Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, поради)

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Zoryanazirka, 27 Лютий 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дана

Дана Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Почекайте, ви говорите про який лікарняний? Про той що декретний? на 126 днів, а соцстрах вам декретних також не виплачує?

2. Iwka

Iwka Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

я можливо поступаю троха не по закону - але я все ще рахуюсь аспіранткою, яка ходить на роботу. тобто мені продовжують виплачувати стипендію, але фактично я сиджу вдома. це звісно слід робити ТІЛЬКИ зі згоди наукового керівника і відділу аспірантури (саме працівники тотого відділу мені порадили так робити, бо якшо би я подала лікарняний (=декретний) то мені би нараховувалась мінімальна допомога, а стипендію я втрачаю за тих 4 місяці. а різниця доволі таки відчутна...) Оплата лікарняного не передбачена, бо зі стипендії не стягуються жодні відрахування.

3. Анута

Анута Well-Known Member

щось ви мене заплутали зі своєю аспірантурою.... я не стикалась із такою ситуацією, але знаю що ви маєте цілковите право на лікарняний. Причому саме цей лікарняний (в зв"язку з вагітністю та пологами) є єдиним лікарняним, з якого не вираховуються ніякі податки і відрахування, і він орієнтовно рівний 4 ЗП (у вашому випадку розумію 4 стипендії). Не знаю, як це відбувається із студентами, але якась дуже хитромудра замутка ІМНО може варто ще в когось проконсультуватись? ну зараз ви ніби ходите на роботу, а коли народите? теж будете ніби ходити? тих 76 днів, які передбачені лікарняним? ви ж їх просто втратите, або я цілком заплуталась і нічого не розумію....

• Подобається Подобається x 2
  4. Iwka

Iwka Well-Known Member

як то кажуть "діко ізвіняюсь, я не хотіла..." Сама чесно кажучи не повністю відчуваю ясності в тому всьому, але довіряю працівникам відділу аспірантури (колеги батька - відповідно нема резону мене обманювати).
    Як мені пояснили - якшо я подаю лікарняний листок - то термін аспірантури мені продовжують на 4 місяці (потім) але без виплати сьтипендії. тобто я фактично втрачаю 4-х місячний прибуток. При тому мені мали би виплачувати допомогу приблизно еквівалентну допомозі по догляду за дитиною (140грн...)
    І я не юрист, але мені дуже здається шо будь який лікарняний у випадку студентів+аспірантів - це не підстава нараховувати лікарняний і не нараховувати ЗП, а просто довідка про причину відсутності студента/аспіранта.

5. Дана

Дана Well-Known Member

І я про те саме подумала, Чому має бути мінімальна допомога? Вона ж розраховується як компенсація з/п(стипендії) за ті самі 4 місяці, і виходить в сумі навіть трохи більше.

• Подобається Подобається x 1
  6. Анута

Анута Well-Known Member

тут треба не юриста, а хорошого бухгалтера.

отут напевно основні "танці". у вас видно збільшується строк навчання

7. Iwka

Iwka Well-Known Member

Різниця між стипендією і зп - стипендія не оподатковується. Тобто скільки мені її нараховують - стільки мені і виплачують. так як мені пояснювали - оскільки я не є застрахованою в соц.забезп. (бо з моєї стипендії НЕ стягували збору в соц.стах.) то і лікарняний мені оплачують по мінімуму.

Мо я дійсно шось геть заплуталась і сама собі гірше наробила - тоді просвітіть, бо вже ніц не розумію...

8. Iwka

Iwka Well-Known Member

так, але без виплати стипендії за тих 4 місяці на які продовжують термін навчання... (чому так - не знаю, навіть не питайте...) походу гроші не мали би кудись діватись, але то називається тєжко...

9. Анута

Анута Well-Known Member

за це не знаю. нічого сказати не можу. Якась доля логіки в тому є, але я не знаю яка ситуація щодо стипендії

10. Дана

Дана Well-Known Member

Aспирантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки вищих учбових закладів I - IV рівня аккредитації і професійно-технічних навчальних закладів* РОЗМІР ДОПОМОГИ (У РОЗРАХУНКУ ЗА МІСЯЦЬ) -Місячна стипендія
    http://www.uaua.info/content/articles/858.html

значить я правильно розумію 4*на місячну стипендію, в грошах ви нічого не втрачаєте.

11. Анута

Анута Well-Known Member

ото вам і організували

а мінімум це: Непрацюючі жінки 25 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи

тобто як пише Дана, таки ви маєте отримувати гроші у розмірі стипендії вчитеся ви надалі чи сидите на лікарняному

12. Iwka

Iwka Well-Known Member

Дівчата, дуже дякую, але видать мені то вже не допоможе. По певно того лікарняного таки не понесу... Воно по закону так і має бути. але в реальності можуть бути свої нюанси в кожному окремому НЗ.

13. Galya

Galya Well-Known Member

Коли я йшла в перший декрет, вчилась, отримувала стипендію 147 грн. В соцзабезі сказали (і тицьнули навіть в закон), шо маю отримувати за ті 2 міс. до пологів і 2 після або стипендію(яку я і так би отримувала без ніяких довідок), або допомогу від держави в розмірі 115 грн. Тобто якщо вибираю 115 грн. - стипендії на той час не буде. Я вибрала стипендію:) Потім мені хтось казав, шо все одно мало б бути не менше мінімальної зарплати, то навіть не знаю, тепер, чи мене надурили, чи таки такі в нас закони.

14. Nata

Nata Well-Known Member

Мені теж так виплачували. А ще допомогу на дитину до 3-х років не виплачували, бо я вчилася і треба було вибирати або стипендію або допомогу.

А ще мене цікавить на який термін аспірантам дають відпустку по догляду за дитиною? Тобто чи маю я право сидіти 3 роки як всі нормальні люди чи як бідний студент через рік мушу продовжувати навчання?

15. Iwka

Iwka Well-Known Member

Мені сказали, що я без проблем пишу заяву на відпустку по догляду до досягнення дитингою 3-х річного віку. Про рік мови ніякої не було.

16. Nata

Nata Well-Known Member

Дякую. Значить треба мені хорошого юриста. Я теж написала до 3 років а через рік мене відкликали :)

17. Оленка

Оленка Well-Known Member

Витяг з Кодексу законів про працю
    Стаття 79. Порядок і умови надання щорічних відпусток.
    Відкликання з відпустки

…Відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою
    працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії
    або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних
    випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства,
    установи, організації з додержанням вимог частини шостої цієї
    статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі
    відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з
    урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної
    частини відпустки.

Стаття 179. Відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і
    для догляду за дитиною

… За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за
    дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди
    допомоги відповідно до законодавства.
    Підприємства, установи та організації за рахунок власних
    коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та
    відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною
    більшої тривалості.
    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох
    років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні.
    У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в
    обов'язковому порядку надається відпустка без збереження
    заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але
    не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.
    Відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами
    третьою, четвертою та шостою цієї статті, можуть бути використані
    повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи
    іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.
    За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині сьомій цієї
    статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною
    вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.
    При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в
    період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею
    трирічного віку.

Стаття 181. Порядок надання відпустки для догляду за дитиною
    і зарахування її до стажу роботи

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
    віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя
    та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою жінки або
    осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 цього Кодексу,
    повністю або частково в межах установленого періоду та
    оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого
    ним органу.
    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
    віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя
    та шоста статті 179 цього Кодексу) зараховуються як до загального,
    так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за
    спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу
    роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

Відкликання можливе з щорічної відпустки а не з відпустки ов’язаної з доглядом за дитиною до досягнення нею 3 річного віку.

Ось ссилка на Кодекс http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?user=d

• Подобається Подобається x 4
  18. Анута

Анута Well-Known Member

значить взнала щодо лікарняного якщо з декрету в декрет.
    Якщо перша дитина не досягла 3-х річного віку ви не зобов"язані виходити на роботу раніше цього терміну і наступна вагітність тут не привід.
    Для нарахування виплати лікарняного в зв"язку з вагітністю та пологами треба подати оформлений в ЖК лікарняний і нарахування будуть проводитись із цифр згідно штатного розпису на момент, коли ви перший раз пішли у декрет. Тобто лікарняний у випадку другої вагітності буде такий самий (сума), як і в першу вагітність.

• Подобається Подобається x 4
  19. Nata

Nata Well-Known Member

Що це означає?

20. Оленка

Оленка Well-Known Member

Ну я думаю це коли мама здає дитину в інтернат :confused: чи щось таке. Фіг його знає. Теба пошукати

• Подобається Подобається x 1
Статус теми:
Закрита.