб? це все я пишу для того, бо для мене все одно дивно оце ""уневажнення шлюбу". ти взяв чи вязала шлюб. ось такий він у тебе- не ідеальний. Брехня та недомовки в ньому. ти ж давав (ла) згоду. а тепер задній хід????

18. ilona

ilona New Member

дійсно цікаво... то виявляється все таки є причини вважати що шлюбу не було.... а ви писали що таке неможливо і зачитували слова Христа а я в них не знайшла тих причин про які ви пишите. хто встановив ті причини? в Біблії про це написано?
    і взагалі ті причини дуже, ну просто дуже цікаві...
    "по зальоту" - негарне слово... ви християни і говорите про вагітність не як дар Божий а як щось таке ... дивно мені, то виходить ті дівчата що виходили заміж вагітними мають вважати свій шлюб як таким що невідбувся?
    про недієздатність... теж не бачу де тут християнська мораль... якщо клялись бути разом і в біді і в горі і в хворобі....а тут як здоровий то все гаразд, а як недієздатний то і шлюб недійсний
    а про неохрещення теж здається такі питання вирішуються до моменту вступу в шлюб

19. Mokka

Mokka Well-Known Member

Я теж про це подумала.
    На рахунок того, що ніякий священник не дає розвід. Особисто при мені, прийшла до священника дівчина саме за церковним розводом (при мені, бо чекала на вирішення одного питання з цим священником, але він чомусь не попросив мене вийти). Вона написала заяву, ще 2 заяви написали ще її 2 подружки (свідки), прийшов її майбутній чоловік, дав "кассу", священник їм каже: коли приходите до мене на сповідь, бо скоро буде піст, треба встигнути дати вам шлюб.
    Я, правда, не знаю, яка то була церква - православна, чи католицька.

20. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

Йдеться не про те, що людина була здорова, взяла шлюб, втратила дієздатність і половинка хоче через те визнати шлюб не дійсним.
    А коли одне з подружжя свідомо не сказало іншому про свою недієзданість чи якесь захворювання. А після шлюбу це виявляється.

• Подобається Подобається x 3