Церковний розвід, уневажнення шлюбу

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем L@vazza, 20 Лютий 2009.

1. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Відповідь: Церковний розвід

Мене вже давно муляє запитання.
    Маю ситуацію. Чоловік і дружина були в шлюбі. Священник якої конфесії давав шлюб я не знаю. Розлучились в РАГСі. Через два десятки років чоловік вирішив розірвати шлюб. Звернувся до православної церкви. Шлюб розірвали, видали папір. Але... Друга сторона (тобто колишня дружина) участі в цьому не брала і взагалі не вкурсі, що її шлюб недійсний. То так і має бути? бо я завжди думала, що для розлучення як і для шлюбу потрібні двоє

2. Donner

Donner Member

Ну, хоча б тому, що
    а значить, теж казав "ми любимо одне одного". Так є, що Церква забороняє більше, ніж один раз клястися, що "не покину тебе аж до смерті". І це логічно.
    Не те, що я осуджую людей, в яких не з їхньої вини не склалося подружнє життя. Просто ще є Божі заповіді, за якими клятва на вірність тільки тоді чогось вартує, коли вона дається раз. В словах, які промовляє під час вінчання жінка є таке гарне закінчення: "бо так зволив Бог". Ну зволив Він так, і що робити? Сваритися з Ним? Підкуповувати Його?

3. ljalechka

ljalechka Well-Known Member

але ж я цього не говорила!
    але ж і в церкві наприклад, коли є сповідь, і людина сповідається, говорить, що більше таких гріхів не буде робити, а не встигла вийти з церкви, як вже почала грішити, визнайте це факт!
    перепрошую за таке питання, ви в такій ситуації були? якщо так, то думаю, якби мали другу дружину, яку сильно любите, і хочите взяти з нею шлюб, хочите, щоб діти народились в шлюбі, ви б цього не писали!

Останнє редагування: 18 Жовтень 2011
  4. Donner

Donner Member

Писав би. Бо то не мої слова. Так, шукав би собі оправдання, може б так само писав емоційні коменти на форумі і т.д. Але від факту, що переступаю Божу заповідь я б нікуди не дівся. Повторюю, я не осуджую людей, які опинилися в такій ситуації, бо справді, обставини бувають дуже важкі, тай хто я, щоби судити. Але від того, одружувався я вдруге, чи ні, заповідь "що Бог з'єднав, людина нехай не розлучає" не зміниться. Скажімо, якщо священик чи монах ламає обітницю дану Богові (грішить грошоюбством, непослухом, байдужістю до служіння) ми обурюємося, мовляв, "він же ж клятву давав!". А коли ми ламаємо - шукаємо оправдання.

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Ну, тоді відкриваємо Біблію й читаємо:
    я кажу вам: Хто відпускає свою жінку, - хіба у випадку розпусти, - той робить з неї перелюбку; і хто взяв би розведену, чинить перелюб.
    Кожен має пильнувати ВЛАСНОЇ совісті, а не чиєїсь. Те, що хтось грішить, коли вийде з церкви, чи будь-коли, не є ні чиєюсь справою, ні чиїмось оправданням, тому такі слова щонайменше дивні. :pardon:
    Такі ситуації вирішуються ДО того, як хтось стане дружиною чи чоловіком, і однозначно ДО того, як народжувати дитину. У таких ситуаціях винна не Церква, а батьки дитини. Треба мати сміливість подивитися правді в очі.

6. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Якщо ви належите до протестанської церкви, тоді там існує розлучення. В Католицькій натомість є або сепарація (яка не дозволяє на співжиття з іншим мужчиною, інакше жінка добровільно поза церквою) або уневажнення (яке розглядається судовим засіданням і це серйозна процедура бо треба довести що шлюб не був укладений добровільно і чесно).

Більшість шлюбів таки укладаються добровільно і дуже мало є випадків що справді хтось когось обдурює аби лишень затягти до шлюбу.

Щодо уневажнень, то сказав Ісус - кому відпистите відпуститься... отже якщо певні священники беруть на себе таку високу відповідальність, то їм потім за це треба буде відповісти. Але не лишень їм треба про це пам’ятати. Якщо ми спонукаємо їх до прийняття рішення яке нам вигідне, то з нас відповідальність ніхто не знімав.

Це не так як в тому кавалку про равіна який в п’ятницю ввечері на Сабат йшов до синагоги.

---------- Додано в 03:57 ---------- Попередній допис був написаний в 03:51 ----------

То не пафос, а клятва. Просто люди тепер витерли з свого життя поняття честі. Це просто справа честі щоб дотриматись клятви даної не кому небудь, а самому Богу.

Невже для багатьох ця клятва це як клятва Марині на лавці, аби повіла шо там в сусідів під ковдрою сі робит, і клянусі же нікому більше не повім. Але тої Мариніної клятви вистарчає на дві мінуті.

7. ljalechka

ми ще цю с-цію вирішували до одруження, пізніше після розписки, при тому, що я ще не була вагітна, але на засіданні в церкві, як потім священник чоловікові пояснив, що замало часу пройшло від першого шлюбу( 2роки), щоб дати вам церковний розвід, сказав чикати, а скільки років це буде тривати невідомо. Так виходить, якщо мені прийшлось чикати 10років, то я не повинна народжувати в цей період?

8. Kasia

Kasia Well-Known Member

МАрусю, ви не правильно потрактували моъ слова.
    покута - це малося на увазі ось це :

9. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

так, однозначно має бути так, тільки так правильно по відношенню до Бога, людей і власної совісті. Але в реальному житті деколи, якщо чекати уневаження, а потім і дозволу на повторний шлюб, то коли ж народжувати дітей? В 40? А якщо мрієш про братика їй? В 45? А поставити їх на ноги? І як жити всі ці 6-10 років поки чекаєш уневаження? Тихенько любити і вірити, що дадуть? А як не дадуть? Що робити з життям своїм? А якщо не уявляєш його, оте життя без людини яку зустрів?

Ось про цю наприклад ситуацію...як бути жінці? Чекати? Скільки? 10 - 15 років?
    І навіть чекаючи, ти можеш не отримати результату...Значить сприйняти долю як є і значить не мають бути разом? І куди далі? В 40 років і з розбитим серцем, без дітей, бо полюбила не того...
    Доля деколи зводить дві половинки не зразу, не в юності, а вже після немаленького шляху, пройденого ними. І що їм робити, подаватись в іншу віру, якщо вони прагнуть вирощувати дітей в шлюбі і вчити їх вірі в Бога, і подавати власним прикладом це? Як вести дитину до першої сповіді, якщо самі причащатись не можуть?...Не знаю...

10. ljalechka

золоті слова!,відчувається те, що,людина те саме переживає і розуміє!

11. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Щоб розуміти, не обов"язково то переживати...Просто достатньо озирнутись навколо, не засуджуючи озирнутись, а примірявши на себе.
    Мої знайомі живуть разом вже 10 років. Дитині 8. Не шлюбовані. Жінка не причащається весь цей час, не сповідається, бо не має права. Вона мусіла вибирати між життям з людиною яку любить, можливість мати з нею дітей і просто життям в чесності...
    Вона ходить до церкви, вірить в Бога, вірить що все налагодиться...але скільки їй ще жити так? І в разі як не дадуть, то значить їй судилось так в гріху і прожити життя?
    Знаю, скажете - треба було думати перед тим! Думала, і зважувала все свідомо, а почуття то взяли верх. Серцю не накажеш. І має зараз сина, якого любить більш за все. І не шкодує ні про що. Але...є але...

12. ZyKlamenKa

ZyKlamenKa New Member

Я не кажу, що це пафос.... Я маю на увазі, що слова ці вже настільки втратили для людей справжній зміст, що далі нікуди... Вінчаються тому, що так всі роблять, тому, що це гарно...... Таке враження, що дехто навіть і не задумується над тим, в чому клянеться...

13. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

згідна, цікаво почути думку про таке:
    Одна знайома, яка далека від Бога і церкви взяла шлюб без сповіді, без свідомого розуміння що це таке і для чого, бо так сказала свекруха. Через рік розлучилися. Мені цікаво чи такий шлюб дійсний, якщо він був зразу побудований на брехні. Вона сказала свекрусі що висповідалася.

14. Liliyah Romanova

Якщо вам важливо, аби все було в правді перед Богом, то так, не повинні.

15. Зануда

Зануда Well-Known Member

То що тепер? Спростити всім життя і відмінити зміст всіх цих слів, раз він для багатьох і так вже нічого не означає? Я, знаєте, далека від фізики, і багато з моїх знайомих також - ми гуманітарії, то може відмінити деякі закони і скасувати формули, для багатьох вони і так не несуть ніякого смислового навантаження?

16. Liliyah Romanova

Не уявляти своє життя треба без Бога, на людях краще не будувати.
    Просто якщо людині залежить на тому, аби бути з Богом, більше, ніж бути з людиною, то питання в неї постають геть інші. А коли Бог стоїть на другому або й узагалі останньому місці в житті, тоді нема про що говорити. Я нікого конкретно не маю на увазі, але знаю тих, хто теж не уявляли, однак відносини з Богом були для них важливіші (і Церква є невід'ємною частиною тих відносин) і вони ставили зовсім інші питання.
    Бачите, ви ставите так, що людина важливіша за все, в тому числі за віру, за Церкву... Я тут не маю, що сказати. Якщо пріоритеті саме такі, то, може, й не треба шлюбу брати тоді.

17. cheboturka

cheboturka New Member

гріх вчинений після покаяння і клятви поправитись є вдвічі більшим гріхом

18. ZyKlamenKa

ZyKlamenKa New Member

Та що ви? людям треба змінити своє ставлення до клятви, яку дають...А порівняння з фізичними законами і формулами, як на мене, не зовсім доречне... Це ж різні речі.. Власне, говоримо не так про шлюб, як про церковний розвід. І я твердо переконана, що "не зійшлися характерами" ні в якому разі не може бути причиною, хоча часто таки є. Повторюсь, але тут, на Землі, можна анулювати будь-що, але ТАМ нам все згадають... На Страшному суді, швидше за все :), не перевірятимуть писульки... Так що не треба змінювати речі, треба змінювати своє ставлення до них.

19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Я для себе бачу так, що якщо другий "шлюб" був за моїх бажань, без уневажнення попереднього тоді я не можу приймати Святих Таїн так довго як я живу в грісі. Адже перший шлюб залишається важний.

---------- Додано в 13:41 ---------- Попередній допис був написаний в 13:37 ----------

Можна:girl_wink:, ми люди можемо собі в головах повідміняти все що завгодно але яблуко догори не полетить бо земне тяжіння людина не відмінить. Так само і тут, тільки тому що хтось собі щось купив за гроші чи каже що "не залишу тебе аж до смерті" це просто гучні слова, не змінює нічого. Бог сталий! Перелюб він і в Африці перелюб.

20. Kasia

Kasia Well-Known Member

та то логічно.
    але в православних і при другому шлюбі є єпітимія.