Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, поради)

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Zoryanazirka, 27 Лютий 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. invisible

invisible Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Дівчата, сьогодні я здала всі документи на допомогу по вагітності, але в мене тої довідки про склад сім'ї не вимагали (Личаківський відділ). Сказали, що такої вже не беруть. Ви питайте, уточняйте. Не може ж бути, що для різних відділень соцзахисту різні правила...
    І цього теж не вимагали, свій дали :) Видно може мені просто з відділом соцзахисту повезло.... Здала все швиденько, без проблем, працівники приємні і ввічливі. Аж не вірилося :)

2. glasses

glasses Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Я не у Львові, а в селі, то мені відразу виписали, а як тут бюрократія працює не знаю.
    Я давала звичайний, та яка різниця, це головне, щоб поскладати ті папірці.

---------- Додано в 18:39 ---------- Попередній допис був написаний в 18:35 ----------

Ну, ти х ЖЕКу брала якусь чи ні?

А я 2 години прочекала. Всі кричать - жах просто. Зайшов дядько, то його так там висварили і накричали, що я була в шоці, але я б того не терпіла, а прокоментувала б відразу. Та, що приймала в мене - добра тьотка була, але я чекала 2 години, бо та, що за мій населений пункт, в відпуску - з 5 столів, приймало тільки 2. І вона собі до 11 години реєструвала довідки і документи не приймала. От так.

3. invisible

Нєа, нічого з ЖЕКу не вимагали. Лише ті всі папери, що в мене по приватному підприємцю, мед. довідку з поліклініки, рахунок і копію паспорта та ідентифікаційного.

Я так і підозрювала, що мені дуууже повезло зі своїм відділом соцзахисту.:girl_in_dreams: Тепер буду сподіватися, що допомогу виплатять без проблем.

4. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

Які документи необхідні для призначення допомоги при народженні дитини?

заява матері (усиновителя, опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітікі;
    паспорт;
    ідентифікаційний код;
    копія свідоцтва про народження дитини;
    оригінал довідки, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення допомоги по народженню дитини;
    довідка про склад сім'ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини (у разі народження другої або наступних дітей, що враховується при визначенні розміру допомоги);
    копія рішення про усиновлення або про встановлення опіки (для усиновителів і опікунів).

5. Brenda

Brenda Member

Дівчата, почитала вас і загубилась тут взагалі:sad:(
    Хеелп мі!!!

В мене офіційна робота і офіційна зарплата. Я так зрозуміла, що я маю отримати дві частини допомоги:
    1. Я беру в мого лікаря лікарняний, здаю у наш відділ кадрів і протягом якогось часу мені виплачують ту першу партію допомоги, від мене більше нічого не треба, так? Чи ще щось треба??

2. Після народження дитини я іду в соц захист і оформляю доки на виплату другої частини. Які доки потрібні мені? Чи треба ще писати якусь заяву на роботі?

Я так зрозуміла, що переписка вище йшлась на рахунок ПП, а що робити у випадку офіційної роботи на трудову?
    Будь ласка поможіть, бо щось запуталась я взагалі з тим всім-)

Дякую

6. ZaKohana

ZaKohana New Member

Все вірно. Декретні, правильна назва - допомога по вагітності та пологах (як правило, 126 днів - 70 до та 56 після), виплачуються застрахованій особі по основному місцю працевлаштування та за сумісництвом на підставі пред'явленого лікаряного листка або ж його копії (при сумісництві). Якщо особа - ПП, вона сама подає усі документи до соцстраху як приватний підприємець. При відсутності працевлаштування - документи потрібно нести у Фонд Зайнятості, якщо там рахуєшся на обліку.

---------- Додано в 11:15 ---------- Попередній допис був написаний в 11:10 ----------

- Заява про вихід в декрет (не обов"язково, на розсуд відділу кадрів)
    - При народженні дитини - якщо у вас є одноразові виплати на підприємстві згідно колективного договору чи будь-якого іншого документу, можна написати заяву про виплату допомоги при народженні дитини
    - Заява про відпустку (при наявності) тоді, коли закінчується лікарняний лист (ті 126 днів)
    - заява про догляд за дитиною до 3-х років (з дня закінчення лікарняного або дня відпустки). :girl_smile:
    -

7. Натуля

Натуля Well-Known Member

То не дві частини, то є три різні допомоги. 1. Здаєте лікарняний на роботі і отримуєте декретні гроші. 2.Після народження дитини подаєте документи в соцзабез і отримуєте одноразову допомого по народженню дитини. 3. Коли у вас закінчиться лікарняний, пишете на роботі заяву на відпустку по догляду за дитиною до 3-х років - то можна подати в соцзабез документи ще й на цю допомогу по 130 грн. Ця остання допомога може бути збільшена, якщо офіційні доходи сім"ї невисокі, і на неї документи подаються кожних пів року.

8. ZaKohana

ZaKohana New Member

Документи ті, що написала tanchyk дописом вище.

9. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

Фактично так. Ваш відділ кадрів, напару з бухгалтерією оформлюють Вам лікарняний декрений, передають документи у відділ СоцЗахисту звідки Вам перераховують допомогу в зв'язку з вагітністю і пологами (розраховується виходячи з Вашої ставки).
    Після народження у СоцЗахисті Ви оформляєте допомогу при народженні першої (другої/третьої і тд) дитини. Про документи трохи вище писалось

Заяву на роботі Ви маєте написати по закінченню лікарняного. То заява на декретну відпустку для догляду за дитиною до 3х років. Там видають наказ на вашу відпуску і копія того наказу Вам потрібна буде для СоцЗахисту при оформленні допомоги по догляду за дитиною до 3х років.

10. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

майже так: спочатку ви отримуєте лікарняний і на вашій роботі залежно від вашої зарплати вам нараховують гроші за весь період лікарняного)
    після пологів ви йдете в соцзабез з свідоцтвом про народження, витягом з РАЦС (дають при реєстрації дитини) копіями паспорта, ін. коду і номерам рахунку в банку (Ощадбанк, Приват чи ще якийсь, не памятаю назви) і оформлюєте домопогу по народженню дитини, яка вам нараховується спочатку разово (близько 9 тис грн) а решту протягом 2х років приблизно по 700 грн щомісяці (якщо то перша дитина). А третя виплата - по догляду за дитиною до 3х років - берете на роботі копію наказу щодо того що йдете у відпустку по догляду до 3х років і довідку з місця прописки чоловіка що він такої допомоги не брав (якщо прописпні разом не знаю чи треба) і тоді щомісяця до 3х років дитини або до вашого виходу на роботу нараховуватиметься по 130 грн.
    Я так то все зрозуміла, якщо десь помилилась - виправте

поки писала вже відповіли))

11. Brenda

Brenda Member

Дівчатка, а що робити, якщо чоловік не українець і прописаний в іншій державі, а тут він просто тимчасово зареєстрований... Де я ту довідку дістану? :sad:

12. invisible

Я думаю, такі обставини теж мають бути передбачені. Зрозуміло ж, що твій чоловік не може отримувати українських декретних на дитину в іноземній державі. Можливо, за місцем тимчасової реєстрації таку довідку дадуть. Просто треба бути піти в соцзахист і спитати, які документи потрібні в цьому випадку.
    А зрештою, за тих мізерних 130 грн. навіть упаковки памперсів не купиш...

13. Olka Sherolka

Olka Sherolka розпатлана посиденька

14. Brenda

Brenda Member

То точно, то, може, краще і не заморочуватись, бо в нас з чоловіком завжди проблеми, якщо потрібні якісь документи з тими державними органами-( Я зараз планую піти в наш ейч ар і проконсультуватись... може, ще щось підкажуть...

15. Plenilunio

Але можна зробити підвищену допомогу виходячи з доходів сім'ї. Тоді та допомога буде досить помічною ;-)

16. Brenda

Brenda Member

А які маютть бути доходи, щоб отримати ту підвищену допомогу?

17. Plenilunio

Сумують офіційні Ваші і Вашого чоловіка доходи і ділять на кількість членів сім'ї (на три у Вашому випадку). Якщо виходить менше ніж прожитковий мінімум на людину. Але в доходи враховують все окрім першої виплати на дитину (оті ~ 10 тис.). Також чи є у власності рухомість/нерухомість і тд.

18. Galin Max

Galin Max Member

у нас було офіційно десь 800+130 (від собезу), то я мала доплату в місяць 600-700 грн (півроку тому)
    якщо для вас така сума вартує біганини за довідками щопівроку - то можете пробувати :)

ага, з "нерухомості" - в нас 1-кім. квартира і хата в селі, в яких приписано купу народу. про "рухомість" - так я їм розігналась і сказала :)

19. invisible

Це виходить, що сумарні офіційні доходи сім'ї мають становити грубо кажучи менше 3 тис. грн.? (бо прожитковий мінімум зараз в районі 1100 грн.). І ще, якщо я маю у власності частину квартири і чоловік теж, то що, по ідеї підвищена допомога не світить? Цікаво, як вони враховують оте майно в визначенні доходів, не розумію.
    А якщо в мої квартирі прописана я і мама, а чоловік в іншій, тоді як? Враховуватимуть все одно мої доходи і доходи чоловіка, чи мої і мамині, чи усіх трьох? Щось я заплуталася на ніц...:girl_impossible:

20. Plenilunio

Ну може комусь то і не гроші. Але думаю купити кілька пачок підгузників буде за що і це вже приемно і на гаманець трохи легше.
    Виходить що десь так. Але то все тре вже там на місці уточнювати...
    От чесно- не знаю. Може дивляться чи немає розкоші (типу більше 21 м2 на людину і кілька машин на сім'ю).
    Зрештою, як кажуть"за спрос денег не берут". Спробувати можна. А вже як сума не задовільнить то можна потім не поновлювати ;-) Менше 130+800 точно не виплатять.

Статус теми:
Закрита.