Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, поради) (2)

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем shelby, 8 Грудень 2013.

1. Rozmari

Rozmari Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

свого часу написала цілу статтю про це вконтакті, так як сама бухгалтер... отож...

ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ ЗА НАВЧАННЯ

УВАГА!!! ДУЖЕ ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ПЛАТНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ!!!

На жаль, з боку держави таке відшкодування витрат за навчання не афішується, а розміщена інформація є дуже складною для розуміння людей, які у повсякчасному житті не мають нічого спільного з обліком податків.
    Однак, дана інформація є дуже важливою, оскільки дозволяє студентам платної форми навчання або ж їхнім батькам (чи одному з подружжя) повернути до 15% від суми, сплаченої за навчання.
    Це право висвітлено у ст. 166 «Податкова знижка» Податкового кодексу України (ПКУ), згідно якої платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати: суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
    На практиці це розраховується наступним чином: Овсієнко П.П. у 2013 р. отримав дохід у вигляді заробітної плати в сумі 20 000,00 грн., з якої було сплачено податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) – 2 892,00 грн.; крім того Овсієнко П.П. у 2013 р. навчався в університеті, за навчання в якому сплатив 4 000,00 грн. Згідно ст. 166 ПКУ витрати за навчання у ВНЗ відносяться до податкової знижки, що дає право на зменшення річного оподатковуваного доходу платника податків, тобто:
    (20 000,00 – 720,00 – 4 000,00) х 0,15 = 2 292,00 грн.
    2892,00 – 2292,00 = 600,00 грн.
    де 20 000,00 грн. – заробітна плата за 2013 рік;
    720,00 грн. – сума утриманого із заробітної плати ЄСВ (єдиного соціального внеску);
    4 000,00 грн. – сума, яка була сплачена за навчання у 2013 році;
    0,15 – 15%, ставка ПДФО;
    2 292,00 – сума ПДФО, яку за 2013 рік має сплатити Овсієнко П.П.
    Так, як фактично Овсієнком П.П. була сплачена сума ПДФО 2 892,00 грн., хоча повинен він був сплатити – 2 292,00 грн., то держава повинна відшкодувати йому цю переплату 2 892,00 – 2 292,00 = 600,00 грн.
    Як це зробити:
    Потрібно подати до Державної податкової інспекції (ДПІ) за місцем прописки податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2014 року. У ДПА є спеціальні працівники, які консультують з приводу подання такої декларації, надають бланки декларації і допомагають їх заповнити.
    Однак у ДПІ потрібно приходити вже з певним пакетом документів, які підтверджують факт Вашого навчання, а саме з:
    1. Довідка з місця роботи про дохід та утримані з них суми у 2013 році;
    2. Заява на переказ коштів із зазначеними банківськими реквізитами;
    3. Копія паспорту (1,2 сторінки і сторінка прописки);
    4. Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
    5. Копія договору з ВНЗ про навчання;
    6. Копія свідоцтва про народження чи свідоцтва про шлюб (документа, який підтверджує І ступінь споріднення особи, що навчається, і особи, яка декларує доходи);
    7. Копія документів, що підтверджують сплату коштів за навчання (квитанції, чеки тощо).
    8. Довідка з ВНЗ про кількість та тривалість сесій у 2013 році.
    Також для отримання суми відшкодувань за навчання потрібно відкрити рахунок в Ощадбанку, реквізити якого необхідно вказати у декларації.
    Після подання декларації, згідно законодавства, Держказначейство перераховує кошти податкової знижки протягом 60 днів.

Корисні посилання: http://kchp.com.ua/deklarirovanie-d...-navchannja-v-dpov-d-na-aktualn-pitannja.html

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

2. synuchechka

synuchechka Well-Known Member

Відповідь: Беремо від держави все (законодавство про соціальні виплати, приклади, пор

Ой, дуже-дуже Вам дякую!!!
    Ще таке маленьке питаннячко, якщо я сама за себе плачу, то мені потрібно якісь довідки про доходи чоловіка?Чи будуть враховуватись тільки мої доходи.Дякую!

3. Rozmari

Rozmari Well-Known Member

Якщо самі за себе оплачуєте навчання і самі ж працюєте, то тоді довідка про доходи чоловіка не потрібна.

4. YeS Svit

YeS Svit The Good, The Bad and The Crazy

[/COLOR]
    це дійсно не афішується...вчилася на платному,то мені уже в кінці навчання знайома,яка теж оформляла сказала...а так...ніхто і не згадував....ніби то з їхньої кишені відшкодовується! А в бухгалтерії ще здивувались,коли я прийшла за довідкою....типу не знають про таку форму:girl_devil:

5. Ліля

Ліля New Member

цікаво коли в цьому місяці нарахують дитячі????

6. olangel

olangel Well-Known Member

Ооооо, думаю не скоро.. :girl_in_dreams:

7. Dolche

Dolche Well-Known Member

8. olangel

olangel Well-Known Member

9. Ліля

Ліля New Member

10. Уляна Поберейко

Уляна Поберейко Well-Known Member

я сьогодні звонила в Сихівський соцбез,сказали до кінця січня дадуть

11. katysik

katysik Well-Known Member

12. Dolche

Dolche Well-Known Member

13. jalla

jalla Прогрес року 2013

Вони там любітєлі щось таке ляпнути.
    Я вже до них більше не дзвоню.

14. Gorda

Gorda Well-Known Member

А від Личаківського, коли чекати?

15. Ліля

Ліля New Member

чекаємо !!!!:girl_in_dreams::d23:

---------- Додано в 14:11 ---------- Попередній допис був написаний в 14:07 ----------

так само як і в залізничному ощад банку раз подзвонила питаю чи гроші є, так мені сказали що нема і до кінця тижня не буде оча гроші вже були зараховані ...:girl_sad:

16. Уляна Поберейко

ага будем довго чекати я вчора писала п.міністру (на фейсбук) коли гроші будуть сказала на днях.Раджу всім так робити може трохи зачухають свої ...
    а ще нині кума звонила в Сихівський соцбез,то сказали що незнають коли дадуть гроші бо,нема затвердженого бюджетунадіються що докінця наступного тижня будуть(

17. Ліля

Ліля New Member

а можна силку, я теж напишу

18. Уляна Поберейко

так звичайно
    www.facebook.com/MLSP.gov.ua
    дівчата пишіть всі ,небійтесь відстоювати гроші наших дітей

19. Ліля

Ліля New Member

от що мені відповіли : Міністерство соціальної політики України
    16:27
    Міністерство соціальної політики України
    За Порядком, затвердженим КМУ, фінансування виплат щомісяця відбувається до 10 числа. Цього місяця фінансування відбулось у визначений строк.Зараз відбувається перерахунок коштів в райони та на персональні рахунки одержувачів.

20. allja

allja Well-Known Member

Бачила дівчата зі східних регіонів пишуть, що деякі вже отримали дитячі гроші...