Атопічний дерматит у дитини

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем JuicyFruit, 3 Грудень 2013.

1. Holly

Holly Moderator

Відповідь: Атопічний дерматит у дитини

і в нас було з 3 міс. Зараз Олені 4 роки
    ми були в 4 різних - поліклінка. параскеви, Сокільники і відома лікарка з Львівськог шкірнго диспансеру (забула прізвище) Усі в один голос стверджували, що треба притримуватись жорсткої дієти. І ніхто навіть слухати не хотів, що то не від їжі
    ми мали хороший чистий гліцерин. нам не допомагав
    от власне.
    зараз проходимо м/о в садок. ну в невролога я висловила свої підозри і вона погодилась зі мною. Сказала, що в Олени незріла нервова система, вона не може справлятись з емоціями, от організм і реагує висипкою. Я бачу покращення з дорослішанням. Зараз вона чухається значно менше і тільки після якогось дуже сильного стресу. Шкіра не червона, але ще шершава.

2. Багіра

Багіра Well-Known Member

еее, а звідки такі висновки? є якісь медичні пояснення такого???
    про те що від чухання розлазиться то вперше чую в мене малий з 3 місяців чухається постійно.. з віком звичайно черепашими кроками зменшились трохи висипи і чуханки
    на розлаження ну ніяк не впливає
    може вплинути якщо у висипі є інфекція, якийсь стрепткок чи щось в тому роді, то ще повірю
    але дійсно є так, що спершу сухість і свербіж, а після вже червоне і шершаве, то так
    ми завжди з чоловіком сперечалися.. він мені казав, то малий ще прост собі начухав.. а я не погоджувалася, що є реакція, от він і чухає, а потім вонопросто червоніє.. якщо просто почухається то почервоніння зійде за пару хв) згодом лікар підтвердив мою позицію

а от другий висновок про астму, то я взагалі не розумію звідки такі твердження... навпаки, використання гормонів, які заганяють проблему всередину, може спричинити негативні наслідки, втч і астму (не тільки гормони, але і вони теж)
    єдине, чому дійсно толкові лікарі "виправдовують" гормони це заради... блін, забула термін.. "якість життя" чи щось таке.. коли дають нехай сильні чи шкідливі ліки при хронічних станах, коли людина мучиться
    але щоб гормонами робили профілактику астми, ну шем такого не чула
    може скиньте в карму контакти вашого хорошого лікаря, бо реально хочеться почути від нього аргументи і медпідтвердження

---------- Додано в 19:14 ---------- Попередній допис був написаний в 19:11 ----------

ну якщо опустити слова лікарів-бздурників, з якими випало спілкуватись
    то мені навпаки не один лікар казав "їжте все, натуральне звичайно, і дитині давайте"
    ну я пробувала (в сенсі не накидувалася на їжу, але дещо потрошку), потім вночі з малим ридали обоє, він в стані "сплю і плачу", я в стані "плачу і тримаю, щоб не роздряпував".. ну і що тим лікарям ще сказати, вони ж не проводять потім ніч з нами)))

3. Almariel

Almariel Well-Known Member

Гліцерин гігроскопічний - він вбирає в себе вологу. Просто відчуття після нього таке, ніби шкіра волога, а все навпаки!

Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk

4. Holly

Holly Moderator

я мала на увазі, що я пояснювала лікарям, що конкретно в нашому випадку я не бачила з"язку з харчуванням і висипанням. А мене переконували, що я не медик і не розбираюсь.

5. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну то бач, на таких ви попали
    бо мої лікарі певно навпаки відштовхувалися від такої ситуації як у вас

6. WildWind

WildWind Member

Гліцерин тягне вологу з повітря. Тому якщо на шкірі гліцерин, то він і зволожує шкіру. Що і треба для шкіри атопіків. Але якщо в квартирі низька вологість повітря, то гліцерин буде тягнути воду із шкіри і зробити ще гірше. В принципі так буває від деяких зволожуючих кремів на основі гліцерину, і всі думають чому..
    Тому треба слідкувати за вологістю повітря добре (в нас 70 відсотків), треба здається не нижче 50.

---------- Додано в 20:44 ---------- Попередній допис був написаний в 20:28 ----------

Є, я вже колись в цій темі давала дуже багато посилань на різні джерела, як наші так і закордонні, мені чесно просто лінь шукати, бо я щоразу, коли хтось це питаю наново починаю шукати свій же допис. З того що пам’ятаю (то стосується істинного АД), то астма може бути наслідком АД десь в 15 відсотках випадків (можу брехати), тобто генетично, і з тим нічого зробити не можна. Також, якщо шкіра постійно "запалена", то імунітет також "на стрьомі" і то також може перерости в астму, ну типу ті "очаги" переходять в хронічну форму, яка вже переходить в щось важче. То звісно найгірший розклад. Так само в малих дітей в розчухані місця дуже швидко заселяються бактерії, утворюються "мокнутія" (про що ви писали). Які також самі по собі без мазей з антибіотиком вже важко залікувати.
    Щодо "розлазиться", то оті сухості, якщо вони постійно такі ніби червоні, ну тобто видно, що не проходить, а далі запалюється, вони підтримують самі своє запалення, і воно ніби горить. Організм бореться сам із собою, вважає щось у шкірі алергеном, надсилає туди "солдатиків" і так може бути безкінечно. А гормональні креми просто "зупиняють" тих солдатиків, тобто той місцевий імунітет. Так я для себе на хлопський розум зрозуміла. А те, що чухається, то означає, що імунітет і далі атакує ваші клітини. Я по собі знаю, якщо чешеться, то і далі буде з’являтись, якщо ні, то мине само собою. Але то я говорю про істинний АД, бо буває ще непереносимість їжі і інші алергії які також називають АД наші лікарі. Я давала посилання і там медичними термінами все гарно пояснено.
    І про гормони які заганяють проблему всередину. Вони не можуть заганяти всередину, бо АД то є генетична хвороба шкіри, саме верхніх шарів шкіри, нікуди всередину воно загнатись не може. Гормони знімають імунну відповідь шкіри на щось, що організм прийняв за алерген. При чому дуже часто якщо зняти мазями ту алергію із шкіри, то через деякий час шкіра на ту їжу чи мило вже не буде реагувати. То дуже поширено серед атопіків, і зовсім інакше є при алергії звичайній на щось. Грубо кажучи, в момент загострення АД дитину посипало на малину. Зняли мазями запалення (сказали імунітету "стоп" не рухай ті клітини куди попала малина")і через місяць вже на малину не посипе. Імунітет забувся. Нічого нікуди не загнали. Я не агітую за гормональні мазі. Але читала багато англомовної літератури по тому (є така Кохранівська спілка, погугліть, там багато статистичних даних, статей найновіший, досліджень, все англійською), там лікарі щодо мазей гормональних говорять саме так. На Русмедсерві було багато статей перекладених і все по пальцях розписано, теж можна погуглити.

7. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Як можна таке стверджувати відносно гормонів? Ви ніколи не можете знати як відреагує організм дитини на гормональний препарат. То дуже серйозні речі.

Наш лікар пояснювала мені інакше.
    Гормональний препарат виписують лише тоді коли неможливо справитись іншими методами і якщо то вже дуже необхідно і дуже турбує дитину.
    Гормональний крем зніме зовнішній прояв, але не вилікує дерматит.
    Я вірю у випадки, коли після гормоального крему одразу наставало одужання, але таких випадків одиниці.

---------- Додано в 21:01 ---------- Попередній допис був написаний в 20:58 ----------

Мені навпаки усі в один голос кричали, що то я шось їм. Все.
    А дерматит в малого пропав раптово. Коли я якраз почала все їсти.
    Ну але я і не могла відслідкувати реакції на їжу, бо у нас були раптові погіршення, раптові покращення незалежно від харчування.

8. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

А я чула)) Нам так Пульмікорт якраз для профілактики лікарка рекомендує, саме для профілактики. Та зовсім не наполягає, лише каже що якщо є частий кашель, то краще ним "тримати" то, ніж щоб то розвивалось чи брати інші не менш шкідливі ліки (типу Вентоліну, наприклад), і ставало хронічним, змінювало структуру бронхів. Богу дякувати обходимось без того всього, лише Сингуляр берем.
    І коли в дитинстві ранньому у малої був діатез на щічках, то ми таки пару раз помазали то діло гормональним "Елокомом". Все пройшло за 3 дні, і мала перестала мучитись, плюс, звичайно, правильний догляд за шкірою потім. Зараз якщо десь щось засвербить (дууже рідко буває, або від комарів), то місцево мажу гелем Феністил і все. З краплів нам радили Феністил, а старшим ще Роліноз або Алерзин (це внутрішньо від алергії, але то тільки після призначення лікаря). Усі травички-мазі-припарки-гомеопатія-присипки та ін. народні методи і поради "знаючих людей" від алергії (як шкірної, так і пчихання-кашляння) робили тільки гірше :girl_yes2:.

9. WildWind

WildWind Member

Істинний АД то генетична хвороба, там не буває одужання. Можна "перерости", але то буде в ваших генах і передається спадково.
    В мене нема вірю і не вірю, є доказова медицина, є статистичні дані і т.д.
    То не я стверджую, то лікарі із світовим іменем. Якщо володієте англійською пошукайте Кохранівська спілка. Там щороку щодо АД виходить цикл нових статей, щось нове відкривають і т.д.
    Дівчата, я не користувалась гормональними кремами, бо вчасно пішла до лікаря і без жорсткої дієти і сама себе тримаю без висипань, і дитину. Але я пишу те, що кажуть лікарі у всьому світі. Насправді є дуже чіткі інструкції щодо того, коли треба а коли ні гормональні креми, коли саме зійде, а коли ні, там всі алгоритми прописані.
    Ще щодо харчування. Теж читала що треба вести харчовий щоденник, бо в дитини може бути перехресна алергія, коли один продукт підсилює дію іншого і тоді алергія, але коли ті два продукти окремо, то алергії немає (вистачає в дитини в шлунку ферментів щоб розщепити і алергени не надходять в кров). Якщо вести щоденник і записувати кожен день меню і реакцію то легко все вичисляється, а якщо просто запам’ятовувати що на то посипало на то ні, то так можна місяцями думати чого вчора на то не сипало, а нині вже реакція і т.д.
    Також читала що алергени в місці висипу можуть бути декілька тижнів, а то і місяців, інколи і рік. Тому не варто відчаюватись, якщо дитину сипе на улюблену їжу, можливо через рік можна вже буде їсти.
    В Комаровського на форумі є стара тема про АД (нові теми там вже пишуть люди, що не хочуть перечитати теорію, і їм ніхто не відповідає), так ось, в тій темі багато писали і лаборанти, що роблять аналізи, і лікарі. Також дуже багато корисних посилань є і теорії що означають аналізи, які варто робити які ні, багато щодо дієти годуючої мами є.

---------- Додано в 21:53 ---------- Попередній допис був написаний в 21:50 ----------

Саме так, бо якщо вже буде "криза", то прийдеться брати щось дуже сильне, і на слабше зіскочити вже буде важко дуже. А так можна дуже легкими препаратами все життя то "тримати" і вести повноцінне життя практично без наслідків для організму. (В мене свекруха астматик).

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

найперше якщо я не помиляюся, то у вас є і генетичні причини?!
    по друге, у вас вже є респіраторні нюанси, і ви їх стримуєте (я так поняла що вдається й без гормонів)
    я ж говорю про випадки коли в дітей суто атопічний дерматит, і мастити гормонами з причини, що без них буде астма як на мене дивно

---------- Додано в 22:22 ---------- Попередній допис був написаний в 22:16 ----------

в мене тут чомусь виникає питання по аналогії "а что такое жизнь"
    а що таке істинний АД?
    бо в країнах з розвиненою медициною хіба і чути атопік екзема і бейбі екзема, і не виділяють чогось іншого, хоча пишуть про різні причини і особливості (наприклад на тому ж сайті Бейбіцентр ,який для багатьох є авторитетним)
    от в нас називають діатезом і виділяють алергічний, нервово-артричний, лімфатичний, ескудативний і тд.

11. WildWind

WildWind Member

То ви якось дивно все перекрутили. Але АД то є генетичне захворювання яке при запущеності або по генетичним причинам може перерости в астму.
    В одному з форумів, здається то й же РусМедСерв, зустрічала таке, що якщо в дитини є тенденція до швидкого поширення висипань по усьому тілу, то краще одразу використати гормональну мазь пешого ступеня (найлешу тобто), в малій області на протязі 2-х тижнів (здається курс), ніж потім усе тіло мазати вже маззю вищого ступеня плюс тоді вже і мазь з антибіотиком виписують на протязі місяців.
    І ще один аргумент, який зустрічала на лекції якогось лікаря з Італії (в тій країні є якась спілка лікарів, що займаються суто проблемою АД). Якщо в дитини є прояви АД по всьому тілу, і щоб применшити ті прояви доводиться сидіти на жосткій дієті місяцями, то надають перевагу гормональній мазі, оскільки така жостка дієта без природних вітамінів шкодить росту і розвитку дитини. Там було ще про вітаміни, які важливі саме в віці до 3-х років і які конче дитина має отримати (про синтетичні теж говорилось, але на них можлива реакція також).

---------- Додано в 22:28 ---------- Попередній допис був написаний в 22:25 ----------

З того що читала я, то істинний АД має генетичне походження і є в людини на все життя, хоча в більшості випадків настає ремісія також на все життя. А є харчова непереносимість, яку дитина просто переростає, має схожі симптоми з АД, але не є генетичною, тобто в клітинах шкіри такої людини або достатньо молекул води, або з віком шкіра змінюється і вони збільшуються (тобто генетичної проблеми нема).

---------- Додано в 23:10 ---------- Попередній допис був написаний в 22:28 ----------

Багіра, дивіться що знайшла щодо визначення.
    І ще
    До речі прочитала статтю і ще згадала що істинний АД ставлять ще на основі аналізу крові (про то є в статті).
    Джерело http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD005203.pub2/full
    Кохранівська бібліотека, там купа статей і досліджень. Я колись місяць провела перекладаючи то все. Там одна стаття веде посилання на інші, кожне речення має джерело і посилання на автора і т.д.
    Я з вами спорю не для того, щоб довести хто правий, а щоб дати більше інформації людям.

12. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

По опису то те що ми пережили. Якщо пошукаєте мої дописи в темці про алергію дитячу то всю історію відслідкуєте.
    Скажу тільки що ноги кровили жахливо. На ногах ніби луска, якщо торкнешся - тріскає і підкроврює, плюс зуд.
    Спала рік з малим сидячи і тримала його на руках, міцно стиснувши ручки щоб не чіпав себе і з цицьою в зубах, щоб хоч якось заспокоювати.
    Було важко, але перебороли.

---------- Додано в 23:25 ---------- Попередній допис був написаний в 23:20 ----------

Ну і з гормонами жартувати не варто.

13. Багіра

Багіра Well-Known Member

однозначно, наша лікарка теж нас заставила здати, хоча я ще тягнула резину, бо не хотіла тих здавань крові
    може таки скинете контакти свого лікаря в карму, пагаварім)
    з посиланнями то вже так і виглядає)
    ну і гуд) я і сама щось почерпнула

але питання гормональних всерівно відкрите і не є однозначним
    ну і знайшла за посиланням той принцип
    яким оправдовував гормони наш дерматолог
    але щоб на то все погоджуватись треба добре думати і поперечитувати все що можна, направду
    примірм тільки те, де можна прослідкувати причинно-наслідкоий звязок, думаю то тілкьи вершина айсбергу

14. WildWind

WildWind Member

Не цитується усе...
    Ну вони ж різні бувають, там є класифікація по ступенях, є найновіші розробки, є статистичні дані. Там все так загально написано, що хоч по реченні розбирай. Як на мене, то інформація якигось ще 90-х, про мазі тих часів.
    Ще згадала на тему привикання до гормональних мазей. Таке є, але також є і чітка інструкція по застосування, і є 2 способи завершення використання мазей. Тобто якщо неправильно завершити, то все вертається. Основна ідея, що гормональні мазі не можна забирати різко. По суті, вони пригнічують той місцевий імунітет саме в тому місці, де висип. Якщо мазь забрати різко, то імунітет "вибухає" новою активністю. Якщо забирати покроково, то імунітет по чуть-чуть стає на місце, по суті та мазь вчить наш імунітет правильно реагувати на щось, що є в нашій шкірі. Або по дозах зменшувати (змішувати з іншим кремом подвоюючи щоразу пропорцію крему), або по днях, мазати через день, через два, через три, і так до інтервалу 10 днів.
    Мені видається, що багато нарікань саме через те, що неправильно використовували, неправильно завершили, вибрали мазь не того ступеня. І то все зводиться до компетенції наших лікарів...
    Але звісно мазь не може вилікувати АД, то ж не грибок, не вірус, не бактерія, то імунна реакція нашого організму, як мазь може вилікувати наш імунітет?
    Про лікаря зараз напишу, мене просто із всіх сторін питають про нього, але то все, що я тут розписую я з інтернету вичитала, він мені нічого такого не розказував.
    Що корисного сказав мій лікар, що не можна потіти, коли я прийшла до нього у флісці в +18 кажись, він сказав що я затепло вдіта, що не можна перегріватись, потіти, і найперше не їсти бульйонів, ні рибних, ні курячих, ні холодців, тобто те, де багато білка, м’ясо можна, але сік з м’яса, або зупа з м’яса ні. Рибу можна, але соус з рибки (якщо печеться є юшка наприклад) ні. Я можу з’їсти миску бульйону курячого вранці, якщо з’їм ще на вечерю то вже чешусь. То по суті єдиний "продукт", хоча насправді комплекс продуктів, який мені довелось забрати з харчування.

---------- Додано в 00:59 ---------- Попередній допис був написаний в 00:54 ----------

І що? Я щось про той аналіз забула, бо що він змінить.. Але цікаво. Де його роблять? Які результати були?

15. Supernatural

Supernatural Well-Known Member

Про АД і астму то є трохи інший звязок, і з мазаннями гормонами не повязаний)) Просто є дані досліджень, що у деякого відсотка дітей з АД потім більша ймовірність мати астму (чи інші алергії, власне) через схильність, як писали тут вже вище. А мазати гормональними мазями то справа вибору, і якщо це реально знімає сильне запалення, що мучить дитину, і дає можливість позбутись АД, то чому б ні (звичайно, тільки після консультації лікаря і в мікродозах, на мінімальний термін)? Плюс інші фактори всі врахувати, як побут, харчування та ін.
    Це можливо при вже тривалому застосуванні таких мазей, тоді можлива мацерація шкіри (про це і в інструкціях пишуть, напр. в Тридермі, інших таких мазях. Тому дітям дається то в мінімальних дозах і на найменший термін, і зважується що переважає користь ефекту від мазі для даного випадку.

16. Багіра

Багіра Well-Known Member

роблять в будь які лабораторії алергічні панелі, то там є ті антитіла igЕ чи як вони називаються і ще купа всього (це якщо я правильно зрозуміла то речення про аналіз з посилання)
    але ми до того етапу ще не дійшли, наразі аналізуєм еозинофіли і нейтрофіли, а то загальний розгорнутий аналіз)
    а нам він розказував) принаймі загальні принципи, ідеї спільні
    теж радив починати все їсти, не пішло нам)))
    толкові лікарі про це розповідають, але чомусь всерівно народ незадоволений)

17. WildWind

WildWind Member

А з якого віку? Читала що до трьох років нема сенсу робити, бо може показати реакцію на усе (особливості організму), а після трьох інші результати зовсім будуть.
    Емолентами народ також незадоволений. Люди хочуть швидкого результату, вилікуватись.. у випадку з АД то напевне не те щоб сказати неможливо, але скажімо так, то робота на місяці і роки. Я вже змирилась щодо себе, просто спосіб життя, за дитину надіюсь, що переросте...

Перечитала склад усіх емолентів (загальна назва зволожуючих кремів), що маю, всюди у складі є гліцерин, в одних як основний компонент, в інших як додатковий. Буду далі пробувати мазатись гліцерином з аптеки за 3 грн.))

18. Багіра

Багіра Well-Known Member

нам казали після 2-х
    наразі не принципово чи саме АД, хоча багато лікарів саме його писали в діагнозі

19. Hexe

Hexe Well-Known Member

можна здати просто на рівень імуноглобуліну Е - якщо високий - значить алергія. ми здавали в 3роки і в 4 - перший раз імуноглобулін був 890, другий раз - 340(здається). також робили алергічні панелі - то висока реакція на епідерміс тварин, пилового кліща лишилася.

щодо мазей, то наш лікар казала, що якщо незначні(без кровоточень і т.п), то мазати не варто, бо це прояв того, що всередині організму щось негаразд, а тими замазуваннями, ми вертаємо все назад в організм.

20. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

у мене в племінника АД, йому вже 12 років, то там теж перечиталась купа різної літератури, аналізи робили і т. п... зупинились на тому, що просто підтримують прийнятний стан шкіри, "причину всередині" уже ніхто не шукає, після 7 років стало значно краще, але повної ремісії немає, чекають і мажуться (не гормонами)
    в дитинстві особливо проблемними були ніжки і стопи, шкіра тріскалась часто-густо