Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Церковний розвід

Хто сказав?

Ви знаєте мій чоловік ніколи не був активним членом церкви до нашого одруження, і коли постало питання про те що ми будемо брати Шлюб ( а ми й справді не знали один одного так досконало як інші пари нераз) то він сам в цей день мені казав що це ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ крок. Хоч як там не було в нашому спільному життю переступити шлюб, а значить автоматично відлучити себе від церкви, не змогли ні я ні він. А нам також хотіли допомогти позбутись тої обузи, бо хтось з нас не такий.

---------- Додано в 13:51 ---------- Попередній допис був написаний в 13:50 ----------

Дяки, я зрозуміла. Трошки забагато, як на мене. Але...

---------- Додано в 13:54 ---------- Попередній допис був написаний в 13:51 ----------

Ой... щось тут таке двояке розуміння. Тобто якщо ми не можемо змінити 10 Заповідей, бо вони сталі, то можемо змінити своє відношення до того як вони не виконуються? Щось ви тут не туди потягли :girl_crazy:

2. ZyKlamenKa

ZyKlamenKa New Member

Та ні.... Це ви мене не так зрозуміли... Людям треба змінити своє ставлення до шлюбу, відноситись серйозніше. Ми не можемо собі дозволити перелюб, бо Господом це заборонено (тобто цього змінювати не треба). А от більше поважати клятву, дану в Церкві потрібно (от про яку зміну ставлення і до чого йдеться)..

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Недійсний. Але автоматично його таким не визнають, треба пройти процес. Тільки тут справа простіша, ніж коли люди клянуться у вірності, свідомо йдуть на шлюб, а потім раптом розходяться.
    А яка саме?
    Таких і справді багато. Батьки змушують і діти йдуть до шлюбу. :dntknw:
    А ще як на науки не ходять, то взагалі... Таке враження, що шлюб - це дозвіл на секс.

4. Artemida

Artemida Well-Known Member

Лілю, а можна хоч в загальних рисах пояснити, як відбуватиметься цей процес? Бо я от ніяк того не зрозумію. Кого про що питатимуть, де братимуть факти і як знатимуть, що ті факти правдиві?

5. Kasia

Kasia Well-Known Member

відлучення від причастя.
    тут писала.

6. Liliyah Romanova

Я на процесі ніколи не була й церковного права не вивчала. То треба питати в тих, хто це проходив. Он Маруся-мама повинна більше знати в тому, бо має близького родича, котрий це перейшов.
    Щодо того, як знатимуть, що факти правдиві, то просто довіряють людям. А якщо хтось говорить неправду, то гм... матиме тяжкий гріх на душі.

Я неуважно читала цитату.
    Мені це подобається. У нас такого нема, на жаль. Але з огляду на те, що процес тягнеться довго, то можна сказати, що то вже і є покута, бо в тому часі теж не можна приступати до Причастя, якщо живеться з кимось без шлюбу.

7. Маруся-мама

Та який дозвіл, якщо давно всі співживуть до шлюбу... ібо воздержаніє до нічого доброго не приводит. :girl_haha::girl_blum:

---------- Додано в 14:54 ---------- Попередній допис був написаний в 14:44 ----------

Вам того знати не треба... це жахи, які пережити без безсонних ночей не можна. Ми не одну пачку таблеток наковтались. По-перше треба було братові допомогти зібрати всі документи, потім написати свідчення свідків. Ми то всі відхорували а брат ще і надалі не відійшов. Хоча вже 4 роки як розлучений офіційно і 1,5 року як отимав уневажнення.

8. Artemida

Та якраз і треба:girl_smile:

9. Маруся-мама

Якщо треба, то підіть в Св. Юра і дізнайтесь які документи потрібні для того щоб утримати уневажнення. Вам все розкажуть.

Я не хочу тут нічого писати, бо ітак вже мене в зубах носять що я забагато говорю.

---------- Додано в 17:05 ---------- Попередній допис був написаний в 16:22 ----------

А мені не подобається. Бо Кася сказала що покута є незважаючи на те чи людина жила з кимось, чи ні. Покута є за те що є другий шлюб.

Все є на совісті особистості, бо є такі що навіть в шлюбі співживуть з іншими мужчинами і ходять до церкви і приймають Святі Тайни. Якщо громада маленька то може то священник і баче, але якщо велика або людина йде собі щоразу в іншу церкву, як це спокійно можливо у Львові. То не може священник відмовити бо не знає хто приступає і з якими думками. А в випадку з заробітчанами то я взагалі мовчу.

Тому я не вважаю що карати за другий шлюб, тільки тому що він другий варто.

10. Artemida

Вінчалась у православній церкві, тому церква Юра то трохи не туди.
    Була у церкві, знаю які документи потрібно. Мені просто цікаво як то все відбувається після того як я принесу той перелік. Хоч, в принципі, у вас певно все по-іншому.

11. Liliyah Romanova

Так, але ж у них перший шлюб не уневажнюється, просто знімається благословення. Перший шлюб залишається першим. Тому така покута має сенс.
    Та, про це краще або в окремій темі, або взагалі не говорити, аби нарід не жахати. :sad:

12. ylisovych

ylisovych миється в бані

а що в цій темі для вас не зрозумілого і з моєї сторони невідповідально?

Останнє редагування модератором: 18 Жовтень 2011
  13. Маруся-мама

У нас було в Католицькій єпархії, тому це вам явно не допоможе. Плюс, в брата був священник-канонік адвокат який йому розповів про всі канони під які може підпадати його шлюб, як недійсний. Тоді пишеться запрос в Католицьку Єпархію за місцем проживання і вам присилають всі папери які ви маєте виповнити. Я не знаю як на рахунок Православної церкви і що там вимагають, а брату дали список запитань на які він мав дати ДУЖЕ розгорнуту відповідь. Там вийшла дуже груба папка зі всіма деталями про все що було, як було і чому було.

А щодо свідків, то все на їх совісті, бо вони пишуть дуже довгу розповідь на десятку сторінок і відповідають на запитання суддів. Там в загальному 10 питань і на всі маєш дати розгорнуту відповідь. Чи ви збрешите чи ні, це на вашій совісті.

Після того як розглянули писульки, його викликали на слухання. Його і його жінку викликали окремо. Сиділи судді і його «допит» тривав декілька годин. Потім те саме було і з його жінкою. Їх викликали два рази. Після того сказали чекати. Пройшло пів року і йому дали відповідь що його позив розглянений з позитивним результатом, і Католицька Єпархія міста де він живе визнала його шлюб недійсним і дали йому уневажнення.

Зауважу, що ці всі роки мій брат не мав ніяких відносин з ніякими іншими жінками і його жінка так само (наскільки мені відомо). Вони залишились самі. У них і справді не було так що вони спішились позбутись один одного аби бути з кимось іншим. Там було трошки інакше. Мені дуже шкода їх обох. І ще, на мою думку, дуже важлива деталь - у них не було дітей!

PS. До церкви ходили обоє що-тижня і приступали до Святих Таїн.

Останнє редагування: 18 Жовтень 2011
  14. Dolma

Dolma Well-Known Member

перечитала тему і зрозуміла так: пошлюбована в УГКЦ людина, котру зрадили і покинули, за правилами церкви не має права будувати своє життя з іншою людиною, бо зрада за канонами УГКЦ не розглядається як причина на уневажнення шлюбу, оскільки сталася ПІСЛЯ (хоча в цитованих тут неодноразово словах Ісуса було про те, що можна відпустити через перелюб (?) ), а розлучення як такого не існує. поправте мене, будь ласка, якщо щось невірно зрозуміла чи написала.

мої думки з приводу: отже, ця покинута людина має до кінця життя прожити самотньою через свій помилковий вибір. але якщо врахувати, що Бог сказав, що це не ви вибирали, а я вас сюди привів, то виходить - це помилка Бога?.. питання: чому покинута людина має страждати через помилку Бога? щось зробила не так? можливо. а коли все ж робила все, що могла, щоб зберегти сім*ю, а її все одно покинули?.. то ЧИ ПОВИННА страждати до кінця життя через невдало підібрану пару?

15. Маруся-мама

Бог помилок не робить!!! Бог досконалий!!!

То може всетаки сама людина винна в тому що сталось, бо це вона вибрала маючи вільний вибір і свобідну волю?

---------- Додано в 14:52 ---------- Попередній допис був написаний в 14:44 ----------

Он я собі над тим думала, про те чи треба карати за те що візьмуть другий шлюб, тобто позбавляти Причастя. Я б сказала що людині яка переходить через розводовий процес треба заборонити приступати до Святих Таїн поки питання не вирішене. Чому? Бо в тому часі мені здається що людина найбільш схильна бути озлобленою на іншу особу і на саму ситуацію, і яко покута має більше молитись і думати про скоєне.
    Але я всетаки притримуюсь думки, що вже після того як перший шлюб уневажнений, чи з нього знято благословення, то після того як людина візьме шлюб з іншою особою вже нема чого йому/їй відмовляти в Святих Тайнах. Але до того, то так. Тут я погоджусь що має задуматись і відбути якусь покуту. Хоча... якщо людині то неважне, то їй буде всеодно чи вона приступає до Святих Таїн чи ні, і коли то відбувається до чи після другого шлюбу.

Останнє редагування: 19 Жовтень 2011
  16. Artemida

Марусю, та ніхто і не каже, що людина не винна. Так, ми всі самі винні у своїх гріхах і більшість це добре усвідомлює. Але ж Бог вчить нас прощати, сам прощає нам наші прогрішення. Чому ж тоді у питаннях шлюбу все так категорично? Адже ніхто не застрахований від помилки. І якщо вже так сталося (в кожного з різних причин), то що - все? Життя закінчилось? Далі нема дороги? Якось недосконало все це....

Та і взагалі, не в образу нікому сказано, ми у цій темі переливаємо з пустого в порожнє. Кожен дивиться на явище зі своєї "колокольні" і наскільки я побачила, прочитавши тему, ніхто нікого ні в чому не переконав....

17. levandivka

levandivka З яйцями...

Чи повинна людина страждати до кінця життя через запхану під поїзд ногу? То теж як помилка Бога трактується?

А ставилося таке завдання? :)
    Кожна людина робить свій вибір. Чи шлюб, чи істина з форуму...
    А потім уже йде калькуляція.
    Нє?

18. Liliyah Romanova

Ви ці слова не до того контексту припхали, тому вийшла у вас єресь.

Щодо зради, то вона є причиною до сепарації, а не розлучення. Церква (за вченням Христа) заохочує прощати людину за її проступки.
    Не саме до вас, але загалом до багатьох, бо тут часто пишуть у схожих інтонаціях.
    Коли пишете не як християни, то якої відповіді чекаєте? Невже сподіваєтеся, що й відповідь буде нехристиянською? Нема сірого в християнстві, є чорне й біле, іншого не дано.
    Христос не казав нікому, що "буде тобі сонечко світити, птички співати й цвіточки пахнути", Він сказав: візьми СВІЙ ХРЕСТ і йди за мною.

19. Маруся-мама

І не збираюсь нікого переконувати.

Бог дав кожній людині вільну волю і свободу вибору! ВАМ вирішувати чи ви хочете бути в гріхах як в шелках, чи йти іншою дорогою.

PS. Поки була на мітінґу і не натисла на кніпку левандівка написав мою думку.

20. Liliyah Romanova

Людина повинна починати з того, що спитати себе, чи молилася вона про правильний вибір, чи радилася вона з Богом, коли той вибір робила. Коли почалися труднощі, чи просила в Бога допомоги, чи старалася виправити ситуацію, чи будувала на Бозі від початку шлюбу?? А якщо нічого з того не робила, то чого дивуватися потому? Спочатку не запрошуємо Бога в своє життя, а навіть випихаємо Його звідти, а потім раптом саме Він у всьому винен? Непогано влаштувались...

• Зе бест! Зе бест! x 1