Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. zetta

zetta Well-Known Member

Відповідь: Церковний розвід

чому в церкви нема поняття розвід?
    назвемо це уневження, тобто людина взяла шлюб, пожила, розлучилась, створює іншу сім"ю і уневажнює перший шлюб (причина така що молода втратила свідомість під час вінчання, священник каже - О, це знак нечистого)... знову відбувається таїнство вінчання в церкві. То я шось тоді нічого не розумію, а яка власне різниця в тих термінах?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Тому що шлюб є раз і на все життя.
    Один священик не вирішує, чи можна шлюб уневажнити. Уневажнення - це дуже довгий судовий процес. І довгий тому, що багато пар сходяться разом і передумують уневажнювати свій шлюб.
    Сепарація (у канонах вона називається розлученням, але не в світському значенні, а саме в церковному) - це дозвіл на окреме життя, але пара далі перебуває в шлюбі.
    Визнання шлюбу недійсним - тобто шлюб, що був у церкві, це була лише церемонія й він ніколи не відбувся, тобто таїнства як такого не було.

Ви не відповіли на моє питання: що робити тим, кого одружили на собі силою (наприклад викрали когось із родичів і погрожували їх смертю), або ж обманом (прикидаючись вагітною, побившись із кимось об заклад, заради отримання грошей тощо)? Жити все життя в сепарації? Чи таки йти на процес уневажнення шлюбу?

3. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Тут вже було...І нам на науках казали:
    розвід - це означало б розірвання шлюбу, який таки відбувся згідно усіх правил,
    а
    уневажнення - це виявлення якихось причин, що завадили таїнству шлюбу відбуватися як такому, що означає, що його ніколи взагалі не було.
    Тому що розірвати установлений Богом зв"язок (це якраз шлюб) людина не може, про що говориться під час здійснення самого таїнства.

4. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Це в шлюбному кодексі є поняття розлученя і визнання шлюбу недійсним- різниця в тому що розлучення - відбувається за заявою одного з подружжя і з момету винесення судом рішення про розлучення з певних причин.
    Визнання шлюбу недійсним - це визнання його таким, що ніколи не відбувся - з причин передбачениз кодексом - наприклад фіктивний без мети створеня сімії
    Щодо церковного шлюбу - поняття розлучення немає, є лише уневажнення - визнання його таким, якого небуло з певних причин. Якщо заповнювали передшлюбний протокол, то памятаєте про купу питань - чи попереджене подружя про генетичні хвороби, можливе безпліддя, чи не з примусу йдете до шлюбу і так. далі. І якщо таких причин немає, то уневажнення неможливе.

5. tiramiska

tiramiska цинічна бандерівка

6. zetta

zetta Well-Known Member

дякую, Лілю трохи розібралась.

7. бжілка

бжілка Active Member

Хотілось би і мені трішки розповісти про уневажнення шлюбу, оскільки я нарешті це отримала, але...через цей процес я кардинально в гіршу сторону поміняла свою думку про служителів церкви св. Юри, такого мяко кажучи хамського ставлення протягом 4 років в мене ще не було! Моя порада людям, які хочуть уневажити шлюб-не робіть цього, бо це якесь пекло і вершина хамства у трибуналі! Про одне жалію, що не записувала і не робила відеозйомку їхніх розмов зі мною!

• Інформативно Інформативно x 1
  8. Liliyah Romanova

А не можна на них пожалітися?
    Якщо таке є, то значить, що невідповідні люди тим займаються.

9. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

моя мама і моя однокласниця, з відомих мені випадків, за останні 3 роки отримали уневажнення шлюбу. Моя однокласниця взагалі з першого разу, у неї просто жахлива ситуація, не буду вдаватись в подробиці, а мама за кілька слухань (подавала на отримання не вона, а ініціатором був батько) то нічого подібного не було.

Якщо є конткретний випадок і ви впевнені в тому, що то була неналежна поведінка/запитання/поводження то я б написала до Блаженнішого листа і допомогла таким чином комусь уникнути такого ж пережиття.

Але, чи впевнені ви в тому, що та поведінка була неналежною? бо уневажнення/церковний розвід то не є простою справою і тому в церковному трибуналі можуть говорити про речі, котрі ми вважаємо образливими, а насправді представники мусять просто увійти в курс справи, щоб винести справедливий вирок.

Ви точно впевнені, що це не є просто неприємні відчуття, котрі мали відношення до виявлення причин Вашого позову і відповідно уділення вироку?

10. Liliyah Romanova

Або до владики Возьняка можна написати, бо Блаженніший далекувато трохи.
    До речі, цілком можливо. Олька, пригадую, теж дуже обурювалася на почуті питання, а то просто процедура була така. Неприємна то справа, на жаль.

11. Prutylyatko

Prutylyatko Well-Known Member

Скільки часу потрібно, щоб отримати церковний розвід?

12. Олька

Олька Well-Known Member

В мене вся процедура тривала приблизно півтора року.

• Інформативно Інформативно x 1
  13. Prutylyatko

ого....

14. Олька

Олька Well-Known Member

а в якій церкві він перший раз брав шлюб? Якщо в православній, то там якось то скоріше, в мене було в греко-католицькій, в церкві Юри.

15. Prutylyatko

на Левандівці, там ніби греко-католицька

16. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

усе життя, бо такого розлучення не існує... Цікаво, а чому так тема називається? Чи може у православних таки є розлучення? А уневажнення може тривати і кілька років, нам так отець говорив.

17. Олька

Олька Well-Known Member

ну тоді тільки через церкву Юри, і процес довготривалий і як на мене важкий (морально)
    ну а про це вже тут писано-переписано! Людина спитала, я її зрозуміла, тому дала чітку відповідь, щоб знову не повторюватись про розвід-уневажнення.

18. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Так... І чомусь люди далі думають, що то все так леко, раз-два кілька місяців і готово! Ну буде папірчик, але що за ним стоїть ніхто не задумується.... Ну але то таке, роздуми...

19. Prutylyatko

та зараз таке враження, що взагалі мало над чим задумуються люди. Раніше, щоб розлучитись, разів 100 як не більше все зважувалось-передумувалось, а зараз захотіли - одружились, за кілька місяці знову захотіли - розвелись (причина просто: не зійшлись характерами), якось все ніби так легко й просто...Немає тих цінностей духовних, що раніше були, от й все, а шкода...

20. Олька

Олька Well-Known Member

То все так, але деякі люди (я таких знаю) думають, що сам шлюб - це "церемонія". Я коли прочитала такий надпис під однією фотографією, то чуть не впала! Ото думаю люди підходять до шлюбу (Таїнства) як до "церемонії" (типу бо так треба, бо всі так роблять). Може то я тепер така мудра стала, коли сама через то все пройшла, але чесно дивно мені з таких людей, то потім і не дивно, що для них уневажнення то "церемонія". А то так важко!!! Я навіть згадувати не хочу. Я уневажнювала перший шлюб, коли я вже з другим чоловіком 8 років одружена була, але це все згадати в подробицях, клястись на Євангелії і боятись, щоб щось не так сказати (бо пройшло вже купа років)... ой дуже для мене то було важко! Але зараз я про інше мрію, відкрию маленьку таємницю, хочу на наших 10 років цивільного шлюбу з теперішнім чоловіком взяти в той самий день ще й церковний! І тепер я точно впевнена, що це на все життя. І хоч ми стільки років вже разом, хочу щоб цей день нам запам"ятався назавжди. До червня ще час є, тому я ще маю час подумати)))