Авто в кредит!

Тема у розділі 'За кермом', створена користувачем tanchyk, 27 Січень 2011.

1. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

Відповідь: Авто в кредит!

Будь-який кредити і не тільки на авто - є по суті боргом у сімейному бюджеті. Тому якщо є можливість його не брати, а одразу купити бажане (можливо навіть якщо для цього потрібно почекати якийсь час, щоб дозбирати потрібну суму) раджу так і зробити.
    Але якщо все ж ви вирішили, що автомобіль Вам потрібен вже і негайно і тільки кредити дасть можливість Вам його отримати, можу порадити хіба таке:
    1.Звертатись за кредитом тільки до провіреного банку, компанії, дилера - де брали кредити ваші друзі, знайомі та родичі і мали успішний досвід співпраці і без проблем пережили кредитування.
    2. Не полінуватись та зібрати інформацію про кредитування автомобілів - схеми, відсотки і все інше супроводжуюче, а також узяти кілька примірних кредитних договорів у різних установах, у які ви плануєте звернутись і порівняти та проаналізувати їх (якщо вам самим це видасться за складним, або виникне забагато питань - не пошкодуйте часу і грошей на якісну юридичну консультацію)
    3. Рахуючи ваші майбутні витрати не забути до самої суми яку ви щомісячно будете виплачувати банку додати ще і ті кошти які ви додатково почнете витрачати на авто. А їх не так і мало - страхування і не тільки автокаско (яке направду є доста дорогим ), планові ТО, які ви змушені будете проходити (це у багатьох випадках обовязкова умова як для кредитного договору так і для деяких договорів автокаско), витрати на пальне, на стоянку чи гараж, купівля зимової чи літньо зміни коліс і таке інше.
    4. Гарно підбити усі ці витрати і прикинути скільки у відсотковому еквіваленті вони займуть вашого сімейного бюджету -
    якщо вони будуть в межах від 10 до 15% це найкращий варіант для кредитування,
    якщо від 15 до 25% - можливо є сенс подумати про "Сенс" (тобто пошукати економніший варіант автомобіля і відмовившись від деяких понтів - наступні пару років більш-менш спокійно спати)
    якщо вони становитимуть 25% вашого доходу і більше - кредит оформляти б не радила.

2. Котя

Котя Оптимістка :-)

Загалом я з Вами згідна, але в цьому пункті, я б посперечалась. Дохід всеж таки різний буває, якщо це 25 % від 4000 грн. загального доходу, то тут і 5% забагато, але якщо це 25% від 40000 грн. загального доходу , то можна і всі 50% платити:d23:.
    Я теж задумуюсь брати авто в кредит. Моє перше авто брала коли ще була не одружена в Приват Банку, на той момент платіж становив 30% моєї зарплатні, почувалась я абсолютно нормально, бо не мала дітей і всі кошти йшли на мене. Кредит виплатила дуже швидко і без проблем(достроково). Тепер хочу продати своє авто і придбати щось побільше, але у мене 7 п"ятниць на неділю по цій темі, тому я в роздумах....:girl_in_dreams::girl_in_dreams:
    На даний момент знаю що Пежо дає безвідсотковий кредит на Пежо 207, притому не піднімаючи на неї перед тим ціни, десь з березня така акція буде на Пежо 308:girl_bye:

3. Gajka

Gajka Well-Known Member

Ми брали авто у кредит у кінці 2007 року. Укрсиббанк. Успішно виплатили за 10 місяців. Я задоволена усім, бо за ті гроші які я переплатила за тих 10 місяців ніхто б мені нову машину покататись не дав.
    Тоді відсоток у гривні був 12.5 ніби.

4. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

хто брав гривневий кредит в ті часи, після настання кризи по грошах фактично нічого не втратили, бо сумма в грн по кредиту не зросла.
    А ті хто брав кредит в $, після того як доллар виріс мали банку повернути значно більшу сумму - якщо перераховувати в грн.

Да, я тут ще пригалада, суттєвий момент щодо % ставки по кредиту - це те, щоб ця % ставка була незмінною ( не росла) протягом всього кредиту, що б там не сталось.
    Ми брали кредит в ОТП банку - то нам в 2009 році % ставку не піднімали, і в нас це було прописано в договорі що ні за яких обставин ставка не міняється. Але знаю людей яким банк в односторонньому порядку підвищував % по кредиту, і без варіантів.

5. kati

kati Well-Known Member

Якщо без кредиту ніяк не обійтись, одан тільки порада- ні в якому разі не беріть валютний. Як би заманчиво не виглядали відсотки. Не в нашій країні.
    Один єдиний кредит в нашому сімейному житті був на шкоду 3 роки тому. Валютний. Через півроку долар з 5 став 8, одночасно чоловік йде з роботи і починає власну справу, 3 місяці доходу нуль, одні видатки ...а тут ще й кредит..... добре, що ми змогли прорватись і в наступні пару місяців швиденько погасили той кредит, але скільки людей були змушені повіддавати банкам авто.... Тому все таки краще гривневий. Нє всетаки краще без кредитів:)

6. Gentle

Gentle Well-Known Member

Якщо таки вирішили брати авто у кредит, погоджуюся з наступним:
    Не вестися сліпо на умови салону/банку/страхової компанії - це вони мають плясати під Вашу дудочку. Помучте їх трохи чеканням, попросіть показати документи, з яких випливають Ваші зобовязання брати кредит там-то і там-то, страхувати там-то і там-то. В банку читайте кредитні договори з усіма додатками, в страховій компанії - аналогічно. Поцікавтеся, яке положення чинного законодавства зобовязує вас страхуватися в "акредитованій" страховій компанії. Повірте, на багато питань вони не знайдуть відповідь. (Ці акредитовані СК в банках змінюються щороку, залежно від того яка фінансова група кого купила, хто більший відкат дає. То Вам що - кожного року змінювати СК, бо банк передумав??).
    Згідна. Часто нижчий процент по кредиту банку компенсує страхова компанія, яка закладає у страховий платіж недоприбуток банку.
    Воно тільки виглядає так все кольорово на їх буклетах, а на практиці треба добре помучитися, щоб не дати себе надурити.

7. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Мар'яна, іноді (я знаю такі випадки), авто необхідне для роботи, бо без нього ніяк, і тільки після його появи вдається знизити оті відсотки витрат із сімейного бюджету. Такщо, як і у всіх ситуаціях в житті, все дуже індивідуально.
    Але з іншої сторони твій пост супер-порадник. Цілком зі всім решта погоджуюсь.
    Як власник кредиту на житло, хочу сказати, що кредит бідь-який, це завжди нехай і мінімальне, але все ж ярмо...
    Тото десь так: є можливість обійтись без кредиту її треба використати, нема - треба дуже все зважити і розуміти всі складові витрати процесу "сплата кредиту". Бо оте - на вітрині магазину "від 299 грн/місяць" насправді трошечки неправда:)

8. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

Моя кума минулого тижна занесла завдаток за машину в кредит "Шевроле Авео", десь на вулю Стрийській перед АШАНОМ, машина коштує 100 тис. гривень, завдаток 3.500 і кожного місяця на протязі 10 років платити 1400грн. зі всім(страхування, кредит і відсотки), завдаток занесла, а 25 лютого має отримати машину. Салон вроді називається "Авто так". Побачу, як у неї підуть справи то буду думати знов. Бо на разі ви мене переконали більше не брати кредит, аніж брати.

9. bora

bora Well-Known Member

Брала авто в кредит. Валютний кредит припав на кризу. Зробила висновки, що якби знову криза, держава буде обстоювати знову банки, а не його клієнтів. Тож майте це на увазі. Другу хвилю кризи ніхто не відміняв, тож наскільки банки потім піднімуть відсотки за свої послуги залишається тільки здогадуватись.
    Мінус в кредиті у будь-якому разі - якщо нав"язують страхову (нерідко змушують з жахливим Дженералі Гарант зв"язуватись), яка легко може кинути, і оце повне каско - яке в принципі зайве. Більше часу з їхніми сервісами йде на мінімальне відшкодування. Дрібниці (при авто до 25 тис. дол.) набагато краще покривати самому, ніж вдвічі переплачувати страхівку щороку, щоб сервіс тобі змінив скло, приміром.
    Не забувайте, що до Ваших витрат додасться вартість реєстрації-оформлення, а також додаткові послуги салону (це не завжди - але таке буває - як то тонування вікон, антикорозійне покриття всіляке). Щоб розуміти яка сума потрібна на початках.
    ЧАсом кредитні договори містять пункт за яким Ви не зможете погасити достроково кредит. Це дуже незручна опція, її дописують банки, щоб при достроковому погашенні Ви були змушені заплатити шалені відсотки зверху. Так попали знайомі. Тому шукайте банк без таких умов.
    Якщо є найменша можливість позичити в приватної особи - краще зробіть так. Якщо ж нема, майте на увазі, що маєте справу з купою ризиків. В знайомих забрали так авто і продали за безцінь.

10. Solomi

Solomi New Member

за Авео виплачувати 10 років!!!!!!
    це жахливо

• Подобається Подобається x 1
  11. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

Ваша кума добре рахувала чи це вигідно?
    в кінці цього терміну вона фактично сплатить за машину загалом 171500 грн ( це не рахуючи індивідуальних ремонтів, і не рахуючи планових ТО - які вона буде зобовьязана всі проходити офіційно, бо машина в кредиті буде весь час), .
    Ну і Авео, це машина яка досить швидко знецінюється ( це звичайно не чері, але і не тойота), да і сама машина навіть при середній експлуатації через 10 років буде вже зовсім не в тому стані, в якому якою її брали в салоні. І продати її ваша кума зможе ну за дуууже маленькі гроші. Чи це вигідно? І кредит в неї аннуітет судячи зі сталої сумми щомісяця - ця форма кредитування однозначно невигідна, бо переплачуєьться значно більше, аніж при звичайній формі кредиту де % нараховуються на залишок.

Чи може не було кращіх умов кредитування?

12. tanchyk

tanchyk хочу миру в Україні

Умов не було, але і нагальності і потреби в авто не було, але... просто захотіла

---------- Додано в 12:48 ---------- Попередній допис був написаний в 12:47 ----------

виходить 70 тисяч переплати, просто надіється гасити більшими сумами щомісяця!

13. allusya

allusya Well-Known Member

Треба ще памятати (мабуть кожен банк вписує таку умову в договір), що якщо продає банк машину кредитора, то різницю між боргом по кредиту і вартістю проданого авто доплачує кредитор.
    Ми також брали машину в кредит, а ще й у валюті. Звичайно, попали як і всі решта, хто брав валютний кредит. Але нічого, по-маленьку виплачуємо, інколи більшими сумами старались. Залишилось ще за 2 місяці заплатити і ми вільні від кредитів. А взагалі-то я також проти кредитів (авто взяли, бо чоловік потребує авто для роботи, відповідно і заробляє на кредит :) ), бо не забуду моменти, коли важко було зібрати на погашення за місяць. І зрештою сьогодні у вас зп 20 тис. грн (умовно), і ви берете кредит, а завтра може щось змінитись. Тому думати треба дуже добре перед оформленням довготермінового кредиту.

14. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

При обраній кумою формі кредиту виплачуючи скорше вона хіба скорше повністю авто виплатить, але переважно скорше платять щоб зекономити на %, а тут платиш скорше чи не платиш - все рівно переплачуєш одну і ту саме велику сумму = 71500 грн

15. bora

bora Well-Known Member

Схоже кума не розібралася. Я б радила кредитні договори додому брати і там розбиратися спокійно - радитися. Хоч не знаю чи дадуть його додому на руки.. Тоді хіба йти оформляти з тим хто розбирається.

16. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

А в договорі передбачена така можливість? Якщо чесно оптимальний кредит на авто це три роки, але аж ніяк 10. Машина може і не прожити стільки років - і до суми кредиту додасться значна сума ремонту в майбутньому.
    Ви мені вибачте - але надіятись гасити більшими сумами і мати змогу гасити більшими сумами - дві великі різниці. Така надія має бути порахована і чимось підкріплена.
    І питання страхування - яке уже включено у щомісячну суму і забито сталим числом аж на 10 років- мене дивує - вперше таке зустрічаю. Сума страхового платежу автокаско залежить від ринкової вартості автомобіля на момент укладення договору (навіть через три роки ця сума буде вже значно меншою ніж зараз, а що казати через 10.....)і є ще ціла купа умов яка підлягає зміні з часом, а значіть і можливістю зменшення суми страхування (Ваша кума отримала б шалені бонуси у будь-якій страховій компанії як би погодилась страхувати у них авто 10 років підряд!!!
    Особисто я не можу зрозуміти - чому люди погоджуються на такі речі
    напевно, тому

17. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

Там щось не альо з тим страхуванням. Кредитна машина наскільки я знаю однозначно має бути застрахована на повне КАСКО. А тут або воно не повне, або з великою франшизою, або з якимись неозвученими нюансами.
    Бо для прикладу в нас авео, 3-й рік машині. Так в нас повне каско з нульовою франшизою на все, обходиться на рік, якщо я не помиляюсь близько 5000 грн. І з кожним роком ця сумма буде трохи більшою ( якщо будем страхувати на КАСКО ) бо амортизація машини щороку більша, хоча і ціна ринкова може меньша, а може і виросте.
    Ну і якщо ну для прикладу взяти 6000 каско на рік і це все на 10 років помножити, то виходить що лише страхівка 60000 ( а реально сумма значно більша мала б бути), а кредитор також має заробити нєхіло, і не 10000 грн. Тому за таких умов як у куми Таньчик - там напевно ще й КАСКО якесь цуже цікаве яке можливо і не є КАСКОм з звичному розумінні.

---------- Додано в 13:55 ---------- Попередній допис був написаний в 13:50 ----------

чому так? Вартість страхівки вираховується з ринкової вартості авто, з кількості років експлуатації, але чим старша машина тим дорожче страхівка, бо машина то стара, і зношена, але ж при ремонті на неї ставлять НОВІ деталі. Страхові перестраховуються, вони ж не будуть свідомо сумму страхового платежу робити меньшим враховуючи що це стара машина, а потім у випадку ДТП відшкодовувати вартість нових з/ч. Це їм буде невигідно.

чи я щось плутаю?

В мене таке враження що розвели жінку по повній программі....

18. MAXAMAK

MAXAMAK New Member

Все вірно -але усі Автокаско на автомобілі старше пяти років обовязково включають такий пункт як відшкодування вартості із врахуванням амортизації. Тобто вам відшкодують не повну вартість а ту яка є реальною для вашого авто. Все решта за Ваш рахунок. Для нових автомобілів цей пунк можна змінити за власним бажанням - але коли вам відшкодовують без врахування амортизації то ваш внесок буде дещо дорожчим.
    Страховий платіж це грубо кажучи відсоток від ринкової вартості предмету страхування із врахуванням інших умов договору які можуть збільшити цей відсоток або зменшити (вид франшизи, територія страхування, вид відшкодування, розстрочка платежу, системи бонус-манус виду самого страхування - повне чи неповне і багато-багато іншого).
    Відповідно чим менша ринкова вартість тим менший платіж.

19. Bonita

Bonita Member

На початку осені була в автосалоні КІА то почула досить цікаву річ, вони пропонують кредит від виробника, річна ставка десь в районі 4% не залежно від першого внеску. В загальному виглядає досить цікаво, але детальніше не знаю. О і саме основне, вони не вимагають довідку про доходи, бо прекрасно розуміють, що на даний момент в нашій країні більшість заробітків "левакових". Тому для початку проїдьтеся по всіх автосалонах і взнайте всі умови, а вже потім робіть вибір.

20. Donner

Donner Member

Авео на 10 років????? Знаєте, це виглядає як трилер, навіть вірити не хочеться, що є люди, які згодні за Авео платити 10 років, це при тому, що вже за 3 роки ця машін буде коштувати як мінімум на 30% дешевше. Плюс ремонти, апгрейди, бензин, штрафи, стоянка. А що вже говорити про 10 років? Ну чесно, якби це була моя кума, я би зробив все, щоби вона в це не вв'язувалася. Зрештою, якщо потерпіти 3 роки без машини, то відкладаючи тільки те, що вона має платити по кредиту, можна назбирати як мінімум 50000 грн і взяти ліпшу машину й на кращих умовах і на менший термін. Ну, але то моя думка.