Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, поради)

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Zoryanazirka, 27 Лютий 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дана

Дана Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Меган та ну , навіщо вибачатися всі ми люди і помиляємося, тим більше в спорі нашли правильне рішення:)
    Знаєте мене що дивує? якого милого роботодавці бояться тих лікарняних/відпускних? Це ж не їхні гроші, не з їхньої кишені. Це гроші соціального фонду, так виплачуютьїх у бухгалтерії фірми але джерело походження - соц.фонд, з рахунку фірми знімають ті декретні а потім є два варіанти або якщо фірма велика і щомісячні відрахування у фонд великі нічого не робить і кошти виплачені декретчиці поступово компенсуються відрахуванням з зар.плати(на хлопську мову, фірма не платить внесків в соц. страх на ту суму яку виплатив декретчиці) або пише заяву в соц.фонду і фонд на рахунок фірми перераховуює потрібну суму. У нас на фірмі було і перше і друге. Коли я шла в декрет то була одна декретчиця і в бухгалтерії порахували що за 3 місяці перекриють витрати то нічого не писали в фонд, а після мене пішло в декрет ще дві дівчини то і декретні вийшли великі- написали заяву в фонд, і нам перерахували з фонду гроші, десь до тижня.
    То чому роботодавці так погано відносяться до декретних виплат? Що з них станеться? Може я чогось не розумію?

• Подобається Подобається x 3
  2. Megan

Megan Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Може тому, що чим багатша людина, тим більше труситься над кожною копійкою, а може це просто зависть?

Коли я вже з пузіком ходила на роботу, одного разу почула до себе: "та що тобі, скоро 8500грн. загребеш і купиш собі що захочеш..":confused:
    Говорила жінка...

• Подобається Подобається x 1
  3. Наталя_26

Наталя_26 New Member

Дівчата, привіт! Звертаюся до Вас за допомогою.. Моя ситуація:з 25 червня мені виписують лікарняний лист по вагідності і пологам на 126 днів. Але на новій організації пропрацювала менше ніж 6 місяців( 01 квітня 2009 року), зп складає офіційна 650 грн.
    Підкажіть як правильно розраховується лікарняний? І чи повернуть організації ці гроші? Мені в фонді сказали, що не повернуть і нічого виплачувати не будуть..
    Дякую

4. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Коли дитині виповнюється рочок треба нести якісь папери в соцзахист? Бо нам перестали платити тих 620 грн, а ще нема року з моменту подання. Чи так має бути?

5. Андріана

Андріана Well-Known Member

так має бути, вам же виплатили певну суму відразу і решта поділили на рік, після року маєте отримувати 130грн. .Документів більше не треба подавати

6. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Але ж рік від подання не пройшов, я подала документи в липні, а почали виплачувати в серпні...

7. Андріана

Андріана Well-Known Member

це немає значення чи пройшов рік, Зорянка, порахуйте по квитанціям чи сходиться сума або в банку нехай дадуть роздруківку того що ви отримали. Вам мали виплатити відразу певну суму в тому серпні одним нарахуванням, а далі решту суми мали поділити на ту кількість місяців, що залишилася до виповнення року дитині і виплачувати по 620грн. Перевірте чи сходиться, але якщо ні (всяке буває, могли шось напутати), тоді треба звертатися в соцзахист нехай виправляють.

8. Дана

Дана Well-Known Member

А в якому фонді вам сказали цю маячню? З якого дива не повернуть гроші?
    Ось витяг
    Якщо застрахована особа проробила менш ніж 6 календарних місяців, то числення середньої заробітної плати провадиться виходячи з фактично відпрацьованого часу. Якщо за розрахунковий період застрахована особа не мала заробітку - виходячи з тарифної ставки (місячного окладу).
    Загальна сума допомоги по вагітності та пологах визначається множенням середньоденної заробітної плати на кількість робочих днів згідно з графіком роботи підприємства, що припадають на період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

• Подобається Подобається x 2
  9. я_тут

я_тут Well-Known Member

Дівчата, три питання :)
    Про декретну відпустку і відпустку по догляду за дитиною про досягення нею 3-х річного віку вносять якісь записи в трудову книжку?
    Коли пишуть наказ по п-ству про те, що працівник йде у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років?
    Коли подаються документи на призначення допомоги, в перелік яких входить копія трудової книжки, то там вже повинні бути всі записи про декрет?

10. Дана

Дана Well-Known Member

1. Я не впевнена але мені здається що нійкого запису не роблять- то треба уточнити
    2.Я писала заяву на відпустку по догляду за дитиною до 3ох рокв зразу по закінченню декретної відпустки. То 70 днів після пологів.
    3. Коли робила копію трудової то в трудовій ніякого запису про декрет не було, був останній запис що я працюю на такійто фірмі на такійто посаді і все.:girl_curtsey:

11. Megan

Megan Well-Known Member

1. Ніяких записів про декрет тепер в трудову не роблять.
    2. Коли закінчується лікарняний, тоді і пишуть заяву на відпустку до 3-ох років.
    3. Копія трудової дається для того, що ви працююча мама, і лікарняні вам платить робота, і виплата по догляду за дитиною до 3-ох років тоді більша, ніж для непрацюючих.

• Подобається Подобається x 2
  12. Nadijka

Nadijka Well-Known Member

Дівчатка, може вже хтось колись і питав, але чесне слово нема бажання перечитувати 50 сторінок...

Отже, я в свому житті ще ніколи не працювала...запис в трудовій книжці тільки про коледж...далі я пішла в декрет....27 липня доні виповнюється 3 роки...але на офіційну роботу я не піду і тут в мене виникає питання - Чи можу я стати на біржу? Бо мама мені доказує шо людина, яка ніколи не працювала стати на біржу не може, типу тільки по скороченню або звільненню...
    і ше одне, якшо таки можу то куди йти і шо треба з собою мати?

13. Дана

Дана Well-Known Member

Можете стати на біржу. Беріть трудову і вперед. Поставлять вас на облік. :girl_smile:
    Ну а з логіки вашої мами то ніяких студентів і учнів які щойно закінчили науку і не можуть знайти роботу на біржу би не ставили.

• Подобається Подобається x 4
  14. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Згідно ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення" встановлено, що реєстрація громадян у державній слжбу зайнятості проводиться при наявності паспорта та трудової книжки, у разі необхідності інших документів.
    (Лист, Мінпраці, від 24.03.2009, № 3259/0/14-09/06 "Щодо реєстрації в громадян у державній службі зайнятості")
    Щодо Вашої мами і людини, яка ніколи не працювала, то :
    Безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу. У разі неможливості надати підходящу роботу безробітному може бути запропоновано пройти професійну перепідготовку або підвищити свою кваліфікацію.
    Не можуть бути визнані безробітними громадяни:
    а) віком до 16 років, за винятком тих, які працювали і були вивільнені у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, реорганізацією, перепрофілюванням і ліквідацією підприємства, установи і організації або скороченням чисельності (штату);
    б) які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), в тому числі випускники загальноосвітніх шкіл, у разі відмови їх від проходження професійної підготовки або від оплачуваної роботи, включаючи роботу тимчасового характеру яка не потребує професійної підготовки;
    в) які відмовились від двох пропозицій підходящої роботи з моменту реєстрації їх у службі зайнятості як осіб, які шукають роботу;
    г) які мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, на пенсію за вислугу років та скористалися цим правом або досягли встановленого законом пенсійного віку. Згідно ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення"
    Итого, якщо у Вас є трудова книжка, маєте професію (спеціальність) перший запис у трудовій і рахується Вашим першим труд. стажем, навіть якщо це запис про навчання, і якщо у Вас немає роботи то ви маєте право зареєструватись в держ.службі зайнятості як безробіна і отримавати допомогу по безробіттю.

15. Nadijka

Nadijka Well-Known Member

Дякую дівчатонька!!!:girl_in_love:

16. я_тут

я_тут Well-Known Member

Дівчата, Megan, Дана
    Допоможіть ще раз мені. Сьогодні отримала декретні виплати і ніяк не можу зрозуміти нічого.
    Я принесла лікарняний в звязку з вагітністю і пологами з 26.06 по 28.09., на цей період припадає 88 робочих днів. В начисленні зарплати пише, що по іншим виплатам, тобто по лікарняному начислено 2251,56 грн. Це получається, що середня зп за день в мене 25,58 грн? І з них ще знімається 18,5% подоходного? тобто 20,85грн? тобто виплата за лікарняний в мене буде близько 1835 грн? З чим повязано, що мені порахували таку низьку сердню зп, якщо оклад в мене 900 грн? хіба це може бути через те, що останні місяці я працюю по 4 робочих дні в місяць?
    Буду дуже вдячна за відповідь

17. Дана

Дана Well-Known Member

Я так розумію що мова йде про відпустку в звязку з вагітністю та пологами і по закону вам належиться нарахування за 126 календарних днів тобто якщо з 26.06 то по 28.10! перевірте будь-ласка дату закінчення відпустки.
    Про прибутковий - Сума допомоги по вагітності та пологах не обкладається прибутковим податком, з її не утримуються і на неї не нараховуються збори і внески в соціальні фонди (ст. 5 Декрету про прибутковий податок).
    А далі підійдіть в бухгалтерію нехай вам дадуть розрахунок, бо так на пальцях важко розказати і щось зрозуміти. Завтра напишу більш конкретно.

18. я_тут

я_тут Well-Known Member

Дано, я мала на увазі з 26 травня

19. Дана

Дана Well-Known Member

На рахунок окладу.
    Наскільки я розумію з вашої ставки вираховують середньоденну зарплату і множать на кількість робочих днів звичайно якщо ви пропрацювала не повний робочий місяць. Тобто коли ви на роботу ходили 4 дня і в табелі у вас стояло тільки чотири робочих дні то і зарплату за ті чотири дні ви мали отримувати у розмірі середньоденна зарплата(сума окладу поділити на кількість робочих днів в місяці) і помножити на 4 дні.
    От для прикладу ваш оклад 900грн у червні є 20 робочих днів , значить 900/20= 45 грн /день і тепер 45 помножити на 4 відпрацьовані в місяці дні =180 грн. Тобто на руки ви маєте отримати 180грн за мінусом усіх податків і зборів.
    Витяг
    6. У разі коли застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід) обчислюється за фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку
    У разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді

Найкраще візьміть в бухгалтерії довідку про зарплату за 6 останнії місяців- ну для прикладу в райсобез. Там буде вказано точна сума нарахованої зарплати і кількість відпрацьованих днів.

20. я_тут

я_тут Well-Known Member

Дано, дякую Вам
    Я в принципі знаю скільки мені нараховували зп
    А я правильно розумію, що суму, яку мені нарахували, я можу поділити на 88 робочих днів і це вийде середньоденна зп? і ви кажете, що її не оподатковують?
    А мені в відомомсті написали, нараховану зп+декретні і з них зняли прибутковий податок і всі решту відрахування? Це я так розумію помилка?

Статус теми:
Закрита.