Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

Відповідь: Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

ну яке може бути ПРичастя при житті на віру? Є інші гріхи важкі, але людина з них кається і обіцяє поправитися. Власне оця постанова поправи і є однією з необхідних умов сповіді. А без неї не може бути і розгрішення, а отже і Причастя. Поправою в даному випадку є або шлюб, або припинення позашлюбних стосунків.

• Подобається Подобається x 9
  2. Kasia

Kasia Well-Known Member

тобто при інших дозволяється, я правильно зрозуміла? тобто тільки при позашлюбному не можна?

3. Ука

Причащатися можна, якщо отримано розгрішення на Сповіді. А от чи дасть священик розгрішення, то вже інше питання.
    При позашлюбному житті, яке людина не має наміру припиняти, чи при будь-якому іншому грісі, котрий людина не обіцяє поправити, священик не може дати розгрішення.

Є певні гріхи, з яких, наприклад, розгрішення не може дати звичайний парохіяльний священик. Здається, до них належить аборт. Але то треба десь детальніше дивитися, я цих нюансів не знаю.

• Подобається Подобається x 8
  4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Церковний розвід

У Церкві НЕ ІСНУЄ розлучення. Крапка.
    Розлучення в церковному значенні = сепарація. А сепарація не дає дозволу на повторне одруження.
    Розлучення, а точніше зняття благословення існує лише в православній церкві.
    Так що давайте без нісенітниць.

• Подобається Подобається x 4
  5. Liliyah Romanova

Має писатися "розрішення". :shy:
    Щодо аборту, то так, від нього може тільки єпископ дати звільнення. Хоча парохи мають право також дати розрішення, але виключно в часі Великого Посту.

Люди розлучені, котрим не можна приступати до Причастя (до Сповіді можна, але вона не дасть права йти до Причастя), це люди розлучені державою. Таких у наших церквах дуже багато. Це був їхній вибір, аби розлучитися, тому вони й несуть за це відповідальність.
    Ті, чий шлюб визнають недійсним, можуть приступати до Причастя. Але ті, хто живе у грісі - без шлюбу, навіть якщо розписані державою - також не мають права приймати Причастя, бо живуть у грісі.

• Подобається Подобається x 8
  6. Megan

Megan Well-Known Member

Та за що ж ви так не любите православну церкву?:confused:

• Подобається Подобається x 1
  7. Ука

а як висвітлення факту може свідчити про любов чи не любов?

Перепрошую, питання було до Лілі, але дуже мене його логіка зацікавила...

• Подобається Подобається x 4
  8. Megan

Megan Well-Known Member

Та була в нас Лілею дискусія, там так само зачіпалося ставлення православної церкви до проблеми, яку католицька не вважає проблемою. Тому і спитала:confused:

9. Liliyah Romanova

:eek: :eek: :eek:
    І в чому проявилася там моя нелюбов??? Чого бздури пишете?

У Православній Церкві інше богослов'я в тому плані. Є зняття благословення, котре є фактично розлученням. Наступні шлюби священик дає у темних траурних ризах.

Ну, і до попередньої дискусії вертаючись, із якої у вас склалося хибне враження. Я не люблю не Православну Церкву, а ставлення до жінки, як до нижчої від чоловіка істоти, та трактування її тіла, як того, що від диявола. Оцього я не люблю. А сама Церква мені нічим не заважає. Я туди дуже часто ходжу, коли маю нагоду. І люблю ходити. Ще питання є?

10. Megan

Megan Well-Known Member

Ні, немає. Дякую за вичерпну відповідь.
    А "бздури" це любиме слово?:xaxa::xaxa::xaxa:

11. Liliyah Romanova

Коли мене щось конкретно взлостило - ТАК. :tanksmile: :xaxa::xaxa::xaxa:

12. ilona

ilona New Member

привіт! прочитала у цій темі все. що ж тоді мені порадите.
    допоможіть бо страшенно мордуюсь. мені 30, вже рік зустрічаюсь з чоловіком який хоч і одружений але не живе зі своєю сімєю (ініціатором була його жінка, сама пішла від нього) я ж зі своєї сторони дуже люблю його нам добре разом і він просить мене почекати , хоче щоб ми були разом. а я мордуюсь бо він брав шлюб і в них дитина. І хоч проти дитини я нічого не маю але шлюб.... сама дуже хочу бути в шлюбі, хочу пройти це таїнство. що ж робити. якщо я зараз погоджусь на його пропозицію ми будемо жити не в шлюбі а з іншої сторони нам добре разом і втратити щастя через те що в нас не буде того таїнства... порадьте щось.
    хіба ми не маємо права бути щасливими ? нам добре разом. я хочу мати спільних дітей і хочу щоб вони народились у шлюбі і сама дуже хочу відчути це таїнство. то мені цього не дано чи розірвати стосунки з людиною яку люблю через те що другий шлюб неможливий ? а якщо залишитись разом то невже я недостойна Божого благословення?

Останнє редагування модератором: 26 Червень 2009
  13. enigma

enigma Well-Known Member

Відповідь: другий шлюб

Я як людина далека від релігійних питань, то скажу вам - не заморочуйтесь! Якщо ви любите, а він любить вас, то чи буде у вас шлюб чи ні, то ніяк не вплине на ваше подружнє щастя (бо он скільки випадків, що хоч шлюбовані, а розбігаються та й ще й з превеликою ненавистю один до одного). Якщо у вас буде любов, взаємоповага, підтримка, то Бог вам і так поможе і захистить, без шлюбу. А можливо якось потім, десь на 10-ій річниці дозрієте - а оце вже буде направду Таїнство!

14. VIKI

VIKI Well-Known Member

Відповідь: другий шлюб

Вам не здається, що шлюб - це все ж таки умовність, а не запорука щастя ?! Не вишукуйте проблеми там де їх немає :girl_smile:

15. Liliyah Romanova

Церковне право жорстке, але до кожної справи є індивідуальний підхід. Розпочніть справу уневажнення його шлюбу.
    Зараз він у сепарації й фактично перебуває в шлюбі досі. Почитайте слова Христа щодо цього. Якщо ви зараз будете разом, то будете жити в перелюбі, проти Божого Закону (саме Божого), й у Церкві не будете мати права приступати до Причастя.
    Краще почати справу уневажнення чим швидше, бо вони довго тривають.

І не справа в тому, що ви чогось недостойні. Просто толерантність - це не в християнстві. Ні - ні, так - так. Якщо ви християнка, то зробите все так, як це можливо. А якщо вам то неважливо, то даремно питаєте - оправдання не треба шукати, якщо й так знаєте відповіді на свої питання.

Останнє редагування: 26 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 3
  16. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

Я не хочу продовжувати дискусії, хочу просто висловити свою думку стосовно теми. Коли люди вирішують бути разом це означає разом перед Богом насамперед, а потім перед людьми, штамп в паспорті нічого не змінює бо думаю там на небесах ніяких штампів немає, є таїнство шлюбу яке є найважливішим, таке як таїнство хрещення, зрештою якби сумно це не звучало поховання. Ходячи на науку перед одруженням священник нам безліч разів повторював що немає церковного розлучення, є шлюб і крапка, якщо люди невпевнені одне в одному для чого вступати в таїнство на яке заслуговуть свідомі, люблячі люди...Шлюб не формальність. Для того щоб потім розказувати знайомим в якій церкві ви його брали. Шлюб це рішення, рішення на все життя для якого не існує поняття розлучення. Навіть під час шлюбу священнник говорить може дослівно не повторю, може Ліля знає краще і підкоригує мене "Те що Бог з"єднав людина нехай не роз"єднує". Може комусь не дуже сподобається мій допис та нехай я пишу те що думаю.

• Подобається Подобається x 13
  17. ilona

ilona New Member

от і мені здається що шлюб це формальність. а любов- це Божа ласка і не кожен здатен на таке почуття. якщо почуття дане Богом його треба леліяти і оберігати і тішитись ним та якщо один хтось з пари не робить цого а навпаки зневажає це почуття то чому інший має страждати. я вважаю що Бог милостивий і милосердний і якщо я просила і молилась за гідну мені пару то те що сталось тільки від Бога я ж зі своєї сторони ні в кого нічого не вкрала нічого не зруйнувала. а мому коханому Бог подарував другий шанс бути коханим і жити в злагоді і щасливо. дякую всім хто висловлювас свою думку, адже завдяки вам я зрозуміла деякі речі.

18. Liliyah Romanova

Та воно то так, тільки чомусь Ісус прямо каже про ці речі, що як хто жінку чи чоловіка відпустить і з іншим зв*яжеться, то живе в перелюбі... А перекрутити щось на свій бік вигідною стороною завжди можна.

Усе добре написали, окрім про похорон. Відколи це він став таїнством??? Перевірте в молитвеннику, які саме є 7 таїнств.

19. ilona

ilona New Member

за перелюб - згідна , це важкий гріх за який треба покаятись і відбути покуту
    а щодо перекручуванням на свій бік... ми спілкувались не з одним священником і просили поради в молитвах... є деякі речі які не поясниш і які не підвласні мирським законам

20. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

Вибачте, але я написала, що шлюб-НЕ ФОРМАЛЬНІСТЬ

• Подобається Подобається x 2