Базовий гардероб: правила та поради

Тема у розділі 'Дефіле', створена користувачем Vероніка, 24 Березень 2013.

1. Rashellle

Rashellle New Member

Відповідь: Базовий гардероб: правила та поради

Посмотрите у Muubaa - у них есть модели для фигуристых и сисястых :)
    За вменяемые деньги можно найти как минимум на ASOSе.

Goosecraft тоже на фигуристых делают периодически )) У меня вот такая курточка.

И те, и другие маломерят на размер.

2. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Думаю, варто оновити тему)

Читаю книжку про прибирання і разом з тим планую нарешті довести до ладу свій гардероб
    Мій стиль - смарт кежуал (принаймі, так хочеться думати)).
    Робота дозволяє вбирати речі не тільки класичні, тобто дресс-код не строгий.
    В повсякденному житті теж такий стиль зручний.

Дівчата, а як часто ви переглядаєте гардероб і змінюєте базові речі?
    Моя мета - збільшити к-ть спідниць і суконь, також зробити гардероб більш різноманітним (люблю "влізти" в одні штани, і так і ходити), позбутись непотрібних речей, які лежать мертвим грузом.
    Зараз базові речі це - кілька пар штанів (як правило, вкорочені), джинси (треба оновити обов"язково, планую одні темносині класичні + бойфренди не дуже драні), сорочки/блузки, піджаки не надто класичні, гольфи. Верхній одяг - пуховик, пальто оверсайз кольору марсала, шкіряна куртка (треба оновити).

Хочу нові штани, дивлюсь, зараз актуальні широкі від бедра.
    Мій зріст і вага дозволяють (170 і 50 ), але я не ношу взуття на каблуку (мала колись проблеми з суставами)
    До низького такі штани будуть добре? Така ж проблема з спідницями, платтями. До низького багато чого мені не підходить

Ага, і ще. Дуже мало ношу прикрас. На разі хочу шалики поновити (ще б знати, де купити гарні)

• Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
    • Креативно Креативно x 1
  3. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

А я от сьогодні задумалась про те, якою взагалі є оптимальна кількість речей в гардеробі? З одного боку, хочеться сказати, індивідуально, багато хто, мабуть, скаже "чим більше, тим краще" але все ж, помічаю по собі, що буває забагато. Забагато, в сенсі, що не встигаєш все носити, забуваєш про якісь речі, про вдалі комбінації, речі залишаються малоношеними і стають неактуальними, можливо нема такого чіткого образу і стилю, бо оновлення йде повільно, а не такими блоками, ну, бо ж всього багато, все незношене...Напевно, багато хто не відмовився б віддати весь свій гардероб, і натомість купити повністю актуальний набір одягу (ну або відібрати і залишити лише такі речі зі своїх шаф), в якому на 100% почувався би комфортно, якого було би досить на всі випадки життя, який би був втіленням нашого сьогоднішнього бачення себе...от скільки речей вам би було потрібно? (але маю на увазі не мінімум, а оптимум))) буває у вас почуття "перебору", чи "недобору"?

• Зе бест! Зе бест! x 1
    • мімімі мімімі x 1
  4. Kandya

Kandya Well-Known Member

у мене багато суконь. вони всі мені пасують і є класні і мені шкода із ними прощатись. Але, наприклад, на корпоратив я не мала що вдіти -- бо їх всі уже бачили, тому довелось купувати нову.
    Але якщо зараз мені треба буде піти кудись на весілля до співробітника -- знову нову треба буде, а як, наприклад, до якогось родича -- то маю величезний вибір (бо з родичами бачусь не часто).
    У мене була велика колекція суконь ще зі школи. В 21 я пішла на роботу і трохи скромнічала (новий працівник, чого відразу вимахуватись))), тому більше в джинсах ходила (ну там і з хлопцем проблеми були, самооцінка моя падала і я вважала ці сукні недоречними на собі). Але коли почала зустрічатись із своїм чоловіком (а ми разом працювали), то я вся розцвіла, самооцінка взлетіла до небес (жєнщіна прєкрасна кагда любіма) і почала вдягати сукні. Кожен день іншу. Ми 13 червня почали зустрічатись, то, певно, до холодів я щодня у іншому платті була. Тому у цьому випадку мені пощастило проносити весь свій набір суконь (хоча раніше не аз планувала позбутись частини із них). Але знову таки, як каже моя мама, палка має два кінці. Якби у мене не було стільки плать (а в той час я хотіла вдягатись гарно і різноманітно), то я би їх купувала. Тому, може, і не треба мати великий гардероб, а краще багато грошей))) Щоб під кожну подію купувати новий одяг, а не шукати щось у шафі. До речі я зауважила, що коли вдягаєш якусь сукню святкову другий-третій раз -- уже нема того ефекту неперевершеності, як вперше

• Погоджуюся Погоджуюся x 3
  5. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

мені потрібна невелика кількість речей, від яких я в захваті :) я мушу їх зносити ледь не до дірок і купити нові. Власне, тому, що бачення себе міняється. Думаю, з часом прийде та дорослість і стабільність, яка дозволить мені мати багаторічні речі, які можуть зберігатись і не бути шматком минулого. Поки що я тільки доходжу до цього із взуттям, набираючи кількість потрібного, гарного, зручного. Бо ж розмір ноги не зміниться, можна запасатись :)
    А з одягу мені потрібно станом на зараз (що я носила в цьому сезоні осінь-зима і почувалась повністю задоволеною):
    три базові спідниці: джинсова, "олівець" і "чотириклинка" (дякую, @Натуля , я тепер знаю, як вона по-розумному називається), багато різних колгот і панчох, 2 светри з опцією годування, 1 звичайний светрик і 1 футболка на довгий рукав, 2 сорочки і 2 шерстяні сукні (одна - ткана, в клітиночку, одна - синя в'язана). Бракує вишиванки, треба її в якийсь конкретний список хотілок занести, бо вже давно бракує, - і вона з чотириклинною спідницею буде святковим варіантом.
    Верхній одяг - маю пуховик, шерстяне пальто і лижний костюм. Чергую по необхідності :)
    Взуття - маю замшеві чоботи без підборів (гарно дуже зі спідницями виглядають) і черевики без підборів (під лижне підходять).
    мені тих речей достатньо. Я відпрацьовую кожен "лук" і мені подобається виглядати перевірено-впевнено

Що буде наступного року - подивимось :) залежить, наскільки я змінюсь :)

Останнє редагування: 17 Січень 2016
    • Подобається Подобається x 2
  6. Akina

Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

Я думаю що проблема в цьому, а не в кількості речей. Про те що є необхідний мінімум (це і є база) - згодна, а от стосовно максимуму...
    Зустрічала таку пораду - щоб не забувати про якісь речі і всі носити, то треба в шафі їх перевішувати (наприклад справа все що вже носили цього місяця, зліва - неношене, або вивертати речі на вішаках, або самі вішаки чіплятиу зворотній бік).
    Але взагалі ота кількість речей стосується уже не бази, бо база то і є необхідний мінімум, але аж ніяк увесь гардероб.
    В ідеалі в гардеробі мають бути:
    - базові речі (зазвичай досить класичного крою, без зайвих деталей, але найкращої якості бо їх можна носити роками) - речі без яких не можна обійтися,
    - гостромодні - звісно за бажанням, бо не всі вважають за потрібне слідувати моді (от такі речі можна купувати в масмаркеті - поносити сезон і викинути),
    - власні "фішки" - те що створює індивідуальний стиль (у когось, наприклад, велика колекція шляпок, намиста чи взуття, у когось вишиванки і т.д). Це вже не база, бо для бази достатньо грубо кажучи 6 пар взуття на рік, яке пасує практично для всього одягу, а от колекція з 20 пар туфель всіх кольорів веселки це вже не обов"язково, але прикольно (за умови що Ви маєте можливість їх купити, маєте де зберігати, а голвне куди "вигулювати") :)
    От другий і третій пункти додаються дозовано до бази і тоді виходить індивідуальний стильний образ. Бо чисто базовий гардероб, звісно у кожного буде свій, але виглядатиме не так яскраво і цікаво, без "родзинки".
    Ну і так УСІ речі мають відповідати вашому стилю і пов"язуватися з базою - коли цього немає створюється хаос. Якщо, наприклад, загальний стиль спортивний то у "рубрику" гостромодних речей 14 року, наприклад, гарно вписалася б кислотного кольору футболка чи шорти, а якщо загальний стиль досить класичний, то можна було б обмежитися яскраво жовтим браслетом чи манікюром. :)

Останнє редагування: 17 Січень 2016
    • Подобається Подобається x 13
    • Корисно Корисно x 1
  7. Mansikat

отут треба той баланс знайти.
    мала на увазі звортнє, що стиль "розпорошений" саме через те, що, умовно, в мене 5 хороших сорочок 5-річної давності, + 1 нова+2 нові спідниці. З того всього виходить 2 нових комплекти,
    , і 10 "нормальних", які вже може не "ах", але ще цілком гуд, і так воно розтягнено в часі оте носіння за рахунок великої кількості одягу, а бачення свого стилю хоч трохи, та й міняється, ну, за тих же 3-5років, тому тут і виходить "такоє".
    От і мені, здавалось, що я доросла до такого. Колись так і думала, що у дорослої елегантної жінки є такі базові речі, які живуть в шафі десятиліттями. Але якось мене сумніви взяли, чи справді на протязі 10-15 років, наприклад, мені буде подобатись одне й те саме пальто (припускається, що це буде дуже якісна класична річ), це навіяно останніми переглядинами мого гардеробу і усвідомленням того, що з дечого я таки "виросла", хоч тоді здавалось, що це таке моє-моє і завжди буде мені подобатись (це зовсім не якісь радикальні штуки).
    А взагалі, оця думка про кількість, з'явилась в мене від покупки спідниці. Симпатична, мені подобається, колір базовий і мій, є з чим носити. Але, прийшла додому, і відчуваю, що вона ніби не покращує мій гардероб, а якось, "отягощает"...бо вона чергова з, а не "вау". Зате сьогодні я щаслива, бо не купила такого самого "чергового" піджака, ото радості, чес слово)))

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  8. Akina

О, майн год! 10-15 років то таки дійсно трохи забагато навіть для пальто:) Ясно що років за 3-5 поступово корегується, старі сорочки зношуються, нові трошки інші купуються. Може бути що стиль змінюється кардинально за короткий проміжок часу, але то досить вийняткові випадки - зазвичай ми все ж "дорослішаємо" і міняємося плавно і поступово.
    Тут вихід який - або одразу все що стало не "ах", а "такоє" при можливості міняти (навіть якщо річ ще не зношена), або змиритися з тим, або пробувати "дотягнути" старі речі до нового бачення (перешити, перефарбувати, додати нові аксесуари і т.д.).
    Воно розтягнуте в часі бо ти хочеш "зносити" річ фізично, а тоді викинути, а є ж іще і "моральний знос" - і це не завжди означає що річ має стати "старомодною", оте "не ах" теж сюди. Але так, тоді простіше мати мінімум одягу - не так шкода буде міняти старе на нове, матимеш відчуття що "воно вже відслужило, бо я одягла цю сорочку 150разів" :girl_wink:
    Знову ж повторю, мінімум є, максимум залежить лише від фінансових можливостей і того чи маєш куди носити увесь одяг (тут уже діятиме оте правило "не одягнув ні разу за сезон - кажи речі допобачення")
    Якщо вже ми в темі базового гардеробу, то базові речі самі по собі і є "чергові з" - глянь навіть в неті на будь-який список - там найзвичайнісінькі, найпростіші і самі по собі невиразні речі (але в тому і є їх плюс), "вау" створюється їх поєднанням з додаванням саме отих небазових "родзинок". І от їх має бути достатня кількість і так, на мою думку, саме смак на "родзинки" міняється часто (можливо навіть щосезону), а життя правильно підібраної бази може бути знааачно тривалішим.
    Бо база має бути не "вау", а правильна :) Образно кажучи фундамент споруди сам по собі не дуже примітний, його задача бути міцним, зручним і правильно спроектованим (з урахуванням рельєфу, клімату, параметрів будівлі і т.д), функціональним, але без нього ніяк, бо шедеври архітектури будуються вже на його базі з використанням інших матеріалів і прийомів:girl_wink:
    В одязі не ідентично, трохи схоже - база іноді може бути не яскраво вираженою, але чіткий стилевий напрям має бути, бо інакше то не гардероб а хаос :) Ну і ще, одна із задач бази - таки зменшити кількість речей (тобто купити одну таку спідницю, яка замінить гіпотетичні 4)
    То ще дуже залежить від людини і її характеру. Не даремно ж є консерватори і новатори :)
    Ой, сумбурно трохи написала, але я просто думаю в процесі говоріння :girl_haha:

• Подобається Подобається x 8
  9. Akina

Для мене наприклад отак "навскидку" базова-пребазова річ - то чорний гольф (водолазка) - він у моєму гардеробі навіть не скажу скільки років (не один і той же звісно, а його брати-близнюки :girl_haha:), і не думаю що найближчим часом я йому "зраджу" :girl_wink:То при тому що тоді я ще навіть не замислювалася про якусь базу, а гольф був завжди. Паралельно до нього то з"являються то пропадають і інші гольфи-кофтинки, але чорний - то мій мастхев.
    Одразу уточню що ВСІМ не підійде, тим більше чорний (як варіант сірий, молочний і т.д. залежно від кольоротипу), а іноді то взагалі має бути не водолазка а лонгслів чи сорочка... Але от у мене так.

10. Mansikat

Ну, значить я консерватор) А чому б ні, для шуби, пальто, шкіряної сумочки, базової-базової спіднички-олівця, сукні-футляру, та навіть класичних туфель-човників, які вдягаються кілька разів на рік...В мене зараз пальто, тому, що вважається базовим, десь так і є, 10 років, і воно таке нічо, як по стану, так і по моєму ставленні до нього, якби я зараз купувала нове, то не це б заміняла, а купила б інше базове в доповнення - світле, ну і врахуй, що те пальто, що мало би бути у "елегантної і дорослої") повинне би бути вже дуже високої якості.
    ось-ось, мені річ потрібно використати, щоб відпустити, тому я рухаюсь в сторону зменшення (це в думках і планах, а насправді чогось через день заходжу в магазини і вертаюсь звідти зі спідницями:girl_crazy:тре собі зробити акцію "1 нова річ за три старих викинутих") Взагалі, гарний для мене спосіб таки позбутись баласту, який "ні в тенди, ні в сенди", посиленно ту річ поносити.
    А ще, відчуваю зараз, що таки завелика (ну в моєму розумінні) кількість одягу мене дратує. Навіть то не йдеться про мій особистий гардероб, де справді щось "не ах" , а, от, приміром, в кіно - мені подобається, коли на протязі фільму у героїні час від часу повторюється одяг (наприклад, згадалась Клер Андервуд із Карткового будинку), а не є постійна зміна картинки з кожним кадром. Це якось робить жінку "справжньою", якось тоді ці речі не є пустою обгорткою, а на них є відбиток її світогляду, смаку, зовнішня сторона її внутрішнього сприйняття себе, тобто те, що їх кількість все таки обмежена додає їм якоїсь отакої вартісності. Траплялись мені жінки, які носячи зо 3 компекти чудового одягу (для певного середовища) виглядають просто магнетично...

11. Akina

В мене трохи менше - років 8, аля я б із задоволенням вже давно його змінила якби мала фінансову можливість :)
    Не у всіх так :), якщо ти їх взуваєш кілька разів на рік - це не база, база - те що носиться практично щодня (відповідно до сезону звісно). А у тебе базове взуття значить геть інше. От тому я і кажу що оті "списки для всіх", що гуляють інтернетом - дурня :) А якщо туфлі справді базові, то якими б дорогими і якісними не були - все одно зносяться за 3-4 роки.

• мімімі мімімі x 1
  12. Mansikat

о, оце не знала, думала, якщо певний тип одягу ношу рідко, та все ж він потрібен, це теж база, ну, один з її відділів) у випадку з тими туфлями - святкова база.

13. Whiff

Whiff Well-Known Member

Как я давно мечтаю выбросить все то, что ледит годами у меня, и купить реал но базу под себя! Но я такая шмоточница:girl_cray:капец просто...
    Еще плюс комплексы с детства по поводу своей фигуры мешают приобрести некоторые варианты одежды. А еще с гардероба в которм было много каблуков и красивой одежды я перешла на удобнокомфортный мамский кэжуал:girl_blum:надо написать список базы, и все потихоньку купить. А все старое, надоевшее- отдать/ выбросить.
    И еще в который раз убедилась, что хорошие,чаше всего дорогие:girl_blush2: и классические вещи, служат годами и всегда актуальны.

• Погоджуюся Погоджуюся x 2
  14. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Як я це бачу. Якщо ті сорочки старіші не встигаються носитись і муляють око - їх можна на смітник (ага, я така радикальна, бо в процесі читання книжки Марі Кондо))) Але сама ще нічого не робила))
    Раніше, коли працювала в офісі, гардероб був більшим, бо треба було щось 5 днів на тиждень носити хоч трохи різноманітне. Зараз такої потреби нема, робота 2-3 дні, для щоденних справ, типу походу в ТЦ аж так прискіпливо не вибираюсь.

Я також консерватор, але вирішила все ж базові речі потрохи міняти, тобто
    в мене теж є, тільки світлого (білого, молочного...) кольору.

Але, напр., сорочку хочу зараз вже не чергову білу (блакитну) приталену, а щось типу оверсайз, подовженого крою.
    З широкими штанами. якраз прочитала, рекомендують кеди, лоуфери, постраюсь то зреалізувати. Ага, ще весною знову актуальні тренчі (думаю, сміливо можна то до базового занести)

Маю знайому, то в неї дорогі дизайнерські речі так довго і живуть. Окрім того, вона активно весь час шопінгує)

Як не крути, тут фінансове питання важливе, бо то гарно звучить
    але в мене і базові на сьогодні речі, то, як правило, масмаркет.

З тієї ж причини я б не хотіла повністю"онуляти" гардероб+ мені важко щось знайти, недавно шукала повсякденну сукню теплішу (а ТЦ, на Південному), спланувала бюджет, але так нічого і не знайшла. Хіба б мала на шопінг дуже круглу суму, тоді б в Мілан полетіла))))
    А наразі ніби визначилась з типом зовнішності, кольорами, які пасують, +- речами, які хочу мати в гардеробі, тепер складніше завдання - все то купити.

15. Akina

Відповім тут щоб не офтопити в кольоротипах :)
    Шуму не забагато, це добре що люди починають цікавитися тим. Базовий гардероб - це один зі способів упорядкувати своє життя. Реально дааалеко не всі люди одягоманіяки - для більшості головне щоб було що вдягнути щодня (бажано гарне і стильне), але для щастя їм не треба багато. Ми тут якраз вище про то роздумували :)
    Так, базовий гардероб це не все, так, без нього можна обійтися, але він спрощує і певним чином структурує гардероб, допомагає вирішити питання "шафа не закривається, а одягнути нічого".
    Хтось веде домашній бюджет, щоб впорядкувати свої фінанси, хтось - ні. Так і з базовим гардеробом - не усім він треба. Але зазвичай з ним справді простіше - мінімум одягу в шафі, максимум його комбінацій і відповідно "новий" лук щодня :)
    Якось так. Але якщо мати дуууже чітке уявлення про свій стиль і хороше уміння комбінувати різні речі і кольори, а головне можливість і бажання придбати у 3-4 рази більше одягу - можна обійтися без бази. Ну але то варіант для гедоністів а не мінімалістів :girl_smile:
    Щодо кольорів (бо я тут в сусідній темі страждала що не можу обрати для себе 3-4 з палітри для бази - я маніяк кольорів, хочу всі-всі :girl_crazy:), поки вирішила що треба, напевно, собі якось розділити по сезонах - наприклад для зими базові червоний, фіолетовий, чорний, молочний, для літа зелений, жовтий, сірий чи якось так - я ще в роздумах :girl_in_dreams:
    Ги-ги, когось точно легше одягати як себе:girl_crazy:

• Подобається Подобається x 3
  16. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

ну, з дуже чітким уявленням про свій стиль, НМСД, не народжуються. І коли з чогось починаєш... або коли від останньої "зборки" стилю минуло років -надцять і ти відчуваєш, що витинати себе з простору треба заново, - починати треба, НМСД, з зачіски і базового одягу.
    В те, що профі можуть обійтись без бази, - вірю :)

• Зе бест! Зе бест! x 1
  17. Akina

Правильно :) Починати краще таки з бази - а там буде видно - або людина вирішить що їй цілком комфотний такий варіант, або "войдєт во вкус" і буде розширяти поле діяльності (головне тверезо дивитися на все, щоб раптом те розширення не переросло знову в хаос :) )

18. Jusi

Jusi Ловець емоцій

О, класна тема ожила :girl_in_love:
    Завдяки @Akina я проаналізувала наяний у мене гардероб на зимовий сезон і викинула (якщо речі були ще якісними, але мені не підходили, то віддала сестрі/братовій) все те, що мені не подобалось, не підходило і т.д., якраз перед Новим роком ... і дихати стало легше. Я побачила реальну картину, що в мене є і чого бракує. Залишилась одна спідниця, дві кофти, одна туніка з лосінами, одне трикотажне плаття. Це якщо брати робочий гардероб. І тут у мене проблема. Бо я чітко розділяю робочий/святковий гардероб. Не можу я дотримуватись, що є база, і добавляючи до неї певні елементи можна створювати відповідно або робочий або святковий лук. У мене це дві великі різниці. Зі святкового гардеробу у мене є одне трикотажне плаття, одне маленьке чорне плаття, одна туніка з лосінами. Одна пара чобіт типу жокей, і одні на каблуці. Верхній одяг: пуховик і куртка типу "парка". Дві шапки і один шарф. Оце і все :girl_blush2:.
    Речей дуже мало, але всі вони мною любимі і активно одягаючі :girl_haha: Зараз я в процесі доформування гардеробу. І це така важка праця. Виявляється дуже важко вибрати "ідеальну" річ, а на інше я не згідна :girl_smile: Тому і ходжу в одній спідниці і в одному платті, поки що :)))

• Подобається Подобається x 4
  19. Akina

Я ж уже казала, здається - не треба так робити :) Не варто так чітко ділити "святкове" і повсякденне. Якщо це не шовкова сукня "в підлогу", а трикотажна середньої довжини то вона цілком може носитися і "в пір і в мір".
    Ну і як часто ти взагалі одягаєш "святковий" варіант? Раз в місяць чи частіше? Куди? Бо так виходить що він у тебе складає половину гардеробу. Ти носиш його половину часу на добу, на тиждень?
    Ну тут ще дійсно не варто впадати в перфекціонізм :) Так, хочеться щоб усе було ідеально, але ходити в одній сукні і одній спідниці то теж не діло. Хоча б ще одну спідничку і кофтинку варто пошукати :girl_wink:

20. Jusi

Jusi Ловець емоцій

Досить часто. На вихідних - раз, і якщо серед тижня планується якийсь вихід в світ - два, або просто святковий настрій під час робочого тижня - три :blush:
    Це тому, що робочий гардероб у мене зараз містить мінімальну кількість речей :dntknw: І знаєш, я помітила за собою, що я би купляла тільки святкові речі і кожен день в них ходила, отака я людина-свято :)))
    Поки що марно з цим борюся. Завжди в якійсь речі знайду невідповідність :sad:
    І ще я роздумую над своїм стилем, тому не поспішаю з покупками. Так і весна прийде :)))