Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Відповідь: Церковний розвід

Це як - в ноги падати, ридати чи терпіти те, що терпіти неможливо вже? Нехай діти ростуть в цьому пеклі бо я маю нести відповідальність і "калічити дітей"?
    А як це думати до того? Хіба всі хто брали шлюб, а потім розлучилися могли передбачити такий кінець??? Я зустрічалася зі своїм колишнім чоловіком 5 років і 5 були одружені...і весь цей час я теж легко би засуджувала тих кого тут вчать жити...але не завжди все виходить так як ми хочемо, як нам здається правильним. Так, я чиню перелюб, я грішу, але ...
    Я нікому чоловіка не відбила і не забрала в дітей тата, ніяка колишня мене не проклинає, то чому я маю відмовлятися від свого щастя і чому я маю не вірити, що це щастя від Бога?

---------- Додано в 15:05 ---------- Попередній допис був написаний в 15:02 ----------

так, але думаю ці поради вже не актуальні дописувачкам цієї теми, бо її аудиторія або щасливі в шлюбі, або ті, кому пізно цю пораду давати, тай не факт, що ця порада змілила щось на тй час...Це як рулетка...ми не знаєм, що буде завтра!

2. Mariya

Mariya Well-Known Member

Люди кохані, ви читати вмієте, чи тільки писати? Вам же ж сто...дцять разів написали в чому проблема. Ви клятву в церкві перед Богом дали, що ви будете вірність чоловіку зберігати. Дали чи ні? Чим є та клятва для вас? Простим набором слів? Чим є церковний шлюб для вас? Костюмованою виставою? Якщо ви хочете жити в церковній громаді, то дотримуйтеся правил, які церква встановила.

Оте ваше "жити правильно" - то ваше особисте розуміння "правильного", чи як церква вважає?

3. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

мій чоловік не мав шлюбу з першою жінкою, бо не хотів і не хотів. Вона його схиляла 5 раз - пішов до священника, сказав, що був молодий і дурний, несе відповідальність за це - є свідомим батьком, але шлюбу брати не хоче, бо не відчуває в цьому потреби.
    І не мав шлюбу.
    А ми ходили на науки до церкви Михайла, ходили на окрему бесіду до отця, котрий нам давав шлюб. Крім того отець ще викликав його окремо, потім розмовляв з його дітьми. Ми взяли шлюб.
    Тому, оце - бо так треба, бо така традиція, бо так всі мої товаришки робили - я цього не розумію, не розуміла і наколи не підтримаю.
    Моя мама до сьогодні вважає, що їй не мали уневажнити шлюб, бо вона його брала з взаємною згодою і іншого собі не увляє.
    Це моя думка: шлюб це не традиція. Це відповідальність. І в 20 років, реально вірю, що 80-90% не усвідомлюють цього.

4. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Я вважаю, що всі, хто тут намагається виправдати розірвання шлюбу за гроші і т.д. просто хоче виправдати себе. Чим більше людина про то кричить, тим більше вона направду в душі відчуває свою провину. Бо ж направду-бумажка про розірванн шлюбу то все добре, але чи комусь від того легше? Ну лежить собі та бумажка і що , совість чиста? Як на мене ні... адже клятву ми даєм не священнику, а Богу , то чи має право священник давати церковний розвід?

---------- Додано в 15:16 ---------- Попередній допис був написаний в 15:14 ----------

мені здається ваша мама має бути спокійна, бо перед Богом у неї нема вини. Те, що вчинив ваш батько-то його гріх і йому з тим жити. І нехай він собі вважає, що його шлюб вже уневажнений, це ж не означає, що це так і є.

5. Meriroma

так, давала і перед Богом колись відповім за те, що не дотримала, а церковна громада мене мало цікавить

І НЕ ТРЕБА НА МЕНЕ КРИЧАТИ!!!

Не раз говорили вже про це, що церква далеко не завжди чинить за правилами і мені здається що церква і не має права їх встановлювати і якби ВИ окрім того, що вмієте претензії предявляти, не знаючи чи маєте підстави їх мені предявляти читали ще попередні дописи (я писала. що таж церква мені радила взяти церковне розлучення після сповіді), то прочитали б, що я не пропагую другого шлюбу, ані розлучення церковне а просто вважаю, що кожна людина має право на щастя!

---------- Додано в 15:27 ---------- Попередній допис був написаний в 15:25 ----------

Так і є, а ті, хто ще раніше? і я серед них!

---------- Додано в 15:30 ---------- Попередній допис був написаний в 15:27 ----------

А якби Богданки мама не залишилася сама після того, що її батько зробив, а була б щаслива з іншим чоловіком хіба б стала великою грішницею?

6. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Якщо чесно, то я в 25 не дуже то була свідома того що таке шлюбне життя і що таке життя з іншою людиною. Мене вчили одне, а тут прийшла людина, чи радше я в сліпу за ним полетіла, яка ну ЗОВСІМ інакша від того що я собі уявляла. НУ ЗОВСІМ!!!

У мене таке враження що ви шукаєте оправдання, ні навіть не оправдання, а щоб хтось заакцептував ваше бачення як правильне і сказав вам що "любов" важливіша за клятву в церкві.

7. Wonder

Wonder New Member

але не забуваємо, що церква то ті самі люди, які також можуть помилятись і канони церковні також написані людьми

вчора з чоловіком говорила про християнство, на жаль наша релігія спрямована на страждання: от оступився один раз і страждай все життя

але ж насправді Бог добрий і прощає, якщо направду попросити щиро

а насправді в нас чомусь так повелось що от люди такі злі: от я страдав і ти страдай; от я вберег свій шлюб а ти ні, значить мучайся...

все залежить від того як ви відноситесь до цього питання і що бачите читаючи біблію: хтось трактує її з любовю і співчуттям до людей, а хтось вперто фанатично буквально сприймає кожний рядок

і простий приклад, ну невже кожний мусульманин (який за своєю релігією має декілька жінок) горітиме в пеклі

я думаю, що Богданка тоді б інакше писала в цій темі

8. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

для того треба, щоб той інший появився. а щоб він появився, треба, як каже Ліля, відкрити фірточку, тобто допустити для себе таку можливість. Шлюбована жінка її не допускає. Для неї чоловіки довкола - друзі, знайомі, колеги, співробітники. Але їх не розглядають, як партнерів, от і все.

Для шлюбованої жінки подумки уявити собі іншого мужчину в ролі свого чоловіка - вже є гріхом проти 6ї заповіді. Ми звикли собі уявляти перелюб лише в ліжку, а він в голові починається. І, до речі, не домпустити його там - значно легше, аніж потім у вчинках, коли в голові вже все відбулося. Але для того потрібно, щоб шлюб був свідомий, а не формальний. До речі, ознакою такого свідомого з обох боків шлюбу є не лише вірність, а й відсутність ревнощів. Такі подружжя можуть мати сотню непорозумінь, конфліктів тощо, але вони ніколи не ревнують одне одного.

9. Meriroma

не хочу тай ніде не доводжу, що це так, просто будь-хто має право на щастя!
    І не підтримую думку, що якщо сімя зруйнована, то треба сидіти і чекати старості от і все.

10. Wonder

Wonder New Member

якщо власне любов, а не пристрасть, як на мене любов- це взагалі найважливіше що є в світі справжня, не фанатична, не сліпа

можливо я не права, але я не думаю, що Бог щасливий від того, що через подружню клятву людина все життя страждає, ну і її друга половинка теж

11. Ука

неможна щиро просити пробачення, навіть не намагаючись виправитися....

12. Bogdanka

складно Вам відповідати, Ви дуже все викручено сприймаєте.
    Розумієте, вище Ліля перелічувала оці причини уневажнень "обман" тощо, не буду шукати ще раз, але мирське щастя, оце про яке люблять говорити "жіноче" з духовним нічого спільного не має.
    Не плутайте ці речі.
    Кожен другий шлюб розірваний.
    Кожна друга жінка страждалиця.
    Кожна друга має бути два-три рази одружена? шлюбована?
    Мерірома, наскільки я розумію, Ви не мало пережили, але і не винесли з усього, що відповідали на шлюбі Ви двоє "ТАК". І, якщо раптом щось комусь помікітрилося з Вас двох, то далеко не є підставою для уневажнення шлюбу.
    Інша річ, що схвалювати поступки Вашого чоловіка ніхто не буде. Там на горі все бачать. За зле карають, за добре винагороджують.
    Але то теж не означає, що себе слід відчувати жертвою в своїх очах і кидась відразу, не прошло і року-трьох в нове таке прекрасне...
    По-перше моя мама вірила, що її чоловік зміниться (іноді мені здається, щзо говорить, що вже не зміниться, але вірить до сих пір і це ПРАВИЛЬНО!)
    Не виключено, що багато з тих грішних чоловіків колись щось переосмислять - а треба з Вашої точки зору їх пробачити і вернути принаймні дитині тата? моя думка - ТАК.
    І передшлюбні науки вважаю просто обов'язковими і якщо чесно то власне такі, як в отця Юстина Бойка. Жорсткі доволі, з роздумами, з прикладами, різними - різних длюдей думками. В нас на науки ходили 24 пари, 2 шлюбу не взяли - Отець відмовив. Не відвернув, не плутайте, заставив подумати чи їм то потрібно. А я собі думаю, що і не всі пари збережуться. Тепер нормально: 20 - вже замужем, 21 - шукає роботу, дитина на бабці... ясно шо вже не грудна, бо то ж напряг, далі всі знервовані, бо така дитина потребує мами ще, а та мама сама ще дитина і потребує мами, а чоловік з великою вибачте на слові відрощеною женилкою МУЖИК і йому та теща як кістка і все - 23 вона вже розлучена, її коліжанки втішають, вона ніц в тому не винна, свята та божа, і блін вона ж заслужила жіноче щастя.
    От скажіть - ніхто таких випадків не знає? я фантазую? Бо серед наших знайомих "сплошь і рЯдом".
    Мого чоловіка брат взяв церковний шлюб з дружиною набагато пізніше ніж громадянський.
    І ще одне питання: Мерірома, хтось Вас силував в 18 років до шлюбу? до сексу? до одруження?
    Мені в такому віці хотілось в Європу, на дискотеки, вчитись, знайомств, аж ніяк не одруження. Вірю, що бувають випадки серйозних відносин і шлюбу і в такому віці, але то одиниці, а шлюбів хоч греблю гати, а потім хочуть в 25 з чистого листа.
    Нікого не звинувачую, але відповім Вам, що моя мама іншого чоловіка ніколи коло себе не уявляла і шкодує, що в неї не склалось мати гарну сім'ю, а не що брала шлюб з тим чоловіком, котрого любила.

13. Wonder

Wonder New Member

якщо ви маєте на увазі виправитись- це серйозно подумати над своїми помилками і вдруге відповідальніше віднестись до шлюбу - то я з вами згідна

так само я згідна що має пройти хоча б рік після подачі на розвід, щоб люди могли усвідомити своє рішення і переконатись в його правильності
    і звичайно поговорити на цю тему зі священиком

14. Маруся-мама

Я тому і взяла слово любов в лапки, бо це не любов. Це захоплення. Тут говориться про захоплення радже ніж любов. Любов вона й справді неминаюча і вседолаюча.

Щодо другого речення. Ні ви не праві. Це не те що Бог тішиться з того що люди нещасні, ні це хтось інший тішиться з того. І саме він хоче щоб люди були нещасні, і це він їм нашіпнує багато дурниць і каже реагувати на будь-які провини іншої сторони і не пробачати. І це він штовхає людину в безодню. А людина, як Єва, піддається на його нашіптування.

Ліля вже тут писала, Бог не хоче щоб ми були нещасливі. Він на нас чекає завжди, але ми самі його відкидаємо а потім обвинувачуємо що його закони неправильні.

15. Wonder

Wonder New Member

ну нерозважлива була тоді, то що тепер заклеймити?

от ви можите собою гордитесь, направду

16. Маруся-мама

Скільки вже сторінок про це говориться, а всеодно. Йой.

17. Ука

а поламану присягу за гріх ніхто не вважає...

18. Bogdanka

чого ви вічно шукаєте "якби"?
    є ж так;) подобається комусь це чи ні.
    В маминому оточенні - вона не єдина розлучена покинута тощо.
    І НЕ ЄДИНА без кількох спроб.
    Не міряйте, що всі одинакові. Тим паче моя мама донька священника, який до останньої хвилини свого життя казав, дитинко, ти прости, прости йому, він не знає що робить.

19. Маруся-мама

Це на 100000000% права. Я сама була свідком такого переосмислення зовсім чужої для мене особи. Він навитворяв за своє життя чудес всяких, але коли його та друга велика любов викрутила як мокру ганчірку і в результату стресів він в молодому віці захворів, він багато переосмислив і ПЛАКАВ що заподіяв шкоду першій жінці, але нажаль роки злетіли. А перша жінка його така що все б пробачила і б полетіла до нього на крилах. Нажаль вони не з’єднались в одне, бо хвороба була невиліковна і він відійшов. І дуже мені шкода що розуміння прийшло саме тоді коли вже нічого не можна було змінити і зробити. А він хотів, ой як він хотів направити заподіяну шкоду. Я коли слухала його історію то була і зла і водночас вірила що він ще підніметься і все виправить.

20. Kasia

Kasia Well-Known Member

а шлюбована жінка чи чоловік, яких покинули - теж не допускає?
    щоб вона це допускала - 1. подає на уневажнення з метою повторного шлюбу, 2. чекає кілька років , отримує.3. тоді вже може знайомитися з чоловіками і т.д. і повторно йти до шлюбу.

так? я все правильно зрозуміла?